Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
S

silmarillion

Гостин
Ок значи нема промени....
Нели мислиш дека све што се случи е канализирање на незадоволството од претходниот режим преку тн шарена револуција. И уште подлабока поделба на народот по сите линии ? Според твоето поимање зборам...

Ако е така, нели е оваа демократија практично поларистичка шарада која има за цел да не владее по принципот раздели па владеј ?!?
Па поделбата кој ја направи?

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Треба разграничување на поимите, државен интерес е интересот на сите граѓани на државата, државјани едноставно, за разлика од тоа национален интерес е она што се однесува на интересите на една националност, во мултиетничка земја како нашата во овие околности тешко дека ќе се изгради државен интерес тек па некаква стратегија. Ако веќе командат Форина јавно го отфрли поимот македонски албанец и тоа од позицијата која ја окупира моментално, зборувај за хармонизација на национални интереси и создавање на државен.
Нема и цела да е, и голема Албанија, Сан Стефанска Бугарија и слично. Затоа сега Швајцарија до некој нареден потег со поширок опфат.

Нашите интереси никогаш нема да бидат примарни во политиката на Балканот на ниту една влијателна земја, ниту Русија, сите не ставаат во некаков контекст, дел од нешто, никако засебен ентитет.

Она што е за САД национален интерес, засега во нашиот случај може само да биде државен.

Ако веќе Американец=Швајцарец=Македонец , равенството е поставено.

Има куп факултети низ државата, уше.поголем куп ликови со академски титули, може да отворат корисни дискусии, само шо строго е контролиран медиумскиот простор од ист центар, се наметнува тематиката и се држи под контрола.
Ultimate PR.

Спортскики поздрав :icon_lol:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
И? Што направивте вие неутралните родољупци за подобрување на таа сфера во времето од 2006та до 2017та? Ништо посебно нели?
Ние сме маргинализирани, исмејувани, некои има и затворани, можеби и понекој убиен, како на пример пратеникот Котевски 2002 кога се дрзна да прави бунт во партијата, а можеби меѓу нив е Младенов.

Нејсе. Вие независните револуционери ќе пробате ли нешто да направите сега ?!? Или не ти се збори ?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ljockite ja iskoristija pat pozicijata i spremnosta na nekoi izrodi da si prodadat sve so moze i ne moze da se prodade.
И? Што направивте вие неутралните родољупци за подобрување на таа сфера во времето од 2006та до 2017та? Ништо посебно нели?
Nemavme sansa da napraime nesto. Kolektivnata hipnoza i perenje na mozoci si go napravi svoeto. Malku falese sekta da napraite ,,,,,grujo e kriv,,,,,

S

silmarillion

Гостин
Ние сме маргинализирани, исмејувани, некои има и затворани, можеби и понекој убиен, како на пример пратеникот Котевски 2002 кога се дрзна да прави бунт во партијата, а можеби меѓу нив е Младенов.

Нејсе. Вие независните револуционери ќе пробате ли нешто да направите сега ?!? Или не ти се збори ?
Ја не сум револуционер бе сине, такво нешто не постои ни па постоело. Освен за пар лузери да се маваат у груди додека друг го лапа медот. Хинт - вмРо. Види мене ми е полесно каде каде за разлика од тебе, ја неморам да превземам ништо (додуше немораш ни ти), пошто ја сум у старт оцрнет како предавник кој расчистувањетп со криминал му е поважно од името. Така да ја нит имам потреба нит сакам да спојувам нечии јазови. Паметни сте, храбри ваљда ете ви мегдан повелете. Јас и таквите како мене сме небитни нели. Не ваљда дека дојдовте до тоа дереџе од предвници и кмери како мене и мене слични да очекувате подобрување на состојбите во државата?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ја не сум револуционер бе сине, такво нешто не постои ни па постоело. Освен за пар лузери да се маваат у груди додека друг го лапа медот. Хинт - вмРо. Види мене ми е полесно каде каде за разлика од тебе, ја неморам да превземам ништо (додуше немораш ни ти), пошто ја сум у старт оцрнет како предавник кој расчистувањетп со криминал му е поважно од името. Така да ја нит имам потреба нит сакам да спојувам нечии јазови. Паметни сте, храбри ваљда ете ви мегдан повелете. Јас и таквите како мене сме небитни нели. Не ваљда дека дојдовте до тоа дереџе од предвници и кмери како мене и мене слични да очекувате подобрување на состојбите во државата?
Brejj, a ovie nevinite crvenokmerski glavonji se na leb i sol bea, stavelj i kupus bez meso i ponekoe koprivce za salata. Pu pu pu kutrite dusicki...
ps
Eve jas ne bi te oznacil kako predavnik, tuku kako sutrak so IQ na nivo na mravka neotporen na bolesti od tipot perenje na mozok, selektivni setila, nesposobnost i nemanje na svoe jas, apatija itn...

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Чекај малце, сега ти пак појдуваш од мојот став .... Нели рековме дека не е важен во дискусијата мојот став и моите гледања на работите. Тргни од твоите ставови.

И да одиме по моите ставови јас ништо нит сум изгубил нит сум добил, за мене овие што дојдоа се истите со претходните. За тебе не е така, ти вложуваше надеж во овие. Зарем немаш свој став, зарем така лесно ќе дозволиш да те изиграат ?!?

Не другар силмирилион, пак има сиромаштија, пак има криминал, непотизам, корумпција. Со еден збор све е по старо. Ти беше изигран, не јас. Јас не очекував ништо од оваа шарада. За мене е све според очекувањата и во националистички и во економски и во социјален аспект. Твоите очекувања беа поинакви....

B

Bafra

Гостин
А тоа може да му се прави само на разделен народ по сите сегменти, и етнички и идеолошки.
А ако си соединет, тогаш што, нема да ти успеат во своите намери.
Ене види ја Либија, кога големиот нешто решил прави како што решил или има да те нема.

Ти ситуацијата само ја анализираш од еден аспект и тоа во оној што те интересира, некое си воено стратегиско, што е ок.
Но @silmarillion настојува да ти укаже дека без владеење на правото и слаба економија се ти е џабе.
20 години народ се лаже на некаков си нереален патриотизам, 20 години народ крка на државна сметка, а во последните дојдовме до 180.000 администрација и сега Цацко ни е крив. Сакавте бесплатен ручек ете ви, ама не ви кажале НЕМА бесплатно и доаѓаат сметките.

Кој ни е крив што не сме ги еманципирале шќиптарите, што не сме ги терале да учат македонски, да почитуваат правила и закони... Се размножуваат, живеат тука дај права АМА барај и да си исполнат и обврските.

Зајко е само последица од Грујо активностите. Давениците и на сламка се надеваат.

Нели мислиш дека све што се случи е канализирање на незадоволството од претходниот режим преку тн шарена револуција.
Е за ова си во право, зашто ако не попуштија, притисокот ќе експлодираше . Но паметни си се, па направија божем промени. Е сега шарените си се правдаат а дел се надеваат на подобро, а другиве па фаќаат сеир со полни сметки. И така цело време на финтата надеж си полнат сметките.

Ја не сум револуционер бе сине, такво нешто не постои ни па постоело.
Постоело и се викало No taxation without representation.
Ама со народ кој повеќе го интересира дали некоја актерка со IQ 10 носела гаќи не може да го сфати ова, па не очекувај вистински промени :D

S

silmarillion

Гостин
Чекај малце, сега ти пак појдуваш од мојот став .... Нели рековме дека не е важен во дискусијата мојот став и моите гледања на работите. Тргни од твоите ставови.

И да одиме по моите ставови јас ништо нит сум изгубил нит сум добил, за мене овие што дојдоа се истите со претходните. За тебе не е така, ти вложуваше надеж во овие. Зарем немаш свој став, зарем така лесно ќе дозволиш да те изиграат ?!?

Не другар силмирилион, пак има сиромаштија, пак има криминал, непотизам, корумпција. Со еден збор све е по старо. Ти беше изигран, не јас. Јас не очекував ништо од оваа шарада. За мене е све според очекувањата и во националистички и во економски и во социјален аспект. Твоите очекувања беа поинакви....
Од кај знаеш кои се моите очекувања? Можда некој вмровец ме кочел со бизнисот ми праел сопки па по личен интерес сум гласал против Грујо. Никаде и никогаш не сум пишал што очекувам од Заев, напротив очекувам од америчката амбасада.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.433
Поени од реакции
4.355
За многу кратко време новата власт успеа да прокоцка голем дел од кредитот кој и беше даден од народот или барем од мене. Настрана преговори за името и закони за јазици иако и во тие работи изгубија и ке губат многу поради нетранспарентноста и трапавоста во смисла на бирање на политичкиот момент и расположение за одредени потези.... Се усраа во сите области во кои народот очекуваше вистински промени.
Народот очекуваше да се прекине со задолжувањето а спротивно на тоа задолжувањето продолжи со уште пожестоко темпо. Вчера слушам не закуцаа за уште 500 милиони евра и тоа за поголеми плати во образованието и здравството!? Па нели зборевме дека треба да се стави крај на популизмот и да се тргне во правец на една реална економија во која локомотива ке биде индустријата, производството, приватниот сектор.... немалување на администрацијата и трошоците за неа. Неможе да имаме зголемување на плати во државните јасли кога за тоа немаме реално покритие во реалниот сектор. Напротив постојано гледаме огласи за примање на нови паразити на државни јасли.
Зборувавме за реформи во судството а се што гледам од тие реформи се патетични предлози за шминка на одредени закони со кои нема да се направи никаква промена и реформа, пак судството ке остане да скапува во политичките влијанија, корупцијата и непрофесионализмот.
Зборувавме за реформи во земјоделито а продолжуваме со непродуктивно делење на субвенции од кредити и фрлање пари во лигави проекти на новите партиски сендвичи. Од друга страна остана очаен откупот и исплатата на земјоделските производи. Никој ништо не превзема за исплата на гозјето.
Очекувавме намалување на трошоците а не наметнаа со 3,5 денари акциза на дизелот.
Очекувавме намалување на казните наметнати од претходната хунта а сега за тоа никој и не зборува.
Образованието скапува, сеуште работат универзитетите во свирипичино, урнат секаков критериум за знаење..... не е реформа во образованието ако се закуцаш во кредит и му ја покачиш платата на професорите.
Криминалците кои 11 години цицаа од крвта на народот се шетаат слободно и си ги терат истите бизниси, влакно не им фали од главата. Треба власта да свати дека треба да ги гони сите оние кои 11 години му ја кршеа главата на народот а не да го затвора само оние кои на нив им ги скршшија главите.
Некако како да тераат по стапките на Груевски. Крајно време е да сватат дека ако не сакаат да завршат како груевски треба да престанат да работат како него. Вака како што сега стојат работите, ако Мицковски отиде на баци рака кај Бејли, за некоја месечина ВМРО ке може слободно да излезе на избори и да ги прегази со над шеесет пратеници.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
20 години народ се лаже на некаков си нереален патриотизам, 20 години народ крка на државна сметка, а во последните дојдовме до 180.000 администрација и сега Цацко ни е крив. Сакавте бесплатен ручек ете ви, ама не ви кажале НЕМА бесплатно и доаѓаат сметките.
Дај бе види ја ситуацијата каква што е. Од кога да сакаш да си го задржиш името е нереален патриотизам. Оди кажи на било кој во ЕУ да го смени името.... Значи ова е тој момент кога силувањето ти станува нормално секојдневие.[DOUBLEPOST=1515843733][/DOUBLEPOST]
Од кај знаеш кои се моите очекувања? Можда некој вмровец ме кочел со бизнисот ми праел сопки па по личен интерес сум гласал против Грујо. Никаде и никогаш не сум пишал што очекувам од Заев, напротив очекувам од америчката амбасада.
Значи твоите очекувања се од губернијата. ОК валидно и најточно.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
312
Поени од реакции
477
Овие пацериве па што глумат разочарани од сдс, па Заев за кантони идеше збореше по цел свет, не очекувале ова.

Допрва почиња јакото, а оние дилајлине у министерство за финансии ако продужат вака ќе не однесат у рецесија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom