Gandradelic
Banderash
- Член од
- 31 март 2014
- Мислења
- 1.297
- Поени од реакции
- 782
Некое најефтино шаторче кај да најдам ?
eBay јас oд таму земaвНекое најефтино шаторче кај да најдам ?
Кoритa немa извoри сo вoдa? Не сум бил пoвеќе oд 10тинa гoдини, инaче супер местo зa скaрa и пивце.Јас имам интересна случка. Друштвото ми е многу авантуристички настроено и често правиме слични егзибиции. Пред две лета решивме да земеме шатори и да одиме на планина, на една вечер. Сами се си организиравме, се собравме 10 души и се решивме ќе одиме Охрид, на Галичица. Да напоменам дека ваква работа претходно немавме изведено. Изнајмивме комбе кон 6-7 поручекта да не качи горе, и другиот ден да дојде во 12 да не земе. Одиме така, тотално не организирани со мото "еднаш се живее". Стигаме таму, инаку местото се викаше Корита и имаше прекрасен поглед на цело Охридско езеро. И ги вадиме шаторите. Имавме 3 мали шатори за по 2ца и еден огромен. Го гледаме така едно 15 минути и сфаќаме дека неаме појма како се мести. Праиме, местиме, ни се растура, преправаме, што ти знам јас и тамам пред да се стемни после 2 часа го наместивме некако. Што ќе правиме следно, палиме оган. Го запаливме, напраивме круг и дури седевме така, ни беше најубавиот дел од вечерта. Дојде време за спиење, а беше некаде околу 20ти јули, пре жешко време и ние си мислиме топло ќе биде, не зедовме ќебина со нас. Влегуваме во шаторот, во големиот јас и уште 3ца. Само што легнуваме сфаќаме дека сме го поставиле на не рамна површина, со камења на подлогата. Како и да се завртиш, не можеш да фатиш позиција кај што не ќе те боде камен. Не можеме да спиеме од што беше неудобно, ни беше преладно и покрај сето тоа, нешто во далечината почна да завива. Се усравме од страв и се молевме да се некој залутани кучиња. Се тресиме така цела вечер и секој шум што ќе го слушневме, не вадеше од патики. Накај 6-7 конечно склопивме око и накај 8:30-9:00 почна да пече сонцето ненормално, до степен да не се седи во шаторот. Надвор жешко, внатре уште пожешко. При крај ни беше и водата. Превозот ни беше закажан за накај 12. Му звониме на ликот, сместа идај земај не, зошто сите ќе испоцркаме тука. Како и да е, интересна случка и добар помин, но не би ја повторил хахах. Инаку една година подоцна со истиот тој шатор отидовме на Д-Фест во Дојран и си поминавме царски. Остај тоа што беше пре комотно, сите 3 вечери врнеше, сите шатори се поплавија само нашиот остана сув, бидејќи е со 2 подлоги. Па доаѓаа луѓе кај нас и така нови пријателства стекнав. Како и да е, кампување на отворено е многу интересна работа, само многу е битно да си добро организиран.
Имаше долу ливада со летниковци и извор, таму слеговме да го чекаме превозот. Инаку кампувавме горе на видиковецот, имаше околу 500 метри пешачење од ливадата.Кoритa немa извoри сo вoдa? Не сум бил пoвеќе oд 10тинa гoдини, инaче супер местo зa скaрa и пивце.
Sent from my LG-H830 using Tapatalk
Еден месец, I wish you luck. Првo зa еден месец ти требa прoфесиoнaлнa oпремa и гoлеми зaлихи нa хрaнa и вoдa. Сo шaтoр oд 2 бoнa ќе прoкиснеш нa првиoт летен дoжд.Си средив шатор од camouflage... mil-tec / ZWEIMANNZELT Iglu Standard , за 2 бона. Океј е шаторот, убав изглед, војнички, мала забелешка е тоа што кондензира, се прави влажност од внатре во утрински часови, веројатно на сите се прави така .. немам многу искуство со шатори али како што читам тоа е глобален проблем. Небитно. Треба да си средам уште некоја добра подлога, вреќа за спиење и некој голем ранец за да можам да ставам се што ми треба во едно.
Сакам да кампувам некаде во стар Дојран, над населбите во шумата. Сакам да го возам тој филм еден месец соло. Хардкор кампување, со обезбеден оган, место и се како што треба.
Прашањево ми е дали мислите дека тоа е возможно? Пред се од аспект на безбедност, диви животни, лудаци и слично ? Со мене ќе носам обавезно огнено и ладно оружје, експлозивни направи и петарди за сопствена безбедност за не дај боже во секој случај. Друго прашање, дали евентуално шумска полиција би можело да ме сјебе ако ме начека таму да кампувам, да палам оган и слично ?
Дали некој има искуство слично на мојов трип ? Многу ми е потребна ваква акција, сите добронамерни мислења се добредојдени. Пуштете ми некој совет од искуство. Фала.
Тешко дека ќе можеш во дојран да го изведеш оваа. Летено време има забрана за идење во шумата а не па за кампување. Башка ситуацијата со мигрантите, така да строги се од тој аспект можеш да си направиш проблеми.@GreenRoot Намерно одам блиску до цивилизација, за да можам да си купам храна и вода..
Каква професионална опрема ? Мислам дека нема многу разлика од шатор со слични димензии од 2 или 4 бона ... ова е шатор за двајца. Како евентуално да спречам да не прокиснам ? Има милион начини , ќе го измозгам и тоа .. можам да ископам околу шаторот да направам некој систем, плус можам над шаторот и оганот да направам некаква тенда од најлон ...
Знам дека би било монотоно и тоа би дошло до екстремност, затоа доле ми е езерото, ќе можам да кулирам да се бањам во езеро , планот ми е да читам книги, да си фурам некое хоби и слично, за да не полудам За оганот знам дека у принцип не смеам да палам , ама ќе го обезбедам прејако да нема шанса да се деси пожар. Каква опрема би требал да си средам , професионална? + - рачунај дека не правам муабет за класично кампување туку за bushcraft.
Imas do sega kampuvano vo Suma?Си средив шатор од camouflage... mil-tec / ZWEIMANNZELT Iglu Standard , за 2 бона. Океј е шаторот, убав изглед, војнички, мала забелешка е тоа што кондензира, се прави влажност од внатре во утрински часови, веројатно на сите се прави така .. немам многу искуство со шатори али како што читам тоа е глобален проблем. Небитно. Треба да си средам уште некоја добра подлога, вреќа за спиење и некој голем ранец за да можам да ставам се што ми треба во едно.
Сакам да кампувам некаде во стар Дојран, над населбите во шумата. Сакам да го возам тој филм еден месец соло. Хардкор кампување, со обезбеден оган, место и се како што треба.
Прашањево ми е дали мислите дека тоа е возможно? Пред се од аспект на безбедност, диви животни, лудаци и слично ? Со мене ќе носам обавезно огнено и ладно оружје, експлозивни направи и петарди за сопствена безбедност за не дај боже во секој случај. Друго прашање, дали евентуално шумска полиција би можело да ме сјебе ако ме начека таму да кампувам, да палам оган и слично ?
Дали некој има искуство слично на мојов трип ? Многу ми е потребна ваква акција, сите добронамерни мислења се добредојдени. Пуштете ми некој совет од искуство. Фала.
Имам. И тоа не класично кампување туку хардкор Bushcraft.... со многу оган, минимална опрема ( само нож, упаљач, пиење и јадење( месо) ) Шатор дури сеа купив , за да можам да преноќам со девојка ми , иначе јас и хардкор на платформа можам да спијам на земја без ништо... можам без проблем да направам и импровизирано засолниште, не е фрка. Си го знам занаетот уште од мал, сега доаѓа ситуацијата да креирам, шатор користам за да биде само пофино.Imas do sega kampuvano vo Suma?