Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

B

Bafra

Гостин
Значи да се разбереме, ни п*тка не добиваш дома бесплатно а не пак школство и здравство!
Се нарекуваше бесплатно, оти не требаше да мувнеш 1000 евра во џеб на хирургот или директорот на школото!
Имаше некој систем, и критериум од кој народот во тие сфери беше задоволен.
Денес ете не е, објаснување?
Зашто тој систем се распадна?
Зашто тој систем не го примениле УК и САД или тие глупи се ...

И

Име И Презиме

Гостин

Дека не користеле ко експериментални глуфци, тапкајки не по рамо колку сме добри и успешни ( у спорт) . Немале леб да јадат, иделе пешки секаде, чекале млеко во прав да им растворат во она кеси од 1л и било добро пфф .БИЛО добро за комуњарска класа , за обичен народ било само логор

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Макни ми се, исти кур сте со генерации.А немате што да кажете одма трупци, дрва . Политиката на таа Ебана југославија уште ви е во глава и неможете да ја прежалите . Цицачи !
Не збори у множина, не има побајаги од таа генерација!
Шајка не сум земал од таа држава, само сум придонесувал! Тоа што твојата возраст( несакам да верувам и капацитет) не може да го свари тоа, ваш проблем.
Ама прв признак на мањак аргументи е твоево расфрлање со епитети и вреѓање![DOUBLEPOST=1525614271][/DOUBLEPOST]
Бафра синко, го знаеш одговорот, што мене ме прашуваш?

И

Име И Презиме

Гостин
Шајка не сум земал од таа држава, само сум придонесувал! Тоа што твојата возраст( несакам да верувам и капацитет) не може да го свари тоа, ваш проблем.
Ама прв признак на мањак аргументи е твоево расфрлање со епитети и вреѓање!

Види колку контрадикторнст , ставре вели дека сите добивале станови од југославија а ти велиш шајка не си земал од државата ? Договорете се дали ви давале станови или не ? Што и како и кој придонел тогаш е веке завршено , остануваат спомени да се гајат .

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.345
Поени од реакции
8.881
Види колку контрадикторнст , ставре вели дека сите добивале станови од југославија а ти велиш шајка не си земал од државата ? Договорете се дали ви давале станови или не ?
Сака да каже дека не исползувал нешто што не му следувало. Дека не украл ништо од таа држава.

B

Bafra

Гостин
Ама прв признак на мањак аргументи е твоево расфрлање со епитети и вреѓање![DOUBLEPOST=1525614271][/DOUBLEPOST]
Бафра синко, го знаеш одговорот, што мене ме прашуваш?
Кажи го одговорот, според тебе. Зашто досега НИКОЈ од овие комуњарските сонувачи НЕМА кажано зашто.
Ајде "тате" биди маж

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Дека не користеле ко експериментални глуфци, тапкајки не по рамо колку сме добри и успешни ( у спорт) . Немале леб да јадат, иделе пешки секаде, чекале млеко во прав да им растворат во она кеси од 1л и било добро пфф .БИЛО добро за комуњарска класа , за обичен народ било само логор
:pos:

Која комуњарска класа бе тапоглав? Постои еден критериум во општествата кој се однесува на степенот на економска раслоеност, односно на разликите во примањата на најплатените и најнеплатените. Колку е помала таа разлика толку е поквалитетен животот во едно општество. Мислам дека во моментов Данска е лидер во тој сегмент. Е тој степен на раслоеност беше многу мал во Југославија. Животот на едно семејство каде што таткото беше директор не беше многу различен од животот на семејство каде што таткото беше работник. Жените на директорите правеа ајвар со другите жени во маалото. Никој не прашуваше за примања, зависта постоеше, но не беше многу изразена.

Знаеш колку денес се разликува твојот живот од животот на Камчев?

Немојте да пишувате за работи за кои појма немате.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Види колку контрадикторнст , ставре вели дека сите добивале станови од југославија а ти велиш шајка не си земал од државата ? Договорете се дали ви давале станови или не ? Што и како и кој придонел тогаш е веке завршено , остануваат спомени да се гајат .
Кај виде контрадикторност?
Правиш муабет со двајца, едниот добил што можел да добие , другиот ништо и двајцата здоволни! Ај најди им крајот:D

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
Не зборуваат за систем. Зборуваат за квалитет на живот. И факт е дека државите после Југославија не можат да го достигнат истиот. Нема да можат ни обединети во Европа, затоа што во Европа ќе има други, побитни региони. Овој ќе биде најнебитен.

Бесцелно е да теоретизираш за системот. Единствено битно се резултатите што истиот ги продуцира.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Кажи го одговорот, според тебе. Зашто досега НИКОЈ од овие комуњарските сонувачи НЕМА кажано зашто.
Ајде "тате" биди маж
Синко, прашањето е кога а не зошто!

И

Име И Презиме

Гостин
Многу крива слика имаме денес за Ченто и за Панко.
Не биле они силно против СР Македонија, да се разбереме. Мој комшија има лежано затвор со Ченто, ќелија до него. Од разговорот со него, знам дека Ченто е повеќе репресиран да не им смета на Лазо(срце ме боли кога го пишувам со голема буква) и неспособната клика околу него, без проблем да ги спроведува инструкциите од горе.
Овие двајца, Ченто и Брашнаров, си земале за право да имаат став. Тоа за лазета наш бил смртен грев.[DOUBLEPOST=1525603578][/DOUBLEPOST]@Име И Презиме ,
Јас имам пропуштено само 14 години од Југа, се останато знам.
Од село сум, значи ниту стан сме добиле гратис, ниту синдикални одмаралишта сум видел, за полутки да не зборам. Кредит не ни следуваше, фичо не купивме.
Ама кога ќе го споредам со ова сега, 1992-2018, небо и земја човече.
Не вреди муабетот.
Кај виде контрадикторност?
Правиш муабет со двајца, едниот добил што можел да добие , другиот ништо и двајцата здоволни! Ај најди им крајот:D

За каков систем зборуваш ? Едниот вели сите добиле станови ти велиш кредит не ти следувал ? Сите знаеме дека најголеми плачковци по југославија се оние што несакале да работат или биле на јаки позиции (они или нивните) .Што не плачат Словенците или Хрватите ? И војни поминаа и рецесии и пак се пред нас сега .Мрзлив народ што сака лежи лебу да те јадам има тука .

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Треба да го почуствуваш тоа.
На пример, гледаш некоја белосветска информација од полето на било што, конкретен спорт, културна гранка, област во науката и одма се прашуваш - ОК кај сме ние (Југосавија) тука, зашто не сме први или меѓу првите во ова (што и да е). Тоа е скроз нормално чувство во таква држава.
Ова е многу интересен феномен кој многу лесно се превидува. Во времето на Југославија имавме победнички менталитет и се споредувавме или се обидувавме да се носиме со најдобрите, денес се радуваме ако победиме некој од Албанија или Молдавија. На времето кога беше ждребот за Купот На Шампиони еден Милан или Баерн се тресеа да играат со Звезда, денес прашуваат каде е Скопје и кој е Вардар. На реваншите доаѓаат со трет состав.

И не е само во областа на спортот, во сите области е така.

B

Bafra

Гостин
Синко, прашањето е кога а не зошто!
"Тате" кажи бе, КОГА, ЗАШТО, што сакаш одговори. Не се плаши и да згрешиш нема голи оток за тебе.

Не зборуваат за систем. Зборуваат за квалитет на живот. И факт е дека државите после Југославија не можат да го достигнат истиот. Нема да можат ни обединети во Европа, затоа што во Европа ќе има други, побитни региони. Овој ќе биде најнебитен.

Бесцелно е да теоретизираш за системот. Единствено битно се резултатите што истиот ги продуцира.
Па цената за тој краткорочен луксуз ја видовме во сите земји кои го лапна ко циган мрсул.
Резултатите од комунистичкиот систем ако не ни се јасни после распад на СФРЈ, СССР, КИНА, Камбоџа, Кореите итн итн џабе да не пишуваме.

Во СФРЈ се знаеше кој имаше корист од тој систем. Паразитите неспособни кои го узурпираа од почетокот. Деца (основно школо) што им следувало место во интернат оти живееле подалеку, НЕ добивале, добивале "заслужните" , се што било твое претходно со генерации, одземено и дадено на неспособни паразити.

Дај те молам барем ти одговори ЗАШТО се распаднале тие системи ,комунистички а сега и социјализмот . Овие другиве само знаат само ко комуњарски паразити или нивното се важи или си глуп.

И

Име И Презиме

Гостин
:pos:

Која комуњарска класа бе тапоглав? Постои еден критериум во општествата кој се однесува на степенот на економска раслоеност, односно на разликите во примањата на најплатените и најнеплатените. Колку е помала таа разлика толку е поквалитетен животот во едно општество. Мислам дека во моментов Данска е лидер во тој сегмент. Е тој степен на раслоеност беше многу мал во Југославија. Животот на едно семејство каде што таткото беше директор не беше многу различен од животот на семејство каде што таткото беше работник. Жените на директорите правеа ајвар со другите жени во маалото. Никој не прашуваше за примања, зависта постоеше, но не беше многу изразена.

Знаеш колку денес се разликува твојот живот од животот на Камчев?

Немојте да пишувате за работи за кои појма немате.

цепан гз, ова само у бајките за директорите важело тогаш .Ниту сега ниту тогаш директори и луѓе на јаки функции не живеат како обичен народ. За нај банална работа за да имаш фих телефон морало да се фрла мито , докторите не ги научија сега да зимаат мито , џандарите сите кафани ги претерувале .СИТЕМИ југославии к.р се тресе у ладна вода. Среќа што пропаднала југославија па малце да мрднеме .

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
цепан гз, ова само у бајките за директорите важело тогаш .Ниту сега ниту тогаш директори и луѓе на јаки функции не живеат како обичен народ. За нај банална работа за да имаш фих телефон морало да се фрла мито , докторите не ги научија сега да зимаат мито , џандарите сите кафани ги претерувале .СИТЕМИ југославии к.р се тресе у ладна вода. Среќа што пропаднала југославија па малце да мрднеме .
Сериозно, колку години имаш?

Kajgana Shop

На врв Bottom