Тоталитарниот режим на Ердоган, политичката иднина на Турција

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Повеќето од идиотите што се фасцинирани од авторитативни фаци како Стаљин, Мао Це Тунг, Чаушеску, Ким Јонг Ун и тако даље, имам приметено дека се тенки со емпатија и мислат дека луѓето што го јадат од тие режими, се само бројки. Криејќи се зад завесата на идеологијата и глумејќи апологети на тие морони, не признаваат дека они се поставуваат у некоја позиција на моќ, и дека они си замишљаат дека у еден таков режим, они ќе бидат меѓу тие со авторитет - иако шансите се да бидат во категоријата на луѓе што го јадат курот.

Понекогаш приметуем пеер дека се понашаат ко малоумни. Пред некој ден седев со еден тенки тип, што личеше на навиена лента испратена од перална што чисти од критичко размислување. Според него, Стаљин е најдобриот лидер што некоја земја го имала во историјата. Ствари ко Холодомор, кулаци, големата чистка, националните операции на НКВД ко програмиве за Грци, Полјаци, татари, корејци и депортација на други етнички групи, Молотов - Рибентроп Пактот, Катинскиот Масакр и ред други работи, му беа:
1. Западна пропаганда (а Америте што линчуваа црнци бе??) и/или фашистичко - нацистичка пропаганда.
2. Нужни работи за доброто на Русите.
3. Срања на Комунистичката Партија кои се дешавале без знаење на Сталин.

За него Каменев, Јагода, Ежов, све тоа биле троцкисти што сакале да ја уништат СССР, а сите докази кои го побиваат тоа, се западна пропаганда. Чека биле супер. Црвениот терор на Ленин, за општо добро... За него, гладта и бедата како резултат на колективизацијата, е одличен економски потег, а не утната глупост поради која опаѓа цело производство у СССР следните 10 години и луѓето го јадат немиен. И секогаш сум се прашуел, зошто вакви луѓе се слепи пред фактите дури и кога некој ќе им ги бутне у фаца... Истиов проблем сум го имал со неонацисти, религиозни фанатици и слични. И сум приметил, дека обично патернот на размишљање им иде:
1. Безрезервно и емотивно, прифаќам веруење пошто ме праи да се осеќам добро/моќно/привилегирано/безбедно/моите пријатели и идоли веруваат у тоа/внеси глупа причина.
2. Тоа у што веруем е несомнено тачно.
3. На докази што го побиваат моето верување, ќе им шибнам некоја ад хок хипотеза (пропаганда на буржуите, еврејски заговор, искушување од ѓаволот).
4. Доказите што го потврдуваат моето верување, ќе им ги пикам на сите под нос.
5. Ќе бидам напорен и ќе го вртам секој муабет у смер на верувањето со кое сум опседнат дури и кога никој не е расположен за таков муабет.

И ради тоа ти кажуем, не се умарај уопште со луѓе од таков калибар, не може да се прави конструктивен муабет со такви фаци, губење време е само.
Се фино лепо само не ми го чепкај чичко Ленин.
Троцки ис д бест, thank you Gorby.
И деца, да не заборавите - комунизмот е супериорен.

Види кога ќе сретнеш на улица таков тип, обично го познаваш колку вреди и не се замараш, проблем е вака онлајн, па посебно на форум каде сме анонимни, тие луѓе стануваа опинион мејкери, па на некои теми ги има како права секта.
Ги има бајаги овде неоотоманите овај де, младотурците.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Повеќето од идиотите што се фасцинирани од авторитативни фаци како Стаљин, Мао Це Тунг, Чаушеску, Ким Јонг Ун и тако даље, имам приметено дека се тенки со емпатија и мислат дека луѓето што го јадат од тие режими, се само бројки. Криејќи се зад завесата на идеологијата и глумејќи апологети на тие морони, не признаваат дека они се поставуваат у некоја позиција на моќ, и дека они си замишљаат дека у еден таков режим, они ќе бидат меѓу тие со авторитет - иако шансите се да бидат во категоријата на луѓе што го јадат курот.

Понекогаш приметуем пеер дека се понашаат ко малоумни. Пред некој ден седев со еден тенки тип, што личеше на навиена лента испратена од перална што чисти од критичко размислување. Според него, Стаљин е најдобриот лидер што некоја земја го имала во историјата. Ствари ко Холодомор, кулаци, големата чистка, националните операции на НКВД ко програмиве за Грци, Полјаци, татари, корејци и депортација на други етнички групи, Молотов - Рибентроп Пактот, Катинскиот Масакр и ред други работи, му беа:
1. Западна пропаганда (а Америте што линчуваа црнци бе??) и/или фашистичко - нацистичка пропаганда.
2. Нужни работи за доброто на Русите.
3. Срања на Комунистичката Партија кои се дешавале без знаење на Сталин.

За него Каменев, Јагода, Ежов, све тоа биле троцкисти што сакале да ја уништат СССР, а сите докази кои го побиваат тоа, се западна пропаганда. Чека биле супер. Црвениот терор на Ленин, за општо добро... За него, гладта и бедата како резултат на колективизацијата, е одличен економски потег, а не утната глупост поради која опаѓа цело производство у СССР следните 10 години и луѓето го јадат немиен. И секогаш сум се прашуел, зошто вакви луѓе се слепи пред фактите дури и кога некој ќе им ги бутне у фаца... Истиов проблем сум го имал со неонацисти, религиозни фанатици и слични. И сум приметил, дека обично патернот на размишљање им иде:
1. Безрезервно и емотивно, прифаќам веруење пошто ме праи да се осеќам добро/моќно/привилегирано/безбедно/моите пријатели и идоли веруваат у тоа/внеси глупа причина.
2. Тоа у што веруем е несомнено тачно.
3. На докази што го побиваат моето верување, ќе им шибнам некоја ад хок хипотеза (пропаганда на буржуите, еврејски заговор, искушување од ѓаволот).
4. Доказите што го потврдуваат моето верување, ќе им ги пикам на сите под нос.
5. Ќе бидам напорен и ќе го вртам секој муабет у смер на верувањето со кое сум опседнат дури и кога никој не е расположен за таков муабет.

И ради тоа ти кажуем, не се умарај уопште со луѓе од таков калибар, не може да се прави конструктивен муабет со такви фаци, губење време е само.
Ајде ќе речеш Сталин, историска фигура од прва категорија, светски фактор, победил во Великаја Отечествена, па има луѓе кои се палат на такви па и да им донесеш преживеан од Гулаг нема да верува дека Сталин праел срања, ама овие не ми се јасни кои се палат на Ердоган, Вучиќ, Орбан, Лукашенко и довчерашниот премиер кој возел Пунто, значи историски тотално ирелевантни фигури, често морончини од најдолен вид кои ќе бидат заборавени за три години откако ќе паднат од власт, без конкретна и силно организирана идеологија за разлика од примерите кои ги наведе погоре (Сунг, Чаушеску) или нешто квази-идеологија во обид која би навредила интелигенција на било кој створ кој не е мкд-владе, тоа никако не можам да го сфатам.

Што мислиш за социјалната прифатливост на величење на Сталин или Мао? Доколку некој тип го величи Хитлер тоа е далеку помалку прифатливо поради некаква причина, пример седиш во друштво, еден брани Сталин еден Хитлер, кон вториов ќе бидат упатени повеќе чудни погледи хахах а во некои земји и робија може да падне (да нема забуни, не го бранам капларот)[DOUBLEPOST=1535143807][/DOUBLEPOST]
Се фино лепо само не ми го чепкај чичко Ленин.
Троцки ис д бест, thank you Gorby.
И деца, да не заборавите - комунизмот е супериорен.

Ги има бајаги овде неоотоманите овај де, младотурците.
Зошто да не го чепка, освен НЕП и нема нешто за фалење, ако се земе просек време на владеење и жртви на неговиот режим, го јаде Сталин, најсериозно :)
Им ебал матер на автентични работнички и социјални движења, види Тамбов, Чорнаја Армија Анархистов, Зелените, Кронштат, леви Есери па и комунисти (мењшевици и неподобни бољшевици), тотален тиранин.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Па имаат потреба од тоа, да припаѓаат во некоја група/колектив со своја историја, legacy и тако даље, заглавени во тој ехо чејмброт. Да си вук самотњак, малку страшно е во овој хафуз.

Истото се случува на темава.
(групата е "десничари", ехото е "патриотизмот" и татковината)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.365
Поени од реакции
84.595
Што мислиш за социјалната прифатливост на величење на Сталин или Мао? Доколку некој тип го величи Хитлер тоа е далеку помалку прифатливо поради некаква причина, пример седиш во друштво, еден брани Сталин еден Хитлер, кон вториов ќе бидат упатени повеќе чудни погледи хахах а во некои земји и робија може да падне (да нема забуни, не го бранам капларот)
Така и треба да биде. Сталин и Хитлер не се исто. Има градација.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Така и треба да биде. Сталин и Хитлер не се исто. Има градација.
Не се исто ама и не се толку различно за да се толерира величење на еден а осудува величење на другиот. Може да има градација во степенот на осуда, никако толеранција кон величење, тоа ми е муабетот :)
Сепак не заборавај дека беа и сојузници и напаѓаа заедно земји и дека Сталин окупира или се обиде да окупира 6 независни суверени држави за период од година дена после пактот за ненапаѓање.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Какви идеологии, каков тоталитаризам...ќе испадне вол(к)от дека има дечко турчин.[DOUBLEPOST=1535144537][/DOUBLEPOST]
Па имаат потреба од тоа, да припаѓаат во некоја група/колектив со своја историја, legacy и тако даље, заглавени во тој ехо чејмброт. Да си вук самотњак, малку страшно е во овој хафуз.

Истото се случува на темава.
(групата е "десничари", ехото е "патриотизмот" и татковината)
Читај ја Хана Арендт, пиле...има доста за научување. Ја има многу прецизно формирано дијагнозата за бачињата...
Адолф Ајхман, своевремено признал дека во ниедни други услови освен времето хитлерово, тој не би бил ниту познат, ниту влијателен, ниту богат. Пирамидата на успехот на диктаторите е изградена врз плеќите на попалени, а безвредни опортунистички гомна, кои не ги ни интересира идеологија.

Последно уредено:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Чорнаја Армија Анархистов
Доста бе со тие антихристи, два пати слушале металика, линкин парк и инсејн клаун поси и одма право јас сум антихрист мууабети.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Ајде ќе речеш Сталин, историска фигура од прва категорија, светски фактор, победил во Великаја Отечествена, па има луѓе кои се палат на такви па и да им донесеш преживеан од Гулаг нема да верува дека Сталин праел срања, ама овие не ми се јасни кои се палат на Ердоган, Вучиќ, Орбан, Лукашенко и довчерашниот премиер кој возел Пунто, значи историски тотално ирелевантни фигури, често морончини од најдолен вид кои ќе бидат заборавени за три години откако ќе паднат од власт, без конкретна и силно организирана идеологија за разлика од примерите кои ги наведе погоре (Сунг, Чаушеску) или нешто квази-идеологија во обид која би навредила интелигенција на било кој створ кој не е мкд-владе, тоа никако не можам да го сфатам.

Што мислиш за социјалната прифатливост на величење на Сталин или Мао? Доколку некој тип го величи Хитлер тоа е далеку помалку прифатливо поради некаква причина, пример седиш во друштво, еден брани Сталин еден Хитлер, кон вториов ќе бидат упатени повеќе чудни погледи хахах а во некои земји и робија може да падне (да нема забуни, не го бранам капларот)[DOUBLEPOST=1535143807][/DOUBLEPOST]

Зошто да не го чепка, освен НЕП и нема нешто за фалење, ако се земе просек време на владеење и жртви на неговиот режим, го јаде Сталин, најсериозно :)
Им ебал матер на автентични работнички и социјални движења, види Тамбов, Чорнаја Армија Анархистов, Зелените, Кронштат, леви Есери па и комунисти (мењшевици и неподобни бољшевици), тотален тиранин.
Mоре само Ким Династија...уште тие останаа прави националкомунистодиктатори.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Што мислиш за социјалната прифатливост на величење на Сталин или Мао? Доколку некој тип го величи Хитлер тоа е далеку помалку прифатливо поради некаква причина, пример седиш во друштво, еден брани Сталин еден Хитлер, кон вториов ќе бидат упатени повеќе чудни погледи хахах а во некои земји и робија може да падне (да нема забуни, не го бранам капларот)
Пошто помалку луѓе знаат за гомнариите на Стаљин подетално, ко што знаат за тие на Хитлер... Хитлер е популаризиран и има станато Волдеморт у светот на дисфемизмите, а и злоделата му одговараат со SJW теми. Убивал гејови, Роми, Евреи, расизам, бла бла. Стаљин им давал права на жени, имал добро здравство, сите еднакво го јаделе курот (иако не е така, некои повише го јаделе)...
Апологетот на Стаљин, ја има научено домашната и спремен е за расправање. Што и да му спомнеш, ги има документите при рака, цифрите и „контрааргументите“.Ако некој просере за Стаљин, лесно може да испадне неук пошто ќе го изеде од тенкиво, така да повеќето практично не се умараат со Сталин. Ќе кажат по некој виц „кој кивљот, наздрављот!“ и тука завршува приказната.

Иначе околу темава со Ердоган, тоа што мене ептен ме здркуе, е како демохристијани, што мрзат Ислам (и со право), се диват на Ердоган. Он стварно поише спаѓа у Асад, Садам, Гадафи баграта, отколку у онаа на салафистите - сеа за сеа. Али ипак, после сите срања што ги направи со црквите, дискриминација на христијани по работни места у државни институции што расте у задњиве две години и ред други работи што дискретно ја тргаат Турција од секуларниот колосек (без разлика поради кои причини - дали он ја користи како некој опиум за масите и со цел да солидизира моќ/веруе во тоа или комбинација од двете (што е најверојатно)), потребна е солидна когнитивна дисонанца, за да се поштуе Ердоган.

Последно уредено:
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Апологетот на Стаљин, ја има научено домашната и спремен е за расправање. Што и да му спомнеш, ги има документите при рака, цифрите и „контрааргументите“.Ако некој просере за Стаљин, лесно може да испадне неук пошто ќе го изеде од тенкиво
Ja има, да. Затоа го јадеа у дебати по телевизии од КРСТО ЈОВАНОВСКИ и ЕСАД РАХИЌ. :D

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Кое со Крсто бе? Тоа не сум го гледал.
Се расправаа нешто за култура на Нова Тв(вечнаја памјат) со Андрејче еден. Овој Андрејче бранеше брутализам и му подаваше некој памфлет од Левица на Крсто, Крсто му викаше мали шмокај ташациве и му го фрлаше у фаца. Многу епик дебата, мора да ја има негде.

Нефер борба, има улога у збогум на 21век.
Грешка, владо да ти бил тој.
Ме збуни. :D

Последно уредено:
Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Се расправаа нешто за култура на Нова Тв(вечнаја памјат) со Андрејче еден. Овој Андрејче бранеше брутализам и му подаваше некој памфлет од Левица на Крсто, Крсто му викаше мали шмокај ташациве и му го фрлаше у фаца. Многу епик дебата, мора да ја има негде.
Боже Господе... xD

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.364
Поени од реакции
8.938
Јас ја гледав таа 'дебатата' меѓу Крсто и Андреј. Кој вмровска беда е овој Крсто, нискост во секоја смисла, пример пар екселанс за цивилизацискиот јаз меѓу тоа што е насобрано во ДПМНЕ и сѐ останто во државава.

Ова е линк од 'дебатата', кој нема попаметна работа нека гледа...

Kajgana Shop

На врв Bottom