Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
За да имам нешто лично против, прво човекот треба да има став за нешто. Јас само не можам да сварам дека за нецела година мајка и расплака на организација што беше создавана 10 години.

Инаку го исклучив во моментот кога употреби “про боно“. Човекот не е свесен дека 90% од членството и 95% од публиката на која треба да и се обраќа не го знае значењето на зборот. Сигурно мислеше дека е на научен симпозиум, а не на МТВ која има највисока гледаност во селски средини.

Заев нема потреба да се коментира. Тој беше таму за да си обезбеди алиби и да се испере за пресудата сабајлето. Мицкоски и тие околу него од партијата што порано се викаше ВМРО-ДПМНЕ решија великодушно му го поклонат.
Sto napeavil so organizacijata ne znam, ti najverovatno si pozapoznaen od mene I tebe toa ti go ostavam da go obrazlozil na nekoja naredna prilika, sega ne bese toa tema, jas dadov mislenje za ona sto go vidov koga stanuva zbor za duelot.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.212
Поени од реакции
25.955
Sto napeavil so organizacijata ne znam, ti najverovatno si pozapoznaen od mene I tebe toa ti go ostavam da go obrazlozil na nekoja naredna prilika, sega ne bese toa tema, jas dadov mislenje za ona sto go vidov koga stanuva zbor za duelot.
Дека Христијан Мицкоски има поголем интелектуален капацитет од Заев и Груевски заедно е неспорно. И да, тоа се гледа од авион. Ама и Бучковски имаше, па ја осакати СДСМ за цела деценија. Интелектуален капацитет во политика е далеку од пресудна карактеристика за успех.
 
Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Дека Христијан Мицкоски има поголем интелектуален капацитет од Заев и Груевски заедно е неспорно. И да, тоа се гледа од авион. Ама и Бучковски имаше, па ја осакати СДСМ за цела деценија. Интелектуален капацитет во политика е далеку од пресудна карактеристика за успех.
Sto da kazam, tesko nas ako ostaneme 10 god pod vlast na shizovrenikon, “m” nema da ostane od nas I od MKD.
 

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.211
Поени од реакции
20.933
Фискална стратегија 2019 – 2020: Јавниот долг ќе се зголеми до 54,8%

Рекордно ниво на задолжување планира Министерството за финансии во наредните три години. Во фискалната стратегија што Владата веќе ја усвои стои дека јавниот долг во 2020 година ќе изнесува 54,8% од БДП, што е за над 7 процентни поени повеќе од лани, кога Македонија имаше долг од 4,7 милијарди евра.

Нели имаше некој муабет со некаков бројчаник ?!?
Просто неверојатно како за нецела година сите гомна ги изедоа. Буквално за сѐ она против кое јадеа гомна пред избори, сега го прават надградено и проширено. Плус, зачинето со еден куп бламирања и смешни изговори кои вреѓаат интелигенција, дури туѓ срам да те изеде.





 
Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.438
Сарказам беше мислењето, одсега во загради ќе ви напишам за секое мислење.

Пред неколку години вие во национално ниво, во сите национални телевизии, во сите форуми постиравте за наводни Игенеа истражувања каде македонците испаднаа по антички од грците, поилири од албанците и што уште не... за тоа беше постот.
Епа таман си на иста страна со тие што го објавиле истражувањето, си ги мерите кој е постар и кој прв бил тука.
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Има поодалечени јазици, имаш унгарски, баскиски, фински, келтски итн. Чисто лингвистичка замерка.
Ова ми е познато. И мислев во постот да го потенцирам нашето меѓусебно неразбирање што укажува на тоа дека не сме живееле долго едни покрај други.

Не сум историчар, но знам дека најдолговечно царство кое некогаш постоело во човечката историја а воедно жарело и палело на Балканот е Источното римско царство т.е. Византија чиј официјален јазик е грчкиот. Албанскиот јазик по таа логика треба да има најмногу грцизми. Ние сме дојдени отпосле нели па затоа немаме грцизми во јазиците, а Албанците како при 1000 годишно грчко ропство останале имуни на нивното влијание?
Не знам дали е твоја тезава или некаде ја имаш прочитано, ама има многу смисла и затоа одговор не очекувам од цитираниот.

Цитирај ми само еден историчар, само еден, дека албанците се доселеници, само еден! Ќе чекам, чекам веќе 6 години некој во форумов да цитира. Шест години...
Што значи ова подалечен јазик? што изразување е ова? Викаш не е индоевропкси?
Колку што македонскиот има турски зборови, толку има албанскиот, нормално, 500 години владеење, албанскиот има и словенски позајмени зборови, некаде помалку од 10 %, но латински зборови околу 30% од зборовите, а вие ги немате ни 5 %, знаеш зошто? затоа што не сте биле во контакт со нив. Кога со балканот римјаните владеле скоро цел милениум вие не сте биле воопшто тука. По јасен аргумент здравје. За ова тема толку.

Нема врска национализмот со потребата да се обратам на мајчин јазик, не треба народот да се прилагоди на државата, туку спротивно, нели е систем за да ни го подобри и олесни живеењето...
Затоа што сме биле тука и пред 91, не може да си направиш држава а да игнорираш цело население и кршиш елементарни човекови права и после да се чудиш зошто се бојкотира системот. Дури не е човечно јас да ќутам и чекам подобрим времиња додека цветне државава која од сите страни се ампутира од вас.

Вие кога станува збори за судир македонец-албанец секогаш ангел го замислувате македонецот, или ја брани честа, или го брани детето, иако има видео снимка. Човек кој се расправа со постар човек кој воедно е со дете и жена не е човек воопшто. 3 на 2 сооднос без ладно или огнено оружје ќе ги линчуваа, а сите тројца метар и жилет високи наспроти 2 метра. Вие секогаш ќе бидете на страната на македонецот, сепак ти викаш не си националист.

Ти си екземплар на типичен испран мозок на македонец, албанецот е лош, така читаш во вести, така си учел во школо, во историја албанците ги учите секогаш само како душмани, клетите геги, политичарите албанци ве притискаат во тесно, ве тепаме по автобуси...
Јас не ве осудувам, јас ве жалам и ве разбирам дека лошо ви е со состојбава со фобијава, а се ограничувате со албанци скоро со половина од границите.
Јас кога одам во Германија имам потреба да се обратам на мајчин јазик...па ќе добијам одговор на македонски на свети никад. За разлика од тебе, ги ценам локалците. Си имаат свој јазик, свои правила, свој начин на живот. Не знам зошто за вас би важела таа ексклузива. На крај краева, колку ши птари сте у Швајцарија, па не сум ве чул нешто таму дека „барате права“.
Да не зборам за приоритетите....
У истите гомна сте и вие, ама пак место да решите економски прашања, да се укључите у правен систем - не бе, на униформата ши птарски ознаки - that's the shit. Анални оргазми доживувате на една таква „придобивка“ - браво! Тоа е голем мотив да одите пак за аљи да гласате шо ве испокраде ко мајмуни.
Јас во другата тема напишав дека не е коректно што кумановецот ви покажа среден прст, а ти во ниеден момент не даде никаква осуда за ордата што одеше да го линчува истиот пред сопствената жена и дете, а веројатно и нив ќе ги линчуваа. Да биде вистината уште посурова, ај, кој сум јас, форумски лик....искачаат тројца обвинители (нормално од твојата раса) и јавно го критикуваат обвинението против човекот што се бранел - значи на нив право им е работа - така одлучуваат и во други случаи? „Еј овој е македонец, дај да го пратиме у затвор 100 години?“
И таму и овде пишав дека убиецот на детето треба да биде казнет, а ти вакво нешто не би признал - дури бараш и татко му да не лежи у затвор, а е директен причинител на целиот настан - епа е** се, не сме исти!
Кај вас е проблемот е што ни како поединци, ни како цело малцинство не покажувате основна желба за живеење овде. Вие сте као жртва на силување - барате некоја одмазда, барате казна, да можете вие да тепате и убивате, а никој за ништо да не ве казнува. Така ли се гради општество бе?
Јас ќе почнам вас да ве признавам за луѓе не тогаш кога ќе ми донесете некаква днк анализа или доказ за јазикот, туку кога ќе покажете дека ви се живее овде.
За крај...
Може јас имам „испран мозок“ како што викаш, ама ти очигледно е дека немаш мозок штом ме нарекуваш националист. Треба да разбереш дека создавате гнев кај нас, дури и кај луѓе со полиберални ставови и такви што мислат дека треба да се живее во мулти-култура. Во „чисти држави“ „веруваат“ само луѓе шо немаат мрднато од својата населба.
Ако одиме наназад - вие имавте организиран воен напад врз државава во 2001, агресија во која страдаа и беа исселени невини локални жители - загинаа или се исселија и никогаш не се вратија дома. Убивавте наши војници и полицајци, се заканувавте на мирот и поредокот на државава. Се увезовте од Албанија и Косово во нереални цифри само за пописот. Константно цмиздрите, плачете, барате нешто, се жалите....ко само на вас да не ви е добро. Никакво „школо“ не ми треба мене за ми пере мозок, пошо толку е очигледно. Да одиме уште поназад? Ш иптарска агресија по повлекувањето на Италија во 43-та - кога шип тарските банди тероризирале македонски села и убивале невооружено население - па сега уште и споменици што им дигате на тие п***и - на тоа ти текнуе? Сме имале и ние свои „моменти“ - све тоа од балисти е пратено у к***ц и тоа многу сурово, ама никогаш не се загрозувало ваше цивилно население, кое се сведувало на пар села во западна Македонија (иако секогаш сте ги поддржувале вашите силеџии).
Истава тактика ја имате во сите балкански земји и таа е од надвор поддржана. Само да те потсетам дека ова е Балкан, а Балкан не е Европа и работите многу брзо се менуваат.
 
Член од
12 декември 2007
Мислења
4.754
Поени од реакции
9.913
Инаку во германските медиуми деновиве честа тема се Албанија и Македонија, т.е. дали треба да им се даде датум за преговори за влез во ЕУ или не. Медиумите и коментарите се доста против, додека повеќето политичари ја туркаат идејата дека треба да им се даде шанса за некој друг да не прошири сфера на влијание (Русија, Турција, Саудиска Арабија) или да и се даде шанса само на Македонија а не на Албанија (како тоа лулката на цивилизацијата од времето на диносаурите со толку јак и паметен илирски автохонен народ го има имиџот на дно дна во Европа неможам да сватам :(...ќе мора славомакедонците да ги внесат во ЕУ во 2050, исто како и со МК пасошите што конечно излегоа од тоа бункерите).

Anyway, поентата ми беше дека Германија најчесто е ентузијаст во врска со ЕУ, и кога овде мнозинството се против давање преговори што е далеку од влез во ЕУ, можам да замислам како е во поскептичните држави како Франција, Холандија. 2030 се чини оптимистично во моментов, ќе имаат наредните 3 Влади на што да трошат зборови и програми со тоа ЕУ интеграција мантрата, ако не биде се капут до тогаш.
 
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Инаку во германските медиуми деновиве честа тема се Албанија и Македонија, т.е. дали треба да им се даде датум за преговори за влез во ЕУ или не. Медиумите и коментарите се доста против, додека повеќето политичари ја туркаат идејата дека треба да им се даде шанса за некој друг да не прошири сфера на влијание (Русија, Турција, Саудиска Арабија) или да и се даде шанса само на Македонија а не на Албанија (како тоа лулката на цивилизацијата од времето на диносаурите со толку јак и паметен илирски автохонен народ го има имиџот на дно дна во Европа неможам да сватам :(...ќе мора славомакедонците да ги внесат во ЕУ во 2050, исто како и со МК пасошите што конечно излегоа од тоа бункерите).

Anyway, поентата ми беше дека Германија најчесто е ентузијаст во врска со ЕУ, и кога овде мнозинството се против давање преговори што е далеку од влез во ЕУ, можам да замислам како е во поскептичните држави како Франција, Холандија. 2030 се чини оптимистично во моментов, ќе имаат наредните 3 Влади на што да трошат зборови и програми со тоа ЕУ интеграција мантрата, ако не биде се капут до тогаш.
Е па размена на територии и не беше така лоша идеа.Така за секогаш ќе беа надвор од ЕУ.Вака имаме вечни уценувачи кои ќе ни ја реметат држававта во најтешките моменти.
 
B

Bafra

Гостин
Тоа е брат влашкото лоби работи 24/7.Конечно најдовме човек кој ќе ја уништи Македонија до темел.Идеја која ја тераме со векови ко Албанезите шо тераат за Шќипи етниќе.Следно што се најавува е атентат на Васко Ефтов.Инаку фала на честитките.
Никој не спомна уништување, туку можеби е дојдено време да се официјализира дека Власите се староседелците, иако историски се е каша попара а и за мене небитно
https://mk.wikipedia.org/wiki/Власи

Дали на Папата му служите или сте постари и од самиот Папа тоа во Ватикан визбата може само да се потврди :D

За лобито дека ви е јако и дека ве бива, тоа не се ни сомневам (y) :
https://www.faktor.mk/nacionalen-den-na-vlasite---od-vangel-dinu-preku-mihajlo-pupin-pa-do-toma-fila
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Anyway, поентата ми беше дека Германија најчесто е ентузијаст во врска со ЕУ
Германија е ЕУ. Тоа е нов начин на контрола врз ситуацијата. Економско покорување - а за културата „зборете си како сакате, се' додека ние сме богати, а вие другите сиромашни - баш ни е гајле!“ - тоа е мотото. Другите земји не можат да се наметнат со своите економии.
Пред неколку месеци кога спомнав дека одлуките се носат во Берлин, овде имаше едно чудо небањати што ми реплицираа „што па во Берлин?“. Германија ги води главните политики. Британската елита тоа го разбира и затоа ја напушти унијата, а не дека некои англиски сендвичи несакајќи го изгласаа брекситот.
Резултатите од ЕУ ги гледаме - квалитетен кадар се сели таму, чистачи на улици се селат таму, а по земјиве остануваат само локални вазали што климаат со глава на секоја тамошна одлука и ги гласа население што или ептен за ништо не го бива или се пензионери. Бугарија е класичен пример, слично е и со Хрватска, а другиве балкански земји се на тој пат. Тоа што не го напраи Адолф со тенкови, Ангела си го напраи со банки.
 
Член од
21 јуни 2010
Мислења
165
Поени од реакции
39
Незнам колкав си, но една од одликите на втората половина 90тите години од 20 век, беше ембаргото што го имаа грците кон нас, проследено со многу остар визен режим.... едноставно не ни беше дозволено да одиме во Грција... Значи не пуштаа туристи, за да не се зближи народот, бидејќи дефакто народот во Северна Грција илити провинцијата Македонија, е бајаги различен, од тој на југот... Во Грција постои јасна диференцијација помеѓу Солун и Атина, и тоа е највеќе изразено преку навивачките групи... Солуњаните ги нарекуваат Атињаните цигани, а Солуњаните се вулгарос... да не ти објаснувам што тоа значи....

Значи секое мешање на народ и идеи на времето, беше опасно за Атина.... Се до пуштање на автопатот Солун-Атина минатата година, Солун беше подобро сообраќајно врзан со Скопје одколку со Атина, иако патот Солун Евзони не е чепнат 3 децении... Сакам да кажам Вардаска и Егејска Македонија прават природна компактност, и се одвоени од Тесалија... Ние можеби не го гледаме тоа, но очигледно е дека Грците 27 години мантраат иредентизам....
Сплуньаните ги титулуваат Атинците "шиптрос", а не гjупци. Кое не е многу далечно од вистината. До моментот на влегуването на Бг. во ЕУ, грците овоj регион не го развивае, особено Jужна Тракиja.
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.339
Поени од реакции
21.827
Инаку во германските медиуми деновиве честа тема се Албанија и Македонија, т.е. дали треба да им се даде датум за преговори за влез во ЕУ или не. Медиумите и коментарите се доста против, додека повеќето политичари ја туркаат идејата дека треба да им се даде шанса за некој друг да не прошири сфера на влијание (Русија, Турција, Саудиска Арабија) или да и се даде шанса само на Македонија а не на Албанија (како тоа лулката на цивилизацијата од времето на диносаурите со толку јак и паметен илирски автохонен народ го има имиџот на дно дна во Европа неможам да сватам :(...ќе мора славомакедонците да ги внесат во ЕУ во 2050, исто како и со МК пасошите што конечно излегоа од тоа бункерите).

Anyway, поентата ми беше дека Германија најчесто е ентузијаст во врска со ЕУ, и кога овде мнозинството се против давање преговори што е далеку од влез во ЕУ, можам да замислам како е во поскептичните држави како Франција, Холандија. 2030 се чини оптимистично во моментов, ќе имаат наредните 3 Влади на што да трошат зборови и програми со тоа ЕУ интеграција мантрата, ако не биде се капут до тогаш.
Problemot e drug i poednostaven. EU e projekt na evropskite eliti koj bese do nekade poddrzan od naselenieto dodeka drzavite i narodite profitiraa od toa. No po voveduvanjeto na Evroto i svetskite krizi lugjeto ja zemaa EU kako izvor na tie problemi a ne gi zemaat predvid pridonesite od EU oti neli se naviknaa na tie. E sega do denes prosiruvanjeto na EU e projekt na elitite od nosno na politicarite i neoliberalnata politika koja vladee vo EU i zatoa politikata principielno e za prosiruvanje a narodot ne. Posebno Germancite gledaat novi siromasni zemji za koi na kraj tie treba da platat. Vo Germanija opstestvoto e podeleno. Imas sredna klasa koja dominira ama e pod pritisok, imas rastecka siromastija i ultrabogati koi poslednite godini pokraj krizite go zgolemija bogatstvoto. Politikata mora toj stimung do nekade da go smiri i se izrazuva skepticno za prosiruvanje. Ako Merkel kazuva deka e protiv novi clenki toa ne znaci deka politikata na Germanija e ista kako prema Turcija. Cel e site Evropski zemji nekojpat da stanat clenki i zatoa Germanija ima interes Makedonija da stane clenka no od ko ke gi ispolni uslovite odnosno od ko ke gi resi problemite/preckite za toa. No iskreno ovaa tema vo Germanija nema nikakva prioritet vo slednite godini. Mediumite normalno pisuvaat za sporot oti ova e nova runda na pregovori, toa go pravea i vo poslednite godini ko imase zacesteni sredbi.
 
Член од
12 декември 2007
Мислења
4.754
Поени од реакции
9.913
Problemot e drug i poednostaven. EU e projekt na evropskite eliti koj bese do nekade poddrzan od naselenieto dodeka drzavite i narodite profitiraa od toa. No po voveduvanjeto na Evroto i svetskite krizi lugjeto ja zemaa EU kako izvor na tie problemi a ne gi zemaat predvid pridonesite od EU oti neli se naviknaa na tie. E sega do denes prosiruvanjeto na EU e projekt na elitite od nosno na politicarite i neoliberalnata politika koja vladee vo EU i zatoa politikata principielno e za prosiruvanje a narodot ne. Posebno Germancite gledaat novi siromasni zemji za koi na kraj tie treba da platat. Vo Germanija opstestvoto e podeleno. Imas sredna klasa koja dominira ama e pod pritisok, imas rastecka siromastija i ultrabogati koi poslednite godini pokraj krizite go zgolemija bogatstvoto. Politikata mora toj stimung do nekade da go smiri i se izrazuva skepticno za prosiruvanje. Ako Merkel kazuva deka e protiv novi clenki toa ne znaci deka politikata na Germanija e ista kako prema Turcija. Cel e site Evropski zemji nekojpat da stanat clenki i zatoa Germanija ima interes Makedonija da stane clenka no od ko ke gi ispolni uslovite odnosno od ko ke gi resi problemite/preckite za toa. No iskreno ovaa tema vo Germanija nema nikakva prioritet vo slednite godini. Mediumite normalno pisuvaat za sporot oti ova e nova runda na pregovori, toa go pravea i vo poslednite godini ko imase zacesteni sredbi.
Зборам за овие статии, зачестија поради оној самитот во Софија со Западен Балкан.

https://www.welt.de/politik/deutschland/article176649093/Albanien-und-Mazedonien-Groko-bei-Frage-nach-EU-Beitrittsverhandlungen-gespalten.html
https://www.welt.de/politik/ausland/article176432320/Balkangipfel-der-EU-Die-Stiefkinder-muessen-draussen-bleiben.html

Од тонот во статиите и коментарите, како и на некои од политичарите се гледа дека Македонија и посебно Албанија се преголем залак во моментов, за разлика од Србија и Црна Гора коишто би можеле да влезат некаде 2025 најрано. Кај Македонија и Албанија се дебатира за давање преговори, камоли за повеќе. Како единствени аргументи да им се даде преговори се наведуваат потребата да се избегне влијанието на Русија во овие земји и да им се даде позитивен сигнал на младите таму. Со други зборови, ЕУ има нула потреба и причини да влеземе во неа, арно ама политичарите треба тоа некако да го оправдат после Бугарија и Романија. Инаку се сложувам со се што напиша во постот твој, сакав само дополнително да постирам статиите :)
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.339
Поени од реакции
21.827
Uste nesto. Klimata vo Germanskoto naselenie za Makedonija e dosta popovolno nego za Albanija. Isto taka Germanski politicari se izjasnie deka so Makedonija treba da se pocnat pregovori a so Albanija ne. Problemot na najnovata ankete bese prasanjeto: Dali ste za toa Albanija i Makedonija da vlezat vo EU? Znaci dvata drzavi vo edno prasanje i normalno ako sum protiv Albanija ke recam ne i avtomatski na toa prasanje ispagja deka sum i protiv Makedonija.
 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.164
Кој потоп ќе биде ова :eek:. Па уште предвидуваат раст од 5% до крајот на мандатот. Баш ме интересира врз што ги засноваат ваквите преоптимистички очекувања за растот на БДП, кога минатата година бевме на граница на рецесија. Годинава реализацијата на капитални проекти за првите три месеци била едвај 7,4% и мороните се надеваат до крајот на годината да завршеле минимум 80% од планираното, а до сега помина еве пола година. Летните месеци не ги ни рачунам, заради забавената економска активност поради одморите. Згора на тоа под знак прашалник (по мое мислење) е дури и најавениот раст на БДП за годинава од околу 2,5%

Нека се позанимаваат уште малку со името, законот за јазици, патем нека му го вртат вниманието на народот со судските пресуди на Грујо и компанија...и надежта и силната верба на Заев ќе го донесе растот од 5% годишно и платата од 500€.

Патем, оваа власт страда од биполарно растројство и кратка меморија. До вчера какаа дека сме биле презадолжена држава за сега да најавуваат огромно задолжување во толку краток временски период, пари што во најголем дел ќе се потрошат ненаменски, за враќање на стари долгови. Остатокот, кој знае во чии џебови ќе заврши.

Ниту една проекција за раст до сега не се остварила точно. Зборувам за нашата економија. И Грујо ветуваше брда и долини па просекот на раст во неговиот мандат беше едвај 2-3% и тоа со сите фамозни мерки и политики и еден куп пари истурени в бунар.

Овие ако стават бројчаник за да го мери долгот, има да врти ко штоперица.
На проценка за пазар од 2 милиона и 100 илјади, колку што официјално има жители Македонија. А реалната бројка е барем за 20% пониска. Вистинскиот потоп ќе се случи кога ќе се направи реален попис... А нема да се направи. Ни оваа влада нема да стави рака во оган и само ќе го префрли врелиот компир на идната што ќе дојде по неа. Ќе се попишат лица што 10 години наназад идат овде само за празници и покрај државјани се технички само туристи како жители за да се намали шокот што е можно повеќе.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom