Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
29 декември 2007
Мислења
582
Поени од реакции
1.363
Вчера зборував со некои Босанци, вика демократија бил босански а не грчки збор. Како тоа бе, велам.
Па демо-кра ти ја на шатровачки испаѓа кра-демо ти ја илити крадемо ти и ја.
Сите сличности со другите краеви во регионот се разбира се случајни.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.882
Поени од реакции
36.937
Изедначени во рејтинг дпмне и сдсм. Им се стопи предноста на сдсм од 6% што ја имаа пред пола година. Практично дел од тие граѓани што гласале за сдсм со цел да падне Груевски или биле неопределени а сега се против Договорот, се приклонуваат кон Дпмне.

Одобрувањето на Договорот кај етничките македонци стои катастрофално со 20% разлика во корист на Против. Вкупно граѓаните кои што се против Договорот се побројни.

Мој впечаток иако е рано да се прогнозира е дека Против ќе победи на референдумот доколку се излезе да се гласа. Тоа во голема мера зависи и од тоа како ќе се постави дпмне. Они мора што е можно побрзо да излезат со став за да почне да се гради позицијата. Многу работи зависат од тоа како ќе ја водат кампањата и дали ќе ги погодат суштинските прашања. Доколку вака играат млитаво, тоа само оди во корист на Сдсм.

Доколку се гласа, мислам дека големо мнозинство од македонците ќе гласаат Против и нема да дозволат да бидат надгласани од мал број на македонци заедно со албанци, цигани и други малцинства кои кур ги боли како ќе се вика државата.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.416
Поени од реакции
4.325
Друже, прво размисли зошто некој би правел бојкот !?
- Бидејќи се сложува со нешто ?
- Бидејќи НЕ се сложува со нешто ?
Ако не се сложува ке излезе на референдумот и ке се изјасни дека е ПРОТИВ, дека НЕ СЕ СЛОЖУВА. Кога некој не се изјаснил неможе да претпоставуваме кој е неговиот став. Еве да речеме дека по прашањето за референдумот јас сум ЗА. Ако ми се случи дефект на колата, тој ден скршам нога, или поради некоја друга Х причина не успеам да стигнам да гласам, како може да сметаш дека јас бојкотирам и моето не гласање да го сметаш како НЕ на референдумското прашање? Јас не бојкотирам, јас само не сум можел да стигнам да гласам или ми било сеедно, како тогаш ке ме ставиш во делот кој бојкотира?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.882
Поени од реакции
36.937
Ако не се сложува ке излезе на референдумот и ке се изјасни дека е ПРОТИВ, дека НЕ СЕ СЛОЖУВА. Кога некој не се изјаснил неможе да претпоставуваме кој е неговиот став. Еве да речеме дека по прашањето за референдумот јас сум ЗА. Ако ми се случи дефект на колата, тој ден скршам нога, или поради некоја друга Х причина не успеам да стигнам да гласам, како може да сметаш дека јас бојкотирам и моето не гласање да го сметаш како НЕ на референдумското прашање? Јас не бојкотирам, јас само не сум можел да стигнам да гласам или ми било сеедно, како тогаш ке ме ставиш во делот кој бојкотира?
Што се случи со референдумот за територијалната поделба во 2004 или во поскоро време референдумот за независност на Каталонија?

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.388
Поени од реакции
3.204
Тука имаш јавно кажано - Бојкот...така да ова со колата е ирелевантно...т.е. вакви случаи секогаш имало и ќе има...но да тврдиш дека Бојкот незначи НЕ, кога сите велат "Бојкотирам" бидејќи ова е во најмала рака "смешно" и ми е понизно да излезам...ги навредуваш другите...еве, јас не ти занерувам што ќе гласаш ЗА, твое право и тоа го почитувам...

S

silmarillion

Гостин
Еве добро ќе искочи ВМРО со став дека ќе бојкотира, и ок. И ќе остане на тоа. Ништо повеќе ништо помалце. И трагедијата да биде уште поголема за иднината на државата, само на основ на бојкот или за, некоја партија ќе добие наредни избори. Само ради тоа. Ни стандардот ќе го подобрат ни ништо ни со ЗА ни со ПРОТИВ ни со БОЈКОТ. Државата ќе мрдне кога ќе искочи партија и ќе каже, да, ние ќе бојкотираме ама затоа што има многу побитни работи да се решат од името. Се додека ние билдаме политика на основ на тоа дали требало или не да се смени името и тоа да ми биде основен параметар дали ќе гласам за едни или други, мочај му се.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.416
Поени од реакции
4.325
Тука имаш јавно кажано - Бојкот...така да ова со колата е ирелевантно...т.е. вакви случаи секогаш имало и ќе има...но да тврдиш дека Бојкот незначи НЕ, кога сите велат "Бојкотирам" бидејќи ова е во најмала рака "смешно" и ми е понизно да излезам...ги навредуваш другите...еве, јас не ти занерувам што ќе гласаш ЗА, твое право и тоа го почитувам...
Прашањето е: Што ти дава за право да сметаш дека сум ПРОТИВ ако од х причини не успеам да стигнам да гласам? И што ти дава за право да сметаш дека се ПРОТИВ сите оние 30-35% кои никогаш не гласаат, оние што и да нема ,,бојкот,, нема да излезат на гласаат? Тезата која ја поставуваш воопшто не држи вода. Прво и основно неможеш да го употребиш зборот ,,сите,, велат бојкотирам, затоа што баш тоа е смешно, да тврдиш дека ,,сите,, велат бојкотирам. Како го определуваш поимот ,,сите,,? Зошто во тие ,,сите,, ги ставаш и оние 30-35% што не велат ништо туку едноставно ги нема на избори?

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.388
Поени од реакции
3.204
Прашањето е: Што ти дава за право да сметаш дека сум ПРОТИВ ако од х причини не успеам да стигнам да гласам? И што ти дава за право да сметаш дека се ПРОТИВ сите оние 30-35% кои никогаш не гласаат, оние што и да нема ,,бојкот,, нема да излезат на гласаат? Тезата која ја поставуваш воопшто не држи вода. Прво и основно неможеш да го употребиш зборот ,,сите,, велат бојкотирам, затоа што баш тоа е смешно, да тврдиш дека ,,сите,, велат бојкотирам. Како го определуваш поимот ,,сите,,? Зошто во тие ,,сите,, ги ставаш и оние 30-35% што не велат ништо туку едноставно ги нема на избори?
Охоо...
P.S. Ако се ЗА ќе отидат и ќе гласат...(логика)

B

Bafra

Гостин
Па тој е менталитетот, тие се навиките, може човекот е навистина феноменален како правник или како критичар на власта ама никогаш нема да знаеме кој е се додека не добие прилика да ги стави рацете на некои 4 милијарди евра буџет, настрана општински буџети и кредити, тогаш ќе видиме кој е тој Апасиев, може и да грешам ама не знам, тие се луѓето и вредностите.
Ти коцкарски дух си имал.... спремен си на било кого да му дадеш моќ, со надеж тој ќе е вистинскиот. Браво браво штом се коцкаш со своето време и на твоите потомци.

Му дадовте шанса на БЦ, убава олигархија направи.
Му дадовте шанса на ЉЃ, почна малку позитивно, ама со Доста ја дотепаа МКД
Му дадовте шанса на Бучко, па им еба мамта на Западна Македонија.
Му дадовте шанса на Груевски, почна ко ЉЃ и после во амбис
Му дадовте шанса на Заев, освен што е дозволено народ да критикува (сега за сега) ништо друго не е сменето т.е. името пробуваат, ама ништо страшно
Следно ќе биде на Петко да му се даде шанса, па Груби и компанија и оп ти поминал животот. А да речевте, дај заеби ова, не бидува вака.... само тогаш ќе треба да мислиме со своја глава и одговорен ќе биде секој.Вака друг е виновен и живеј во жабокречина

Заебана работа ова надеж, битно приватникот бил проблемот и тиранин (y)
Да правиш една иста работа на ист начин, а да очекуваш различни резултати си има дефиниција за тоа :свиркам:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
KE PLIVASE!!! TREBASE DA PLIVA, no... Blagodarejki na plivackata federacija na Makedonija na celo so aleksandar malenko i selektorot za maratonsko plivanje tomi stefanovski, Evgenij NAMERNO NE E PRIJAVEN na Evropskoto prvenstvo i pokraj uredno isplivanata norma postavena od plivackata federacija na Makedonija na pocetokot na godinata. Evgenij utre trebase da nastapi a do vcera sekoj den veke mesec dena bese izbegnuvan od doticnite pogorenavedeni vo vrska so informaciite za negoviot nastap. Prijaven si cekame karta da ti kupime, za smestaj barame, imam dogovoreno so ambasadorot da se vidam za viza, i poslednoto verojatno za denes ostanato e da se vidam da te najavam kaj kralicata Elizabeta... i red drugi smesni izmislici so cel da kupat den za den se do vcera koga iskocija startnite listi, a imeto na Evgenij da go nema megu niv. Doticniot pretsedatel malenko na kraj koga se stana jasno kako den deka namerno ne go prijavil se drzna da ja laze javnosta kako Evgenij nema norma, nekoja si norma postavena od Evropskata plivacka federacija (takva norma ne postoi tuku plivackite federacii na samite drzavi postavuvaat normi so cel da se odbere najdobriot pretstavnik). Edinstveno sto Evropskata federacija limitira e maksimalen broj na plivaci po disciplina od edna drzava da e tri! Normata postavena od samite malenko i stefanovski Evgenij ja ispolni na maratonot Santa Fe vo Argentina uste na 4.02.2018.
Ova e samo prodolzenie na lagite i problemite koi mu gi pravea kade sto povtorno ne go prijavuvaa, a lazea deka e prijaven na trkite od svetskiot kup vo Kanada (za ova se ima dokazi na razgovorite i mailovite). Sledno e da ne go pustat da pliva na Ohridski za da nema plasman u generalniot poredok (sigurno i za toa ke najdat nekoj izgovor- deka bil desnak mozda). Duri i javno se zakanuval deka ke go suspendira zaradi neznam ni ja sto...
Kakva e ovaa drskost, kakva e ovoj smesen nacin na koj go dezavuira Evgenij i cela javnost?
SAKATE SPORT VO DRZAVAVA? KAKOV SPORT SO VAKVI LIKOVI? PREVARANTI! Pod hitno ova mora da se razresi, zosto momceto trenira denonokno za toa Evropsko i Svetsko prvenstvo a nekoj si igra majtap so toa. Ima li nekoj u drzava, ima li nekoj pretpostaven, funkcionira li nesto ovde vo ovaa NEDOJDIJA?!

Пост на Фејсбук од Дарко, братот на Евгениј, сега екс пливач.

Дека е Маленко куртон, е, две реченици не може да состави ама многу се разочарав од Стефановски, не делуваше на ропак од класата на свадбаров. На кој се не му дадоа функција во државава ауу :pos: одбивам да верувам дека немале покадарни луѓе од моменталниве.

Прво плачеме немаме спортисти со норми за ЕП/СП/ОИ а тие што успеваат да ја направат таа норма ги кочиме за настап :facepalm: Ова ни пливачката федерација на Гвинеја не би го направила

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.416
Поени од реакции
4.325
Охоо...
P.S. Ако се ЗА ќе отидат и ќе гласат...(логика)
Ако се против ке отидат и ке гласаат... (логика)
Јас сум ЗА, ама бидејќи сум си ја скршил ногата баш тој ден неможам да гласам, како ке сметаш дека сум ПРОТИВ?
Дали ако референдумското прашање се постави обратни и гласи: Дали сте против влез на рм во ЕУ и НАТО со прифаќање на договорот со грција? - евентуален бојкот ке значи НЕ, дека дека не сме против?

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.388
Поени од реакции
3.204
Јас сум ЗА, ама бидејќи сум си ја скршил ногата баш тој ден неможам да гласам, како ке сметаш дека сум ПРОТИВ?
Дали ако референдумското прашање се постави обратни и гласи: Дали сте против влез на рм во ЕУ и НАТО со прифаќање на договорот со грција? - евентуален бојкот ке значи НЕ, дека дека не сме против?
Ме уништи со овие тиради:D...кога се работи за промена на името за влез не само во еу и нато...туку во која било друга организација под вакви услови - не излевам....

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
https://plusinfo.mk/ракијата-од-казан-наменета-за-продажб/
Готово е, влегуваме во еу, ќе го решат најголемиот проблем. Друго се решивме уште ова беше останало.
Чекај.. и кривите краставици треба да ги решиме. Ја чекаме математичката формула која ќе треба да се вгради во законот, за пресметување на дозволеното отстапување (кривост) кај краставиците.[DOUBLEPOST=1533807982][/DOUBLEPOST]
Прашај некаде после воната па се до шеести години некој постар човек како било. Не само што не смеел никој да писне против Тито, не само што немало крадење, него функционери делови од куќите свои ги давале на раја, демек голема е куќава морам да сум скромен.
Имало секаков менталитет, ама имало ред
А куќата му ја дала државата, а државата (пролетерите, голтарите дотогашни) ја одзела насилно од домаќини луѓе, богаташи.[DOUBLEPOST=1533808180][/DOUBLEPOST]
Не знам зошто се дискутира за неизлезените гласачи.
Референдумот и позитивен ако гласале повеќе од 50% од излезените, притоа да е исполнет цензусот. Спротивно, референдумот нема позитивен исход. Тие што не излегле, не се тема на опсервација во исходот. Се брои дали има цензус, ако има дали има над 50% ЗА. Толку.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom