Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Koe e prashanjeto, go znaesh, jas ne sum tolku upaten, de pomogni mi !?

Kolku za ilustracija, `91 imase referendum za nezavisnost, i toga prashanjeto beshe dvosmisleno, nema da kazham manipulirano. Ako ne beshe taka mozheshe lesno da se sluci ref. da propadne i da ostaneme zaedno so Miloshevic vo ostatokot od YU, pa potoa i site vojni, sranja i sl. Ovoj narod ne znae da se odnesuva so referendum-i. Fakt !
Ќе го спојам одговорот на овие 2 прашања.
Сега е прашањето отприлика „Дали сте за НАТО и ЕУ, преку прифаќање на договорот со Грција“,
Во 1991. прашањето беше „Дали сте за независна МК со право да стапи во сојуз со другите ЈУ реп“.
Во 91 јасно се праша дали сте за независна МК. Сега се прашува дали сте за НАТО и ЕУ... второстепено е договорот со Грција, како нешто „пропратно“.
Има огромна разлика. Едно е дали сме за НАТО и/или ЕУ. Друго е дали сме за договорот. Не значи дека тоа (мора да) е во пакет. Некој не е за НАТО, некој не е за ЕУ. Прашањево е катастрофално. Ова се правни прашања, па дури мора да се има во опција, што ако некој е за договорот, а не е ниту за ЕУ, ни за НАТО? Можеби смешно, но правните работи мора да ги покријат сите случаи.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.486
Поени од реакции
18.512
Ќе го спојам одговорот на овие 2 прашања.
Сега е прашањето отприлика „Дали сте за НАТО и ЕУ, преку прифаќање на договорот со Грција“,
Во 1991. прашањето беше „Дали сте за независна МК со право да стапи во сојуз со другите ЈУ реп“.
Во 91 јасно се праша дали сте за независна МК. Сега се прашува дали сте за НАТО и ЕУ... второстепено е договорот со Грција, како нешто „пропратно“.
Има огромна разлика. Едно е дали сме за НАТО и/или ЕУ. Друго е дали сме за договорот. Не значи дека тоа (мора да) е во пакет. Некој не е за НАТО, некој не е за ЕУ. Прашањево е катастрофално. Ова се правни прашања, па дури мора да се има во опција, што ако некој е за договорот, а не е ниту за ЕУ, ни за НАТО? Можеби смешно, но правните работи мора да ги покријат сите случаи.
Ова е правење на будала, реално менуваме име за да влезиме во НАТО и ЕУ. Инаку никој не би сакал да менува име.

Така да целосно легитимно е ова прашање, и со оглед на нашето референдумско прашање за независност, ова е сосема логично.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.672
Поени од реакции
88.580
izlezete na referendum, ako ne se soglasuvate so dogovorot zaokruzete NE, samo izlezete na 30 septemvri da glasate!!!

Почна капањата а? :) Овојпат повеќе од јасно е дека се во паника, шансите да излезат на овој референдум 50%+1 од населението се еднакви на... 0 :). Затоа се сите тие таканаречени закани од Заев дека ако не се исполни квотата, институциите ќе ја превземат работата во своите раце. Очаен, очаен потег од нивна страна, уште толку ќе се закопаат во нивните гомна, а верувајте тие веќе одамна се дават во реата што произлегла од нив.
Во Септември ќе дошла Меркел, Станко, Курто и ќе не тапшале по рамо за да излеземе на референдумот... каква стара добра позната тактика од СДСМ, истокако и признавањето на САД 2 дена пред референдумот во 2004, очекуваат да го фатат народот на еуфорија, ама забораваат дека денес сме 2018, и за разлика од 2004 година денес скоро секој жител од најмладо до најстаро има пристап до интернет., нема веќе фаќање на еуфории. Секој може да го прочита штетниот договор со Грција, и сам да одлучи дали ќе гласа или не.
Концертите за НАТО и ЕУ им беа.... :lolzz: Ајајајај порка мизерија.

Друго што сакам да дадам мое мислење зошто Мицкоски сеуште не го изнесол својот став. Ај прво да го видиме прашањето на референдумот...

„Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција?“

Го гледате болдот? :) Ако излезе на прес и каже дека го бојкотира овој референдум, одма ќе му се фрлат како кучиња владините медиуми дека е против ЕУ и НАТО. Очигледна мамка од СДСМ која е лесно да се воочи, затоа и толку запнуваа овие на ова дво или тросмислено референдумско прашање. Нејсе, не верувам дека Мицко ќе излезе на прес и ќе каже дека ќе го бојкотира референдумот, напротив ќе го поддржи... али внатре во партијата ќе си ја тераат агендата со бојкотирање на референдумот, јасно е како ден. Јасно е дека поголемиот дел од народот е против овој договор со Грција, и ете им шанса на ДПМНЕ да грабат поени.

#Бојкотирам ;)

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.899
izlezete na referendum, ako ne se soglasuvate so dogovorot zaokruzete NE, samo izlezete na 30 septemvri da glasate!!!

Почна капањата а? :) Овојпат повеќе од јасно е дека се во паника, шансите да излезат на овој референдум 50%+1 од населението се еднакви на... 0 :). Затоа се сите тие таканаречени закани од Заев дека ако не се исполни квотата, институциите ќе ја превземат работата во своите раце. Очаен, очаен потег од нивна страна, уште толку ќе се закопаат во нивните гомна, а верувајте тие веќе одамна се дават во реата што произлегла од нив.
Во Септември ќе дошла Меркел, Станко, Курто и ќе не тапшале по рамо за да излеземе на референдумот... каква стара добра позната тактика од СДСМ, истокако и признавањето на САД 2 дена пред референдумот во 2004, очекуваат да го фатат народот на еуфорија, ама забораваат дека денес сме 2018, и за разлика од 2004 година денес скоро секој жител од најмладо до најстаро има пристап до интернет., нема веќе фаќање на еуфории. Секој може да го прочита штетниот договор со Грција, и сам да одлучи дали ќе гласа или не.
Концертите за НАТО и ЕУ им беа.... zz: Ајајајај порка мизерија.

Друго што сакам да дадам мое мислење зошто Мицкоски сеуште не го изнесол својот став. Ај прво да го видиме прашањето на референдумот...

„Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција?“

Го гледате болдот? :) Ако излезе на прес и каже дека го бојкотира овој референдум, одма ќе му се фрлат како кучиња владините медиуми дека е против ЕУ и НАТО. Очигледна мамка од СДСМ која е лесно да се воочи, затоа и толку запнуваа овие на ова дво или тросмислено референдумско прашање. Нејсе, не верувам дека Мицко ќе излезе на прес и ќе каже дека ќе го бојкотира референдумот, напротив ќе го поддржи... али внатре во партијата ќе си ја тераат агендата со бојкотирање на референдумот, јасно е како ден. Јасно е дека поголемиот дел од народот е против овој договор со Грција, и ете им шанса на ДПМНЕ да грабат поени.

#Бојкотирам ;)
Нели не пишуваше во други теми бе?

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
Еве вака СДСМ тежи 400 000 гласови, плус Албанските партии 200 000, плус сите останати малцинства накај 100 000 гласови, плус да речеме гласови од разно-разни неутралци, либерали, десничари кои се за ЕУ и НАТО и други категории на граѓани исто така накај 100ина илјади гласови и ете ти 800 000 гласови ако не и повеќе, !
Баби је мило то што јој се снило.[DOUBLEPOST=1533136986][/DOUBLEPOST]Иванов се сретна со Палмер: Не прифаќам Договор кој го крши уставот и е штетен за Македонија
https://press24.mk/ivanov-se-sretna-so-palmer-ne-prifakjam-dogovor-koj-go-krshi-ustavot-i-e-shteten-za-makedonija
Тоо Хорхе државо:oeoeoe: Не ги весла 2%.

Последно уредено:
Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.593
Поени од реакции
13.963

Концертите за НАТО и ЕУ им беа.... :lolzz: Ајајајај порка мизерија.

#Бојкотирам ;)
Да излезе да рече бојкот е најмалце веројатна опција, речиси невозможна. Е сега сигурно има притисок да излезе да го повика членството да гласаат не, но ако го направи тоа нека заборави на десетици илјади гласови. Тоа е втората опција. И третата е да излезе на прес и да рече секој граѓанин има право да одлучи што ќе прави, негово право е, дрн дрн..., а да работи на тивок бојкот. Како и да е, ако некој чека од штаб да му кажат што да прави не ни заслужува името, историјата, културата, идентитетот да бидар сочувани.

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
Кондарко: Никој не може да ја ускрати волјата на граѓаните да не излезат на референдум (ВИДЕО)
https://bukefal.club/2018/07/30/kondarko-nikoj-ne-mozhe-da-ja-uskrati-voljata-na-graganite-da-ne-izlezat-na-referendum-video/
Кој рече дека бојкот не можело?:pistoldz:
Можеби минале неколку години од тогаш, можеби интересот на штеточините комуњарски сега е друга, ама не се тие од шарената крава а ни народот не пие нафта.
Бојкот

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
А, кој пак го есапи Хорхе?:pos:

Туку, ја видов Туфте аждајата на вести денеска, ќе водела некоја битна комисија:facepalm:...аферим Иванче, како и сите прави револуционери и борци за правда. :uzi::uzi::uzi:[DOUBLEPOST=1533137387][/DOUBLEPOST]
Баби је мило то што јој се снило.[DOUBLEPOST=1533136986][/DOUBLEPOST]Иванов се сретна со Палмер: Не прифаќам Договор кој го крши уставот и е штетен за Македонија
https://press24.mk/ivanov-se-sretna-so-palmer-ne-prifakjam-dogovor-koj-go-krshi-ustavot-i-e-shteten-za-makedonija
Тоо Хорхе државо:oeoeoe: Не ги весла 2%.

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
А, кој пак го есапи Хорхе?:pos:

Туку, ја видов Туфте аждајата на вести денеска, ќе водела некоја битна комисија:facepalm:...аферим Иванче, како и сите прави револуционери и борци за правда. :uzi::uzi::uzi:[DOUBLEPOST=1533137387][/DOUBLEPOST]
Па вероватно тој што отишол кај него, „америчкиот тешкаш (бричи стап)дипломат“. И сите абдали папагли што му го дудлаат потпиши ова потпиши она. Али Хорхе е тој што не ги есапи.

J

jakovdi

Гостин
Бојкотот е знак на незаинтересираност кон државата,сите кои ке бојкотираат не ја сакаат оваа земја.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.314
Поени од реакции
15.480
Бојкотот е знак на незаинтересираност кон државата,сите кои ке бојкотираат не ја сакаат оваа земја.
Jas ja sakam ovaa zemja kako i da ja narekuvaat....no nesakam vlez vo Nato i EU so spušteni pantaloni i svitkana kičma

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.981
Поени од реакции
51.075
Bez histerii, ete , cim ja sakate idete glasajte za drzavata da se vika severna makedonija, mene mozda ke me mrzi toj den da iskacam ili ajvar ke pravam mozda, ne znam, sve biva.

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Едно потсетување за лоботомираните полтрони кои го оспоруваат правото на бојкот.

ВЛАДО БУЧКОВСКИ, ПОТПРЕТСЕДАТЕЛ НА СДСМ
НЕУСПЕШЕН РЕФЕРЕНДУМ Е ГОЛЕМ СКОК КОН ЕВРОПА

4 ноември 2004

ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ДОНЕСАТ ОДЛУКА СО РАЗУМ. НЕ НИ ТРЕБААТ ЕМОЦИИ И ЗАПЛАШУВАЊЕ. НАШАТА ПРЕПОРАКА Е ДА НЕ СЕ ИЗЛЕЗЕ НА ГЛАСАЊЕ. СО ТОА ЌЕ НАПРАВАТ НЕ ЕДЕН ЧЕКОР ВО МЕСТО, ТУКУ КРУПЕН СКОК КОН ПРИБЛИЖУВАЊЕТО КОН НАТО И ЕУ НАЈГОЛЕМ ГУБИТНИК ОД РЕФЕРЕНДУМОТ ЌЕ БИДЕ ГРУЕВСКИ, ТОЈ ТРЕБАШЕ ДА БИДЕ АЛТЕРНАТИВА НА ОВАА ВЛАСТ. НЕ СТОЈАН АНДОВ, НЕ ТУПУРКОВСКИ, НЕ ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ, НЕ ТОДОР ПЕТРОВ. ТОА СЕ ОЛД-ТАЈМЕРИ ПОЛИТИЧАРИ НА КОИ ТРЕБА ДА ИМ КАЖЕМЕ ЗБОГУМ. НЕ МОЖЕМЕ СО ТРАБАНТИ КАКО НИВ ДА ОДИМЕ ВО ЕВРОПА

Прашањето е апсурдно и ступидно што не заслужува одговор. Иницијаторите на референдумот сами влегоа во оваа замка. Референдумското прашање е најслаба точка. Тие треба да одговорат во што Законот од 1996 година е подобар од нашиот. Сметаме дека тој треба да се игнорира, зашто дефинитивно тој треба да се ревидира. Без комплекс им порачуваме на сите граѓани да не излезат на референдумот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom