Орочување пари во банка

А

Атлантист

Гостин
Mene stvarno ne mi e jasno zosto da ne mozam da si gi cuvam parite vo banka ako sakam, zosto bi me zamarale UJP koga ne se ni odednas vneseni parite tuku vo rok od nekolku godini... mozebi sum si stedela sekoj mesec, za diplomska sum sobrala 3000 evra na poklon... treba danok i na tie pari da im plakam???
Nema smisla.
А зошто па да ги ставиш во банка? За некоја бедна камата која не ја покрива ни инфлацијата во ЕУ.

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
А зошто па да ги ставиш во банка? За некоја бедна камата која не ја покрива ни инфлацијата во ЕУ.
Zatoa sto nemam popametna ideja sega za sega a sakam nekade privremeno da gi stavam parite so najmal rizik, dodeka ne se odlucam kade da gi investiram, najverojatno vo nedviznina.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Јас не би штедел единствено се испалити да имаш кеш за време на рецесија кога се оди надоле или за време на виска инфлација кога има виски каматни стапки над инфлацијата. Како во САД за време на почетокот на 80ти кога имало каматни стапки од 15-20%. Инаку во сите други случаи подобро е да не се има валути. Подобро е акции или стоки. Во моментов стоки се најдобро нешто за штедење. Мислам пред се благородни метали како наједноставно нешто но, може и друго. Но, ги разбирам луѓето што сакаат да штедат. Штедењето има некој позитивни страни.
-Немора да се замараш со менување на инвестицијата.
-Има сигурен принос.
Лоши страни се
-Приносите се многу ниски
-Инфлацијата го јаде основниот влог многу лесно А не е да им се верува на владите дека не печатат пари.
Коментар од 2011та (y) Тоа царе! :pipi:
Инаку јас сум се за странски девизи дел од парите. Денар Јок! Камата од 10/100 на 1/100 :aplauz:

T

Terroir

Гостин
Коментар од 2011та (y) Тоа царе! :pipi:
Инаку јас сум се за странски девизи дел од парите. Денар Јок! Камата од 10/100 на 1/100 :aplauz:
Таман си е каматата, и на оваа гледај колку пари чуваат луѓето во банка а замисли ако е 6-7% па и повеќе..
Луѓево нема да работат туку ќе лупнат пари во банка и ќе живеат од камата, вака нека се мислат што со парите дали им се исплати за толкава ниска камата да им седат таму. Па дел ќе се решат да инвестираат во нешто, да купат/тргуваат со акции или пак да трошат на непродуктивни работи битно нека врти парата меѓу народот..

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Таман си е каматата, и на оваа гледај колку пари чуваат луѓето во банка а замисли ако е 6-7% па и повеќе..
Луѓево нема да работат туку ќе лупнат пари во банка и ќе живеат од камата, вака нека се мислат што со парите дали им се исплати за толкава ниска камата да им седат таму. Па дел ќе се решат да инвестираат во нешто, да купат/тргуваат со акции или пак да трошат на непродуктивни работи битно нека врти парата меѓу народот..
Е јас овој муабет барем дел во 2010 го правев. Ја што го правев туку и преземав најконкретни чекори. Сега ќе си молчам ;)

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Како се рачунаше каматата, дали на годишно ниво или?

На пример сакам да орочам 1000 евра, во денари на 3 год...
тука негде прочитав дека за денари е 6% а за странска валута е 3%....
е сега дали камата ќе имам од 60 евра на годишно ниво или се на се ќе се собере камата од 60 евра за 3те години орочени пари....
се на се колку камата ќе земам ако ги орочам на 3 години на пример во денари?

и колку ќе земам ако ги орочам на 6 години дали каматата е повисока?

B

Bafra

Гостин

е сега дали камата ќе имам од 60 евра на годишно ниво или се на се ќе се собере камата од 60 евра за 3те години орочени пари....

А да отидеш до банка и да прашаш, ова 6 и 3 % ти се стари информации.

На годишно ниво ти е.
Ако најдеш 6% / 3% по банкиве кажи тука одма :vozbud:
Штом сакаш да орочуваш на 3 години, тоа значи не би ти требале, почекај уште некоја недела, купи си долари, 2020 сигурно доларот ќе биде појак од еврото :D

D

Deleted member 95595

Гостин

Zdravo, jas rabotam kako licenciran broker i sum zastapnik na WVP Fund Management, otvoren investiciski fond vo Republika Makedonija.

Eve da znaes i ti, i drugite tuka deka postojat fondovi, legalni fondovi (vkupno se 5 vo Makedonija) koi nudat razni investiciski fondovi so razlicni karakteristiki i za sekoj eden covek ima po neshto interesno.

Eve konkretno fondot jas kade shto rabotam ima tri fondovi koi gi upravuva:
1. Premium Invest - porizicen investiciski fond, i podolgorocen kade parite od klientot se investiraat aktivno vo akcii na Njuroshka I Frankfurtska berza i se preporacuva cuvanje na parite vo ovoj fond barem 10 godini, iako nema nikakvo ogranicuvanje, parite se dostapni 100% vo sekoe vreme, a ima ednokratna vlezna provizija koja se plakja pri samiot start. Ocekuvan godishen prinos e 7,5% (vo devizi)

2. 100% Bond - srednorocen fond i poniskorizicen fond kade se preporacuva sredstvata da se cuvaat megju 3-10 godini, kade sredstvata se investiraat vo drzavni obvrznici i ocdkuvan godishen prinos e 3/3,5% (vo devizi). Isto se plaka vlezna provizija i parite se 100% likvidni odnosno dostapni vo sekoe vreme za klientot.

3. Cash Depozit- investiciski fond, najnerizicen, denarski, kade nema vlezna provizija, 100% likviden fond kade parite se celo vreme dostapni i ocekuvan godishen prinos e 2,8% koj se presmetuva na dnevna osnova, odnosno se presmetuva dobivka za onolku dena kolku shto ste gi cuvale parite i ova e konkretno ete neshto shto bi mozela za sebe da si go napravis.

Ova se trite fonda na nashata firma, i vo osnova slicni se fondovite i na ostanatite 4 firmi, normalno ima nekoi razliki megju sekoja firma, no poentata mi e deka postojat moderni finansiski proizvodi za koi mnogu lugje ne slushnale i cesto pati eve i na teren naletuvam na lugje koi sakaat da shtedat no osven za banka ne slushnale za nisto drugo.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Zdravo, jas rabotam kako licenciran broker i sum zastapnik na WVP Fund Management, otvoren investiciski fond vo Republika Makedonija.

Eve da znaes i ti, i drugite tuka deka postojat fondovi, legalni fondovi (vkupno se 5 vo Makedonija) koi nudat razni investiciski fondovi so razlicni karakteristiki i za sekoj eden covek ima po neshto interesno.

Eve konkretno fondot jas kade shto rabotam ima tri fondovi koi gi upravuva:
1. Premium Invest - porizicen investiciski fond, i podolgorocen kade parite od klientot se investiraat aktivno vo akcii na Njuroshka I Frankfurtska berza i se preporacuva cuvanje na parite vo ovoj fond barem 10 godini, iako nema nikakvo ogranicuvanje, parite se dostapni 100% vo sekoe vreme, a ima ednokratna vlezna provizija koja se plakja pri samiot start. Ocekuvan godishen prinos e 7,5% (vo devizi)

2. 100% Bond - srednorocen fond i poniskorizicen fond kade se preporacuva sredstvata da se cuvaat megju 3-10 godini, kade sredstvata se investiraat vo drzavni obvrznici i ocdkuvan godishen prinos e 3/3,5% (vo devizi). Isto se plaka vlezna provizija i parite se 100% likvidni odnosno dostapni vo sekoe vreme za klientot.

3. Cash Depozit- investiciski fond, najnerizicen, denarski, kade nema vlezna provizija, 100% likviden fond kade parite se celo vreme dostapni i ocekuvan godishen prinos e 2,8% koj se presmetuva na dnevna osnova, odnosno se presmetuva dobivka za onolku dena kolku shto ste gi cuvale parite i ova e konkretno ete neshto shto bi mozela za sebe da si go napravis.

Ova se trite fonda na nashata firma, i vo osnova slicni se fondovite i na ostanatite 4 firmi, normalno ima nekoi razliki megju sekoja firma, no poentata mi e deka postojat moderni finansiski proizvodi za koi mnogu lugje ne slushnale i cesto pati eve i na teren naletuvam na lugje koi sakaat da shtedat no osven za banka ne slushnale za nisto drugo.
Според мене е луда работа да ставиш пари во фонд „барем 10 години“ со оглед на цикличност и на секуларни треднови и бизнис циклус. Многу е тешко да си на едно место 10 години и да не фатиш еден пад од 30/40%. Без мобилност на капитал тешко е да имаш добар поврат, мора да се менуваат инвестициите во просек на 5-10 години имало ретки предиоди 15-20 години е рекорд на секуларен тренд и тоа само еднаш се случило од 1870та до денес...перидот 1981-2000. Така лош совет е „барем 10 години“.
Инаку МСЕ е најдобра инвестиција за последните 5 години најверјоатно и во следните 3-4 години. Незнам зошто немаате македонски акции фонд.
Зборував дека депозити се лоша работа...според мене нема да се исплати МКД да чуваш и во следните 5-10 години. Сега е МСЕ најдобра работа. После најверојатно странски девизи ќе пламнат и недвижности...
На долг рок фондови со оглед колку се преценти обврзици и Американски акции нема да бидат добра инвестиција. Незнам зошто сте замешале Европски и САД акции, тоа не ми се допаѓа затоа не би ставил пари во првиот фонд. А и на долг рок не сум оптимиста за NYSE па и DAX...

D

Deleted member 95595

Гостин
@StefusRefus Zdravo,

Istorijata e protiv tebe drugar. So seta pochit sprema tebe, ama od osnovanjeto do denes konkretno nashiov fond ima rast od 385% rast na udelot za 22 godini, i toa e fakt. Bash radi tie padovi shto gi kazuvas ti, se preporacuva minimum 10 godini da se cuvaat parite deka na 10 godini firmite vo koi investirame belezat znacitelen rast. Treba da se odvojat dvata poimi "trguvanje" i "investiranje". A investiranje vo povekje kompanii, vo razlicni industrii vo razlicni devizi, na razlicni kontinenti pomaga vo disperzija na kapitalot i diverzifikacija na rizikot. Kako shto kazav, sekoj fond e za nekoj, a ako ne ti se dopagja tebe prviot fond toa si e tvoe pravo i ima drugi finansiski proizvodi koi mozebi bi ti fatile oko megjutoa site fakti i argumenti se protiv toa shto go kaza ti. Ima edno neshto shto se veli "track record", odnosno " minat trud" na nashki, a toj pokazuva fenomenalni rezultati.

A ako Avstrijci, koi povekje od eden vek investiraat na ovoj nacin i imaat bezceneto iskustvo, uvidele deka ne e bash taka pametno da se investira vo makedonski kompanii, kade imas makedonski menadzeri, kade ima pregolema (negativna) bliskost megju drzavata i biznisot, togas jas odlucuvam da im veruvam.

Pak povtoruvam, da ne me sfatis pogreshno, si ima mnogu lugje koi znaat sami da investiraat, i investiraat mnogu profitabilno na makedonska berza i odlicno zarabotuvaat, megjutoa ima lugje koi ednostavno nemaat ni vreme, ni znaenje sami da investiraat, a i ima lugje koi ednostavno sakaat da investiraat nadvor od RM na legalen nacin, i opcijata da se indirektni sopstvenici vo kompanii kako McDonalds, Apple, Bayern itn., a ne vo Toplifikacija, AD Beton, Agroplod itn.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
@StefusRefus Zdravo,

Istorijata e protiv tebe drugar. So seta pochit sprema tebe, ama od osnovanjeto do denes konkretno nashiov fond ima rast od 385% rast na udelot za 22 godini, i toa e fakt. Bash radi tie padovi shto gi kazuvas ti, se preporacuva minimum 10 godini da se cuvaat parite deka na 10 godini firmite vo koi investirame belezat znacitelen rast. Treba da se odvojat dvata poimi "trguvanje" i "investiranje". A investiranje vo povekje kompanii, vo razlicni industrii vo razlicni devizi, na razlicni kontinenti pomaga vo disperzija na kapitalot i diverzifikacija na rizikot. Kako shto kazav, sekoj fond e za nekoj, a ako ne ti se dopagja tebe prviot fond toa si e tvoe pravo i ima drugi finansiski proizvodi koi mozebi bi ti fatile oko megjutoa site fakti i argumenti se protiv toa shto go kaza ti. Ima edno neshto shto se veli "track record", odnosno " minat trud" na nashki, a toj pokazuva fenomenalni rezultati.

A ako Avstrijci, koi povekje od eden vek investiraat na ovoj nacin i imaat bezceneto iskustvo, uvidele deka ne e bash taka pametno da se investira vo makedonski kompanii, kade imas makedonski menadzeri, kade ima pregolema (negativna) bliskost megju drzavata i biznisot, togas jas odlucuvam da im veruvam.

Pak povtoruvam, da ne me sfatis pogreshno, si ima mnogu lugje koi znaat sami da investiraat, i investiraat mnogu profitabilno na makedonska berza i odlicno zarabotuvaat, megjutoa ima lugje koi ednostavno nemaat ni vreme, ni znaenje sami da investiraat, a i ima lugje koi ednostavno sakaat da investiraat nadvor od RM na legalen nacin, i opcijata da se indirektni sopstvenici vo kompanii kako McDonalds, Apple, Bayern itn., a ne vo Toplifikacija, AD Beton, Agroplod itn.
Апсолутно НЕ! 10 години е премногу долг хоризонт. Еднаш се случило тоа во 80ти и 90ти минатиот век. Стратегијата ви е 30 години стара. Бај анд холд...може само Ворен Бафет пред 30-40 години кога дивиденден принос бил 8-9% сега е 1-2% на СнП додека на МСЕ има сосема солидни акции со дивиднден принос од 6-7% не за џабе пензиски фондови купуваат. Не сте попаменти од нив.
Инаку принос со циклично инвестирање ми е 20% годишно или за 20години окулу 4-5000% или 10-15 пати повеќе од вас.
Лудило е 10 години на п/б 2-3 и CAPE 30-40 на СнП...очекуван принос е 1-2% годишно за следните 10-15 години со бектекинг од 1870 цели 140 години.
Инаку слободно очекувам пад за време на следнатаа рецесија во вашиот фонд од 30-40% а наскоро ќе ја биде. Да ви фрлам ракавица ако дозволите би купил шорт позиции во вашиот фонд за време на следната рецесија гарант ќе извадам 30% принос. Ме мрзи да барам но би се кладел дека принос 2000-2008 ви е негативен...значи кој ставил за тие 9 години :kajgana: па може од таму е логиката 10 години за да се избегне последниот бизнис циклус кој е втор најдолг по 1991-2001.
Инаку сум гледал приносите на фондовите се помали од индекс на NYSE и Европски берзи...едноставно имаат депозити во фондот кој ги нудат како пакет со акции за да симулираат пензиски фонд. Не фала ако ми е за денарски депозити и обврзици и лош сток пикинг ќе си ставам во доброволен фонд на НЛБ и КМБ плус таму провизиите им се пониски и има даночно ослободување од 11%.
На пример моето портфолио е во плус 41% за последните 365 дена без дивидена од 5-6%...сонувајте за тоа вие имате 10% со ужасен бета. Да има волатилите ама долг ми е времески хоризонт. Дури под СнП сте кој е 12-13% со реинвестирана дивиденда...да може да се купи SPY ETF пасивен фонд пониска провизија и многу понизок бета...
ќе пропаднат сите активно менаџирани фондови во МК ако се дозволи директно инвестирање на странски берзи.
Ќе остане коментаров баш ќе видиме што ќе биден со фонд за време на следната рецесиија. Плус и 5% влезна провизија грабеж! Инаку и КМБ фонд ве победил од 2015та...за пред тоа нема податоци.
Инаку од 1998 до 2018 за 20 години од 200 компании на МСЕ само 1 банкротирала тоа е Тобако и тоа беше сомнителна многу фирма и ИПО...кој ги прочитал извештаите знае. Дури повеќе има СнП знам 2 познати...Лиман Бродерс и Енрон во последните 20 години а гарант проценто на банкрот на СнП е ист ако не и повисок од МСЕ :masa:.
Бај анд форгер:neetaka: дури и 10+ години е ризичен рок и за денарски депозити а тек за инвестициски фонд.

Еве што се случува замисли 95% фонд во акции...без циклично движење на рок од 2-10 години нема шанси. 2008 ќе се повтори наскоро:misticen:
П.С. Инаку генијална инвестиција е Бркшир Хатавеј...активно менаџиран фонд купува акции од друг активно менаџиран фонд и ги продава на клиенти:)

Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
@StefusRefus

Investiciski fond ne e privlecna rabota za nekoj koj sam se razbira i moze sam da investira kako shto ti tvrdis deka mozes, a toa ne go moze sekoj i nema znaenje i nervi. Shtom si sposoben sam da investiras, da pravis tolkavi zarabotki togas nema ni da frlis pogled kon bilo kakov finansiski proizvod od bilo koja finansiska institucija kako mojata. Fala bogu deka 7,5% na godishno nivo za mnogu iskusni trgovci so akcii i poznavaci na berza e nishto, no ima mnogu lugje koi ednostavno sakaat da investiraat, da gi doverat parite na nekoj koj ke gi raboti vo nivno ime i nemaat togas nikakov problem so pasivno "bogatenje" so "mizerni" 7,5%. A toa shti ke bide vo idnina, ke vidime, nitu ti, nitu jas ne mozeme da kazeme, ama glavna karakteristika na sekoja recesija e deka e prolazna i pazarot posle toa najmnogu se razviva.

Член од
10 септември 2009
Мислења
159
Поени од реакции
49
Ve molam za odgovor,
Dali ako stavis pari na denarska smetka od prodazba na mal lokal (19.000evra) treba da plakjas danok? Ne orocrni... samo da stojat na smetka kako mala zasteda...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ve molam za odgovor,
Dali ako stavis pari na denarska smetka od prodazba na mal lokal (19.000evra) treba da plakjas danok? Ne orocrni... samo da stojat na smetka kako mala zasteda...
Треба да се плати данок на разликата на Продажна-Куповна цена 10% мислам. А ако ги ставиш на сметка знам дека од сега или од скоро ќе бидат пријавени во УЈП и во април треба да ги ставиш во ГДП-ППД и да им платиш данок. Зборувај со сметководител.

Kajgana Shop

На врв Bottom