Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Нека одат граѓаните да протестираат како додека беа во шарената револуција. Стварно сега без пари за некого ама јбг, за сопствен газ се работи....парите не се најбитни некогаш.

Неам ништо против, слободно.

Исто може и таа маса народ од разно разни (контра)митинзи и сл. да им дадат поддршка, беа доста активни за време на претходната власт, исто како и т.н Шарена револуција не верувам дека биле партиски инструирани или пак кешолошки мотивирани.

Zosto bi ja spasuvale koga mnozinstvoto gragjani so pravo na glas iskazano na fer i demokratski izbori si kaza toa sto imase da si kazi. Vladata samo go pravi ona za sto bese izbrana i i izglasana. Jas barem ne gledam tuka nikakov problem. Toj sto gleda neka izlezi i neka proba da im go skrati toa pravo na mnozinstvoto gragjani.

Јас не спомнав спасување на републиката, ти спомна, јас само се надоврзав.

За кое мнозинство пишуваш не ми е јасно, ДП(со М на квадрат)НЕ vs СДС(без М) :icon_lol: се тука некаде со гласови на парламентарни, а на тие избори јас не се сеќавам да слушнав откажување на мкд во бугаристан, целосната двојазичност пак беше децидно негирана, а за името беше сосема во поинаков контекст кажано, дека освен името на земјата друго ништо нема да биде предмет на преговори, има еден куп видео записи од сето тоа, нема бегање. Сеа пак и Грујче многу неветено реализра, ама сеа пак велиме Nма Ра3лика, не се сите исти беше кампањата :D

Ова ти е потполно иста ситуација со тоа како настапуваше претходната власт, ние иаме мнозинство правиме шо сакаме.

Последно уредено:
Ти си најголем комита од сите. Всушност не, јамајка е поголем комита. Со вас на браникот на татковината воопшто не се плашам. Сакаш уште една патриотска?
Абе берик тебе ти плачел а... Браво бе ставро, само ти остана да го подзабраниш малце. Другиве све у подрум биле.

Проблемот лежи во фактот што ДПМНЕ не раскрсти со предавничката политика на Груевски и сеуште е испостава за реализирање на интересите на фамилијата.
А пoлитикaтa нa Сдсм кaквa е? Рaскрстијa ли тие сo oствaрувaњетo нa интересите нa стрaнски држaви? Кoјa пoлитикa е пoлoшa и пo пoгубнa зa oбичниoт Мaкедoнец?

Проблемот лежи во фактот што ДПМНЕ не раскрсти со предавничката политика на Груевски и сеуште е испостава за реализирање на интересите на фамилијата.
ДПМНЕ речиси и да не постојат, дури ни изјави мочани не даваат.... толку се маргиналци, речиси од калибарот на тмро на шехтански. Буквално никаков фактор не се во државава..

Значи пораскртени неможат да бидат, уствари можат ако лега грујо... уствари...

Кој е тој што ќе ги глоби омилените терористи на САД?
Јас ти велам како стои во законот, а ако не се применува, тогаш ќе си остане како тоалетна хартија.
Ова не е ново. Ова е во сила повеќе од една година, година ипол можда. Има два проблеми:
1) Треба да се оданочува за сумата што надминува 1 милион денари. Зошто? Замисли ситуација во која некоја заработува 999.999 денари, а друг 1.000.001 денари. Овој вториов ќе плаќа 18% ДДВ.
2) Ако не се лажам, во прописот пишува дека даночната основица е бруто заработката. Што значи тоа? Двојно оданочување. Затоа што бруто е без пресметан персонален даннок од 10%.

Пак ќе повторам, ова не е нешто ново, ама треба итно да се смени. Инаку, ова е за средства стекнати надвор од редовна плата.
Како класични даночни обврзници од физичките лица беа само оние кои вршеа земјоделска/шумарска дејност, а како должници ги ставаа демек као оние кои вршат стопанска дејност али не трајно, пр. оние што се занимаваат со промет на недвижности и сл. (како што се сеќевам од пред година дена кога учевме по финансово)

Инаку за ова второво сигурен си дека е донесено? Бидејќи јас во измените од 2015 па наваму не успеав да го пронајдам.

Елем, поентата ми беше дека истото не можеме да го дефинираме како двојно одданочување, бидејќи тоа е сосема друг поим. Ова може да го дефинираме како повеќекратно одданочување или кумулирање на даноци.

ај сега не се прај и ти наудрен.... дали мислиш дека евоулиравме?

или да им даеме шанса.....[DOUBLEPOST=1516394580][/DOUBLEPOST]
дали ти сериозно мислиш дека на шошоните им треба некој да ги организира за да тепаат македонци?

стварно ми паѓа жал за тебе, што не ќе напишеш за да си се оправдаш себеси.

Некој еволуира, некој не, како и секогаш на некој му нема спас.

Некој еволуира, некој не, како и секогаш на некој му нема спас.
не збориме за личен напредок, туку во општествена смисла... дали твојот избор овозможи прогрес или регрес во првава година?

Јас ти велам како стои во законот, а ако не се применува, тогаш ќе си остане како тоалетна хартија.

Како класични даночни обврзници од физичките лица беа само оние кои вршеа земјоделска/шумарска дејност, а како должници ги ставаа демек као оние кои вршат стопанска дејност али не трајно, пр. оние што се занимаваат со промет на недвижности и сл. (како што се сеќевам од пред година дена кога учевме по финансово)

Инаку за ова второво сигурен си дека е донесено? Бидејќи јас во измените од 2015 па наваму не успеав да го пронајдам.

Елем, поентата ми беше дека истото не можеме да го дефинираме како двојно одданочување, бидејќи тоа е сосема друг поим. Ова може да го дефинираме како повеќекратно одданочување или кумулирање на даноци.

Поентата ми беше дека закони за кои имаше и големи протести како тој за хонорарците, кој подоцна беше укинат за да наеднаш се пројаде од подрум законот за физички лица како ДДВ обврзници, реално изникна на негово место, се закони кои тогашната опозиција, а сегашната власт ги искористи како криља за шарената револуција.

Сега гледаме дека СДСМ, прави ДПМНЕ -овски финти, во стилот, ама тој закон е од времето на ВМРО, ние не сме криви.[DOUBLEPOST=1516396238][/DOUBLEPOST]
не збориме за личен напредок, туку во општествена смисла... дали твојот избор овозможи прогрес или регрес во првава година?

Прогрес, мал, ама прогрес ...

Поентата ми беше дека закони за кои имаше и големи протести како тој за хонорарците, кој подоцна беше укинат за да наеднаш се пројаде од подрум законот за физички лица како ДДВ обврзници, реално изникна на негово место, се закони кои тогашната опозиција, а сегашната власт ги искористи како криља за шарената револуција.

Сега гледаме дека СДСМ, прави ДПМНЕ -овски финти, во стилот, ама тој закон е од времето на ВМРО, ние не сме криви.[DOUBLEPOST=1516396238][/DOUBLEPOST]

Прогрес, мал, ама прогрес ...
јазикот за двојазичност, задолжувањето од 500М, и разноразните популистички мантри, не се баш прогрес. Во најоптимистичка проценка добивме статус кво ситуација, власт која не се разликува од претходната власт.... А кога ќе ја споредиме со почетокот на владеењето на дпмне од 2006-2008, ќе видиме дека ова што го имаме сега е статус кво во споредба со најкатастрофалниот период од владеењето на дпмне.

Сега гледаме дека СДСМ, прави ДПМНЕ -овски финти, во стилот, ама тој закон е од времето на ВМРО, ние не сме криви.
Знам дека се донесоа измени на еден контраверзен закон баш пред распишување на минатогодишните парламентарни избори, каде никаде не можам да го пронајдам ни на pravo.org ни на страната на УЈП, ама очигледно не е законот за ДДВ. Меѓутоа ако навистина е точно тоа што го напиша true blue дека бруто заработката е ставена како даночна основница, тогаш точно, малку е зезнато.[DOUBLEPOST=1516396824][/DOUBLEPOST]
ЛОЛ па ако се спроведува законот како што треба, први на удар на џеб ќе бидат тому институциите водени од Албанци кои нема да го спроведуваат законот, т.е. ако и понатаму продолжат со натписи и евиденции водени единствено на албански јазик.

ЛОЛ па ако се спроведува законот како што треба, први на удар на џеб ќе бидат тому институциите водени од Албанци кои нема да го спроведуваат законот.
Кој закон?

за сосема 3 различни закони збориш.. првиот што го донесоа па го укинаа дпмне е зголемување на персоналецот. вториот скалест данок на добивка, кој беше идеја на сдсм уште во предизборието и третиов е ддв на заработка над 1М

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom