Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Пријател, потврда од казнена евиденција не ти треба. Бугарите бараат од кривична. А казнена ќе ти ги пишат и прекршовите ако си поминал на црвено, ако си паркирал кола на тротоар, и слични небитни глупости.
Не е точно! Казнена евиденција е дали си осудуван. Кривична евиденција е дали против тебе во моментот се води кривична постапка. Бугарите бараат потврда дека не си осудуван, значи казнена евиденција. Ако на некого му прифатиле од кривична, тоа е грешка, бидејќи и едната и другата се неразбирливо срочени и тешко се разбира што пишува на нив.

А поминување на црвено и паркирање на тротоар се прекршоци, за нив си има прекршочна евиденција.

Последно уредено:
Член од
3 август 2015
Мислења
1.722
Поени од реакции
2.958
Rodnina moj ceka potpis pred ukaz e so dookumenti od prvbratuced i potvrda od strumica dolgo vreme bese na dopolnitelna od 2015 denes e konecno na polozitelno ceka ukaz od viceprezidenta

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Не е точно! Казнена евиденција е дали си осудуван. Кривична евиденција е дали против тебе во моментот се води кривична постапка.

А поминување на црвено и паркирање на тротоар се прекршоци, за нив си има прекршочна евиденција.
Е бaш нa oвa мислев.Фaлa ти нaјмнoгу вo прaвo си.Вo тaa oд кривичнa штo јa извaдив пишувaше сaмo декa вo мoментoт не се вoди пoстaпкa прoтив мене,a не декa сум неoсудувaн и претхoднo.Знaев декa јa пoгрешив пoтврдaтa.Ти дoлжaм честење

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Е бaш нa oвa мислев.Фaлa ти нaјмнoгу вo прaвo си.Вo тaa oд кривичнa штo јa извaдив пишувaше сaмo декa вo мoментoт не се вoди пoстaпкa прoтив мене,a не декa сум неoсудувaн и претхoднo.Знaев декa јa пoгрешив пoтврдaтa.Ти дoлжaм честење
Никој од нас не е виновен, потврдите од кривична и казнена евиденција се проклето нејасно напишани. Во нив има терминологија, разбирлива само за правници. А тоа се документи за надворешна употреба и треба да бидат разбирливи за секого, не само за правници. Во Бугарија истиот документ е јасен "Лицето ХХХ и УУУ не е осудувано" и чао пријатно.

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.041
Поени од реакции
5.540
Ај некој нека ми каже како може да ви прикачам или видео или аудиофајл, без да оди на јутуб.
Нешто што треба да си видите, и дополнително ќе ви ја покажам гужвата денес на шалтери
Ајде кажи што е ????????

Член од
8 јуни 2018
Мислења
79
Поени од реакции
51
koj denovi gi razgleduvat dokumentite... od status finalna... veke 5 meseci sum vo finalna nema nisto....

Член од
24 февруари 2005
Мислења
242
Поени од реакции
50
Здраво, на женами и закажаа датум да си го подигне удостоверението за бугарско гражданство овој месец. И пишаа дека треба да уплати 50 лева, да носи документ за самоличност и две слики. Сепак она е мажена и сега е со друго презиме, за разлика кога има поднесено, знае ли некој како е процедурата за промена на презимето дали треба да носи венчаница и дали може да и го внесат новото презиме во документот веднаш или треба друга постапка.

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Здраво, на женами и закажаа датум да си го подигне удостоверението за бугарско гражданство овој месец. И пишаа дека треба да уплати 50 лева, да носи документ за самоличност и две слики. Сепак она е мажена и сега е со друго презиме, за разлика кога има поднесено, знае ли некој како е процедурата за промена на презимето дали треба да носи венчаница и дали може да и го внесат новото презиме во документот веднаш или треба друга постапка.
Преку посредник си??

Член од
24 февруари 2005
Мислења
242
Поени од реакции
50
Преку посредник си??
Каков посредник, ова е поденесено 2005 година па едвај преку перпоачано писмо успеавме да закажеме датум и час. Сега треба да го подигнеме, па ме интересира што документи да понесеме, они пишаа 2 слики, уплата 50 лева и документ за самоличност. Но ме интересира како да го промени презимето во гражданството веднаш. Дали треба преведен звод од венчани да понесе или и нешто друго?

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Каков посредник, ова е поденесено 2005 година па едвај преку перпоачано писмо успеавме да закажеме датум и час. Сега треба да го подигнеме, па ме интересира што документи да понесеме, они пишаа 2 слики, уплата 50 лева и документ за самоличност. Но ме интересира како да го промени презимето во гражданството веднаш. Дали треба преведен звод од венчани да понесе или и нешто друго?
Дирекција „Б'лгарско гражданство”

/e-mail: bgcitizen@justice.government.bg /

9237 455

Јави се или пиши им и ќе ти објаснат.

Член од
7 мај 2014
Мислења
307
Поени од реакции
399
Си нашол кај да прашаш. Тука сите правници и тоа доктори на науки по правна проблематика насока државјанства (или пасоши како што пишуваат).
Јави се во амбасадата во Скопје, си има време кога се врти и прашај на право место а не тука.

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Си нашол кај да прашаш. Тука сите правници и тоа доктори на науки по правна проблематика насока државјанства (или пасоши како што пишуваат).
Јави се во амбасадата во Скопје, си има време кога се врти и прашај на право место а не тука.
Не, тука повеќе од пола се посредници кои уште не ја научиле процедурата за бг државјанство, да не зборуваме за проблемите кои настанале во тек на процедурата.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Ова е муабетот правен помеѓу мене и вработен (не чистачката), во министерството. Накратко

Ќе знаат што ќе прават по наредната недела
Постои шанса да стопираат на 95%
Се спрема нова ригорозна постапка.
Има барање од кај да се намали интензитетот на издавање, на што се противат борисов и министерката. Замолено им е да се стопира до септември, затоа не работат сите шалтери, лицата ги распоредуваат на други места, а не се почнати одморите.
Прашувам уште затоа што чека брат ми а е на положително од јануари.

Сега како сакате

Член од
24 февруари 2005
Мислења
242
Поени од реакции
50
Се јавив во Амбасада, и ми кажаа дека треба да се преведе изводот од венчани на Бугарски и да се завери во Амбасадата. И тоа е :) Ако му затреба на некого.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom