https://en.wikipedia.org/wiki/Abimael_Guzmán
Мислиш на вакво нешто? Овој бил исто професор на факс
Само не верувам во такво нешто, дека се работи за култ?!
Повеќето од вмровците што у моментов се ујдисани со Левица, не ги знаат и најверојатно не ги ни интересираат некои работи кои навидум не изгледаат ко ништо посебно, ама суштински се многу сјебани. Хана Арент у „Извори на тоталитаризмот“, има направено многу добра и длабока анализа на сите тие тоталитаристички движења кои имаат допирни точки со култовите на многу планови.
Сите тие фаци кои промовираат диктатура на пролетаријатот, пробуваат сите социјални и индивидуални карактеристики што треба да бидат независни од политиката, да ги бутнат во политички контекст. За нив не постои индивидуа, не постојат лични карактеристики кои не се дериват на конфликтот на класите. Според Арент, таквите тоталитаристички движења, ја користат индиферентноста на масата која ги има изгубено карактеристиките на типичната толпа, за да и даде некој цврст идеал за кој ќе се фати, идеал кој ќе ја тргне од секојдневните егзистенцијални пориви и ќе се насочи кон нешто многу поголемо. За нив, секое уметничко дело во историјата, не е направено од разнолики побуди (сексуални, религиозни или било какви други), туку све е тоа марксистичка естетика. Според нив, уметноста што не е поврзана со класниот конфликт, не смее да постои, пошто тоа е начин на буржуите да го експлоатираат пролетерот. Според нив, љубовните односи се одраз на конфликтот на класите. Според нив, ако ти падне ебаната чаша у кафана, тоа не е резултат на немарност и 10 испиени ракии, туку е симбол на пролетаријатот (чашата), којшто е опресиран од капиталистите и паѓа - само што ти не знаеш дека ради тоа ти паднала чашата у кафана. Они на тој класен конфликт, му даваат некои метафизички особини, тој конфликт е причинител за све што праиме и постои во светот. Законите на физиката се дериват на класниот конфликт. Дома ако некој седне и одлучи да си го измава на аматерски порнич, според нив, мора да е стане свесен дека он уствари манифестира акција која е конфликт на класите.
И тоа на почеток не изглеа ко ништо страшно. Некој ќе рече дека се фураат, ќе им пројде ако дојдат на власт и ќе се соочат со реалноста. Знаеш кој исто се фурал? Ленин, Сталин, Хитлер. Да не праам од мравка, слон - Левица де факто, немаат некоја моќ за да ги спроведат тие идиотски верувања тука во оваа клима, ама тоа е бидејќи се малце на број и немоќни, се наоѓаат во погрешно време и на погрешно место. Ама тоа за што се залагаат, е ебано ретардирано. Колку повеќе збориш со нив и колку пофанатично станува тоа, конташ дека тој фанатизам, не се разликува многу од тој на било кој култ. Ставаат НЗС на секоја акција. За нив НЗС-то, не е Харе Кришна. За нив е класата. Друго све е исто. Не можеш такво архе да шибнеш на све што се случува во светот.
Имав еден другар. Многу паметен лик, со него сме дискутирале за све и сешто, кул фаца. Влезе у тоа гомното. Прво све беше лабаво, ја прочита „Капитал“ од Маркс, па фати да проучува политика па кога зборуевме за марксизам, капитализам и све тоа, знаеше да најде предности и недостатоци у двата економски модела, да зборуваме отворено за било што и све тоа. Како што почна да одминува времето, све појеховин сведок почна да стануе. Буквално све за што зборуев, дали типка што ми шибнала корпа, дали нов бенд што сум го нашол или било што, све успеваше да го сведе на некој имагинарен конфликт на класите. Буквално почна да се понаша ко оние од Лајонес и Хербалајф, што доаѓаат со лап топ за да ти вршат презентација. Сум седел со него и другарчињата од левица, кајшто пробуеле да ме убедат дека Сталин бил супер, само ова е пропаганда на Западот оти Сталин бил параноичен лудак и масовен убиец. Као кој ебан кур? На крај, се деси да седиме во кафич и овој беше со другарчињата од секта. Падна муабет нешто за филмови и според неговите другарчиња, „Птици“ на Хичкок е уствари симбол за пролетаријатот (птиците) кој е претставен како зол од буржуите (белите америкацни што бегаат). Кога им реков дека според мене тоа е страв од природата и хаосот наспроти редот, еден од нив ми рече дека „
не смеам да толкувам ништо поинаку, освен како резултат на конфликт на класите“. Ондак типчево им рече на неговите другарчиња од култ (ова морам да го цитирам):
-Што знам, мене Хичкок ми е ок, кул филмчиња вади
(строга интензивна осуда со молк од страна на сектата)
-Добро де, ништо сериозно, онака ги гледам неговите филмови, на заебанција, што има везе, нели? (со страв од осуда, ги прашува дали е ебано ок тоа што го сака Хичкок)
(строга интензивна осуда со молк од страна на сектата)
се заќуте.
Ја бев као, „Идам дечки да зеам цигара, одма се враќам“. Секако, не се вратив.
Да ви ја ебам мајката у пичка, вие ебано ќе ми кажувате дали ебано ќе го сакам Хичкок и како треба да ги толкувам неговите филмови, све да ви изнаебам у пичка.
Као буквално у секој поглед, на секој начин се ебано утепани фанатици. Просечниот член на ВМРО, треба да си ја направи домашната и многу добро да размисли со што се ујдисува. СДСМ, немаат ни „к“ од комуњари. СДСМ се утепани маќедончиња, што го имаат дадено газот под рента, тоа и деца од 4 години го знаат. Ама смешно е да си вмровец и да не сфаќаш колку е позаебано да се ујдисаш со Левица, ако мрзиш комуњари. Не само ако мрзиш комуњари, туку ако си разумно човечко битие...