Апчиња (Витамини)

A

A(u)stral(opithecus)

Гостин
Епа добро, супер. Ви благодарам за одговорите и на двајцата. Единствено што ми е малку сомнителен начинов на достава, со тракинг до царина. На овој начин, во принцип доста полесно се губи, краде или воопшто не се ни праќа пратката. Наидов на интернет на еден добар дел на незадоволни купувачи од iHerb (а секако и не само од кај нив), на кои наводно поради X причини не им стигнала пратката, па не им биле враќани парите на некои од нив итн. Ама со оглед дека колку што можам да забележам iHerb е поприлично голема компанија, можеби ова биле само некои исклучоци.
Инаку redbox87, и да ти наплатат ДДВ на 36-7 долари, ако добро пресметав, би требало да платиш некаде околу 320-330 денари, што и не е баш нешто многу. :) :cautious:[DOUBLEPOST=1520292683][/DOUBLEPOST]Излегува дека и да наплаќаат, може да наплатат максимум околу 500 денари ДДВ, за пратка од 45 евра.

Последно уредено од модератор:
D

Daedalus

Гостин
Аспартамот самиот по себе е штетен и е невротоксин...
Добро, зошто после бесконечно многу студии и објаснувања што ги побиваат овие глупости (1, 2, 3 ) уште ви е јако да мислите дека аспартамот е невротоксин? Освен кај ликови со фенилкетонурија, користење аспартам у пропишани количини, е безбедно за сите. Доста го тупите со теории на заговор.

Стави прст на глава за секунда и кажи ми. Aспартамот во организмот, се разложува на следниве соединенија: метанол, аспаргинска киселина и фенилаланин кои како продукти на аспартамот, се во сооднос (10:50:40) од молекула аспартам.

1. До 500-700 mg/d орален внес на аспаргинска киселина не покажува проблеми, невротоксичноста и нефротоксичноста, почнуваат да се зголемуваат над таа доза. ( 5 )
2. За фенилаланин, околу 14mg/kg bw/d за возрасни, 750 - 3000 mg/d се дозволени. (6)
3. Метанолот од аспартамот у многу поголеми количини од дозволените, може да се метаболизира без фрка (7)

-Во една 0.33 L лименка кока кола, имаш 24 mg аспартам. Тоа кога ќе се разложи, се околу 12 mg аспаргинска киселина, 11 mg фенилаланин и метанол 1 mg. (50 пати и јаче, помалце од дозволената количина).
-Од разложување на 0.33 L немасно млеко во организмот, се добиваат околу 60-100 mg фенилаланин, 180-200 mg аспаргинска киселина и доста повише метанол (7).

Ако сите овие компоненти ги има во многу помала количина во дозволена доза на аспартам отколку што ги има во храната која ја јадеш секојдневно, како е возможно, ако подразмислиш малце, аспартамот да е поопасен од храната која ја јадеш секојдневно?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Добро, зошто после бесконечно многу студии и објаснувања што ги побиваат овие глупости (1, 2, 3 ) уште ви е јако да мислите дека аспартамот е невротоксин? Освен кај ликови со фенилкетонурија, користење аспартам у пропишани количини, е безбедно за сите. Доста го тупите со теории на заговор.

Стави прст на глава за секунда и кажи ми. Aспартамот во организмот, се разложува на следниве соединенија: метанол, аспаргинска киселина и фенилаланин кои како продукти на аспартамот, се во сооднос (10:50:40) од молекула аспартам.

1. До 500-700 mg/d орален внес на аспаргинска киселина не покажува проблеми, невротоксичноста и нефротоксичноста, почнуваат да се зголемуваат над таа доза. ( 5 )
2. За фенилаланин, околу 14mg/kg bw/d за возрасни, 750 - 3000 mg/d се дозволени. (6)
3. Метанолот од аспартамот у многу поголеми количини од дозволените, може да се метаболизира без фрка (7)

-Во една 0.33 L лименка кока кола, имаш 24 mg аспартам. Тоа кога ќе се разложи, се околу 12 mg аспаргинска киселина, 11 mg фенилаланин и метанол 1 mg. (50 пати и јаче, помалце од дозволената количина).
-Од разложување на 0.33 L немасно млеко во организмот, се добиваат околу 60-100 mg фенилаланин, 180-200 mg аспаргинска киселина и доста повише метанол (7).

Ако сите овие компоненти ги има во многу помала количина во дозволена доза на аспартам отколку што ги има во храната која ја јадеш секојдневно, како е возможно, ако подразмислиш малце, аспартамот да е поопасен од храната која ја јадеш секојдневно?
Зошто сметаш дека овие студии што ги имаш постирано се апсолутно коректни и точни? Знаеш и сам дека живееме во материјален свет, каде со пари може да наштимаш каква сакаш студија и да ти одобрат што ти душа сака.
Има и такви и такви студии, не сум хемичар за да правам лично јас студија, ниту имам намера, едноставно процесираната храна ми е на минимум, внесувам она што не можам да го избегнам.
Никој не вика и дека целата храна е добра за да ја внесуваш, околу млекото имаш доста контраверзии и не го бие баш глас за квалитетна храна.
Еве обиди се самиот на тебе да правиш експеримент, еден месец внесувај што е можно помалку процесирана храна и следи ја твојата енергија, расположение, имунитет, концентрацијата и памтењето, па еден месец внесувај строго процесирана храна и мери ги повторно енергијата, расположението, имунитетот, концентрацијата и памтењето (при ист калориски сооднос), врати се и сподели го искуството.
Имаш многу повеќе студии објавени исто од експерти во таа област каде што покажуваат дека е штетен во било која доза, наспроти овие што тврдат дека е во ред да се внесува.

Член од
23 септември 2015
Мислења
889
Поени од реакции
441
Magnesium + b6 за релаксација смирување добро е?
(350mg citrate ( 6mg pyridoxine hydrochloride)

Или да си зеам magnesium direkt од алкалоид?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484

Ако не си подложен на анксиозност, одлично е. B6 после континуирана употреба, може да доведе до иратибилност, и анксиозност. Ако приметиш такво нешто, пазуза 2-3 дена од б6.

Овој ефект е далеку помал кога се пие целосен b complex.

A

A(u)stral(opithecus)

Гостин

Ако веќе се одлучиш да земеш magnesium direkt, од мое лично искуство, мислам дека е подобар оној на Natural Wealth (али не сум 100% сигурен). За цена исто ти се фаќа, без разлика колку купуваш. 199 денари е за една кутија со 20 ќесички или на парче 10 (9,95) денари ќесичка и не е само со B6, туку и B complex и малку C витамин. Инаку ако е баш за смирување имаш повеќе други производи на база на магнезиум, ама во принцип јас не сум за истите. Често содржат некои сомнителни состојки, па големо прашање е колку реално се добри за здравјето на луѓето. Мислам дека magnesium direkt ти е добар избор, а инаку доколку не си имал до сега искуство, секогаш е најдобро да се зема магнезиум навечер, пред спиење.

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Вчера ми пристигна пакетот од iHerb,се си е ок со нарачката којашто изнесуваше 36 долари.Никакви дополнителни трошоци(мислам на ДДВ).

Член од
24 јануари 2018
Мислења
8
Поени од реакции
6
Вчера ми пристигна пакетот од iHerb,се си е ок со нарачката којашто изнесуваше 36 долари.Никакви дополнителни трошоци(мислам на ДДВ).
Супер

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk

A

A(u)stral(opithecus)

Гостин
Супер и од мене. :icon_lol: (y) Инаку и ние пред нeшто повеќе од 1 недела направивме 2 нарачки до сега, а се спремам за уште една. :oops:
Може само ако не ти е проблем да ми кажеш за колку време отприлика ти стигна нарачката? Претпоставувам за некои 5 недели (4-6).

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Супер и од мене. :icon_lol: (y) Инаку и ние пред нeшто повеќе од 1 недела направивме 2 нарачки до сега, а се спремам за уште една. :oops:
Може само ако не ти е проблем да ми кажеш за колку време отприлика ти стигна нарачката? Претпоставувам за некои 5 недели (4-6).
Порачано на 21 Февруари а пристигна на 13 Март значи околу 3 недели.

A

A(u)stral(opithecus)

Гостин
Хммм, прилично брзо. Ако не се лажам, мислам дека тоа е пред време. Барем според она што јас го добивам за "Estimated Delivery". Како и да е супер. Ти благодарам за споделеното искуство и секое добро.

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Хммм, прилично брзо. Ако не се лажам, мислам дека тоа е пред време. Барем според она што јас го добивам за "Estimated Delivery". Како и да е супер. Ти благодарам за споделеното искуство и секое добро.
Да токму така.Предвреме стигна пакетот а инаку за Estimated Delivery пишуваше 22 Март-3 Април.Секое добро и на тебе.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Сакам овие да ги порачам
https://www.iherb.com/pr/Life-Extension-Two-Per-Day-Tablets-120-Tablets/71780
Како иде постапката за подигање дома ги ноsat дека оставам адреса или од на пошта си ги подигаш и доплаќаш +4$ преку DHL?
1. Out of stock ти пишува за овој продукт, одамна го немаат, не верувам ни дека ќе ти го испратат.
2. Зависи од поштата, во Прилеп се случува и до дома да ми ги однесат.
3. Не ти треба dhl, порачај си и други работи преку обичната, стигаат за 3-5 недели.

Член од
23 септември 2015
Мислења
889
Поени од реакции
441
Кај мене не пишува дека е Out of Stock, а за тоа скапо ми е преку обичната а и тенок сум со буџет моментално:ROFLMAO:

П.С
До колку можам да порачам максимум без да порачам додатни трошкови?

Kajgana Shop

На врв Bottom