- Член од
- 2 август 2014
- Мислења
- 1.798
- Поени од реакции
- 4.158
Ti zboris za teorija, a jas za praksa.Нема логика да се користи TA со SCOP1 (односно SCOP2 со правилна употреба со тајмери), наспрема уреди со SCOP 4 или 5.1.
Може да се комбинира но ТА е огромна и зафаќа колку една поголема комода место.
Но ако не смета може да се користи во комбинација со клима. Климата грее преку конвекција, а печката преку радијација. Секако исклучиво со тајмер да се пали во 22ч-07ч, и во 14ч-16ч, и со термостатот на неа ставен на скоро минимум односно испод 1.5 од можни 3. Никако над 1.5. Чисто како една дополна во спектарот на греење за да се добие и малку радијациска топлина во собата. Само тоа има логика за ТА во ова доба на светот.
Koga klimata ima COP 4 ili 5.1 nema potreba da se koristi TA, bidejci nadvor T e nad 10-15C i sekoja krstena klima 12-ka ce zagreva 50m2, pa toa nikogo ne go interersira. Ne interesira situacija koga e pod nula i debelo pod nula, koga klimata ubiva so defrosti i koga se raboti za prostori vo koi 12-ka ce raboti na svoite limiti, znaci okolu 30-tina kvadrati.
Togas stapuva na scena TA kako mojava od 2,5KW koja top ja punam preku noc (nitu edna zima ne potrosila povece od 1200 den, ovaa zima so dnevna eftina tarifa uste pomalku) i "zafaca prostor" od "celi" o.35m2 pa nee voopsto glomazna.....
Ne ti ja razbiram logikava da se polni najvise do pola, a be jas ja polnam top do gore, ne da zraci kako sto velis "малку радијациска топлина во собата" tuku si gree kako i sekoj krsten radijator.
Znaci koga ce preracunas deka nemam defrosti , dobivam nesto poskapo greenje, koga e navistina ladno, no dobivam uednacena toplina vo celiot prostor, bidejci imam dva izvora na greenje, baska sto ce si prisednes na nea.....