Жена од Австралија

• Креатор на темата Креатор на темата noken zivot
  • Време на започнување Време на започнување
Ова е најголемиот проблем на ментален склоп шо одбива да се прилагодува на секојдневните новости и сака цел животен век да го помине во ист ритам и рутина. Финансиите како средство нормално дека се битни за квалитетот на животот, али не и пресудни за некое работно место кое ти прави сатисфакција и уживаш во него. И тука лежи зајакот шо македонците го немаат тој луксуз да бираат работа шо автоматски им се ускратува тоа чувство шо барем за мене придонесува со исполнетост.

Мислиш на бруто после даноци и слично, или на трошоци за режија кирија јадење итн?

Abe mu ostanuvale po 200-300evra samo sram mu e da kaze.. Ako mu ostanuvale poveke ke se snasol i ostanel tamy..

@Del Boy
Платен данок и кирија, по 800-900 евра ми остануваја. Јадење имав на работно место, работев од 10 сабајле до 19 навечер. 9 сати просек ми беа, и воопшто не ми беше тешко. На пример ко работев во Македонија привремено како келнер во кафич 10 пати потешко беше.

@Black Hok

Не е сегде како што мислиш бе говедо, се вратив 6 кила потежок, секој ден месо јадев, кои виршли, ако јадиш ти виршли во камион не јади секој :)

Да да, по 200 евра ми остануваја, зато пак ќе одам и на подолго време. Хахахаххааххаха, плачи морону.

За ова за останувањево, информирај се малце. Ако си со македонски пасош, колку можеш максимум да останеш без работна виза, односно со студентска?

По што заклучи дека сум неписмен?Оти една буква сум ја напишал по грешка?
Оди излези од државава,прошетај малку..
Не туку дели совети..За греови сте,неиживени копилиња..[DOUBLEPOST=1514570760][/DOUBLEPOST]

90% од нив не излегле,да видат како се печалат пари настрана..
90% од нив лежат дома,и чекаат од мама и тате..Ама мама и тате како што е природата утре нема да бидат живи,па многу потешко ќе им биде да се снајдат тука,не па на Запад..
Остај ги овие нешетаните, дај кажи ти како се вадат парите надвор, во која држава си работел ти досега, колку те плаќале од саат, колку пари си арчел за јадење, сметки, облека, возило, кирија?
Овде во Македонија јас секое сабајле излегувам до улица и си собирам пари пред порта, па одам да ги арчам вмеана, не сум шетал многу, ама до Мусинци и назад имам отидено.

Еве јас бев Германија како студент, мијав садови, никоја работа не е срамотна. Ќе одам пак, најверојатно следен пат со виза на повеќе време.

Бруто плата бате 1500 евра, сите давачки кога ќе ги одземеш остануваат минимум 800. Кој алчен газ сака повеќе? Овде 800 евра да ми останат ЧИСТИ за трошење треба да работам 2 години и да штедам ко ретардиран.

А да не зборувам за културата и колку е подобар животот таму, нема искомплексирани говеда од комшии и општо народ да гледаш секој ден, кои сакаат само да ти наштетат. Напротив.

А да отидеш со девојка е уште полесно, заедничка кирија, трошпците ги плаќате двајца, многу подобро ќе живееш отколку овде. Тоа е факт. И јас мислев обратно, појдов, видов, изработив. Првата плата ја добиваш и тоа е тоа, доволна мотивација. Ајчао :D

Бруто е плата пред даноци, веројатно мислиш ти остануваат 800 евра нето плата? Доколку имаш смештај итн. средено супер е ова за живот, доволно за еден. Доколку мораш и стан да плаќаш од тие 800 евра незнам како успеваш.

Инаку темава е зборена до бескрај. Многу материјалисти сме како народ, веднаш колку плата, колку ти остануваат, каква кола незнам што. Квалитет на живот е многу повеќе од пари и плата. Доволно ми е што сум далеку од македонскиот ментален склоп и системот што тој го создаде. Ништо во МК не е нормално, посебно кога човек ќе помине време во нормална држава и ќе се врати за недела или две и ќе си помисли како сум живеел овде без да полудам. Не рестарт, од 8ми спрат да ја фрлиш државата не помага веќе.

Ова е најголемиот проблем на ментален склоп шо одбива да се прилагодува на секојдневните новости и сака цел животен век да го помине во ист ритам и рутина. Финансиите како средство нормално дека се битни за квалитетот на животот, али не и пресудни за некое работно место кое ти прави сатисфакција и уживаш во него. И тука лежи зајакот шо македонците го немаат тој луксуз да бираат работа шо автоматски им се ускратува тоа чувство шо барем за мене придонесува со исполнетост.

Така е, меѓутоа ако гледаме од таа перспектива на работите, ако таму можностите за избор, барем на почетокот се стеснати до тој степен што за да се стигне до посакуваната дестинација многумина се принудени на почетокот да работат било што, кај нас од друга страна пак изборот практично и не постои.
Можностите за некој да работи по одредена професија за која има желба се скоро непостоечки. Тука сте затворени во еден маѓепсан круг од кој тешко се излегува. Еве и да најде некој работа која му лежи и која сака да ја работи, самото нејзино наоѓање обично е условено од ригидноста на истата. Можностите да вие напредувате низ хиреархијата на компаниите кај нас се скоро непостоечки. Да не го спомнувам и малиот број на компании кај нас со што се ограничува и можноста за мигрирање од едно работно место на друго. На овој начин вие сте заглавени на едно место и треба вечно да му бидете благодарни на газдата кој ве вработил.
Една од причините за иселувањето на квалитетен кадар од кај нас, покрај ниските плати е и ова.

На Запад почетоците се можеби тешки додека се прилагодите но' за квалитетен кадар секогаш има работа и најбитно, можност за надоградување и напредок ако сте доволно упорни.

21397638_10210526993434190_1981180708_n.jpg

Подрум шупику материн...[DOUBLEPOST=1514577974][/DOUBLEPOST]
Бруто е плата пред даноци, веројатно мислиш ти остануваат 800 евра нето плата? Доколку имаш смештај итн. средено супер е ова за живот, доволно за еден. Доколку мораш и стан да плаќаш од тие 800 евра незнам како успеваш.

Инаку темава е зборена до бескрај. Многу материјалисти сме како народ, веднаш колку плата, колку ти остануваат, каква кола незнам што. Квалитет на живот е многу повеќе од пари и плата. Доволно ми е што сум далеку од македонскиот ментален склоп и системот што тој го создаде. Ништо во МК не е нормално, посебно кога човек ќе помине време во нормална држава и ќе се врати за недела или две и ќе си помисли како сум живеел овде без да полудам. Не рестарт, од 8ми спрат да ја фрлиш државата не помага веќе.

Значи киријата и данокот ми го одбиваја од платата, и ми стигнуваше писмо што е и како е одбијано. Земав чисто нето плата, бев 3 месеци, еднаш 1100, еднаш 900 и 800 последниот месец. Значи за трошење ова, а колку е храната знае секој во странство.

Jas mesecno zemam 1800-2200 evra plata..
Абе сигурнооо. Затоа имаш пишано дека си успеал да украдеш 20л нафта од камионот и си ја претурил во колата за да одиш на викенд во Дојран. :icon_lol:

Абе сигурнооо. Затоа имаш пишано дека си успеал да украдеш 20л нафта од камионот и си ја претурил во колата за да одиш на викенд во Дојран. :icon_lol:

Ne sum jas kriv so si ti glup i nemozes da se snajdes vo zivotot..
Toa bese pred 2 godini..

8.8 евра од саат мислам дека беа платени летово, 160 саати месечно и ете ти околу 1400 евра, на тие им земаат персоналец и останатите ги добиваат на сметка, сестра ми плаќаше 300 евра кирија+сметки, храна имаа 1 оброк во Бургер Кинг (иако тие јадеа секој ден по два пати, никој не им запираше) и уште 60 евра месечно имаа за јавен превоз, се останато рачунај им е чисто, ете облека нешто ако земат (иако облеката дури поефтина се наоѓа од тука особено по маркети како Примак), скоро секој месец тргаа по околу 700 евра.

Остај ги овие нешетаните, дај кажи ти како се вадат парите надвор, во која држава си работел ти досега, колку те плаќале од саат, колку пари си арчел за јадење, сметки, облека, возило, кирија?
Овде во Македонија јас секое сабајле излегувам до улица и си собирам пари пред порта, па одам да ги арчам вмеана, не сум шетал многу, ама до Мусинци и назад имам отидено.

Abe so te ebam,mozes za kurov da mi se obesis..Pukni od maka, cicaj uste od majkati..[DOUBLEPOST=1514578455][/DOUBLEPOST]
@Del Boy
Платен данок и кирија, по 800-900 евра ми остануваја. Јадење имав на работно место, работев од 10 сабајле до 19 навечер. 9 сати просек ми беа, и воопшто не ми беше тешко. На пример ко работев во Македонија привремено како келнер во кафич 10 пати потешко беше.

@Black Hok

Не е сегде како што мислиш бе говедо, се вратив 6 кила потежок, секој ден месо јадев, кои виршли, ако јадиш ти виршли во камион не јади секој :)

Да да, по 200 евра ми остануваја, зато пак ќе одам и на подолго време. Хахахаххааххаха, плачи морону.

За ова за останувањево, информирај се малце. Ако си со македонски пасош, колку можеш максимум да останеш без работна виза, односно со студентска?

Si jadel toa od gostite so ostanuvalo,gjubreto..Gjubre edno..Go brisat patosot so vas po Germanija..Rmbaj po 12 saata u denot.

Abe so te ebam,mozes za kurov da mi se obesis..Pukni od maka, cicaj uste od majkati..[DOUBLEPOST=1514578455][/DOUBLEPOST]

Si jadel toa od gostite so ostanuvalo,gjubreto..Gjubre edno..

Многу лично ги свати работите шо се испишаа последните неколку страни, незнам од која причина вакви навреди освен ако си пробал во странство, не си успеал, па сега убедуваш дека сите треба да поминат како твојот случај.

Од гостите да хахахахаха, еве ова му го зедов од рака...
21015543_1714016718610923_675395602_n.jpg
20624081_10210299494026847_1433949853_n.jpg

Виршли упичку материн...

Која проста маса од народ имаме, баш за ова зборував. Цркни од завист гомно едно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom