Калина Велевска и Александар Миновски, членови на планинарскиот клуб ,,Трансверзалец“

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
има мн работи што нема да се разјаснат, најчудно е доколу се качиле до црквата за назад би трбало да држат правец према ски центарот, према сликиве е многу чудно што забегале кон македонска страна (нелогично,излегуваш од црквичката и тераш правец скроз право),друго како првата група која се качила (претпоставувам дека и за нив биле истите временски услови) се спуштила безбедно, исто како другите 3ца членови од вторава група не се загубуени туку само калина и александар се останати, мене ова последново ми е најнелогично

13,10 часот, два ратрака од центарот придружувани во едниот со водичот Зоран и во другиот со Дејан се упатуваат кон врвот по потрага.

Ратракот придржуван со Дејан го пребарува теренот до 14,30. По нивното враќање во центарот Дејан воспоставува телефонски контакт со Калина и Александар, кои му кажуваат дека се добро и дека се под некоја карпа во заветрина.

За сите оние што тврдеа дека немало никаков пристап одоколу карпите.

Attachments

• 20022018171511_main_сателитска_снимка_на_кајмакчалан1.jpg
    20022018171511_main_сателитска_снимка_на_кајмакчалан1.jpg
    88,1 KB · Прегледи: 126
Очигледно е дека не се гледало прст пред око, очите им се замрзнати, алал да им е на сите учесници што воопшто се качиле до горе. Која ли желба е тоа?

Претпоставувам дека се има случено збрка, на тоа невреме не можеш сам да се погледнеш а не пак сите да ги преброиш дали се тука. Можеби некои помислиле дека тргнале надоле, можеби мајката и ќерката сами се спуштиле надоле па некој испаничил за нив.. и еден тон можеби. Се дешаваат срања. На таа вијулица не верувам ни дека можеле
да тргнат низбрдо надоле (контра од црквичката).

Исто чудно е што околу 11 да речеме сите тргнуваат надоле, а погинативе веќе 2-3 часа се горе? Очигледно и ништо чудно дека барале нешто или имало некое дејство.

Е сега не ми е јасно зошто не се засолниле во црквичката, кога веќе влегле внатре и се потпишале, значи била пристапна? И таму било кочан но барем не врне. Кога пријавиле дека се засолнати кај некоја(некои?) карпи, по сликиве се гледа дека на планинава тие карпи (од мк страна) се најизразени, така да автоматски би требало веќе да знаеле кај се.
Верувам дека од кога се засолнети (или паднати?) од стрмново кај карпиве, веќе не се ни помрднати од таму.
Којзнае како е, не оти ќе дознаеме некогаш. Никој од планинариве што беа и што не беа не сакаат да коментираат, можда има нешто и повеќе.
Нека почиваат во мир.

има ли некои информации зашто од вторава група само калина и александар останале горе? а и ова што одлучиле да се сокријат под карпа ми е нелогично кога можеле да останат на сигурно во црквата..

Многу фактори се во игра, потфрлиле многумина тука, а уште не дознавме како тие што се симнале не приметиле дека им недостигаат двајца, нешто е чудно. Можда се одвоиле на врвот, па затоа очекувале дека се вратиле.

Свесно се скриле под карпата, али од тоа малце што го знам, ако можеш, мораш да се движиш зашто ќе се успори циркулацијата ко за Александар кој бил на Еверест е пак чудно. @Trpe Grozni @Almeida така?

Локациски не можеле да се изгубат ако биле околу црквата, имале слики и според нив можеле да се ориентираат за назад.

Ова нема врска со спасувањето, туку со нивното движење.

Како полека некои работи се откриваат сеуште најголема непознаница е зошто двајцата се одвоиле и останале сами на врвот, зошто остантаите не ги почекале и како се нашле на таа локација како што спомна некој погоре дека не биле на подножјето на карпите туку на самите карпи.
Spored izjavata od svedokot koj bil vo istata grupa so Kalina sto bese objavena na fb bilo stvar na odluka tie 5 dusi odlucile da se vratat a ovie odlucile da prodolzat mozebi vo toj moment vremeto ne bilo tolku loso i smetale deka kje mozat da prodolzat no potoa se vlosuvalo se povekje zatoa sto znae da bide nepredvidlivo.
Spored izjavava na grcive i oni kako da sakaat da prefrlat vina, sepak bile izvesteni vo 13 casot osven ako postoela moznost spasuvackite ekipi namesto vo 20h da pristignat vo 18h togas toa e golem propust a ako po sekoja cena bi pristignale vo 20h ne znam kako bi bile vo moznost da smenat nesto.

Spored site posledni informacii izleguva deka turata voopsro ne trebala da se odrzi na takvi vremenski uslovi a od druga strana imase pravo nekoj clen sto kaza deka licencata na mlad i ne tolku iskusen planinar moze samo lazna samodoveeba da dade mozebi vo tie momenti Kalina cuvstvula deka kako licenciran vodic e sposobna da prodolzi...
A i ovie clenovi sto pametuvaat trebalo ova trebalo ona, demek oni ne znaele deka treba da se zasolnat u crkavata ili deka bolje nakaj ski centarot da trgnat ali na takvo nevreme nisto pred sebe ne gledas i ne slusas sneg, magla i silen vetar te turka napred / nazad ne znaes kaj si, orientacija 0 na seto toa dodadi strav i panika i kako da najdat pat do crkvata i pat do ski centar???

Mislam deka se uste kje se rasvetluvaat dupkite koi postojat u celiov slucaj...

„Се движевме некако до куќарката кај ски-лифтот по вијулици снег и магла. Јас заостанував бидејќи на ќерка ми ѝ беа нови чевлите, па потешко ѝ беше искачувањето. Дополнително беше тоа што досега не планинарела во вакви услови. Калина одеше со нас како трет водич на крајот од групата. Се зачудив кога се одлучи со уште тројца планинари да продолжи кон врвот. Двајца од нив се вратија, а Калина и Александар, едноставно, ги снемало во маглата…“, додава таа

Таа е децидна дека Калина немала радиостаница со себе бидејќи тие пешачеле заедно еден и пол час и за тоа време никој ниту ја побарал ниту Калина употребила радиостаница за да контактира со другите во групата.

После 16 часот веќе исходот да биде фатален бил 99%. Мене ми се чудни тие 2-3 часа после 11 часот, сепак е ден и тродупло да се влоши времето имало шанси да ги најдат (или сами да се симнат). Сепак поголема е шансата денски одколку вечерта..

@Bafra како е друже, викаш врска немало тоа со облеката а ? Еве директно сведоштво од личност која била горе, и која веќе има искуство од планинарење
Јас се зачудив уште на стартот зошто тргнавме кон врвот кога врнеше толку силен снег. Доста луѓе од групата не беа ни облечени со комплетна опрема за зимско планинарење. Искрено, беа како за прошетка на Водно, ама си помислив – ајде организаторот најдобро знае, тројца водичи има, јас да не се мешам“, сведочи нашата соговорничка.

И сега се присетуваме што велат од Трансверзалец, како правила наведени за оваа тура
- Организаторите и водичите имаат право да исклучат член пред стартот на планинарската акција доколку не ги исполнува наведените услови и/или не ја поседува соодветната планинарска опрема за предвидената планинарска акција.

Друг интересен момент од интевјуто е и тоа што вели дека Калина цело време како последна од колоната, предлагала да се вратат.

Се повеќе и повеќе излегува на површина фактот дека воопшто не смееле да тргаат и акцијава морала да се одложи.

Многу фактори се во игра, потфрлиле многумина тука, а уште не дознавме како тие што се симнале не приметиле дека им недостигаат двајца, нешто е чудно. Можда се одвоиле на врвот, па затоа очекувале дека се вратиле.

Свесно се скриле под карпата, али од тоа малце што го знам, ако можеш, мораш да се движиш зашто ќе се успори циркулацијата ко за Александар кој бил на Еверест е пак чудно. @Trpe Grozni @Almeida така?

Локациски не можеле да се изгубат ако биле околу црквата, имале слики и според нив можеле да се ориентираат за назад.

Не бил на Еверест, туку на Мон Блан кој е пола висина од Еверест.

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Друг интересен момент од интевјуто е и тоа што вели дека Калина цело време како последна од колоната, предлагала да се вратат.

Се повеќе и повеќе излегува на површина фактот дека воопшто не смееле да се упатат кон врвот.
Тоа дека е факт е факт, и тука нема повеќе муабет, грешка било качувањето, но кога си толку блиску доволно се 2 збора да те натераат да се качиш до крај, сепак 100ина метра биле во прашање..

@Bafra како е друже, викаш врска немало тоа со облеката а ? Еве директно сведоштво од личност која била горе, и која веќе има искуство од планинарење

И сега се присетуваме што велат од Трансверзалец, како правила наведени за оваа тура

Се повеќе и повеќе излегува на површина фактот дека воопшто не смееле да се упатат кон врвот.
Ова со опремата се решава уште од старт (не сега конкретно за случајов ама како требало да биде и треба да биде во иднина) - на сите заинтересирани им делиш памфлети што да носат од опрема, а тој што нема, продавници каде може да си набави. Гледаш дека на местото на тргање некој не е дојден со опрема - назад. Нема ама, како вака, не знаев, итн. Не може цела група после него да го чека зошто нема соодветни обувки, поспор е, се лизга и слични последици кои може да настанат.

Тие ситуации на Еверест се малку поинакви. На пример случајот со Мурато - заспива, ама не од хипотермија, туку од недостаток на кислород во воздухот. Тука тоа го нема. Да, Мон Блан е пола, ама и тој бара сериозна аклиматизација, претходно престој неколку денови и конзумирање големи количина вода цело време за да се снабдува крвта со кислород преку водата.
Не знам, јас од малкуте искуства, ќе зборам со резерва - кога е студено е една работа, кога има магла имате исто лошо чувство, но тоа е психолошко - а кога дува ветер, верувајте дека мислите не можете да си ги консолидирате - тој го менува правецот цело време и дува од сите страни. Мислам дека пробале се' да напраат - и стоеле и се движеле - таква им била среќата да не можат да се сретнат со спасувачите. Веројатно на моменти биле многу блиску. Многу тешко дека можеме да им влеземе во теркот на размислувањето во тие моменти.

Мене ич не ми е логично ова со карпата, во услови кога имаш црквичка горе ти да се симињаш доле во провалијата за да се скриеш под карпите од ветерот ?

Ме чуди искрено како искусни планинари како нив воопшто имаат тргнато во спротивна насока и зошто..

Ова со опремата се решава уште од старт (не сега конкретно за случајов ама како требало да биде и треба да биде во иднина) - на сите заинтересирани им делиш памфлети што да носат од опрема, а тој што нема, продавници каде може да си набави. Гледаш дека на местото на тргање некој не е дојден со опрема - назад. Нема ама, како вака, не знаев, итн. Не може цела група после него да го чека зошто нема соодветни обувки, поспор е, се лизга и слични последици кои може да настанат.
Ова никој ништо не гледа на почеток на турите, па побогу сум среќавал деца шо го качуваат Титов врв со старки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom