Конфликтот во Сирија

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.325
Поени од реакции
1.871
Многу интересни работи во Сирија,
не ми изгледа само како дување и пумпање мускули, а како многу лоша насока, сериозно се подготвуваат за конфликт. Пред два дена Израел истрела 8 ракети кон Сирија.
Поводот е стариот, за триесетти пат до сега, користење на хемиско оружје на сириската држава врз цивили, овие фантомите "Бели шлемови" иако никој не знае кој се, секогаш се на местото на нападот, снимаат некакви трупови, бел прашок, целата таа вест се потврдува од сириската НВО за човечки права "Аналитички Центар" во Лондон, која меѓудругото се состои од само еден член вработен, нема канцеларија, а рапортите ги дава од дома, таму живее со мајка си, и ја користи кујната како канцеларија.
Незнам како добива точна аналитичка информација, но целиот запад се повикува на негови извори и соодветно врши казнени удари во Сирија.
Фашистичкиот запад нешто брза, нема време и бара повод за нешто. Дамаск за два месеца ослободи 80% од окупираната територијата во Дамаск, повеќето Исис што останаа живи капитулираа и беа префрлени во Идлиб, останаа само две енклави Дума и Јармук со површина 2х10 квадратни км. ИСИС во населба Дума до последно откажуваа капитулација, но после бомбардирање од страна на Русија и Асад прифатија капитулација, од вчера со стандардно зелените автобуси почна нивно префрлање во ИДЛИБ.
Зборот ми е за 4-5 дена дума ќе биде слободна и таму ќе може да дојдат секакви белосветски инспектори да истражуваат имало ли напад со хемиско оружје кој го извршил... Но гледаме дека западот нешто многу брза, дури и не чека да дојдат нивни инспектори, којшто повеќе се агенти и нивните заклучоци стандардно се, дека се има користено Зарин или Хлор и некоја баба им потврдила дека го видела Асад како го фрла таму.
По мое мислење има 3 можни сценарија :
1. САД губи позиција на светска сила, доларот може брзо да се сруши и е решена да започне трета светска војна, за повод го избира Гаврило Принцип кој го убил австроунгарскиот престолонаследник, или уништувањето на германската радиостаница Глајвиц, или сега користење на хемиско оружје од страна на Асад.
2. Психолошка војна врз Русија со цел комплекс други дејства, блокирање активи, ембарго, бркање дипломати, исклучување од SWIFT, се со цел по мирен начин слично на деведесеттите години на уништување на Русија. Гледаме за еден ден рубљата падна 10% спрема доларот.
3. Русија да ги пушти американските и европските инструктори да го напуштат Арачиново, Хавиер Солана му кажа на Борис Трајковски да ја прекине операцијата во Арачиново или ќе бидеме бомбардирани, КФОР ќе пушти автобуси за дислокацијата на "бунтовниците" на Стенковац. Асад до сега ги пушташе да капитулираат и без преглед, со личното оружје ги транспортираше, никој не знае колку се цивилни колку се ИСИС колку се офицери на НАТО. При последната операција во Дума, која од неколку години е опкружена, прави контролни пунктови по трасата за евакуација, да види кој се преместува, сириец ли е или не. Така да сите тие 200 инструктори во моментов или колку што останале живи, собрани се од цела Гута се набутани во населба Дума, ИСИС капитулира и ги носат во ИДЛИБ, инструкторите незнаат што да прават, за 3-4 дена таму ќе биде Асад и ќе испаднат многу интересни прашања, затоа САД прават малку тензија, ако може автобусите да поминат без претрес.;)

B

Bafra

Гостин
Турција сега на чија страна ќе биде.... САД или Русија :D

не ми изгледа само како дување и пумпање мускули, а како многу лоша насока, сериозно се подготвуваат за конфликт. Пред два дена Израел истрела 8 ракети кон Сирија.
Поводот е стариот, за триесетти пат до сега, користење на хемиско оружје на сириската држава врз цивили, овие фантомите "Бели шлемови" иако никој не знае кој се, секогаш се на местото на нападот, снимаат некакви трупови, бел прашок, целата таа вест се потврдува од сириската НВО за човечки права "Аналитички Центар" во Лондон, која меѓудругото се состои од само еден член вработен, нема канцеларија, а рапортите ги дава од дома, таму живее со мајка си, и ја користи кујната како канцеларија.
Незнам како добива точна аналитичка информација, но целиот запад се повикува на негови извори и соодветно врши казнени удари во Сирија.
Фашистичкиот запад нешто брза, нема време и бара повод за нешто. Дамаск за два месеца ослободи 80% од окупираната територијата во Дамаск, повеќето Исис што останаа живи капитулираа и беа префрлени во Идлиб, останаа само две енклави Дума и Јармук со површина 2х10 квадратни км. ИСИС во населба Дума до последно откажуваа капитулација, но после бомбардирање од страна на Русија и Асад прифатија капитулација, од вчера со стандардно зелените автобуси почна нивно префрлање во ИДЛИБ.

За овој дел ОК си напишал, посебно за белите шлемови (y) . Од никаде први се појауваат и никогаш никој од нив нема здраствени потешкотии :toe:

А другиот дел ти е стандардно смешно и несериозно :P

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Зборот ми е за 4-5 дена дума ќе биде слободна и таму ќе може да дојдат секакви белосветски инспектори да истражуваат имало ли напад со хемиско оружје кој го извршил... Но гледаме дека западот нешто многу брза, дури и не чека да дојдат нивни инспектори, којшто повеќе се агенти и нивните заклучоци стандардно се, дека се има користено Зарин или Хлор и некоја баба им потврдила дека го видела Асад како го фрла таму.
По мое мислење има 3 можни сценарија :
1. САД губи позиција на светска сила, доларот може брзо да се сруши и е решена да започне трета светска војна, за повод го избира Гаврило Принцип кој го убил австроунгарскиот престолонаследник, или уништувањето на германската радиостаница Глајвиц, или сега користење на хемиско оружје од страна на Асад.
2. Психолошка војна врз Русија со цел комплекс други дејства, блокирање активи, ембарго, бркање дипломати, исклучување од SWIFT, се со цел по мирен начин слично на деведесеттите години на уништување на Русија. Гледаме за еден ден рубљата падна 10% спрема доларот.
3. Русија да ги пушти американските и европските инструктори да го напуштат Арачиново, Хавиер Солана му кажа на Борис Трајковски да ја прекине операцијата во Арачиново или ќе бидеме бомбардирани, КФОР ќе пушти автобуси за дислокацијата на "бунтовниците" на Стенковац. Асад до сега ги пушташе да капитулираат и без преглед, со личното оружје ги транспортираше, никој не знае колку се цивилни колку се ИСИС колку се офицери на НАТО. При последната операција во Дума, која од неколку години е опкружена, прави контролни пунктови по трасата за евакуација, да види кој се преместува, сириец ли е или не. Така да сите тие 200 инструктори во моментов или колку што останале живи, собрани се од цела Гута се набутани во населба Дума, ИСИС капитулира и ги носат во ИДЛИБ, инструкторите незнаат што да прават, за 3-4 дена таму ќе биде Асад и ќе испаднат многу интересни прашања, затоа САД прават малку тензија, ако може автобусите да поминат без претрес.;)
Втората опција е најмалце веројатна бидејќи економски од Кина губат. Ембарга и срања над Русија ништо позитивно нема да им донесе.

B

Bafra

Гостин
Ц ц ц ц :facepalm: Бафра, Бафра...
Нели дојде живот, што те боли главата... напиши мислење, остави ме мене.
Јас си лупетам глупости според вас, ама тие глупости се случуваат. Јбг што сум јас крив што луѓето кои ги читам знаат повеќе од твоите :P

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Нели дојде живот, што те боли главата... напиши мислење, остави ме мене.
Јас си лупетам глупости според вас, ама тие глупости се случуваат. Јбг што сум јас крив што луѓето кои ги читам знаат повеќе од твоите :P
абе бегај тамо...си ме разочарал

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Како заклучи дека САД економски губат од Кина ???
Епа цела индустрија им се исели во Кина. Најголем дефицит со Кина имаат. САД и светов не се загрозени од преплавување со продукти од Русија.

B

Bafra

Гостин
абе бегај тамо...си ме разочарал
Абе се случува, туку кажи зашто.
Успат кажи и свое мислење не се срами. Сигурно нема да е поголема глупост од мојата :D

Епа цела индустрија им се исели во Кина. Најголем дефицит со Кина имаат. САД и светов не се загрозени од преплавување со продукти од Русија.
Trade as a percent of GDP for the United States peaked in 2011. Trump has misread the trade perspective and has only focused upon domestic jobs. If we were to allocate trade according to the parent company, the United States dwarfs most everyone else. The USA also shows that trade is about 26.57% of GDP while in China it is now about 37.05%. This continues to demonstrate that the USA has the primary economy that is holding up the world. Looking at world trade as a percent of GDP around the globe reveals that Canada is 64.3%, Japan 31.23%, Mexico 78.11%, United Kingdom is 58.02%, France 60.46%, Germany is 84.26% and Norway is 67.40% with Sweden coming in at 83.70%. The European Union as a whole stands at 82.62% and the Middle East as a whole stands ar 85.74%. This demonstrates what I have been saying all along that the US economy is holding up the world. If Americans stop buying, the world goes into a major depression. Both China and Japan are below the 40% mark showing that they have been developing a domestic market more so than Europe. The entire push for the Euro was Germany who benefited by selling its products to other countries. Germany is the most dependent European country within the Eurozone of exports standing at 84.26% of GDP. The Middle East beats Germany and now we are for the first time witnessing a shift where countries like Saudi Arabia and UAE are moving to develop their domestic economies and not rely upon exporting oil. :cool:

Член од
24 април 2008
Мислења
11.120
Поени од реакции
12.703
Многу паметен одговор за паметните проектили на САД - ако навистина се` паметни, нека напаѓаат терористи. :D

https://www.mkd.mk/svet/vesti/moskva-do-tramp-pametnite-raketi-da-ne-vi-se-obid-za-unishtuvanje-navodni-dokazi-za

Москва до Трамп: Паметните ракети да не ви се обид за уништување наводни докази за измислениот хемиски напад во Сирија?

11 Април 2018 - 14:04

Одговарајќи на заканата од американскиот претседател Доналд Трамп, кој рече дека Русија треба да се подготви за „фините, нови и паметни ракети“ што Америка ќе ги пушти кон Сирија, Москва рече дека ако оружјето е паметно, ќе напаѓа терористи.

„Паметните ракети треба да летаат кон терористи, а не кон (сириската) легална влада, која помина неколку години во борба против меѓународниот тероризам на своја територија“, рече портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, во одговор на твитот на Трамп.

Таа додаде дека САД можеби се обидуваат да ја поткопаат инспекцијата од експерти за хемиско оружје, кои планираат да го истражат теренот во Сирија по наводниот напад што ја предизвика сегашната конфронтација меѓу Русија и САД.

„Дали инспекторите на ОПЦВ се свесни дека паметните ракети ќе ги уништат сите докази за употреба на хемиско оружје на теренот? Или тоа е вистинскиот план - да ги прикријат сите докази за овој фабрикуван напад со напади со паметни ракети, за меѓународните инспектори да не треба да бараат докази?“, праша Захарова.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Strike Options for the US, France and the UK in Syria
Justin Bronk

U.S Navy P8 Poseidon south of Cyprus travelling eastwards towards Syria.

NATO E-3 making loops over Turkey just north of the Syrian border.
Airborne from Geilenkirchen, Germany NATO E3 Sentry AWACS LX-N90458 NATO06

Heading south 4x Mildenhall based Boeing KC-135R tankers, not sure on destination

Reconnaissance :icon_lol:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Еве на српски блиц кажаа нападот ќе биде утре вечер. Не кажаа точно кое време. Може вечерва да се спие :)

Kajgana Shop

На врв Bottom