Калина Велевска и Александар Миновски, членови на планинарскиот клуб ,,Трансверзалец“

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
Напишано од некој кој знае колку јас и ти што знаеме.

Инаку кога сме кај нашите служби за спасување, мора да знаете една работа за тоа. Ние немаме специјализирани служби са спасување.
Кај нас тоа го работи полицијата и тоа само затоа што се нашла некоја дупка во законот како помош на цивилното население за да можат тие да интервенираат и тоа само на домашен терен.
ФПСМ би требало да има своја ГСС која би дејствувала по планините, ама законски не ни е дозволено да спасуваме.
Црвениот крст исто така би требало да има своја служба за спасување, ама и тие не законски не смеат да ја вршат работата.
ДСЗ исто така може да има такви единици (номинално има, ама не во реалноста) иако тие би требало да се само координатори во вакви случаеви.
Постојат и војни единици кои можат да се искористат за спасување, ама тие не смеат да дејстуваат додека не е прогласена вонредна состојба, така да не дај боже да се случи нешто поозбилно кај нас, не знаеш кој смее и дали некој ќе те спаси.

Кај нас е прав хаос околу тоа прашање и немаме единствена ГСС.
За жал.
Така да оставете ги нашите непостоечки служби по ова прашање.
Makedonija ima nekolku posebni policiski edinici specijalno opremeni za sekoj teren i vremenski priliki. Volcite isto, interveniraa vo rudnik ne treba vonredna sostojba. Trebalo nekoj da alarmira i na Makedonska strana.Vo toj del ima i pogranicna policija.

Мене ме нервира што и по 10 дена нема информација дали нашите биле навремено информирани, и ако биле, зошто не се појавиле на време. Можеби причините се објективни, не велам дека се криви тие за нешто, но проста информација: Да бевме известени во толку и толку часот ама заради ова и ова не бевме во можност, или не, бевме известени предоцна и не можевме да теагираме на време. Во сериозна држава тоа ќе го знаевме пред 10 дена а не сега сите овде да шпекулираме.

Цаци, ај не се срами жити мајка.

Во Македонија има само една полициска единица (и тоа оделение) кое е оспособено за вршење на спасувања во планини. Се работи за алпинистичкото оделение при ЕСЗ.
Армијата исто така има дел од ЕСН кој е оспособен за такви работи, ама и едните и другите се државни органи кои треба да добијат наредба за дејство на наша територија.
На странска не можат.

Падините на Ниџе последен пат ги посетила гранична полиција веројатно кога е основана.
До душа прашање дали и тогаш.

Баталете наши единици, нема време они да реагираат, ама ако се интервенирало на повисоко ниво тогаш ќе се вклучеле грчки специјални единици, а не најверојатно само пожарникари и ски центар тимот.

Грозни се обидува да објасни нешто, а уште не кажа мислење зашто ја известиле мак страна во 3 наутро (после 14 часа), и родителите дознале од медиуми. @Trpe Grozni

Da molcat site kako Transferzalec toa go sakate vie. Da budat proizvolni so izvestaj okruglo pa na kose ko planinarski sojuz. Samo vie nekolku znaete sto e planina, nikoj drug ne videl, ne bil. Nikoj vo Makedonija ne skija, ne e planinar samo ova umislenive od forsirani planinarski drustva. Vie branite nesto sto ne se brani. Transferzalec i Kostadinov. Koga covek logicki misli ne treba da e ekspert, za razlika od vas koi ste solidarni. Za razlika od poveketo na forumot koi razmenuvaat informacii i fakti TI SI TOJ NA KOJ NE MU SE CITA VISTINATA I DELIS SOVETI ZA LEPO PONASANJE I VLIJANIE? Sto te zulja? Od kade tas nervoza?
Те молам понуди ја твојата експертиза некому, не дозволувај светот да биде лишен од твојот прекрасен ум.

Откако ме разоткри мене и тоа дека имам земено гадни пари од Трансверзалец за да спречам да се дознае вистината преку ова мало сајбер просторче наречено Форум Кајгана, нема поента веќе да ме цитираш.

Само еве пак те молам, не дозволувај светот да биде лишен од твојот капацитет и знаење !

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Баталете наши единици, нема време они да реагираат, ама ако се интервенирало на повисоко ниво тогаш ќе се вклучеле грчки специјални единици, а не најверојатно само пожарникари и ски центар тимот.

Грозни се обидува да објасни нешто, а уште не кажа мислење зашто ја известиле мак страна во 3 наутро (после 14 часа), и родителите дознале од медиуми. @Trpe Grozni

Не знам, не знам кога биле известени родителите, нити кој ги известил. Првата информација до мој пријател и член на ГСС при ФПСМ е стигната некаде приквечер, а во медиумите е исто така објавена вечерта (барем по информации од тука).

А што се однесува до грците, пожарникарите и полицијата ја вршат работата на ГСС кај нив и тие се службите што интервенирале на теренот (заедно со службите на ски-центарот). Прво локалните, а потоа дошла помош и од Солун.

Те молам понуди ја твојата експертиза некому, не дозволувај светот да биде лишен од твојот прекрасен ум.

Откако ме разоткри мене и тоа дека имам земено гадни пари од Трансверзалец за да спречам да се дознае вистината преку ова мало сајбер просторче наречено Форум Кајгана, нема поента веќе да ме цитираш.

Само еве пак те молам, не дозволувај светот да биде лишен од твојот капацитет и знаење !

Олабави со цинизмот, не е време.

Ако одиме по она што го има пишано жената на фб дека веднаш се почнало со потрага и планинарите се согласиле дека треба да се побара помош и таткото на Александар бил таму и сигурно бил знаел уште во 14 часот.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Олабави со цинизмот, не е време.
Зошто иначе време е секој што не збори како нејзе/него да е платеник на Трансверзалец/Сорос/Америка/Илуминатите и да сака да ја скрие вистината, која бај д веј е само тоа она/он што го пишува ?

Не знам, не знам кога биле известени родителите, нити кој ги известил. Првата информација до мој пријател и член на ГСС при ФПСМ е стигната некаде приквечер, а во медиумите е исто така објавена вечерта (барем по информации од тука).

А што се однесува до грците, пожарникарите и полицијата ја вршат работата на ГСС кај нив и тие се службите што интервенирале на теренот (заедно со службите на ски-центарот). Прво локалните, а потоа дошла помош и од Солун.
Значи откако нашиве увиделе дека не можат да ги најдат, со друго зборови кога веќе било прекасно.

Имаше инфо уште првите ден-два дека било пријавено од грчката полиција на нашите во Битола, ноќта во 3 саат ама им било кажано дека се лоцирани, па затоа и немаше никаква акција од наша страна.
За откажувањето на грчките спасувачи. Не е како тука што се претставува, демек се скинало јажето па овие си отишле одма. Колку што ми текнува пишуваше дека, откако се откачил Александар, паднал многу подлабоко, а по неуспесните обиди за да го лоцираат каде е, ја откажале акцијата. На Код вцера кажаа дека вечерта невремето било уште пострашно од дента и дека видливоста пандала под 1 метар.

Знаеш колку време треба да се обезбеди местото, постави сидриште, спушти појас со јаже и десендер, тој долу да го постави појасот, почне со извлекување, прати темпото на извлекување и сето тоа во темница, магла и силен ветер ???
Очигледно не знаеш, затоа не зборувај за минути. Ако човекот паднал уште триесетина метри надолу, тоа самото може да значи дека веќе не можеле да го видат и со тоа до него да го достават јажето и појасот.
Обично тие јажиња се долги по 60 метри со дијаметар од 9-12 мм. Четириесет метри во длабочина, плус барем десетина метри за влечење плус обавезната резерва, значи дека биле при крај и со јажето.
Претходното неуспешно извлекување било од помала длабочина со свесен човек долу. Овој пат е со длабочина на крајот на можностите со човек кој дури и не го гледаш, веројатно во несвест.

Не знаеме ништо освен дека има грешки во преводот, знаеш нешто што си нашол на интернет и мислиш дека знаеш.
Значи до сега ти сам утврди и одлучи дека:
1. Има грешки во преводот (инаку „појас“ е широк ремен)
2. Грчките служби заслужуваат медал (пред малку тврдеше, сега одиш кон „може да значи“)
3. Во условите немало шанси за спасување
4. Барале мајка и ќерка, останатите муабети се „глупости“
5. Калина за прв пат била на теренот

А убаво почна со:
Затоа би ве замолил да не шпекулирате ....
Пак ќе кажам дека не сакам да давам било какви заклучоци, бидејќи не сум бил таму и не знам што се случувало...

Зошто иначе време е секој што не збори како нејзе/него да е платеник на Трансверзалец/Сорос/Америка/Илуминатите и да сака да ја скрие вистината, која бај д веј е само тоа она/он што го пишува ?

Ајде да плачеме зошто ти рекле дека си соросоид, чувства повредени до максимум. Не е време ама гледаш дека е нов член, гледаш дека е вознемирен и веројатно е некако врзан со починатите а не знам ти што се праиш на 3.5 и водиш инает. Стар член си, знаеш како фунцкионираат работите и водиш инает у празно. Не реплицирај, заобиколи и тоа е тоа. Нема потреба со секој што нешто пишува а ти не се согласиваш да реплицираш. Како што реков, стар член си, знаеш работите како фунцкионираат и нема потреба да се објаснуваме на темава.

Ако одиме по она што го има пишано жената на фб дека веднаш се почнало со потрага и планинарите се согласиле дека треба да се побара помош и таткото на Александар бил таму и сигурно бил знаел уште во 14 часот.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Не знам од кај ти е оваа информација, ама таткото на Александар НЕ бил таму. Ако се водиме од писмото испратено од семејствата до медиумите, семејствата дознале од порталиве дека им се исчезнати децата, никој не им се јавил.

Ајде да плачеме зошто ти рекле дека си соросоид, чувства повредени до максимум. Не е време ама гледаш дека е нов член, гледаш дека е вознемирен и веројатно е некако врзан со починатите а не знам ти што се праиш на 3.5 и водиш инает. Стар член си, знаеш како фунцкионираат работите и водиш инает у празно. Не реплицирај, заобиколи и тоа е тоа. Нема потреба со секој што нешто пишува а ти не се согласиваш да реплицираш. Како што реков, стар член си, знаеш работите како фунцкионираат и нема потреба да се објаснуваме на темава.

Ја сум само културен, ништо друго :)

Чим ме цитирала, а не била претходно цитирана од мене, културно е да добие одговор :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom