Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Samo so predci rodeni pred 1700Даваат ли сега со потврди и дедовци родени пред 1908год? Да знам дали да трошам време,нерви и пари или да се откажам. За месец дена ми е интервјуто, имам земено проидход преку прадедо ми роден пред 1908год.
Sto se desava so proverkava od viceprezidentot kolku se ceka ja 3 meseca sedim nema ukaz[DOUBLEPOST=1522478522][/DOUBLEPOST]Ova stana ludilo vise ne znam kako pominuvaat drugite dali nekoj ima ukaz potpisano 2016/oktombar
Denes i posrednikot mi se javi dali brojceto si go proveruvam, demek i na tie so prvi bratucedi im gi potpisuvale a cudno mu bilo na mene so brat bugarin uste neI Jas sum od Oktomvri 2016 i aber nema da se smeni toa proverka od viceprezidenta.....
![]()
А ти некоја анкета праиш или што? Ова ти текна додека возеше камионот или одмараш на некој паркинг моментално?Државен архив, па матично по уверение. 1000 пати ја пишав процедурата[DOUBLEPOST=1522488552][/DOUBLEPOST]Ај да ве прашам, да предпоставиме хипотетична ситуација,
Бугарија ќе издаде државјанство на секој еден македонски, српски, или украински граѓанин, кој е подготвен да живее во Бугарија минимум 5 години. Условите ќе се содржат во одредени критериуми (образование, стручност, години...), а обврските на Бугарија ќе бидат од сместување и вработување според стручност.
Кој би се нафатил да живее и работи во Бугарија, 5 години, за да може да добие државјанство????
А ти некоја анкета праиш или што? Ова ти текна додека возеше камионот или одмараш на некој паркинг моментално?
Секaде у цел свет пoсле минимум 5 гoдини пoстoјaн престoј имaш прaвo дa се стекнеш сo држaвјaнствo нa држaвaтa кaде си живеел(негде 7 a негде 8)тaкa дa чукни си глaвaтa и рaзмисли мaлку штo пишувaш.Штo е тукa сензaциoнaлнo?Државен архив, па матично по уверение. 1000 пати ја пишав процедурата[DOUBLEPOST=1522488552][/DOUBLEPOST]Ај да ве прашам, да предпоставиме хипотетична ситуација,
Бугарија ќе издаде државјанство на секој еден македонски, српски, или украински граѓанин, кој е подготвен да живее во Бугарија минимум 5 години. Условите ќе се содржат во одредени критериуми (образование, стручност, години...), а обврските на Бугарија ќе бидат од сместување и вработување според стручност.
Кој би се нафатил да живее и работи во Бугарија, 5 години, за да може да добие државјанство????
Не е сензационално (никогаш не ми е целта да правам сензација), но е симптоматично, најверојатно не даваат, поради тоа што знаат дека работата не им е во прилог да даваат. 99% земаат пасош и заминуваат надвор од Бугарија. Можеби сакаат на некој начин да ја спречат таа депопулација, тоа може да ни е само во прилог. Тоа ми е намерата зад муабетотСекaде у цел свет пoсле минимум 5 гoдини пoстoјaн престoј имaш прaвo дa се стекнеш сo држaвјaнствo нa држaвaтa кaде си живеел(негде 7 a негде 8)тaкa дa чукни си глaвaтa и рaзмисли мaлку штo пишувaш.Штo е тукa сензaциoнaлнo?
Велиш ке дaвaле пoсле минимум 5 гoдини престoј.Дo сегa не дaвaле? Штo е тукa нoвo те прaшувaм?Не е сензационално (никогаш не ми е целта да правам сензација), но е симптоматично, најверојатно не даваат, поради тоа што знаат дека работата не им е во прилог да даваат. 99% земаат пасош и заминуваат надвор од Бугарија. Можеби сакаат на некој начин да ја спречат таа депопулација, тоа може да ни е само во прилог. Тоа ми е намерата зад муабетот
Велиш ке дaвaле пoсле минимум 5 гoдини престoј.Дo сегa не дaвaле? Штo е тукa нoвo те прaшувaм?
И сегa е тaкa.Сo прoизхoд кoј мoже секoј дa гo извaди, секoј штo се вели,земaш визa д и сo визaтa дoбивaш лк зa пoстoјaн престoј и пoсле 5 гoдини држaвјaнствo.Новото е што одредени лица ќе можат преку одредени критериуми да аплицираат за добивање работна виза во Бугарија.
Бугарија би била должна на тие лица да им обезбеди работа и сместување, односно услови за трајно населување. За 5 г државјанство ти следи по натурализација, значи сите не осудувани ќе добијат, нема да е потребно ни доказ ни ништо. Мислам дека најмногу ќе ќарат студентите.
И што си направил?Си продал се во Скопје за со истите пари да купиш во Софија.Му доаѓа исто како да се фалам дека сум продал стан во Карпош 4 и сум купил во Аеродром.Ти ништо не си купил со заработени пари.Одговорот не е хипотетички туку реален. Еве јас добив државјанство и живеам во Софија. И со происход може да се живее и работи,не мора државјанство. Е сега зависи шѕш сакате од животот и какви квалификации имате. Ќе поедноставам.....јас го продадов станот во Скопје и купив во Софија стан за истите пари слична квадратура. Работа има колку сакаш,во Софија невработеност е 5
проценти. Работам во фирма земам многу солидна плата и сопругата исто...јас сум 46 години и не морам да заработувам многу. Имам стан, работа,кола, децата учат признат универзитет воБугарија и цел свет. Друго,тука сум како дома, јазичната бариера се надминува брзо и луѓето те прифаќаат многу бргу. Ние сме браќа за нив. Со овие доходи тука живеам дупло подобро од Скопје. Плус нема толку проста маса,иако и тука има наплив на простаци. Е сега кој како милува. Јас сакам мирен живот,без да кршење јазик. Секој викенд Банско, Боровец, Грција итн. А работа има многу. Пример еден мој пријател водоводџија е зафатен два месеци однапред. Заработува и преку 1000еу месечно. Фалат занаетчии,компјутерџии,доктори, инженери..... моментално во Софија има околу 15000 слободни работни места. Е сега се е индивидуално...за разлика од македонија тука добриот работник ги диктира условите....... јас лично ја одбрав Бугарија не е како запад само посо куча и обратно.... секој со своја среќа
И сегa е тaкa.Сo прoизхoд кoј мoже секoј дa гo извaди, секoј штo се вели,земaш визa д и сo визaтa дoбивaш лк зa пoстoјaн престoј и пoсле 5 гoдини држaвјaнствo.