Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 февруари 2016
Мислења
120
Поени од реакции
123
Ве молам не бидете глупи

Глупи ви се коментарите

Не се радувам ако некој не земе со потврда, тука сум на форум заради себе и мојата ситуација а не да се ситам на туѓ зорт. Абе македонска работа, сељачки муабети

Зборувам за себе, за луѓето кои се во иста ситуација ко мојата така да џабе ве нервира мојот коментар :) Секој нека си глеа за себе а ако не ви се допаѓаат информациите кои ги изнесувам, тогаш не мора да ги сметате за релевантни и терајте си по свое

Многу ме интересира кој со каков документ оди и дали ќе добие бидејќи тоа не е моја работа
Abe ti stvarno pocnuvas da mi gazis po nervi
Si go kazal tvoeto mislenje za i toa i sto..... Sakas ne se potrebni takvite komentari
Ne se sitel toj ti da mozes i od zadnikot ke si apnes
Koj e glup sega si go kazal tvojot status znaeme kakva ti e situacijata i postojano yoa jotova nema da potpise na ovie na onie prestani veke kazi koga ke ti potpise na tie kako tebe i gotovo
Stvarno me vadis od takt
Seljak pogolem od tebe nema a nas ni kazuvas nie sme bile seljaci
Ti pisav li vo mojot prethoden komentar navreda pa ti taka da vozvrakas

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Abe ti stvarno pocnuvas da mi gazis po nervi
Si go kazal tvoeto mislenje za i toa i sto..... Sakas ne se potrebni takvite komentari
Ne se sitel toj ti da mozes i od zadnikot ke si apnes
Koj e glup sega si go kazal tvojot status znaeme kakva ti e situacijata i postojano yoa jotova nema da potpise na ovie na onie prestani veke kazi koga ke ti potpise na tie kako tebe i gotovo
Stvarno me vadis od takt
Seljak pogolem od tebe nema a nas ni kazuvas nie sme bile seljaci
Ti pisav li vo mojot prethoden komentar navreda pa ti taka da vozvrakas
Првo збoреше кoлку прoстaци биле нa фoрумoв,пa пoсле oн дoзнaл знaел,пa пoсле пoчнa дa прoвoцирa пa еднo време сoвети делеше.Лупни гo нa игнoр зaштo џaбе време губиш сo негo aплa се гледa декa е прoвoкaтoр.Oн ке не прoсветлел мaјкo мoјa

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Во ред во ред...
Агонија е да постои правило за нешто, а сепак да не се почитува.
Да стои потврди, да точно, но во дополнение на закон стои и дека таквата потврда е валидна доколку е издадена од официјалните државни органи, односно нивните здруженија.
Пред да аздисваш, кажи ми во која земја на планетата, оваа или друга која ја знаеш, потврда од клуб кој не е спонзориран од државен орган е валидна...
Друго, 100% бугарско село, таква потврда, ок супер, но знаеш како се средува таа потврда? Извод твој, извод на родителите, и умреница од дедо, е сега ако е дедото роден во 100% бугарско село, ќе го има во некој запис, некоја архива, таму го лоцираат, со дата родители и сите перипетии... тогаш таа потврда е валидна и се е ок...
Е сега посредникот треба да ти ја збрка оваа работа и да е искрен, но најчесто има некоја варијација и не може да се лоцира предок... Посредникот ги зеде парите и не се замара, играјќи на картата време станува лотарија, наместо да ги изврши исправките

Пс. Ова не е за да се ситам, туку да си ја земете работата во свои раце, и да видете каде закочило и како можете да си помогнете
Zosto moras za sve da se konfrontiras, pa otvorija web stranata na DABC I tamu se navedeni koi zdruzenija se priznaeni vo Makedonija, a ti sto mislis koj gi otvora tie zdruzenija vo Makedonija, pa Bugarija gi otvora, tie gi plakaat Kolev, I drugite da otvaraat zdruzenija I partii da ja sirat bugarshtinata vo Makedonija, znaci zdruzenijata se finansirani I osnovani of Bugarija, tie ni davaat potvrdi, potoa DABC ni izdava Bugarski proishod, DABC e edinstvena institucija zadolzena za utvrduvajne Bugarski proishod a ne MP, znaci nas zakonski ni sleduva Bugarsko drzavjanstvo. Nie Makedoncite sme takvi, jas da zemam drzavjanstvo no krivo mi e drug ako zemi, e zatoa kako narod propadnavme, zatoa sto sme si najgolemi dusmani samite na sebe.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Zosto moras za sve da se konfrontiras, pa otvorija web stranata na DABC I tamu se navedeni koi zdruzenija se priznaeni vo Makedonija, a ti sto mislis koj gi otvora tie zdruzenija vo Makedonija, pa Bugarija gi otvora, tie gi plakaat Kolev, I drugite da otvaraat zdruzenija I partii da ja sirat bugarshtinata vo Makedonija, znaci zdruzenijata se finansirani I osnovani of Bugarija, tie ni davaat potvrdi, potoa DABC ni izdava Bugarski proishod, DABC e edinstvena institucija zadolzena za utvrduvajne Bugarski proishod a ne MP, znaci nas zakonski ni sleduva Bugarsko drzavjanstvo. Nie Makedoncite sme takvi, jas da zemam drzavjanstvo no krivo mi e drug ako zemi, e zatoa kako narod propadnavme, zatoa sto sme si najgolemi dusmani samite na sebe.
Златен, наместо да се расправаш, прочитај им го статутот на друштвото...
... жртва на колев...
Ниедно здружение не е официјален државен орган... го изедначуваш танец со мвр

Знаеш што??? Терај, за инат зборам.... шо се замарам

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Златен, наместо да се расправаш, прочитај им го статутот на друштвото...
... жртва на колев...
Ниедно здружение не е официјален државен орган... го изедначуваш танец со мвр

Знаеш што??? Терај, за инат зборам.... шо се замарам
Abe Bugarija gi osnova I zdruzenijata I partiite bugarski, ako mozel sekoj da si otvori zdruzenie I da bide priznaeto of DABC I jas ke otvorev I ke vi naplakav po 30 evra za edna potvrda

Член од
20 февруари 2016
Мислења
120
Поени од реакции
123
Dobre be veke ste kazale vo 1000 postovi nanazat sto mislite za potvrdite i zatni se veke, mislenjeto nemozeme da ti go smenime i toa e toa kraj. Potvrdata vrz osnova na 100% bugarsko selo ako e ne zakonska nema ni da ja primaat vo MP no te molam da ne navleguvame vo temata oti nema kraj
Pisuvajte samo korisni raboti i ne se zamaraj za tie so potvrdite
Oti im zvoni vo usite na site ot vasite 1000 i koj znae kolku postovi deka so potvrdi ne davale neznam sto.

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Pak ti pocvis so tvoite zakoni a ocigledno nemas procitano ni eden zakon, zosto ne nerviras site tuka,pa prvo procitajgo zakonot pa zboruvaj. Vo zakonot stoi deka dokaz za Bugarski proishod se: stari dokumenti,dokumenti od Bugarska egzarhija I potvrdi od zdruzenija.Znaci potvrdite spored zakon se dokaz.Ovde prijatele Thor 80% sme so potvrdi I zatoa prestani da ni odish po zivci imaj malce cuvstvo,nemoj da velis deka potvrdite ne se zakonski koga zakonot go nemas procitano.
Дај линк или скрин од закон кај што пишува дека доказ за потекло се потврдите од здруженија и каде пишува дека законски ни следува на сите државјанства.
Не, туку пишува вака: Удостоверение од ДАБЧ (кое се вади со потврдата од здружение) и сите документи кои го докажуваат бугарското потекло на предокот по диретна линија. Тие "сите" документи сигурно не се изводите и умрениците каде што пишува националност македонец.
Меѓутоа како што кажав порано, за некои предмети имаат толеранција бугарите ама тие на прсти се бројат.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Дај линк или скрин од закон кај што пишува дека доказ за потекло се потврдите од здруженија и каде пишува дека законски ни следува на сите државјанства.
Не, туку пишува вака: Удостоверение од ДАБЧ (кое се вади со потврдата од здружение) и сите документи кои го докажуваат бугарското потекло на предокот по диретна линија. Тие "сите" документи сигурно не се изводите и умрениците каде што пишува националност македонец.
Меѓутоа како што кажав, за некои предмети имаат толеранција бугарите ама тие на прсти се бројат.
Зa oвa не си у прaвo.Нa фoрумoв имaше пoлнo пoстoви кaде луге пoстирaa цитaти oд зaкoнoт кaде пишувaше oргaнизaцијa нa блгaрите нaдвoр oд грaниците нa Блгaријa.А тoa штo у мoментoв кoчaт се знaе пoрaди штo и кaкo е другa рaбoтa

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Зa oвa не си у прaвo.Нa фoрумoв имaше пoлнo пoстoви кaде луге пoстирaa цитaти oд зaкoнoт кaде пишувaше oргaнизaцијa нa блгaрите нaдвoр oд грaниците нa Блгaријa
Раздавањето на бугарски државјанства официјално заврши на 27 април 2017 г. кога стапија во сила измените на подзаконскиот нормативен акт т.е. НАРЕДБА № 1 ОТ 19 ФЕВРУАРИ 1999 Г. ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ГЛАВА ПЕТА ОТ ЗАКОНА ЗА Б'ЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО каде во чл.6 јасно напишаа:
Чл. 6. (1) Лицата по чл. 15 от закона представјат:
1. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 34 от 2017 г.) удостоверение за б'лгарски произход, издадено от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина и всички документи, удостоверјавашти наличието на поне един в'зходјашт б'лгарин;
Се бараат оригинални документи за докажување на бг потекло преку роднина по директна линија. Таквите без оригинални документи и да поминат на совет, подпретседателката одбива да ги потпише. Секако постојат и исклучоци но се работи за бројка од повеќе од 50 000 предмети.
Тие што се на дополнителна заглавени од 2014/15 секако ги разгледуваат а и ќе ги разгледаат сите наредниов период, ама све ќе си оди законски, 90+% без доказ за потекло ќе ги одбијат.
Знам што пишува во законот, но ова е подзаконски нормативен акт т.е. Уредба ,како дополнување на законот за бугарско државјанство. И многу луѓе се бунат поради тоа, викаат абе во закон вака пишува...

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Знам што пишува во законот, но ова е подзаконски нормативен акт т.е. Уредба ,како дополнување на законот за бугарско државјанство.
Акo е тaкa кaкo штo велиш тoгaш се знaе зaштo е тoa нaдoпoлнувaње

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Акo е тaкa кaкo штo велиш тoгaш се знaе зaштo е тoa нaдoпoлнувaње
Се знае, за да ја затегнат процедурата и мн други причини. Уште кога излегоа измените лани пишуваа сите бг медиуми дека потешко ќе се добива државјнаство и на крај од годината тоа се покажа со бројки, 1150 државјанства за македонци за цела година. И во 2018 си тераат исто. Тоа е.
http://legalworld.bg/61713.pridobivaneto-na-bylgarsko-grajdanstvo-po-proizhod-veche-shte-e-po-trudno.html

Член од
20 февруари 2016
Мислења
120
Поени од реакции
123
Do sega edna godina i poveke samo gi citav i ne im komentirav nisto.
Na ovie im nema kraj. Se odnesuvaat kako oni da rabotat vo MP oni gi znat zakonite uste da kazat deka i tie odlucuvaat
DOBRO ZAKONOT VIKA DEKA SO POTVRDI NE DAVAAT GRAZDANSTVO.
Sto dobivate vie sto samo sirite negativnosti.
OK razbravme i ne mora poveke da pisuvate za toa deka VUJNAVI JOTOVA nema da potpise.
Ejjj ne mi se veruva koj zlobnici gi ima tuka
SO SREKA NA SITE SO BILO KAKVI DOKUMENTI SITE DA SI DOCEKATE TOA STO STE SI ZAMISLILE. ( SE RAZBIRA I NA TIE SO POTVRDI)

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Меѓутоа како што кажав порано, за некои предмети имаат толеранција бугарите ама тие на прсти се бројат.
Barem ti treba da znaes deka DABC izdava Bugarski proishod vrz osnova na Zakonot za Bugarite vo cuzdina, I tamu e navedeno deka dokaz za Bugarski proishod se stari dokumenti,dokumenti of Bugarska egzarhija I potvrdi of zdruzenija, toa e zakon izglasan of parlamentot isto kako I zakonot za bugarsko grazdanstvo

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom