Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Чисто сумњам дека го има изјавено тоа, постои само еден линк од бугарски портал (од 2015та) и davidicke :pos:

Спам.
Ima i ponovo od pred edna godina...
My inclination is Macedonia is not a country. I’m sorry – it’s not a country,” the California congressman told Albanian TV channel Vizion Plus.

“There is such a division in their country they will never be able to live together in the future. For this reason, Kosovars and Albanians from Macedonia should be part of Kosovo and the rest of Macedonia should be part of Bulgaria or any other country to which they believe they are related,” he was cited as saying by Bulgarian news wire BGNES in a translation from Albanian.

https://www.rt.com/news/376657-macedonia-split-rohrabacher-republican/

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Грчкиот предлог новомакедонија и све друго што се појави од таа страна, плус изјавата на Димитров, ми се чини дека се предпреговарачки маневри на двете страни.
Мислам дека исходот е веќе познат и седи у некоја фиока. И двете страни може оро да играат ако сакаат. Ќе има некој протест у Атина (и така по сто на ден ги има), кај нас пар пензионери у усмрдени тренерки ќе затворат некоја улица на пар саати и тоа е тоа.
Изјавата на Димитров е како на дете коа му кажуваш дека нема да го боли на забар, а го лажеш. И во Грција се глуми некое такво сценарио.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.370
Поени од реакции
8.947
Којзнае на Нимиц како му е на таа возраст, а и воопшто цели 25 години наназад да се заебава со припадници на два крајно утепани во главата народи... Ако се реши проблемов со името, треба да го испоштуваме и ние и Грците бар со именување на некоја улица во некои попристојни општини/градови...

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Којзнае на Нимиц како му е на таа возраст, а и воопшто цели 25 години наназад да се заебава со припадници на два крајно утепани во главата народи... Ако се реши проблемов со името, треба да го испоштуваме и ние и Грците бар со именување на некоја улица во некои попристојни општини/градови...
Ќе умреше човекот една мисија што ја има немаше да ја истера.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Многу му е тешко. Една ваква шетња му е милионче за консултантски услуги. Веројатно работи ова никогаш да не се реши. А и "решенијава" што ги предлага ко од кинески пазар со фејк роба...којзнае колку ги мисли, седи до касно навечер.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387

Шупак груевистички, иди праи ретардирани мемиња у паинт!
Со ликови што уживаат да бидат и ебени и тепани не ми се општи. Нели си приметил дека не те цитирам, туку те коментирам као социолошка и психопатолошка појава, као заведен грев со испран мозок. Државава ја коштате миљарди евра и уште толку треба да се инвестираат за да не искочат нови вакви изроди од александровите мадиња, полушколувани и пуни самодоверба, а глупи ко к***ц.[DOUBLEPOST=1517373246][/DOUBLEPOST]Еве го „патриотот“.
Во 2008-ма ако добро се сеќавам КУРир и република не постоеја, пошо тогаш уште паторот го кроеше планот како ќе се изнакраде у наредни години.
Еве што пишува вечер, куртонски медиум, на чело со четничкиот војвода павловиЧ

http://vecer.mk/makedonija/pokanata-za-nato-za-republika-makedonija-skopje

Ова е останато....све друго имаат испобришано.

http://arhiva.vlada.mk/?q=node/6443 - еве ја спакуваната лага на сајтот на владата. Тој фамозен референдум, кој во очите на малоумната демохристијанска скупина го праи паторот голем патриот е измишљотина после Букурешт, после дебакл-от кој и го приреди на државава. За до-урнисувањето на позициите во спорот со Грција со антиквизацијата, сите убаво сме свесни какви реперкусии ќе си имаме, ама кој ни е крив што го трпевме 11 години.

Сите со малку понормална меморија и постари од 12 години добро се сеќаваат каква шушумига беше младиот Буш и дека во текот на самитот се обиде да издејствува прием со тоа (Скопје). После откако се вратија сите као покакани од Букурешт, со, мора да се потенцира - обострано прифатено и од пијандурата бц као президент тогаш, имаше судски процес у кој она педерчено лазе еленовски се тужеше со медиумите дека „он не го прифатил тоа, ниту државава“ - да е патетиката уште поголема, тој од позиција на министер за одбрана играше кловн, а врвот на државата си ќутеше, се криеше, да, вклучително и „големиот патриот“, а во позадина ги тераше мирко и миленка да организираат протести против измислен противник и да бараат врски со хунзите на Хималаите....после искочија тие ниче македон, вангелштајн, дардан венетски, Ск2014-та и целиот кошмар што го истеравме ради „реваншот на фамилијата кон нато зликовците“.
Не ми праите некој дека е помалку крив меѓу сдс и дпне во усерувањето на државава...
Грујо имаше 11 години да го смени името - и не го смени.
Секое останато пењавење од типот - I Patorot ke go smenese imeto е релативизирање и обид за перење на Заев.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Да, да не влеземе во ЕУ и НАТО.
Прашањето сеуште стои без конкретен одговор. Која е алтернативата на НАТО и ЕУ?
Ако мислите сами да се развиваме економски, политички и било како тогаш таа можност ја испуштаме веќе 27 години. Кој има намера да чека уште 27 во неизвесност на разни диктатори и автократи, популисти...да ја опраат државата? Гледаме оти за држава водење не' не бидува.
Кина и Русија, како и по која цена? По цена на некој нов автократ од типот на Грујо или популист од типот на Заев? Земете ги за пример лудаците кои ги водат бившите СССР држави, Казакстан, Узбекистан...Белорусија. Можеби тоа е решението и за името, да бидеме Нов Македонистан на Балканот.

Вие сите зборувате за алтернативи преку вашата тастатура логика но без конкретни начини како тоа би се спровело, pros and cons од таквите одлуки, како да е така едноставно и ние да сме некаков фактор од големо геополитичко значење.
Јас не знам дали го следите вокабуларот кој го користат западните дипломати. На секое ветување кое го даваат има едно скриено предупредување од конфликт, поделби, војни...не знам дали некој сфаќа дека моментално нашата преговарачка моќ е еднаква на нула, му седиме во скутот на Грците.
Времето од почетокот на спорот па се до денес работи за нив а не за нас.

Да напомнам пред некој да се пушти да корегира, да, четири од микродржавиве (Андора, Лихтенштајн, Монако и Сан Марино) имаат некој трговски договор со ЕУ, и почитуваат/се подложни на, одредени закони кои фигурираат во ЕУ но не се членки на ЕУ не повеќе од нас, исто како што користењето наши војници во НАТО мисии не значи дека сме дел од НАТО, туку дека сме склучиле такви договори со таа организација.
Погледни со кого граничат овие држави, какви творби се, какви народности живеат во нив и ќе ти стане јасно зошто е смешна паралелата ние и тие.
Да ни беше сосед Австрија на пример на местото на Грција сега ќе правевме друг муабет вака тешко, неутралноста за нас е луксуз кога сме опкружени со вакви соседи.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.520
Поени од реакции
18.369
Чисто сумњам дека го има изјавено тоа, постои само еден линк од бугарски портал (од 2015та) и davidicke :pos:

Спам.
Го има изјавено. Чудно што ти поминало под радар. Чинам изјавата беше во екот на шарената револуција. Ја имав и постирано веста уште тогаш на темава, тогаш владееше мнение дека Лавров и Русија ловеле во матно.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Грујо имаше 11 години да го смени името - и не го смени.
Секое останато пењавење од типот - I Patorot ke go smenese imeto е релативизирање и перење на Заев.
Сите заедно имаа 27 години да го сменат и никој не го смени... :) Тоа не ги прави патриоти или исправни.[DOUBLEPOST=1517515284][/DOUBLEPOST]
Прашањето сеуште стои без конкретен одговор. Која е алтернативата на НАТО и ЕУ?
Едно време можевме, а можеби и сеуште можеме пералница на пари на ратни профитери да станеме... или поточно шфицарска.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.370
Поени од реакции
8.947
Многу му е тешко. Една ваква шетња му е милионче за консултантски услуги. Веројатно работи ова никогаш да не се реши. А и "решенијава" што ги предлага ко од кинески пазар со фејк роба...којзнае колку ги мисли, седи до касно навечер.
За тоа колку му исплаќаат не сум информиран, ама за "решенијатa" овој народ самиот си ја бараше бељата. Сега ќе мора да истрпи поголем удар врз суетата и да голтне поголема кнедла, за разлика од пред една деценија и повеќе.

https://www.youtube.com/watch?v=Oo0CFcwh-ns

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
За тоа колку му исплаќаат не сум информиран, ама за "решенијатa" овој народ самиот си ја бараше бељата. Сега ќе мора да истрпи поголем удар врз суетата и да голтне поголема кнедла, за разлика од пред една деценија и повеќе.

https://www.youtube.com/watch?v=Oo0CFcwh-ns
Абе ајде... од кај ти е ова.... пред 27 години имаше 1 милион собрано во Солун... пред некој ден само 90К.... Башка сега и контра протести најавуваат што беа научна фантастика пред 27 години.... Зошто сега ни е полоша позицијата ? И каква ни беше пред да речеме 10 години ? Башка сега ЕУ вреди помалце него што вредеше пред 10 (брегзит, банкротот на Грција итн...)

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.370
Поени од реакции
8.947
Плус, за цело време го уценуваа со децата!
Децата му плачеа во едната рака, додека со другата ја држеше слушалката од телефонот и во два сабајле се јавуваше по министрите и прашуваше до каде се планираните проекти.

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Нека не ти е тнка. нема да има зонско. тоа им е некоја нова фора у која сами пуштаат патка и измислуваат проблем, за после јуначки да оддолеат на притисокот и да ја укинат или не спроведат, па уште имаш и “ додека сум ја градоначалник''-моменти.
Пример, водата, ДДВ за сите, еве ова и слично.
Ако пројде - пројде... :D он ди брајд сајд претходно ни тоа немаше, се знаеше чиј збор беше последен и нема попуштање па крај на свет нека е, да се знае кој е кој, па дневна доза ефтина медиска пропаганда зошто е тоа добро мудро генијално, па ред бранење од режимските кучиња Латас Мирка Миленко Бурекот весници штабови цел арсенал пропратено со напаѓање на тие што се против идејата/законот/мерката/штоидае, спружување по новини, клетви, закани, уцени, контрапротести, заменски штоидае... овие се со посуптилна и пософистицирана форма на пропаганда, „правиме (демек) ненамерни грешки ама го слушаме народот, транспарентност, инклузивност..“

Плус, за цело време го уценуваа со децата!
И никој фала на крај не му рече :( Му забија сите ножиња...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom