За затворениот пост 'Психолошко дно'

• Креатор на темата Креатор на темата WildMk
  • Време на започнување Време на започнување
Mnogu droga ne e na arno - Kurt Kobejn

Робин Вилијамс?
Иако наркоманијата, често, е само симптом на депресија.[DOUBLEPOST=1527887384][/DOUBLEPOST]
... нели ги читаш сите коментари? не ми го „примети“ прашањето? еве по втор пат те прашувам : -Кој е тој лек? :cautious:

Одговорено е тоа.
Посета на психолог, на психијатар и соодветна медикаментација.

Робин Вилијамс?
Иако наркоманијата, често, е само симптом на депресија.[DOUBLEPOST=1527887384][/DOUBLEPOST]

Одговорено е тоа.

Se samoubi od drugi pricini toj, depresijata bese najmala pricina za toa, proguglaj.
Ne vikam deka nema slucaevi kade sto lugje se samoubivaat poradi depresija, samo greska licnosti ti se pri um :)

Se samoubi od drugi pricini toj, depresijata bese najmala pricina za toa, proguglaj.
Ne vikam deka nema slucaevi kade sto lugje se samoubivaat poradi depresija, samo greska licnosti ti se pri um :)

Не ми се грешка, посебно не, Курт Кобејн, иако ти се обидуваш да ги раздвоиш зависноста од дроги и депресијата. Тесно се поврзани. Прогуглај :)

Дај Боже! Дај Боже да е трол. Пишав и во уводниот пост.
Многу подобро, него да е вистина и да страда од депресија.

Се согласувам со @redfogv , и да не пише @Anand , темава може да му послужи на некој друг со таков проблем. Само мислам дека тука не и' е место (на Љубов и секс), а и насловот би требало да се смени.[DOUBLEPOST=1527886743][/DOUBLEPOST]

Баш тоа.
Запрашајте се сите колку богати и славни познавате, на кои до толку им ескалирала состојбата, што си го одзеле сопствениот живот?

хинт: Курт Кобејн
Ете,некој кој е задолжен,нека ја префрли во подфорум за психологија,и насловот да биде поопшт.
Можеби некој ќе има корист.
Ама,народов,бе.....
Потсмевајте се,кудете,судете, и онака за друго не ве бива.
АМА,АКО ВАМ КОЛЕГИ И КОЛЕШКИ ФОРУМЏИИ И ФОРУМЏИКИ НЕ ВИ СЛУЧУВА,НЕ ЗНАЧИ ДЕКА И НА ДРУГИ НЕ ИМ СЕ СЛУЧУВА !
КАДЕ ВИ Е ЧОВЕЧНОСТА ?
Робин Вилијамс?

Одговорено е тоа.
... нели ги читаш сите коментари? не ми го „примети“ прашањето? еве по втор пат те прашувам : -Кој е тој лек? :cautious:
Ете ти одговор што е корисно.
Еве и јас ќе кажам што помага :
-разговори со разбирливи луѓе(некој експерт психолог и/или психијатар кој внимателно слуша пред да препише лекови,некој крвно поврзан,пријатели или емпатични форумџии) ;
-лек како Диазепам,Валеријана,Елицеа и др. ;
-чај од нане и др. билки ;
-чување и галење маче и/или куче ;
-прошетки и спортување .
Индивидуално е.На сите луѓе им помагаат различни нешта,она што ми помага мене,тебе не ти помага и обратно.
Човечката поддршка е најзначајна !

Ете,некој кој е задолжен,нека ја префрли во подфорум за психологија,и насловот да биде поопшт.
Можеби некој ќе има корист.
Ама,народов,бе.....
Потсмевајте се,кудете,судете, и онака за друго не ве бива.
АМА,АКО ВАМ КОЛЕГИ И КОЛЕШКИ ФОРУМЏИИ И ФОРУМЏИКИ НЕ ВИ СЛУЧУВА,НЕ ЗНАЧИ ДЕКА И НА ДРУГИ НЕ ИМ СЕ СЛУЧУВА !
КАДЕ ВИ Е ЧОВЕЧНОСТА ?

Ете ти одговор што е корисно.
Еве и јас ќе кажам што помага :
-разговори со разбирливи луѓе(некој експерт психолог и/или психијатар кој внимателно слуша пред да препише лекови,некој крвно поврзан,пријатели или емпатични форумџии) ;
-лек како Диазепам,Валеријана,Елицеа и др. ;
-чај од нане и др. билки ;
-чување и галење маче и/или куче ;
-прошетки и спортување .
Индивидуално е.На сите луѓе им помагаат различни нешта,она што ми помага мене,тебе не ти помага и обратно.
Човечката поддршка е најзначајна !

Амин!

Ете,некој кој е задолжен,нека ја префрли во подфорум за психологија,и насловот да биде поопшт.Можеби некој ќе има корист.Ама,народов,бе.....Потсмевајте се,кудете,судете, и онака за друго не ве бива.
АМА,АКО ВАМ КОЛЕГИ И КОЛЕШКИ ФОРУМЏИИ И ФОРУМЏИКИ НЕ ВИ СЛУЧУВА,НЕ ЗНАЧИ ДЕКА И НА ДРУГИ НЕ ИМ СЕ СЛУЧУВА !КАДЕ ВИ Е ЧОВЕЧНОСТА ?Ете ти одговор што е корисно.Еве и јас ќе кажам што помага :-разговори со разбирливи луѓе(некој експерт психолог и/или психијатар кој внимателно слуша пред да препише лекови,некој крвно поврзан,пријатели или емпатични форумџии) ;-лек како Диазепам, Валеријана,Елицеа и др. ;-чај од нане и др. билки ;-чување и галење маче и/или куче ;
-прошетки и спортување .Индивидуално е.На сите луѓе им помагаат различни нешта,она што ми помага мене,тебе не ти помага и обратно.Човечката поддршка е најзначајна !
...може сето наведено е одговор за друго прашање, тоа не е„лек“ туку промена на животни навики и доколку не се имало континуитет во спортување, прошетки, чување миленичиња, па и социјализација што кога личноста е во депресија најмалку тоа ќе го направи самоиницијативно ако нема некој за рака да го „влече“, инаку членот/ка укажа дека „ барала ЛЕК за депресијата“ па по десет години го пронашла, и затоа ме чуди да личност да биде толку години во депресија и толку лесно да се извлече да речам без последици на нејзино резонирање и давање совети за психолошката состојба на членот кој едноставно не може да се помири од неверството на сега бившата девојка, а да има сега подолго време нова девојка кој секој би ја посакал, а бил во депресија, е како да не! факт дека има нова девојка, значи не е во депресија, туку егото му е смачкано ! ете тоа ! :cool:

Depresija, psihoza, alkaholizam, narkomanija i drugi psihicki bolesti se najcesta pricina za samoubistvo a da ne zboruvam za steti po rabota i semejstvo.

...може сето наведено е одговор за друго прашање, тоа не е„лек“ туку промена на животни навики и доколку не се имало континуитет во спортување, прошетки, чување миленичиња, па и социјализација што кога личноста е во депресија најмалку тоа ќе го направи самоиницијативно ако нема некој за рака да го „влече“, инаку членот/ка укажа дека „ барала ЛЕК за депресијата“ па по десет години го пронашла, и затоа ме чуди да личност да биде толку години во депресија и толку лесно да се извлече да речам без последици на нејзино резонирање и давање совети за психолошката состојба на членот кој едноставно не може да се помири од неверството на сега бившата девојка, а да има сега подолго време нова девојка кој секој би ја посакал, а бил во депресија, е како да не! факт дека има нова девојка, значи не е во депресија, туку егото му е смачкано ! ете тоа ! :cool:

Можам само да заклучам дека, апсолутно ништо не знаеш за депресијата како болест.
Ти мислиш на човек му е дојдено до социјализација и било што во животот кога е во депресија? И самиот тој многу убаво кажа: се' правам механички.
Друго, ако е депресивен, не значи дека не може да резонира правилно, напротив, луѓето со депресија можат многу добро да ги маскираат своите проблеми, тоа им е коупинг механизам. Мислиш да ме видиш мене, ќе знаеш дека страдам од депресија? Никогаш нема да ти падне ни на крај памет. Во друштво сум најгласна, најзборлива и најдосетлива. Депресивните луѓе не значи дека се психотични, ама можат да станат.

Дијагноза ми поставија дури во 2001, официјална. 100 различни психијатри и психолози ме прегледуваа, ми правеа анализи и тестови и појма немаа што е. Откако ми беше установена, почнаа да воведуваат антидепресиви во терапија. Среќа, уште првиот тип ми се погоди. Предходно 'се обидуваа' со најразлични медикаменти, дури и антипсихотици ми имаа препишано, и толку лошо ми делуваа што не знаев за себе си тој месец дури ги пиев. Другите, никако не ми делуваа. Хелекси, лексилиуми, дијазепами не делуваат на депресија, само ублажуваат симптоми. Антидепресивите се лек за депресија. А антидепресивите ги има во различни форми и различен им е начинот на делување. Конкретно на мене делуваат SSRI и тоа, исклучиво, само една врста. Знаете, ни еден психијатар не може секогаш со 100% сигурност да ја погоди формата на депресијата, бидејќи нема некој опиплив тест, како земање крв и се' се случува со проба со различни видови медикаменти, односно, преку trial and error.

Друга, многу битна работа, отворен разговор со луѓе од блиска околина или луѓе со слични проблеми (како на пример, група за поддршка), многу помага. Секое минимализирање на неговиот проблем кое го правите, како ти со ова: значи не е во депресија, туку егото му е смачкано ! ете тоа ! :cool: ... и ред други коментари во кои му се потсмевате и не се обидувате да го разберете, само му одмагаат. Ова исто ќе го правите и со луѓе во ваше опкружување во вистинскиот живот, кои страдаат од депресија... бидејќи немате основни познавања за болеста, која за жал, е премногу честа и кај нас и во целиот свет.

Какво длабоко резонирање, значи, неверојатно!!

Ама сега остај резонирање,магнетна резонанца и зрачење. Стварно,еве ти си засегната од другарот Anan или како и да се пишал, дека имал депресија. Те фаќа некој жал за него оти валјда и ти си некој тип на човек што куца на гугл “raskinaf so deckoto sto ponatamu" или "kako da ja pobedite dosadata vo 5 cekori". И добро, ајде отвора тема членот,сите сме сочуствителни го сфаќаме, не е трол, не е водолија, таман е нормален. Што совет ќе прими од форум? 80 % ќе бидат :
излези прошетај/фати женска/опијани се/најди работа/слушај музика/најдиси хоби/ и слично. А сите овие совети и сами на себе не би ги примениле. Што ако тој некој си Anand е дечко кој денес не му дале 100тина денари за кафе да пие со другарчината,го откачила симпатијата блок на фејс и си рекол ај бе кој ме знај на форум кој сум што сум ми е досадно ќе праам филм нека ме жалат малце. Ќе го добие вниманието што не го добива ни од дома ниту пак од другарчината оти е досаден и ќути.
Знаеш ли колку Attention whore има по целиот интернет не само на форуми?
Еве ти го зажали дечкото кажи ми што совет ќе му дадеш? Ќе го прашаш кој е што е како е, ако отвори да ти кажи арно или ќе искористи лажен идентитет рандом ристе/трајко/петко кој работи таму и таму. И што ќе му кажеш? Не биди депресивен, фати си женска, излези со друштво.
И од друга страна, еве пак ќе речам нека е се ко што кажа. Можеби е труп искомплексиран и сака се да му оди како подмачкано и за секоја неприлика во животот се разочарува и кемка дека животот баш него му е срање, и гледа како на другите им оди се од рака. Најчесто овие со психолошково дно не се од тоа дека навистина им се случило неправда, туку се споредуваат со другите колку успеале (според нивно мерило за успех) и одма се разочаруваат зошто тие не станале такви. И после ќе отвори тема на форум можеби ќе добие некое мислење можеби не, можеби ќе му помини по некој ден и така. И секогаш има некоја ВајлдМК која ќе се сочуствува со дечкото,и затоа реков може му се клецка, па оди помогни му. Една рака помош не е на одмет.

Не ми се грешка, посебно не, Курт Кобејн, иако ти се обидуваш да ги раздвоиш зависноста од дроги и депресијата. Тесно се поврзани. Прогуглај :)

Ako se tesno povrzani togas site sto se vo depresija znaci deka se drogiraat, i obratno?
Za depresija ima samo eden lek, razgovor.
Tie sto se zatvaraat vo sebe, vo najgolem broj se samoubivaat poradi nemoznosta da go izdrzat toa sto im tezi na dusa.
Ne mi stois na licnost koja sto ima pominato niz "depresija", a uostalo ne e moe da navleguvam vo toa ;)

Не сфаќаш.Дечкото може си нашол друга девојка,ама тоа не значи дека не е во депресија или дека ќе излезе или дека излегол од неа.
А за лек,веќе спомнав дека за сите луѓе различни форми на лекови се решение(за некого само таблети се решение,а за некого дружење со други луѓе или грижа за миленичиња,а и истражувања покажуваат дека луѓе кои сакаат и имаат животни побргу се смируваат од оние кои немаат и дека мачешко предење делува побрзо од апче).
Како што спомна WildMk некои видови на депресија лесно се распознаваат,а некои тешко.Некој човек може пред куп луѓе најнормално да се однесува,а во себе да пати.
Но,секогаш човечката емпатија е и ќе биде најесенцијална !

Ама сега остај резонирање,магнетна резонанца и зрачење. Стварно,еве ти си засегната од другарот Anan или како и да се пишал, дека имал депресија. Те фаќа некој жал за него оти валјда и ти си некој тип на човек што куца на гугл “raskinaf so deckoto sto ponatamu" или "kako da ja pobedite dosadata vo 5 cekori". И добро, ајде отвора тема членот,сите сме сочуствителни го сфаќаме, не е трол, не е водолија, таман е нормален. Што совет ќе прими од форум? 80 % ќе бидат :
излези прошетај/фати женска/опијани се/најди работа/слушај музика/најдиси хоби/ и слично. А сите овие совети и сами на себе не би ги примениле. Што ако тој некој си Anand е дечко кој денес не му дале 100тина денари за кафе да пие со другарчината,го откачила симпатијата блок на фејс и си рекол ај бе кој ме знај на форум кој сум што сум ми е досадно ќе праам филм нека ме жалат малце. Ќе го добие вниманието што не го добива ни од дома ниту пак од другарчината оти е досаден и ќути.
Еве ти го зажали дечкото кажи ми што совет ќе му дадеш? Ќе го прашаш кој е што е како е, ако отвори да ти кажи арно или ќе искористи лажен идентитет рандом ристе/трајко/петко кој работи таму и таму. И што ќе му кажеш? Не биди депресивен, фати си женска, излези со друштво.
И од друга страна, еве пак ќе речам нека е се ко што кажа. Можеби е труп искомплексиран и сака се да му оди како подмачкано и за секоја неприлика во животот се разочарува и кемка дека животот баш него му е срање, и гледа како на другите им оди се од рака. Најчесто овие со психолошково дно не се од тоа дека навистина им се случило неправда, туку се споредуваат со другите колку успеале (според нивно мерило за успех) и одма се разочаруваат зошто тие не станале такви. И после ќе отвори тема на форум можеби ќе добие некое мислење можеби не, можеби ќе му помини по некој ден и така. И секогаш има некоја ВајлдМК која ќе се сочуствува со дечкото,и затоа реков може му се клецка, па оди помогни му. Една рака помош не е на одмет.

Да не беше смешно ќе беше трагично.
Ти препорачувам да ги препрочиташ сите мои постови, уште еднаш (и 3 пати ако треба), ама внимателно.
Можеби, ќе успееш да разбериш нешто, а можеби и не. Тоа што ТИ си тука за гледање сеир, не значи дека сите членови се такви. За сериозни теми, нема да се разговара, од сериозни луѓе, се додека мнозинството на форумов сте такви какви што сте.
Од една страна и го разбирам тоа. Во ред, местово е за површни муабети, како дневна политика, компјутерски игри, спорт и кладилници, жени и тоа е тоа. Од друга, искрено! Ама ми се повраќа, од овој наш гнасен менталитет!
Не знам ни што очекувам всушност? Македонци сте...

Поздрав до сите

Алал да ти е кицо.
Искина брату со последниве неколку поста. Постирај почесто.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom