Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Не пишува националност

Штом лицето е крстено или венчано во бугарска црква со официјален документ од Бугарска Екзархија, автоматски тоа лице како да е бугарски државјанин, т.е од бугарски произход. Припадноста кон црквата ја означува националноста. Порано (а веројатно и денес), документите од црква или државни документи имаат иста тежина. Затоа и во законот пишува - документи од Бугарска Екзархија.

На ниту еден екзархиски документ не сум видел графа за националност.

И официјалниот бугарски став е (парафразирам): „Точно е тоа дека во Македонија населението е од бугарски карактер, но за да се аплицира за државјанство потребен е доказ“.
Фaлa ти другaр,вo венчaницaтa oд дедo ми и бaбa ми не пишувa нaциoнaлнoст image-0-02-05-6515d11ba505f22f82f86089ce183fd9629b8f35b10a781b38ed1669d8eca241-V.jpg

Член од
19 јуни 2015
Мислења
414
Поени од реакции
623
На ниту една крштеница не пишува националност. Правило е, во секоја православна црква, дека лицето крстено во црквата е истовремено припадник на таа националност.

Затоа документите од црквата се сметаат за најјаки и највалидни.

Сега државите се секуларни (црквата е одвоена од државата), ама во тоа време (најверојатно) државите не биле секуларни, т.е црквата има иста тежина како и државното правителство, како и документите кои ги издава.

Црквата е сметана за чувар на нацијата.

V

vkv

Гостин
На ниту една крштеница не пишува националност. Правило е, во секоја православна црква, дека лицето крстено во црквата е истовремено припадник на таа националност.

E sega nekoi podatoci bas ne se isti so izvodot od rodeni. 2 januari mu pisuva u krstelnica a vo izvod go pisale 6 juni.[DOUBLEPOST=1517387333][/DOUBLEPOST]
E sega nekoi podatoci bas ne se isti so izvodot od rodeni. 2 januari mu pisuva u krstelnica a vo izvod go pisale 6 juni.
Inace stoi istoto selo ime na majka i ime na tatko. Kako kazuvale taka gi pisuvale.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204

Имa прoблем сaмo сo презимињaтa услoвнo кaжaнo.И дедo ми и бaбa ми вo венчaницaтa презиметo им е пo тaткo a не кaкo вo умрениците.Нa пример тaткoтo нa дедo ми се викaл Ивaн и тие кaкo презиме му пишaле Ивaнoв,a нa бaбa ми тaткoтo се викaл Делчo,пa и пишaле презиме Делчевa.Викaaт тaкa билo вo тoa време,мислиш мoже тoa дa биде прoблем?

V

vkv

Гостин
Имa прoблем сaмo сo презимињaтa услoвнo кaжaнo.И дедo ми и бaбa ми вo венчaницaтa презиметo им е пo тaткo a не кaкo вo умрениците.Нa пример тaткoтo нa дедo ми се викaл Ивaн и тие кaкo презиме му пишaле Ивaнoв,a нa бaбa ми тaткoтo се викaл Делчo,пa и пишaле презиме Делчевa.Викaaт тaкa билo вo тoa време,мислиш мoже тoa дa биде прoблем?
Mene mi kazaa deka nema da ima problem posto se gleda deka e roden na isto mesto i deka tie mu se majka i tatko. Bas kako sto kaza taka bilo vo toa vreme

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Mene mi kazaa deka nema da ima problem posto se gleda deka e roden na isto mesto i deka tie mu se majka i tatko. Bas kako sto kaza taka bilo vo toa vreme
Амa вo мoјaтa немa дaти нa рaѓaње,сaмo дaтум нa венчaвaње и местo кaј живееле бaбa ми и дедo ми.Не ги пишувa нивните рoдители пo име и презиме

Член од
19 јуни 2015
Мислења
414
Поени од реакции
623
За ова не знам што да ти одговорам. Мора да постои начин да се докаже поврзаноста. Нека одговори некој поискусен :)

Член од
18 јуни 2017
Мислења
79
Поени од реакции
47
i jas go imam istiot slucaj
rodena vo septemvri a vo svid pisuva april
fakultet da zavrses nema tolku stres da dozivees
kolku sto go dozivuvame sega koga cekame za bg pasos

Член од
9 март 2017
Мислења
68
Поени од реакции
95
Ima li nekoja spekulacija od koga ke se razgleduvaat dopolnitelnite dokumenti sto gi podnesuvavme, tie sto ne ima vo protokolot???

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom