Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
ахаххаха нашата критичност ќе ги затвори криминалците хаххахаха
Толку сте заслепени што очекувате во македонски форум да читате самокритика кај албанците, што да причам...
Лош впечаток сме оставиле, два збора на албански не знае, едноцифрен број албанци ги знае со име, практично ништо не знае за албанците, ни историја ни култура...
Впечатокот го имате од црната хроника затоа што само таму ги спомнувате, во енциклопедија како најпознат албанец сте го напишале Али Ахмети, што да се додаде повеќе?
I ne treba da znae, istorijata i kulturata na Albancite ni se sluchuva sega i otsekogash bila takva

-Орелот во Скопје покажува кој командува во оваа држава и на кого му припаѓа оваа земја. Орелот се врати во своето гнездо во скопската нацинална гордост и слава, ние продолжуваме со истите идеали. – пишува Асани на фејсбук.

Takvi idei i zanesuvanja imalo vo istorijata na Balkanot nash ridest. I na ovoj nash Balkan nishto ne se zaborava, se se vrti vo krug. Gazdi doagjale i si odele ama nie ostanuvame. I koga eden den ovaa Evroatlanska hegemonija ke si gi sobere partalite i ke zamine ke bide "pay back time", ke bide vaselo i krvavo, i ke bide "ne be komshi' ja sam bil u suteren celo vreme, ne sum pra'l belja"...Toa e veke videno. Dali sledniot pat ke se odi do kraj i ke se nauchat greshkite od minatoto, ostanuva na idnite generacii.
A vo Skopje komanduva ambasadata na Kaleto i orelot e nivna kreacija i nishto poveke. Dali nechij kraj na chalamenje ke bide Jonsko More ostanuva na slednite generacii da go reshat.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.393
Поени од реакции
1.253
Настанот со детето на Рекорд е меѓуетнички, овој со полицајката е злоупотреба на функција.

Различни мотиви.
Ама и двата инциденти се предизвикани од ШИПЦИ.
Тоа е заедничкото.[DOUBLEPOST=1520118694][/DOUBLEPOST]
И да дојде вмро на власт пак ќе коалицира со дуи и пак ќе шамарат полицајки. Џаве ви е препукување Зајо, Грујо. Или да се распадне државчево или ќе живееме во агонија за век и веков. Или го сечеш ракот или си метастазира и умираш во страшни болки тоа е тоа.
Имаа можност и шанса да си се договорат ВМРО и СДСМ.
Ќе крадеа ортачки, ама во влада ќе си бевме ЧИСТИ МАКЕДОНЦИ.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
ахаххаха нашата критичност ќе ги затвори криминалците хаххахаха
Толку сте заслепени што очекувате во македонски форум да читате самокритика кај албанците, што да причам...
Лош впечаток сме оставиле, два збора на албански не знае, едноцифрен број албанци ги знае со име, практично ништо не знае за албанците, ни историја ни култура...
Впечатокот го имате од црната хроника затоа што само таму ги спомнувате, во енциклопедија како најпознат албанец сте го напишале Али Ахмети, што да се додаде повеќе?
Ајде де, од кај знаеш јас колку Албанци познавам а? Растен сум у Чаир уште кога Македонците беа мнозинство, а „автохтоните“ Албанци беа нешто помалце од Турците или Босанците например... И тие што беа тогаш беа во духот на братството и единството видиш, се додека не станаа повеќе и го покажаа вистинското лице на безмиолосен угнетувач.... А иначе знам и Албански и Турски не се секирај...А да биде иронијата уште поголема, моите потекнуваат од Кичево, уште кога Албанците беа 30%-40%, а Бачишта, Пласница и Лисичани беа сеа кај што никој не збореше Албански јазик (и сега не зборат ама се пишани Албанци).... А да биде иронијата уште поголема моите прадедовци се протерани од арнаутските бегови од Албанија, дека не сакале да ги асимилираат....

Да не зборам за злосторствата на Џемо Хасани од Симница и Мефаил од Зајас кои и покрај нивната отворена соработка со фашистичките окупатори, а подоцна и со нацистите, вие му дигнавте споменик... Дали знаеш дека во фашистичката окупација под Џемаил Хасани и Мефаил во Кичево присилно се учел само Албанскиот јазик.... Дали знаеш дека тие балистички злосторници чие име го носат гордо тетовските навијачи на Шкендија во ВВ2 го запалиле селото кленоец затекнатите жители ги набоделе на колец, вклучувајќи тука жени и деца ?!?

Не, познавам повеќе Албанци, не познавам 2-3, го познавам Џемаил Хасани од Симница, Мефаил Шеху Зајази, го познавам Дилавер Бојку, го познавам Бекир Асани, го познавам Даут Кадриу, Бедри Пејани основачот на сс-скендербег, го познавам Лаврим Муџахери, го познавам Лирим Јакупи го познавам Даут Кадриовски, Ги познавам Даут и Рамуш Харадинај, ги познавам Мирсад Ндрецај и Бегу Ризај и компанија, Го познавам Аќиф Речани, Го познавам Мустафа Круја.....Шаип Река, Шериф Банда, Качита..... Овие луѓе ги славите, на овие луѓе им кревате бисти и им се поклонувате... Значи ве знам сите....

Последно уредено:

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.393
Поени од реакции
1.253
Со деца држава не се води. И не е работата само да критикуваш и зборуваш. И со кои луѓе...?[DOUBLEPOST=1520110827][/DOUBLEPOST]
Протести против математика?
Со Солза Грчева, Стојанче Ангелов со нив и те како би можело да се води.
Има поединци што се патриоти.[DOUBLEPOST=1520118842][/DOUBLEPOST]
Ајде де, од кај знаеш јас колку Албанци познавам а? Растен сум у Чаир уште кога Македонците беа мнозинство, а „автохтоните“ Албанци беа нешто помалце од Турците или Босанците например... И тие што беа тогаш беа во духот на братството и единството видиш, се додека не станаа повеќе и го покажаа вистинското лице на безмиолосен угнетувач.... А иначе знам и Албански и Турски не се секирај...А да биде иронијата уште поголема, моите потекнуваат од Кичево, уште кога Албанците беа 30%-40%, а Бачишта, Пласница и Лисичани беа сеа кај што никој не збореше Албански јазик (и сега не зборат ама се пишани Албанци).... А да биде иронијата уште поголема моите прадедовци се протерани од арнаутските бегови од Албанија, дека не сакале да ги асимилираат....

Да не зборам за злосторствата на Џемо Хасани од Симница и Мефаил од Зајас кои и покрај нивната отворена соработка со фашистичките окупатори, а подоцна и со нацистите, вие му дигнавте споменик... Дали знаеш дека во фашистичката окупација под Џемаил Хасани и Мефаил во Кичево присилно се учел само Албанскиот јазик.... Дали знаеш дека тие балистички злосторници чие име го носат гордо тетовските навијачи на Шкендија во ВВ2 го запалиле селото и над 130 жители ги набоделе на колец, вклучувајќи тука жени и деца ?!?

Не, познавам повеќе Албанци, не познавам 2-3, го познавам Џемаил Хасани од Симница, Мефаил Шеху Зајази, го познавам Дилавер Бојку, го познавам Бекир Асани, го познавам Даут Кадриу, Бедри Пејани основачот на сс-скендербег, го познавам Лаврим Муџахери, го познавам Лирим Јакупи го познавам Даут Кадриовски, Ги познавам Даут и Рамуш Харадинај, ги познавам Мирсад Ндрецај и Бегу Ризај и компанија, Го познавам Аќиф Речани, Го познавам Мустафа Круја..... Овие луѓе ги славите, на овие луѓе им кревате бисти и им се поклонувате... Значи ве знам сите....
Тој што го обележив нели го отепаа во Сирија? Или грешка сум?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Тој што го обележив нели го отепаа во Сирија? Или грешка сум?
Како и да е, разознавачите кажуваат дека неколку пати во текот на војната бил во Скопје и Карадачкиот регион... ама јебига, солидарноста на неговиот народ е поголема од желбата за правда....го криеле нормално...
И да, мислам дека не се знае дали е мртов..

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.393
Поени од реакции
1.253
Како и да е, разознавачите кажуваат дека неколку пати во текот на војната бил во Скопје и Карадачкиот регион... ама јебига, солидарноста на неговиот народ е поголема од желбата за правда....го криеле нормално...
И да, мислам дека не се знае дали е мртов..
Овие сите што ги наброја, се тешки криминалци, спремни војници, имаат обука со секакво оружје, и ратуваат секаде. Тешко нас ако дојде до некаков судир. Може пола од нив се мртви, ама другата половина е загрижувачка. Кај нив нема ни две ни три.
Ќе не испотепаат како мравки.
Еве во Велес во касарната, од 10 војници, 6 се Албанци, им пишува на униформите.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Овие сите што ги наброја, се тешки криминалци, спремни војници, имаат обука со секакво оружје, и ратуваат секаде. Тешко нас ако дојде до некаков судир. Може пола од нив се мртви, ама другата половина е загрижувачка. Кај нив нема ни две ни три.
Ќе не испотепаат како мравки.
Еве во Велес во касарната, од 10 војници, 6 се Албанци, им пишува на униформите.
Кој се бори, може и да изгуби, кој не се бори, веќе изгубил....

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.431
Поени од реакции
7.136
Ако сум во право и ако никој не вика дека е чисто меѓуетнички инцидент, не знам од каде потребата да се нафрли во тоа шо си пишал 2001 и меѓуетничките односи на мкд и алб.

Проблемот е шо ако Министерот за полиција на СДСМ сега потегне да се оди до крај со ова и се протурка се по закон, утре кога некој сдсмовски шериф ќе го направи истото како Бекир, заменик министерот за полиција на ДУИ ќе им врати, а тие не се тепаат да дојдат на власт за донесат ред и поредок, перспектива за државата.
Ете и клингонци и вулканци да се, пак ќе биде истото, ми изглеа дека во ваквите случаеви не игра многу улога етничката припадност.
Нешто друго ќе да е во прашање.

Ете некој го спомна дечкото шо беше избоден и шо е во критична состојба, тоа е веќе друга приказна и е во доменот на меѓуетнички судири и пичкесиматерине, заедничко е шо нема превенција и одговорност ниту за едниот ниту за другиот случај во мафијашка држава како МКД.
Дуже, читај малку попажлво. 2001-ва и све останато го спомнав како пример за констатните понижувања кои ги трпат македонците од своите политицари и ш иптарите. Еве и ромка, турчинка, србинка, што и да била полицајката пак ќе ја имаше истата реакција затоа што они се заштитени ко бели мечки. Па затвараа луѓе од ЕВН во подруми, палеа автобуси, се шетаа со калаши низ Скопје, а никој не одговараше. Во нормална држава Села, Груби и остала баргра, по сите навреди на македонскиот народ, македонскиот јазик, македонската историја, ќе беа протерани од државата, или ќе лежеа затвор, а кај нас се во влада(и да не се), зимаат плати од државата. Кога ќе бидат законите еднакви како за нас така и за нив и кога и они ке плаќаат данок и сметки, тогаш никој нема да се замара дали бил наш или нивен.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.393
Поени од реакции
1.253
Имам... Што има врска и да немаш... ќе научиш или ќе чекаш да те заколат ?
И јас имам, пукав со пиштолот по чавките на нинтендо.
Ако немаш искуство со оружје во таква ситуација, кога животите на другите зависат од тебе, ти неможеш да допринесеш, туку можеш само да им одмогнеш, и да настрадаат останатите ради тебе, т.е ради мене во случајов.
Тато беше во конфликтот 2001, исто како и татковците на многумина од тука.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
I ne treba da znae, istorijata i kulturata na Albancite ni se sluchuva sega i otsekogash bila takva

-Орелот во Скопје покажува кој командува во оваа држава и на кого му припаѓа оваа земја. Орелот се врати во своето гнездо во скопската нацинална гордост и слава, ние продолжуваме со истите идеали. – пишува Асани на фејсбук.

Takvi idei i zanesuvanja imalo vo istorijata na Balkanot nash ridest. I na ovoj nash Balkan nishto ne se zaborava, se se vrti vo krug. Gazdi doagjale i si odele ama nie ostanuvame. I koga eden den ovaa Evroatlanska hegemonija ke si gi sobere partalite i ke zamine ke bide "pay back time", ke bide vaselo i krvavo, i ke bide "ne be komshi' ja sam bil u suteren celo vreme, ne sum pra'l belja"...Toa e veke videno. Dali sledniot pat ke se odi do kraj i ke se nauchat greshkite od minatoto, ostanuva na idnite generacii.
A vo Skopje komanduva ambasadata na Kaleto i orelot e nivna kreacija i nishto poveke. Dali nechij kraj na chalamenje ke bide Jonsko More ostanuva na slednite generacii da go reshat.
Еднаш ги спасило братството и единството, му требало на Темпо да егзекутира неколку комесари за да го спречи масакрот во есента 1944 година... Тоа беше втората шанса, трета не верувам дека ќе има....[DOUBLEPOST=1520121134][/DOUBLEPOST]
И јас имам, пукав со пиштолот по чавките на нинтендо.
Ако немаш искуство со оружје во таква ситуација, кога животите на другите зависат од тебе, ти неможеш да допринесеш, туку можеш само да им одмогнеш, и да настрадаат останатите ради тебе, т.е ради мене во случајов.
Тато беше во конфликтот 2001, исто како и татковците на многумина од тука.
Има слики како си поминуваат тие без оружје..

*Уредено од модератор*

Имавме слична епизода тука, приготвена од луѓе со иста идеолошка матрица како овој, кај Смилковци..

Последно уредено од модератор:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.398
Поени од реакции
24.110
A kako lani da go veevme znaminjata sploteni kako edno :). Iskreno me fakja nostalgija po tie vreminja, kako nekoi clenovi tuka ne ubeduvaa deka duri i tie Albancite kulturno se izdignaa, izbanjaa, oplemenija i taka.

E pa so cvilite sega, neka ve ebavaat. Duri i malce vi e :sneaky:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
A kako lani da go veevme znaminjata sploteni kako edno :). Iskreno me fakja nostalgija po tie vreminja, kako nekoi clenovi tuka ne ubeduvaa deka duri i tie Albancite kulturno se izdignaa, izbanjaa, oplemenija i taka.

E pa so cvilite sega, neka ve ebavaat. Duri i malce vi e :sneaky:
Зошто бе Владе така зборваш, па треба време.... Неможе навиките да се сменат тек така....

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.398
Поени од реакции
24.110
Зошто бе Владе така зборваш, па треба време.... Неможе навиките да се сменат тек така....
Ne se ova moi zborovi, jas samo se prisekjam na tie zlatni vreminja koi kako lani da bea :)
Vidis duri i slikata si ja zacuvav vo potpis.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom