Има поодалечени јазици, имаш унгарски, баскиски, фински, келтски итн. Чисто лингвистичка замерка.
Ова ми е познато. И мислев во постот да го потенцирам нашето меѓусебно неразбирање што укажува на тоа дека не сме живееле долго едни покрај други.
Не сум историчар, но знам дека најдолговечно царство кое некогаш постоело во човечката историја а воедно жарело и палело на Балканот е Источното римско царство т.е. Византија чиј официјален јазик е грчкиот. Албанскиот јазик по таа логика треба да има најмногу грцизми. Ние сме дојдени отпосле нели па затоа немаме грцизми во јазиците, а Албанците како при 1000 годишно грчко ропство останале имуни на нивното влијание?
Не знам дали е твоја тезава или некаде ја имаш прочитано, ама има многу смисла и затоа одговор не очекувам од цитираниот.
Цитирај ми само еден историчар, само еден, дека албанците се доселеници, само еден! Ќе чекам, чекам веќе 6 години некој во форумов да цитира. Шест години...
Што значи ова подалечен јазик? што изразување е ова? Викаш не е индоевропкси?
Колку што македонскиот има турски зборови, толку има албанскиот, нормално, 500 години владеење, албанскиот има и словенски позајмени зборови, некаде помалку од 10 %, но латински зборови околу 30% од зборовите, а вие ги немате ни 5 %, знаеш зошто? затоа што не сте биле во контакт со нив. Кога со балканот римјаните владеле скоро цел милениум вие не сте биле воопшто тука. По јасен аргумент здравје. За ова тема толку.
Нема врска национализмот со потребата да се обратам на мајчин јазик, не треба народот да се прилагоди на државата, туку спротивно, нели е систем за да ни го подобри и олесни живеењето...
Затоа што сме биле тука и пред 91, не може да си направиш држава а да игнорираш цело население и кршиш елементарни човекови права и после да се чудиш зошто се бојкотира системот. Дури не е човечно јас да ќутам и чекам подобрим времиња додека цветне државава која од сите страни се ампутира од вас.
Вие кога станува збори за судир македонец-албанец секогаш ангел го замислувате македонецот, или ја брани честа, или го брани детето, иако има видео снимка. Човек кој се расправа со постар човек кој воедно е со дете и жена не е човек воопшто. 3 на 2 сооднос без ладно или огнено оружје ќе ги линчуваа, а сите тројца метар и жилет високи наспроти 2 метра. Вие секогаш ќе бидете на страната на македонецот, сепак ти викаш не си националист.
Ти си екземплар на типичен испран мозок на македонец, албанецот е лош, така читаш во вести, така си учел во школо, во историја албанците ги учите секогаш само како душмани, клетите геги, политичарите албанци ве притискаат во тесно, ве тепаме по автобуси...
Јас не ве осудувам, јас ве жалам и ве разбирам дека лошо ви е со состојбава со фобијава, а се ограничувате со албанци скоро со половина од границите.
Јас кога одам во Германија имам потреба да се обратам на мајчин јазик...па ќе добијам одговор на македонски на свети никад. За разлика од тебе, ги ценам локалците. Си имаат свој јазик, свои правила, свој начин на живот. Не знам зошто за вас би важела таа ексклузива. На крај краева, колку ши птари сте у Швајцарија, па не сум ве чул нешто таму дека „барате права“.
Да не зборам за приоритетите....
У истите гомна сте и вие, ама пак место да решите економски прашања, да се укључите у правен систем - не бе, на униформата ши птарски ознаки - that's the shit. Анални оргазми доживувате на една таква „придобивка“ - браво! Тоа е голем мотив да одите пак за аљи да гласате шо ве испокраде ко мајмуни.
Јас во другата тема напишав дека не е коректно што кумановецот ви покажа среден прст, а ти во ниеден момент не даде никаква осуда за ордата што одеше да го линчува истиот пред сопствената жена и дете, а веројатно и нив ќе ги линчуваа. Да биде вистината уште посурова, ај, кој сум јас, форумски лик....искачаат тројца обвинители (нормално од твојата раса) и јавно го критикуваат обвинението против човекот што се бранел - значи на нив право им е работа - така одлучуваат и во други случаи? „Еј овој е македонец, дај да го пратиме у затвор 100 години?“
И таму и овде пишав дека убиецот на детето треба да биде казнет, а ти вакво нешто не би признал - дури бараш и татко му да не лежи у затвор, а е директен причинител на целиот настан - епа е** се, не сме исти!
Кај вас е проблемот е што ни како поединци, ни како цело малцинство не покажувате основна желба за живеење овде. Вие сте као жртва на силување - барате некоја одмазда, барате казна, да можете вие да тепате и убивате, а никој за ништо да не ве казнува. Така ли се гради општество бе?
Јас ќе почнам вас да ве признавам за луѓе не тогаш кога ќе ми донесете некаква днк анализа или доказ за јазикот, туку кога ќе покажете дека ви се живее овде.
За крај...
Може јас имам „испран мозок“ како што викаш, ама ти очигледно е дека немаш мозок штом ме нарекуваш националист. Треба да разбереш дека создавате гнев кај нас, дури и кај луѓе со полиберални ставови и такви што мислат дека треба да се живее во мулти-култура. Во „чисти држави“ „веруваат“ само луѓе шо немаат мрднато од својата населба.
Ако одиме наназад - вие имавте организиран воен напад врз државава во 2001, агресија во која страдаа и беа исселени невини локални жители - загинаа или се исселија и никогаш не се вратија дома. Убивавте наши војници и полицајци, се заканувавте на мирот и поредокот на државава. Се увезовте од Албанија и Косово во нереални цифри само за пописот. Константно цмиздрите, плачете, барате нешто, се жалите....ко само на вас да не ви е добро. Никакво „школо“ не ми треба мене за ми пере мозок, пошо толку е очигледно. Да одиме уште поназад? Ш иптарска агресија по повлекувањето на Италија во 43-та - кога шип тарските банди тероризирале македонски села и убивале невооружено население - па сега уште и споменици што им дигате на тие п***и - на тоа ти текнуе? Сме имале и ние свои „моменти“ - све тоа од балисти е пратено у к***ц и тоа многу сурово, ама никогаш не се загрозувало ваше цивилно население, кое се сведувало на пар села во западна Македонија (иако секогаш сте ги поддржувале вашите силеџии).
Истава тактика ја имате во сите балкански земји и таа е од надвор поддржана. Само да те потсетам дека ова е Балкан, а Балкан не е Европа и работите многу брзо се менуваат.