Дежурна Ординација! #2

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.736
Поени од реакции
27.727
Јас мислам дека комплетно ќе откачам и своеволно ќе се пријавам во болница за испитувања. Или ќе земам кредит и ќе одам да испитам се зошто не можам вака. Имам еден тон симптоми, дури и симптомите ми имаат симптоми! И не можам да ги поврзам... па ако некој може... :)
- Повремени тахикардии (до 110 пулс), направено 100 пари ехо, екг, стрес тест, екг холтер и холтер за притисок - се ок. Пијам четвртинка бета блокер (пропранолол) кој не знам како да го откачам, а планирам бременост. Не можам без него, срцево во врат си го осеќам.
- Повремени дијареи (2-3 пати месечно) мнооогу гасови, кркорење на црева, симптоми на ИБС, Кронова неутврдена. Копрокултура негативен наод, кандида нема, тест за окултно негативен.
- Болки по цело тело, претежно нозете и стомакот, ко да сум вежбала 20 саати, а физички сум ептен неактивна, не ме карајте за ова, знам дека не чини.
- Интолеранција на лактоза, ЦРП благо покачен (3.7), седиментација нормална, железото нешто шантра од 8 до 13, феритинот е ок, на тироидната имам куп јазолчиња ама ТСХ и ФТ4 се добри.
Жолчката ја извадив пред 3 месеци, имав камења и полип.

Што да испитам луѓе, кај да одам?! Ќе почнам рандом по клиники да влегувам. Сакам да најдам доктор што ќе ја види пошироката слика наместо секој својот сегмент да си го гледа и на крај обавезно завршувам со прашалници.
И да, сето ова почна после моја неуспешна бременост пред 6 месеци, тоа го прифатив онака од нога, ама почнаа да ми се редат куп физички симптоми кои не можам да си ги објаснам.
Food diary.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.800
Поени од реакции
42.431
Јас мислам дека комплетно ќе откачам и своеволно ќе се пријавам во болница за испитувања. Или ќе земам кредит и ќе одам да испитам се зошто не можам вака. Имам еден тон симптоми, дури и симптомите ми имаат симптоми! И не можам да ги поврзам... па ако некој може... :)
- Повремени тахикардии (до 110 пулс), направено 100 пари ехо, екг, стрес тест, екг холтер и холтер за притисок - се ок. Пијам четвртинка бета блокер (пропранолол) кој не знам како да го откачам, а планирам бременост. Не можам без него, срцево во врат си го осеќам.
- Повремени дијареи (2-3 пати месечно) мнооогу гасови, кркорење на црева, симптоми на ИБС, Кронова неутврдена. Копрокултура негативен наод, кандида нема, тест за окултно негативен.
- Болки по цело тело, претежно нозете и стомакот, ко да сум вежбала 20 саати, а физички сум ептен неактивна, не ме карајте за ова, знам дека не чини.
- Интолеранција на лактоза, ЦРП благо покачен (3.7), седиментација нормална, железото нешто шантра од 8 до 13, феритинот е ок, на тироидната имам куп јазолчиња ама ТСХ и ФТ4 се добри.

Што да испитам луѓе, кај да одам?! Ќе почнам рандом по клиники да влегувам. Сакам да најдам доктор што ќе ја види пошироката слика наместо секој својот сегмент да си го гледа и на крај обавезно завршувам со прашалници.
И да, сето ова почна после моја неуспешна бременост пред 6 месеци, тоа го прифатив онака од нога, ама почнаа да ми се редат куп физички симптоми кои не можам да си ги објаснам.
Анксиозна си најверојатно, затоа срцето го осеќаш, имаш тахикардии, имаш некој внатрешен немир кој најверојатно настанал после неуспешната бременост. Појди кај некој добар психолог ќе ти помогне, почни да идеш на јога, вежбај, медитирај, само немој да дремеш дома и да читаш симптоми и разни глупости.

K

Kalista

Гостин
Да водам дневник на исхрана? Не можам да пофатам крај, еден ден банана ми смета, друг ден е ок. Зелена салата некад е ок, некад ужас. Млечно исфрлив, од месо чат пат пилешко/мисиркино.
Ќе испитам и целијакија уствари.

Анксиозна си најверојатно, затоа срцето го осеќаш, имаш тахикардии, имаш некој внатрешен немир кој најверојатно настанал после неуспешната бременост, појди кај некој добар психолог ќе ти помогне, почни да идеш на јога, вежбај, медитирај, само немој да дремеш дома и да читаш симптоми и разни глупости.
Уфф за анксиозна и тоа како! Знам дека си направив бетер со читање за болести, влегов во loop, ама еден бе доктор да се најдеше да сублимира се и да каже што е.
Ако имаш препорака за психотерапевт, бујрум :) Тоа секако ми треба, со или без дијагноза.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.800
Поени од реакции
42.431
Да водам дневник на исхрана? Не можам да пофатам крај, еден ден банана ми смета, друг ден е ок. Зелена салата некад е ок, некад ужас. Млечно исфрлив, од месо чат пат пилешко/мисиркино.
Ќе испитам и целијакија уствари.

Уфф за анксиозна и тоа како! Знам дека си направив бетер со читање за болести, влегов во loop, ама еден бе доктор да се најдеше да сублимира се и да каже што е.
Ако имаш препорака за психотерапевт, бујрум :) Тоа секако ми треба, со или без дијагноза.
Искрено не сум одел лично, не можам да ти препорачам, ќе треба да се распрашаш, иначе не барај други доктори освен психолози, џабе времето и парите ќе ти бидат, ти си најверојатно здрава само ете ти се случиле некои стресни работи кои те растревожиле.

Член од
23 септември 2015
Мислења
889
Поени од реакции
441
Црно семе мелено во јогурт може да се додава?

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246

Секогаш кога имаш вака повеќе симптоми, мисли на најочигледниот, во твојов случај тоа е жолчката.
Јас ти предлагам од матичниот лекар да побараш упат за комплетна крвна слика сосе метаболити (креатинин, уреа, билирубин) и ензими (AST, ALT, ALP, LDH, GGT), да побараш да заокружи се што има на листата за испитување, а истовремено од него да побараш упат за специјалист по нуклеарна медицина.
После тоа, кај специјалистот по нуклеарна медицина ќе кажеш дека пиеш пропранолол и ќе ти ја снима тироидната жлезда, заедно со лабораториски анализи за неа.
А кај специјалистот што ти ја средил жолчката можеш да отидеш за да му ги кажеш твоите симптоми, заедно со резултатите од лабораторија, и да бараш да те снима за да се види како ти е жолчката сега.
Откако ќе ги завршиш овие работи, стресот значително ќе ти се намали, ќе знаеш на што си.

K

Kalista

Гостин
Секогаш кога имаш вака повеќе симптоми, мисли на најочигледниот, во твојов случај тоа е жолчката.
Јас ти предлагам од матичниот лекар да побараш упат за комплетна крвна слика сосе метаболити (креатинин, уреа, билирубин) и ензими (AST, ALT, ALP, LDH, GGT), да побараш да заокружи се што има на листата за испитување, а истовремено од него да побараш упат за специјалист по нуклеарна медицина.
После тоа, кај специјалистот по нуклеарна медицина ќе кажеш дека пиеш пропранолол и ќе ти ја снима тироидната жлезда, заедно со лабораториски анализи за неа.
А кај специјалистот што ти ја средил жолчката можеш да отидеш за да му ги кажеш твоите симптоми, заедно со резултатите од лабораторија, и да бараш да те снима за да се види како ти е жолчката сега.
Откако ќе ги завршиш овие работи, стресот значително ќе ти се намали, ќе знаеш на што си.
Ама јас ги имам симптомите уште пред да да изадам жолчката... Ја извадив за да ги снема, мислев до тоа да не е.
Иначе тироидната ми е снимана (ако мислиш на ехо), со тироидни хормони, имам неколку нодуси со години веќе, но хормоните се во ред.
Правев денес нова крвна слика, со АСТ, АЛТ, уреа, креатинин (другите што си ми ги пишала не), еве ја, мислам дека се ок. На ехо бев кон крајот на февруари, еден месец по операцијата, нормални се наодите.
Во Адриа Лаб ми кажаа да испитам и имуноглобулини и некакви испитувања во фецес ама се тоа чини над 10 илјади, зошто во Германија ги праќаат, па сега платив пола, фецесот нека си почека :) Наводно тоа ќе разграничело ИБС од Крон.

Член од
23 септември 2015
Мислења
889
Поени од реакции
441
Ама јас ги имам симптомите уште пред да да изадам жолчката... Ја извадив за да ги снема, мислев до тоа да не е.
Иначе тироидната ми е снимана (ако мислиш на ехо), со тироидни хормони, имам неколку нодуси со години веќе, но хормоните се во ред.
Правев денес нова крвна слика, со АСТ, АЛТ, уреа, креатинин (другите што си ми ги пишала не), еве ја, мислам дека се ок. На ехо бев кон крајот на февруари, еден месец по операцијата, нормални се наодите.
Во Адриа Лаб ми кажаа да испитам и имуноглобулини и некакви испитувања во фецес ама се тоа чини над 10 илјади, зошто во Германија ги праќаат, па сега платив пола, фецесот нека си почека :) Наводно тоа ќе разграничело ИБС од Крон.
Имаш висок холестерол и си предијабетичар.
Ако ја имаш извадено жолчката треба да избегаваш мрсна храна , благо и све што е тешко за дигестија.
Друго све ти е топ :)

Член од
6 февруари 2011
Мислења
840
Поени од реакции
3.650
Здраво, ми се напраја грутка како топче на левата задна страна на вратот уште пред една година , посетив доктор и ми кажа дека топчето ќе се повлечи од 4/8 недели , по извесно време се повлече но не целосно . Пред некој ден ми се јавија уште по едно топче на левата и десната страна под пазувите . Пред да одам на доктор , дали има некој искуство со вакво нешто ?
Се надевам не е најстрашното .

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.736
Поени од реакции
27.727
Здраво, ми се напраја грутка како топче на левата задна страна на вратот уште пред една година , посетив доктор и ми кажа дека топчето ќе се повлечи од 4/8 недели , по извесно време се повлече но не целосно . Пред некој ден ми се јавија уште по едно топче на левата и десната страна под пазувите . Пред да одам на доктор , дали има некој искуство со вакво нешто ?
Се надевам не е најстрашното .
Најстрашното не е, дај слики.
А не ти кажа што е топчето докторот?

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Ти наппиша неколку постови па после тоа дознавме дека жолчното ќесе ти е извадено, а тоа е причината за сите тие симптоми што ги имаш напишано. Жолчката се создава во црниот дроб и после се складира и концентрира во жолчното ќесе па оттаму оди во цревата. После вадење на жолчното ќесе, црниот дроб треба целосно да ја замени таа функција. И затоа ти пишав да ги испиташ сите можни параметри на црниот дроб. После операција на жолчка е нормално да имаш лошо варење, надуеност, гасови и дијареи, се тоа што спомна. На пример ако повеќе жолчка влезе во цревата, тогаш се појавува дијареја. Треба да го намалиш внесот на мрсна храна а да го зголемиш постепено внесот на растителни влакна (овошје, зеленчук, житарици, семиња) и вода. Има цели сајтови за начин на исхрана после вадење жолчно ќесе. Може цревата се надразнети од новата ситуација во која нефилтрирана влегува жолчката во нив и сеуште не ти е рутинска исхраната, немаш створено навика што ти пречи а што не. Дури и да имаш синдром на иритабилни црева, нема некоја посебна терапија за тоа, можеш да зимаш пробиотици (без лактоза) али тоа се само додатоци во исхрана што нема да ти влијаат на бременост. Плус најбитен симптом за иритабилни црева е болка, што не ја спомнуваш како симптом и не ти ни препорачале некои лекови за болка што се јавува при синдром на иритабилни црева. Или за Крон, па за да стигнеш до терапија за Крон, треба да имаш специјалистички извештаи дека е тоа, и таа терапија не делува директно на Крон, туку општо го намалува имунитетот и одговорот на воспаление на телото и не е никаков индикатор дека нема да имаш проблеми со цревата веќе никогаш. Така да, дури и да е почеток на Кронова болест, како што мислиш ти, нема што да направиш околу тоа, односно нема лекар што ќе ти даде терапија за Кронова болест, дури и лекар да ти установи почетен стадиум на Кронова болест нема да ти даде таква терапија, туку ќе ти дава совети за исхрана, пробиотици и болка.
Тоа што го опишуваш со пулсот не е воопшто страшно, до 100 е нормален пулс, 110 не е ништо, не ти треба таа четвртина пропранолол како што мислиш дека ти треба. Има пак, многу сајтови за тоа како да се справиш со напад на паника.
Ти прави си ги тие анализи што ти ги пишав во претходниот пост и истовремено активно работи си на желбата да останеш трудна, тоа сигурно ќе ти го намали и стресот, опушти се малку. Нема класични лекарства ни за панични напади ни за стомачни проблеми, све се тоа лекарства што можат само да намалат некој симптом, пример аритмија ќе намалат, ќе намалат стомачна болка, ќе намалат дијареја ... така што, едноставно живеј си го животот.

Член од
13 април 2018
Мислења
79
Поени од реакции
38
Дали некој знае некаков лек за жулеви ?
Почнав да ги имам на прстите и незнам со што можат да се лечат ако знае некој некаа каже некој лек.. ??

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.113
Поени од реакции
1.258
Дали некој знае некаков лек за жулеви ?
Почнав да ги имам на прстите и незнам со што можат да се лечат ако знае некој некаа каже некој лек.. ??
ај види на странава , јас имам користено от тие што се како фластери на средина имаа некој лек го ставаш на жуљот и се носеше мислам 3 дена ако не е завршена работата повторно се става според упатството, во секој случај прашај си во аптека ќе ти објаснат и кој производ и како да го користиш

Член од
13 април 2018
Мислења
79
Поени од реакции
38
ај види на странава , јас имам користено от тие што се како фластери на средина имаа некој лек го ставаш на жуљот и се носеше мислам 3 дена ако не е завршена работата повторно се става според упатството, во секој случај прашај си во аптека ќе ти објаснат и кој производ и како да го користиш
Probah so lepenski nosih 3 denaa i pak stavah i izgoree toaa ali za kratko vreme pak se pojavi..

Kajgana Shop

На врв Bottom