- Член од
- 20 јули 2016
- Мислења
- 7.783
- Поени од реакции
- 5.056
Знам дека хипотека е 33%...значи добиваш 66% и 66% од новиот стан двата под хипотека имаш132% а кириен принос е 3,5-5% на стан или за 50К добиваш 150-180евра месечн немасетен 2Х150-180 = 300-360месечно толку е пресметковна рата од 320-360евра месечно за хипотекарен или станбен кредит на НЛБ значи за 50% кредит на 20 години зимател на плата преку НЛБ и вредност 50000 евра има разлики во камата мислам дека пресметката е 5,2% невидов кој кредит точно ги има многу има и поефтини. Види на сајтот. Ова е според податоци од Просек на Пазар3 за Скопје Цени на 1м2 и Кирии и пресметки на сајтот на НЛБ. Инаку грешка ми се процентите 3,5% е за 0% пад за 2 стана на 20 години а за 3% раст колку што е инфлација(што е реален долгогодишен просек на раст на цени) принос е 6.6%. Во секој случај далеку стан е подобро од депозит е стан во овој момент на долг рок според мене...Kako so 50% hipoteka ke kupis cel stan? Ako ti e stanot vreden pazarna cena 50k, ke ti go ocenat na 40k, ke dobies samo 20k kredit, so ke kupis so 20k? A i tie 20k na 20god sose kamati ke gi platis-vratis troduplo. Taa tvoja matematika doagja vo predvid samo ako zaglavis nedviznost od nekolku stotici iljadi evra, kuka so e vredna 300k pa da ti datat 100k kredit. A i vo toj slucaj mesecnata rata za otplakanje ke bide sigurno najmalku duplo pogolema od kirijata so ke ja vleces. Momentalno inaku za prazen stan od okolu 50k realna kirija e max 120-130e, a moze ni tolku da ne zemes, da go opremuvas pa ic da ne praime muabet za matematika, ni za namestajot i tehnikata ne moze parite da si gi izvadis so ke gi vlozis od kiriite.
Patem ako na toj stan od 50.000 evra realno mu padnala cenata za 3% godisno a statistikata ako e kolku tolku tocna pokazuva deka e pogolem padot, od kiriite ni paganjeto na cenata ne moze da si go pokries, cista dupka.
Последно уредено: