Џорџе....Џорџе....
Да, така на почетокот се протестираше, ако добро се сеќавам. Но немаше резултат и потоа протестите преминаа во бојкот на наставата, мерка која мораше да предизвика некаква реакција во министерството. Но не. И бојоктот беше повеќе од една макематика. Се работеше и за екстерното тестирање, кое беше многу лош проект. И не беше за учење математика, се работеше за тоа математиката да не биде задолжителен предмет на државната матура. Не сите факултети бараат математика, и не во сите средни училишта математиката се изучува 4 години константно. Некаде е првите 2, а некаде нема воопшто математика. Сега како некого ќе натераш задолжително да полага математика, кога тој предмет го учел само 2 год., а притоа има поприоритетни предмети од тој кој ќе му помогнат во факултетот, па и понатаму во животот.
Јас не сум ниту симпатизер, ниту член на СДСМ. Гледаме што прават со најголемиот буџет во нашата историја- апсолутно ништо. Иако признавам дека очекував многу повеќе од нив после 11 год. во опозиција. А Груевски нормално дека посакувам да го видам зад решетки. Редно е да се пресече и законите да важат за сите, а не само за рајата која живее доста скромно, додека еден пратеник само за една година лапа 12-13.000 за патни трошоци, башка плата, башка членство во комисија....Истиот став го делам и за Заев кој треба да си одговара за барањето мито.
Добро пак ќе те прашам, дали средношколците имаат загарантирано право на протест или не? И ако да, дали можат да бидат санкционирани ако одат на протест, а притоа не посетуваат настава? Тој одговор веќе ми го даде, па сакам да ми ја дадеш и законската регулатива од каде и го извлече овој фамозен став, кој ти го пропагираш како општ факт (ако е факт, мора од некаде да произлезе).
пи.ес. Што е тоа Унија на Средношколци!?