Psyside
Nocturnal
- Член од
- 30 јануари 2009
- Мислења
- 18.738
- Поени од реакции
- 18.484
Да, 100%Дали може гастроезофагеален рефлукс да биде причина за тахикардија и аритмија на срцето?
Да, 100%Дали може гастроезофагеален рефлукс да биде причина за тахикардија и аритмија на срцето?
Епа тоа имам, плус хроничен гастрит. И сеа се мислам дали сите тие сензации, аритмии, тахикардии, возбуда налик на паничен напад - не ми се од психолошка природа, туку од рефлуксот? И со тоа се заебавам цела година, може и повеќе.Да, 100%
Ако прво доаѓа паниката, па потоа аритмиите не, ама ајде да кажеме дека е можно.Епа тоа имам, плус хроничен гастрит. И сеа се мислам дали сите тие сензации, аритмии, тахикардии, возбуда налик на паничен напад - не ми се од психолошка природа, туку од рефлуксот? И со тоа се заебавам цела година, може и повеќе.
Не постои таква работа како "таков организам"
Колку единици витамин Д3 пиеш, и кои апчиња поточно? како ги зимаш?
Вака проблемот со ЦК, ЦКМБ (кој се спушти, ама скоро ја фаќа крајната граница на нормала) и Д витамин започна пред 3 години кога ми се појави уртикаријата и тогаш случајно открија дека и овие се високи, но мислеа дека е од честото боцкање на мускулот со урбазон и синопен, како и пиењето на кортикостероиди, а тогаш ЦК достигаше околу 580. По завршувањето на уртикаријата и терапијата, ЦК се симна на 300 и нешто, па на секои 6 месеци правам проверка. Од тогаш си варира 250 - 300 - 350, а сега е 480. На Д витаминот низ тие 2 години испитувања не му ни обрнуваа внимание, затоа што веројатно до исхраната било, се додека изминатово лето не отидов на кожно поради опаѓањето на косата, па докторката направи детални испитувања за Д витаминот. Се покажа дека е во дефицит, а сега е во инсуфициент. Она ми даде да пијам Вигантол капки, по 4 капки во лажичка полна со млеко, и така терав некои 3 - 4 месеци со нив, па неколку недели прекинав. Потоа почнав да пијам Д перли кои не ги земав секој ден туку да речеме некои 3 - 4 пати во неделата. Но на толку испиен Д витамин во рок од околу 8 месеци очекував да биде бар некоја скромна вредност во границите на нормалата. Ревматологот ги испита тие за жолтица, Јо антитела, АНА, ЦРП, еден куп имунолошки испитувања, како и еден куп други биохемиски испитувања. Воглавно сите секогаш се добри, освен Д витаминот и ЦК. Единствена работа што ја приметив ја (може и нема врска) е тоа кога на минатите контроли Д витаминот бил во нормални граници, ЦК е посимнато. На ревматологија и после 3 години уште не знаат од што е тоа, мислат дека има шанси да е генетски, т.е. таков бил организмот, но бар досега од виденото кај моето семејство Д витаминот и ЦК се во ред. Другата опција која ми ја понуди ревматологот и интернистот е биопсија на мускул. Но искрено кога видов на Интернет како се прави, не би сакал, кој знае колку боли по попуштањето на анестезијата. А другата работа е тоа што ми рекоа дека може ни со биопсија нема да се дознае што е причинителот. И уште една бонус информација, пред 3 години кога имав уртикарија интернистот откри малку замастен црн дроб и песок во бубрезите, а тогаш имав и вискои вредности на хелико бактер и ја пиев таа трипла терапија. Од тогаш не сум имал голема физичка активност (читај фитнес, спортови, трчање, точак возење...), а се исхранувам најздраво колку можам (шеќерите, газираните сокови, било какви купечки сокови, мрснотии и такви работи ми се на страна, најмногу внесувам зеленчук и овошје....ти може го внесуваш Витамин Д „вештачки како лек“ прашање дали истиот од цревата оди таму каде треба? за апсорбција на витаминот Д се неопходни масти, соли на жолчната киселина дали кај тебе тоа функционира како треба да речеме жолчката и јетрата?
дали ти внесуваш доволно витамините А, Ц , потоа фосфор, калциум, холин и неомицин кои исто помагаат за апсорбција? Апсорбцијата на витаминот Д ја одмогнуваат: минералните масла и холестираминот, а и многу лекови како антибиотикот Рифампицин, хепарин, Х2-блокатори, барбитурати, како и антиепилептични лекови од тип на изонијазид, карбамазепин, фенитоин фенобарбитон.... ?
п.с.
кога сме кај ЦК дали направи испитување на штитната жлезда?
Wow, браво докторе! Секоја чест! Вакво земање анамнеза нема ни во Штипска клиника!Не замарај со опширен опис, кажи колку единици зимаш - која доза!
1 година пишува како зимал витамин Д, без успех, ни еднаш не кажа колку зима, ако зима 400 па дури и 1000 единици буквално никакво подобрување нема да има, осетна разлика се прави од 3000 + нагоре, под тоа можете на билките и цвеќињата да им ставате. Сум имал со него многу пати безкорисна дискусија во која ќе опишува се до небо само клучните детали не.Wow, браво докторе! Секоја чест! Вакво земање анамнеза нема ни во Штипска клиника!
@Sungerot Bob какви потешкотии уствари имаш ти поради ниското ниво на витамин д?
Највисока дозволена дневна доза на витамин Д е 2000 IU освен кај луѓето што имаат многу сало бидејќи витаминот се депонира во салото. Но, тоа е исклучиво под надзор на доктор. Не под надзор на форум. Предозирањето со витамин Д може да ги оштети бубрезите и затоа е неопходно да се следи постојано од страна на доктор за терапијата да се прекине кога веќе нема да биде неопходна, нешто за што ти не си квалификуван да процениш, ниту па да ординираш терапија на невидено, нечуено и ненаучено.1 година пишува како зимал витамин Д, без успех, ни еднаш не кажа колку зима, ако зима 400 па дури и 1000 единици буквално никакво подобрување нема да има, осетна разлика се прави од 3000 + нагоре, под тоа можете на билките и цвеќињата да им ставате. Сум имал со него многу пати безкорисна дискусија во која ќе опишува се до небо само клучните детали не.
Не, највисока е 10.000. 2018 сме, провери уште еднаш за дозите. Бубрези може да оштети само ако се зима без магнезиум и K2, иначе може да уништи буквално ништо.Највисока дозволена дневна доза на витамин Д е 2000 IU освен кај луѓето што имаат многу сало бидејќи витаминот се депонира во салото. Но, тоа е исклучиво под надзор на доктор. Не под надзор на форум. Предозирањето со витамин Д може да ги оштети бубрезите и затоа е неопходно да се следи постојано од страна на доктор за терапијата да се прекине кога веќе нема да биде неопходна, нешто за што ти не си квалификуван да процениш, ниту па да ординираш терапија на невидено, нечуено и ненаучено.
MayoClinic, Oct. 18, 2017Не, највисока е 10.000. 2018 сме, провери уште еднаш за дозите. Бубрези може да оштети само ако се зима без магнезиум и K2, иначе може да уништи буквално ништо.
The recommended daily allowance for Vitamin D is currently set at 400-800IU/day, but this is too low for adults. The safe upper limit in the United States and Canada is 4,000IU/day. Research suggests that the true safe upper limit is 10,000IU/day. For moderate supplementation, a 1,000-2,000IU dose of vitamin D3 is sufficient to meet the needs of most of the population. This is the lowest effective dose range. Higher doses, based on body weight, are in the range of 20-80IU/kg daily.
Mayo Clinic е сосема соодветен извор, а еве и од National Institute of Health препораки за медицински професионалци (акцентот на професионалци)Еве каде, тука имаш збир на мета анлизи и асални студии, не Mayo clinic.....
...ме зачуди што кажа дека земаш Вигантол, мислев дека си на Пливит Д3 или нешто слично и зашто со млеко? поради лошиот вкус ли?... На Д витаминот низ тие 2 години испитувања не му ни обрнуваа внимание, затоа што веројатно до исхраната било, се додека изминатово лето не отидов на кожно поради опаѓањето на косата, па докторката направи детални испитувања за Д витаминот. Се покажа дека е во дефицит, а сега е во инсуфициент. Она ми даде да пијам Вигантол капки, по 4 капки во лажичка полна со млеко, и така терав некои 3 - 4 месеци со нив, па неколку недели прекинав. Потоа почнав да пијам Д перли кои не ги земав секој ден туку да речеме некои 3 - 4 пати во неделата. Но на толку испиен Д витамин во рок од околу 8 месеци очекував да биде бар некоја скромна вредност во границите на нормалата. Ревматологот ги испита тие за жолтица, Јо антитела, АНА, ЦРП, еден куп имунолошки испитувања, како и еден куп други биохемиски испитувања. Воглавно сите секогаш се добри, освен Д витаминот и ЦК. Единствена работа што ја приметив ја (може и нема врска) е тоа кога на минатите контроли Д витаминот бил во нормални граници, ЦК е посимнато. На ревматологија и после 3 години уште не знаат од што е тоа, мислат дека има шанси да е генетски, т.е. таков бил организмот, но бар досега од виденото кај моето семејство Д витаминот и ЦК се во ред. Другата опција која ми ја понуди ревматологот и интернистот е биопсија на мускул. Но искрено кога видов на Интернет како се прави, не би сакал, кој знае колку боли по попуштањето на анестезијата. А другата работа е тоа што ми рекоа дека може ни со биопсија нема да се дознае што е причинителот. И уште една бонус информација, пред 3 години кога имав уртикарија интернистот откри малку замастен црн дроб и песок во бубрезите, а тогаш имав и вискои вредности на хелико бактер и ја пиев таа трипла терапија. Од тогаш не сум имал голема физичка активност (читај фитнес, спортови, трчање, точак возење...), а се исхранувам најздраво колку можам (шеќерите, газираните сокови, било какви купечки сокови, мрснотии и такви работи ми се на страна, најмногу внесувам зеленчук и овошје.