Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.092
Примерот не кореспондира со разликите кои ги имаат Македонија и Грција,дефинирање општествено уредување и географска одредница не е исто.
Oti razlikite pomegju Makedonija i Grcija? Koi razliki ili problemi gi imame nie so toa kako Grcija se vika ili kako gi narekuva svoite provincii? Imas ti problem ili imame nie kako republika problem so imeto na Republika Grcija i iminjata na nejzinite provincii?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Двојазичноста во Скопје е од малку постар датум.
mnogu dobri utehi si naogjas.[DOUBLEPOST=1520456872][/DOUBLEPOST]
Баш за ова немате некоја објективна основа да бидете buthurt у однос на оваа власт.
Постепено се спроведува тоа од 2004-та наваму. И ЈСП не беше, па бидна. И градско собрание не беше па бидна. И ред други работи.
Тоа не се праи одеднаш, постепено, а има законска основа врз база на новата територијална поделба од 2004.
sakas da kazes se namacka vazelin, uste samo da ti vleze?

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Тaa е судбинaтa,немa другo.Бидејќи имaв приликa дa пoживеaм некoе крaткo време у Фиренцa и бaш сaкaв дa јa пoсетaм пoвтoрнo гледaм мигрaнтиве пепел нaпрaвиле. Викaaт,кршaт и тепaaт се пред себе,a истoтo гo видoв у метрo у Минхен кaкo зaкaчaa стaрци,ги мaлтретирaa.Oвa е некoе сценaриo дa се ислaмизирa Еврoпa и се пепел дa се нaпрaви,a гo нaјaвијa кoгa дoзвoлијa дa се нaпрaви првaтa ислaмскa држaвa штo би се реклo вo срцетo нa Еврoпa.Тaкa дa кaкo зa нaс тaкa зa сите.Штoм тoлку пoсилни oд нaс немoжaт ништo дa стoрaт, дa си ќутиме нaјубaвo.А тoa штo ке се смени иметo е ништo у спoредбa внaтре штo ни се случувaше,ни се случувa вo мoментoв и ке ни се случувa вo иднинa.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Примерот не кореспондира со разликите кои ги имаат Македонија и Грција,дефинирање општествено уредување и географска одредница не е исто.

Македонија Прима (Македонија Прва) е административна римска провинција на територијата на античка Македонија.

Македонија Секунда (Македонија Втора) за која ти се глупираш погоре е тогашно новоименувана односно новокомпонована административна римска провинција која е надвор од границите на античка Македонија и нема врска со Македонија Прима/античка Македонија/денешна северна покраина во Грција Македонија whatsoever.

Во тоа време дури и римјаните ги именувале реоните на Македонија прва и Македонија втора,ти денес по два милениуми не ти е јасно зашто се водат разговори за разликите за името.

Вториот дел од коментарот ти е премногу неписмен....
ne me interesira minatoto, po koj toa megjunaroden zakon sme prinudeni sa go smenime imeto, osven od zakonot na silata....

zosto bi go smenile imeto koga SAD Rusija i Kina, znaci najmoknite drzavi ne prifakaat pod imeto Makedonija i zaedno si niv uste 130 drugi drzavi....

zar ne e licemerno za vleguvanje vo struktura koja deklarativno najveke ja ceni demokratijata, da bideme uceneti so uslov koj vo sekoj segment se kosi so osnovnite demokratski nacela.

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Jamajka a da si go fatis ti patot posovreme pod noze i komplet so se familija pravec Nov Zeland. Dolgot kon tatkovinata ispolnet poveke od dovolno. Za koj da si ja pikas glavata vo torba? Za nekoj kako Alma, za nekoj kako Waoo, za nekoj kako Berik koj patem receno utre mozi da ti bidi pretpostaven posto e rezerven oficer a misli deka jadel konzervi od 1970 i cvrsto ubeden vo toa. Za niv da si go rizikuvas zivotot, za utre da vreskaat Kumanovo da ti se desi. So gi ebis, pakuvaj kuferite i begaj. Niv neka gi ebavaat kaj ke stignat, si go baraja so borince i si go zasluzija toa. Tolku imam da ti kazam.
Vlade tuka ima I drug problem, takvite kako jamajka nema da imaat mir ni vo NZ, toj sto se rodil takov takov I ke umre, problemot ke bide uste pogolem koga togas nekoj bezkorisen kurton uste ke go ismeva I glup ke go pravi. I den denes se sekavam na protestite za novata raspredelba na opstinite, na 30+ stepeni sum se tepal so policijata I togas istive kurtoni ni se smeea.Denovive go gledam eden kurton moj skolski drugar koj ne mozese sredno da zavrsi, testovite mu gi imam resavano, denovive toj najglasen na FB nesto vo stilot, “e bagra dijasporska nipismena” i slicno ... pa mi doaga da odam I so sacmarka faca da mu rasturam, faca da ne mu se poznava poveke.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
на твитер видов еден предлог за ново име
Четврта Македонска Република
1903
1944
1991
2018

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.092
Vlade tuka ima I drug problem, takvite kako jamajka nema da imaat mir ni vo NZ, toj sto se rodil takov takov I ke umre, problemot ke bide uste pogolem koga togas nekoj bezkorisen kurton uste ke go ismeva I glup ke go pravi. I den denes se sekavam na protestite za novata raspredelba na opstinite, na 30+ stepeni sum se tepal so policijata I togas istive kurtoni ni se smeea.Denovive go gledam eden kurton moj skolski drugar koj ne mozese sredno da zavrsi, testovite mu gi imam resavano, denovive toj najglasen na FB nesto vo stilot, “e bagra dijasporska nipismena” i slicno ... pa mi doaga da odam I so sacmarka faca da mu rasturam, faca da ne mu se poznava poveke.
Kolku dusi te drzeja da odis i da mu ja rasturis facata? Dvajca, trojca, pet dusi, deset?

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
на твитер видов еден предлог за ново име
Четврта Македонска Република
1903
1944
1991
2018
Да зависеше од нас такво именување е одличен предлог, не го содржи зборот Македонија, туку само придавка, јасно за дистинкција од провинциите во Грција, во ОН може да не запишат под “Р“ и готово, Франција официјално се вика Француска Република на пример.

Само шо проблемот е многу повеќе од самото име

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Страната која е за Македонија, можеш да ја видиш по Најчевска.... Таа е секогаш на обратната страна од Македонските интереси....
Изгледа малце пари и пуштиле на сметка.Чека да и пуштат некое евро плус да видиш како ќе ја смени песната.Борјан,Геро и останати политички ороспии само тоа ги интересира ништо друго.€€€€€€€€€
Симптоматично е тоа шо сега здружно двете страни ја напаѓаат Најчевска, Калајџиев ретерираше, инаку и тој, а и било кој друг кој не е хорски пеач ќе го добие истиот третман, пошто ептен очигледна е играта за влијание и превласт во судството, факт е дека qr ги заболе за сериозни реформи, правда и уште куп излитени фрази.
Колку треба да си блесав/а да ја напаѓаш сеа Најчевска која критикува за буквално истите работи за кои критикуваше во време на rezimod, а тогаш си ја поддржувал, од немај каде нафрлуваат некои јадни теми за провизија.паушал.плата и не знам шо, пошто очајни се, нема тендери и сл. за дискредитација, а пак лае за истото како и секогаш.
Едно се гледа, се е дозволено додека е некој дел од СДСМ или ДПМНЕ и играта е во одредени рамки, друго не може да пркне надвор од таа спрега, сега веќе нема потреба никој да пишува дали се исти или не, од ден на ден се разбиструва сликата.

Е сеа, исто како шо пишавте дека Најчевска сега критикува дека не добила тезга, плата или сл, јас ќе пишам дека Вие ја критикувате за сендвичи и има еднаква тежина, пошто ич не е битно кој е мотивот ако аргументот е основан/издржан. Ам ич.

Јад и очај е тоа шо се обидува некој да ја дискредитира со муабет дека не добила плата, паушал или било шо, кога ниту барала 10к евричи месечно како мнозина други, згора на тоа поседува одредено знаење за она шо го работи, експертиза, ако работи и бара за тоа да биде платена нема ама баш никаков проблем, ете нека работат министрите про боно па нека го бараат истото од неа.
На крај краева, какви се суратковци во банана републикава земаат државна платичка, остај две чисти шо немаат од тоа шо треба да го прават, ниту се појавувале на работа а тепале солидни плати.Некој барем ќе расработел за тоа.

Битно е сеа да дефокусира со патните трошоци, шо не е занемарлива работа, ама пак тендерите шо се мед и млеко за мафијашите кај нас никој не ги чепка, само тендерите во РЕК Битола склучени во четири очи во последните неколку месеци изнесуваат колку проневерените средства за патните трошоци на народните избраници од независноста до сега.
Уште да се најде некој да лиферува во јавноста кои се реалните трошоци за ископ на јаглен по гигаџул или земјена отскривка по метар кубен и да се спореди со цените кои се понудени, да видиме која е разликата, чисто информативно.

Само сеа се чисти јавниот дискурс од ликови како Најчевска, да се врати ситуацијата по старо, строго контролиран медиумски простор со избрани теми...како беше она, врана на врана очи не вади.

V

viktora

Гостин
Мора СДС да ги ослободи сите албанци од затворите.Теоретска шанса нема албанец да изврши убиство,криминал или тероризам.Режимот на Грујо ги затвори со монтирани случаеви против нив.

http://vecer.mk/makedonija/zekiri-rabotime-na-osloboduvanje-na-mnogu-albanci

Колку за инфо сами си ги убивме децата,полските војници што мајка барале да возат баш по таа нива па да налетаат на бомба,Грујо ги намести овие од Куманово,пајаци почнаа да тепаат полицајци,деца сами се колат по автобуски станици...и замисли за се да ти бидат криви албанците.Ти ибам горнодолноновомакедонско племе.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.656
Поени од реакции
16.866

Македонија Прима (Македонија Прва) е административна римска провинција на територијата на античка Македонија.

Македонија Секунда (Македонија Втора) за која ти се глупираш погоре е тогашно новоименувана односно новокомпонована административна римска провинција која е надвор од границите на античка Македонија и нема врска со Македонија Прима/античка Македонија/денешна северна покраина во Грција Македонија whatsoever.

Во тоа време дури и римјаните ги именувале реоните на Македонија прва и Македонија втора,ти денес по два милениуми не ти е јасно зашто се водат разговори за разликите за името.

Вториот дел од коментарот ти е премногу неписмен....
ти неписмено коментираш...РИМ можел Македонија да ја подели и на Македонија и Пајонија ама сепак ја поделил на Македонија Прима и Македонија Секунда бидејќи тоа станало единствена целина Македонија уште од времето на Филип 2, па и самите грчки историчареи не можат да докажат дека целата античка Македонија е само на нивна територија, т.е. има археолошки остатоци и кај нас . Па грците пред 25 години почнаа со организираа крадење на антички македонски артефакти, шлемот, а посебно најголемиот антички артефакт Кратерот од Корешница.Златни маски прво се откриени во Охридскиот регион, а ред 40-на години почнаа да ги откриваат и на Халкидики..
Јасен е целиот циркус околу наводниот проблем со името, Грција не признава малцинства а пред се бидејќи имаат извршено геноциди, егзодус, како на егејските македонци така и на чамите а власите ги асимилираа.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Ордановски во колумна пишува дека вмро и Грујо спремале контра бомби за сдсм. Ќе биде интересно.
https://civilmedia.mk/da-ti-bila-toa-analititchko-bzbdnosna-mrzha/[DOUBLEPOST=1520465359][/DOUBLEPOST]Странците се замешаа во случајот Рамбо- Пајак. Братот на Асани се заканувал на Селмани.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom