Обработка на стиропор за декорација на ѕид

• Креатор на темата Креатор на темата Skiller
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 март 2018
Мислења
9
Поени од реакции
1
Дали некој се бафтал со ваква работа или едноставно да не си ја барам бељата? Просто, што ми е целта, сакам на таван да ставам декоративни панели од стиропор (како и да се викаат) но пред тоа да ги измазнам со нешто да не ја имаат таа регулар текстура.
Е сега прашањето ми е со што? Има ли некој специјален тип на премаз, лепак, радикол, глет маса? :LOL: За потоа да си ги офарбам по желба.
Најпросто сакам да купам од стиропорот за изолација што е од 3цм, да го исечам по мерка, средам и закачам на ѕид. Не ги сакам тие другите веќе стокмени, бидејќи ми треба клот без никакви шари и текстури.

Се обидов да најдам декоративен стиропор но го нема, а за измазнување тоа со бојата ваљда кога ќе ја нанесеш би требало да се измазни...А за лепење појма неам ако дознаеш сподели.

Дали некој се бафтал со ваква работа или едноставно да не си ја барам бељата? Просто, што ми е целта, сакам на таван да ставам декоративни панели од стиропор (како и да се викаат) но пред тоа да ги измазнам со нешто да не ја имаат таа регулар текстура.
Е сега прашањето ми е со што? Има ли некој специјален тип на премаз, лепак, радикол, глет маса? :LOL: За потоа да си ги офарбам по желба.
Најпросто сакам да купам од стиропорот за изолација што е од 3цм, да го исечам по мерка, средам и закачам на ѕид. Не ги сакам тие другите веќе стокмени, бидејќи ми треба клот без никакви шари и текстури.
Jas ako te sfativ ti so sakas :confused:
Daj nekoja slika, urnek bilo sto za kako sakas da izgleda. Sigurno si videl nekade po net.

@мкд владе Сакам оваа регуларна текстура да ја измазнам и потоа да си ја офарбам по желба.
__b_styropian_grafitowy_glowne-500x500.jpg

Прост пример вака нешто:
2dc6e9a9a41779579dc32ddfb8b53d55.jpg

Во странство готово решение е ова:

Доволно? :D

@мкд владе Сакам оваа регуларна текстура да ја измазнам и потоа да си ја офарбам по желба.

Прост пример вака нешто:

Ќе измачкаш со лепило за стиропор или абрип........., истиот материјал што се користи за крајна обработка на демит фасадите:)

Има стиродур без текстура, ептен мазен, барај таков..

Има стиродур без текстура, ептен мазен, барај таков..
Тој стиродур е и поцврст, најчесто е розев или некоја посветла тиркизна боја, ама и неговата површина не е глатка за да може да го пребои во некоја друга боја. Потребно е да се премачка со одреден слој (читај абрип, лепило за стиропор...) за потоа да се обои.

Тој стиродур е и поцврст, најчесто е розев или некоја посветла тиркизна боја, ама и неговата површина не е глатка за да може да го пребои во некоја друга боја. Потребно е да се премачка со одреден слој (читај абрип, лепило за стиропор...) за потоа да се обои.
Тој стиродутр е скроз мазен, изглеа немаш видено таков, ептен е мазен и нема никаква текстура, лесно може да се исфарба со акрилна боја дирекно, сум видел само 2цм дебелина, незнам само дали има подебел од тоа..[DOUBLEPOST=1521572179][/DOUBLEPOST]За обработка на стиродур и стиропол по мерка и форма има фирма во Куманово која прави секакви форми, најголем дел од бордурите на објектите кои се изработени во Ск 2014 се од таму, готови донесени и само монтирани..

Прост пример вака нешто:

Gledam ti odgovorile ama sepak ako stavis samo lepak za stiropor ili abrip ke ti ispuka. Stavi eden sloj lepak i mreza za fasadi, taka fino izmazni gi od golemoto i koga ke se isusi ako sakas za pocvrsto uste eden sloj lepak( posto ke se poznava mrezata) i nad nego glet masa ako sakas za epten mazno, ako ne samo isperdasigo duri ne e skroz zasuseno so parce stiropor i ke dobies poprilicno mazna povrsina. Stiroporot so stiropor mozes da go lepis so obicen drfofiks, demek ako sakas slozeni figuri, a za na zid mozis ili so lepakot za stiropor ili imas purpena specijalna za toa.[DOUBLEPOST=1521579738][/DOUBLEPOST]
Тој стиродутр е скроз мазен, изглеа немаш видено таков, ептен е мазен и нема никаква текстура, лесно може да се исфарба со акрилна боја дирекно, сум видел само 2цм дебелина, незнам само дали има подебел од тоа..[DOUBLEPOST=1521572179][/DOUBLEPOST]За обработка на стиродур и стиропол по мерка и форма има фирма во Куманово која прави секакви форми, најголем дел од бордурите на објектите кои се изработени во Ск 2014 се од таму, готови донесени и само монтирани..
Za mazen mazen e ama e nezen . Toj da mozi samo da se isfarba i ke go maskira bojata no mnogu lesno se ostetuva, sto se veli malce so nesto ostro ii nokt da go potvfatis i odma zutka ke mu napravis. Nastrana toa sto stirodurot e duplo i povekje poskap od stiroporot. Dodusa i zavisi i za sto mu e i za kade mu e. Ako e za mala rabota i ako ne e na dofat da lesno mozis da se osteti togas mozi i so stirodur da mu e najlesna i najbrza varijanta. Neka si proba i so toa i so toa pa kako mu odgovara taka.

Последно уредено:
Kako sto ti kaza Vlade, mreza I lepak, pa posle glet.masa, poramno ne mozhe da bide.

Добро знам што е стиродур, истиот е и потврд од обичниот стиропор и најчесто се користи за места каде има повеќе влага, но само премачкан со боја е ништо, исто како да не фатила бојата. Ако е некоја мала декоративна површина тогаш доволно е да се премачка со лепак за стиропор или со абрип, ако е поголема површина тогаш се става и стаклена мрежа за да не испука, како што кажа @мкд владе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom