Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
И онака не ми е јасно што е целта или што се целите на Заев и неговата компанија? Освен „решавање“ на нашите долгогодишни проблеми во наша штета ми изгледа дека нема друга стратегија. Но сеуште не ми е јасно кој е мотивот?
Пари ?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259
Велиш? Ти личи ова на шега?

Кажи каков добродетел бил, штом толку многу му се восхитувате.
Avenger бил, одмазда правил за првите балкански војни, и сега?[DOUBLEPOST=1526624742][/DOUBLEPOST]
Еве ми и потврда за првиот параграф. Дојдовме до стадиумот на селективност и обид за спин. Својствена карактеристика на просечен албанец. Игнорирај ги деловите кои што не ти одат во прилог, извртија поентата и однесија дискусијата вон тема. На крај прогласи победа на твоите ставови врз основа на еден фрагмент од целината.
Ти реков и предходно, немам информации за настанот, не велам оти не си во право и не невлегувам повеќе. Еве имаш членови кои што се повеќе запознати со тој дел од историјата, спори и докажувај се со нив, додека го игнорираш остатокот од она што ти го зборувам. Ти поставив еден куп прашања и зачнав теми на кои што не добив никаков одговор. Тоа доволно зборува.
Не значи ако е долг постот дека е аргументиран. извини ама не можам освен со потсмев да оговарам на твоите тврдења, разбирам дека имаш такво мислење и ти верувам.
Во 21 век, време во кое живееме во божемна демократија вие живеете во продолжение на тие настани кои се одвивале пред 100 години, тој тренд кај вас не е запрен. Смилковско е само еден пример од низата кои што ги потврдуваат овие работи.
Ова е аргумент?
А кога станува збор за албанската олигархија и криминал, богами тоа е опсежна тема, уште една која не оди во прилог на твоите неаргументирани ставови за безгрешноста и невиноста на албанското малцинство и политичари.
2001 направивте војна за наводни права, за образовни установи на албански јазик. Баш ме интересира каква разлика тоа направи во секојдневието на просечниот албанец, во кои сегменти тој напредна откако ги доби тие права а наводно ги немаше пред 2001.
Јас ти побарав да именуваш олигарк албанец а ти еве што си напишал. WTF?
Јас и мнозинството еве не гледаме разлика
Нормално не гледаш разлика, ти кажав јас во подрум си бил и пред и после 2001.
Нели ДУИ заедно со Али е во коалиција со секоја власт од 2001 па наваму. Денес имаме судски постапки кои се водат за криминал во државните структури. Се правеа незаконски бизниси, се местеа тендери, избори...дали ти мислиш дека албанскиот владеачки блок беше имун на овие работи, почнувајќи од 2001 па наваму? И дека за тој временски период немаше поединци од албанскиот владеачка елита, бизниси кои беа поврзани со албанскиот дел од власта и на тој начин се стекнале на незаконски начин со лична корист.
Тоа е незибежно со гаранција. Тоа што Али и компанија ги нема на снимките е веројатно политички договор измеѓу ДУИ и СДС.
Албанската партија на власт било кој да е, е толку успешна или криминална колку е македонската партија.[DOUBLEPOST=1526625284][/DOUBLEPOST]
Добро бе Пуно ти стварно мислиш дека се буневме против отварање на универзитет на албански јазик зошто не сакавме на мајчин да учите?
Да.
Не бе другар ние знаевме дека ако тоа се случи немаше да застаните до таму.Еве дојде време македонецот вработен во администрација ако не знае албански казни да крка.Е затоа паднаа човечки жртви за да се заштитиме а не да ви наметнуваме наши правила.
А зошто јас да знам македонски?
Колку џамии имаат градежни дозволи?Дали звучниците од минарињата ја имаат надминато законски дозволената гласност?
Ај пак ние криви.Пејте си колку сакате и каде сакате кога нема држава да ги испердаши со казни.
ТОа ми е поентата, државата е крива што дозволи исламот да процуте во Македонија, зошто таму на почеток не забранивте минариња, езан и не знам што, за да не побараме уште, како со универзитетот де. Ама не, знаеме што била целта отсекогаш, ниту еден хоџа не е затворен за проповедање радикализам и вера несвоствена за балканот, ама учители и професори имаш стотици, што мислиш зошто?

Последно уредено:
V

viktora

Гостин
Avenger бил, одмазда правил за првите балкански војни, и сега?
И Хитлер се одмаздувал но никој не го слави.Е поради вакви размислувања ве нарекуваме племе.[DOUBLEPOST=1526626348][/DOUBLEPOST]
А зошто јас да знам македонски?
А зошто македонците во Албанија да знаат албански?Или зошто албанците во Грција или Србија знаат грчки или србски?Кога твоите емигрираат во Швицарска или Њемачка зошто изучуваат германски?
Е затоа ти треба да знаеш македонски.[DOUBLEPOST=1526627049][/DOUBLEPOST]
Не значи ако е долг постот дека е аргументиран. извини ама не можам освен со потсмев да оговарам на твоите тврдења, разбирам
ТОа ми е поентата, државата е крива што дозволи исламот да процуте во Македонија, зошто таму на почеток не забранивте минариња, езан и не знам што, за да не побараме уште, како со универзитетот де. Ама не, знаеме што била целта отсекогаш, ниту еден хоџа не е затворен за проповедање радикализам и вера несвоствена за балканот, ама учители и професори имаш стотици, што мислиш зошто?
Зошто да забраниме?Исламот и џамиите никаде не се забранети.Но вие што ги злоупотребувате и ви користат за провокации и за обележување територија тоа претставува проблем.На 500 жители градите по 5 џамии.Да те потсетам дека во 2001г ги користевте џамиите и како магацини и бункери.
Додека не разграничите националност и вера ќе тапкаме во место.

Последно уредено од модератор:
Член од
12 декември 2007
Мислења
4.858
Поени од реакции
10.333
Илинденска :tapp: Ај што звучи грдо и не-интернационално, сигурно и ќе го спојат па ќе имаме RepublikaIlindenskaMakedonija и после Грците направиле отстапки. Од 20 секунди изговарање Former Yugoslav Republic of Macedonia ќе дојдеме на 15 секунди со збор што 2% од светот ќе може да го прочита и изговори и нема да знае дали е L или I во Ilindenska/Ilinden (доколку ни дозволат Грците биде преведено де).

Згора на тоа, не беше АСНОМ исто Илинден? :гик: Кој Илинден се мисли? 1903та или 1944та? Многу простор за кавга, Грците ќе инсистираат и понатаму на вториот Илинден и ќе си продолжат со тезата дека севкупната историја на народов почнува од тогаш. Секоја нова шпекулација е погрда и полоша од претходната, како што тргнало ќе завршиме со некое клингонско или свахили име.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259
И Хитлер се одмаздувал но никој не го слави.Е поради вакви размислувања ве нарекуваме племе.[DOUBLEPOST=1526626348][/DOUBLEPOST]
А зошто македонците во Албанија да знаат албански?Или зошто албанците во Грција или Србија знаат грчки или србски?Кога твоите емигрираат во Швицарска или Њемачка зошто изучуваат германски?
Е затоа ти треба да знаеш македонски.[DOUBLEPOST=1526627049][/DOUBLEPOST]
Зошто да забраниме?Исламот и џамиите никаде не се забранети.Но вие што ги злоупотребувате и ви користат за провокации и за обележување територија тоа претставува проблем.На 500 жители градите по 5 џамии.Да те потсетам дека во 2001г ги користевте џамиите и како магацини и бункери.
Додека не разграничите националност и вера ќе тапкаме во место.
Член од твоето племе го има ова размислување, не јас, тој што сум го цитирал.
Ескими има повеќе од македонци во Албанија, чекајте на ред.
Дури во швајцарија институциите знаат повеќе албански одколку институциите во Македонија пред 2001. Таму ако не знаеш германски ќе ти најде преведувач, а овде ќе те бркаше од болница или од било која институција, секој трет албанец го има искусено ова.

Најмуслимани албанците се од Македонија, па Србија, па Косово, најмалце муслимани се албанците во Албанија, тоа кажува доволно.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Еманципација на ниво е Албанија...

Боже сачувај да има муџи у Албанија...

V

viktora

Гостин
Член од твоето племе го има ова размислување, не јас, тој што сум го цитирал.
Дури во швајцарија институциите знаат повеќе албански одколку институциите во Македонија пред 2001. Таму ако не знаеш германски ќе ти најде преведувач, а овде ќе те бркаше од болница или од било која институција, секој трет албанец го има искусено ова.

Најмуслимани албанците се од Македонија, па Србија, па Косово, најмалце муслимани се албанците во Албанија, тоа кажува доволно.
А зошто го славите како национален херој?Не гледам швабиве Хитлер толку да го величат или итаљаниве Мусулини.

Гарант повеќе и вонземјани има во Албанија отколку македонци зошто македонците се признаени како малцинство само во Мала Преспа иако имаат македонски друштва низ цела Албанија.Слично како грциве кои тврдат дека нема македонско малцинство иако гледаме видеа каде илјадници грчки граѓани играат ора на македонски народни песни.

За Германија или Швајцарија мора да ги знаеш нивните јазици зошто државјанство не даваат како во Македонија.Патем мора да се пишеш и како Германец ако не рикверц во Студеничани.

Со кој памет збориш за административна дискриминација кога повеќе од 50% вработени се рамковни?
Можеби пред 2001 процентуално сте биле помалце вработени но соодносот бил според застапеностана на вкупниот број на жители а не како сега.
Е сега ако некој вработен од ДУИ те шупчел зошто си бил симпатизер на БЕСА или Тачи не ти е крив македонецот.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.364
Поени од реакции
84.593
St Elijah Macedonia

Зашто све си мислам дека некој ипак ќе има против ова име?

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Не зезај кај нас по болниците игли, шприцеви и завој немаат да те преврзат а не пак уште на некој дедо или баба што не знаат Македонски или Српски уште и преведувач да им обезбедуваат ... далеку сме ние како држава способни за таков тип на услуги кон клиентите !

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Илинденска Македонија
Охридско-Рамковна Македонија
Пржинска Македонија
Македонија Жан-Моне
Асномска Македонија
Чентова Македонија
Титова Македонија
Колишевска Македонија
Кирова Македонија ... ... ...

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Чешиново - Облешевска Македонија!

B

Bafra

Гостин
Дебакл можеби за тие што веруваат во дедо мраз и владеење на правото за сите.
Очекувана и исправна одлука. Посебно што во МКД никој не одговараше за нивниот излез од територијава :D
Таман почната е сезоната во Грција, па ќе си уживаат со тешко заработените илјадници евра. Милионите потрошиле на адвокати и судии (y) .

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Нека дркаат вмровци, големите патриоти, нивните шпиончиња се спасија со бугарски пасоши, албански имиња и амин од грчки суд.

Сега да видиме дома дали ќе одговараат оние кои ги пуштија да избегаат

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom