- Член од
- 12 март 2009
- Мислења
- 20.680
- Поени од реакции
- 16.885
не знам зошто се направија кај нас толку споменици на александар ?? тој е светски познат, но по ширење на хеленизмот; тој не бил чист македонец (по мајка грк), башка имал грчко воспитание со јаничарски елементи; заедно со мајка му и тој бил вмешан во убиството на татко му, македонскиот крал Филип2 и помалиот син на Филип Каванос ( кој бил 100% македонец) .. имало многу заслужни чистокрвни македонци, Филип2 основач на Битола и градител на тврдината во Охрид а и на се уште неистражениот Киклопски град; Антипатар, бранител на Македонија ( го ликвидирал Демостен), Птоломеј, владетел на Египет ( наводно го отрул Александар), Филип 5 , основачот на ВилаЗора која ја ископуваме се уште, ја освоил Хелада а освојувал и во Италија; освен тоа има и пајонски кралеви автохтони баш за нашава сегашна територија...go trgnale aleksandar od aerodromot. ocekuvam ovacii i likuvanje tuka na forumov.... mada e bolno da se raduvas deka trgnale spomenik na lik koj vlijael dlaboko na svetska istorija i to poradi ucena....
зошто Грција НЕГИРА постоење на македонска нација ?? Па едноставно не сака кога тогаш во нивната провинција Македонија да израсне црвот на македонско самоопределување, без обзир дали ќе се зборува на грчки јазик... Грција е гробница на малцинствата, асимилирани се и македонци и власи и чемери а турците се прогласени за муслимани...
Не и смета на Грција Антиката, повеќе пати се изјаснија нивни авторитети, градете си античка историја и континуитет ама на база на Пајонија, крал Патрас и другите. Дури и повеќе би подржале таква опција отколку да се кажуваме блгари или срби, затоа што тие ( особено блгарите) имаат апетити кон сега грчката територија Македонија... Па имав пишано неодамно, излезе и историски напис, Истребљивање Срба у Егејској Македонији
![Шашав :eek: :eek:](/styles/default/xenforo/smilies/eek.png)