Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
V

viktora

Гостин
Ти му кажуваш дека гвујо ја воведе двојазичноста во 2008ма година, тој на тоа ти враќа шарените цицаат :facepalm:
Зошто вовеле двојазичност во 2008г затоа сега изгласуваат нов закон.:pos:[DOUBLEPOST=1513896464][/DOUBLEPOST]
Што е поразумно за тебе, да се инвестира во споменици лавови или во ансамбл?
За тебе е разумно да се инвестира во ансамбл што промовира туѓа држава?

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
Во Охрид и Битола и цела источна Македонија кој прави егзодус над македонците?
Воглавно тие Македонци кои се селат од Западна Македонија, мигрираат во Битола, одредени делови на Скопје итн. така да вакви ефтини финти тешко поминуваат.

Треба некој да направи едно истражување колку Македонци мигрирале од Западна Македонија после 2001 во Битола, Охрид одредени делови на Скопје, и во обратен правец вкрстување на податоци, колку Албанци после 2001 мигрирале од Битола, Охрид, Прилеп итн во Западна Македонија, пример во Тетово, Гостивар, Струга, Дебар итн.

Може и една микро опсервација, на територија на Скопје по населени места да се направи анализа на миграција по етничка основа.

Нема бегање од бројките ;)

Член од
25 март 2012
Мислења
8.569
Поени од реакции
5.146
Сите случаи каде се осудени етнички албанци во МКД, а директно или индиректно се поврзани со каузата, веројатно ќе бидат репроцесуирани и ќе завршат со ослободителни пресуди, ова воглавно се однесува на случаи со медиумска покриеност, оние шо имаат влијание врз јавното мнение на албанците во МКД. Тука нема правда, штом е поврзан со каузата а е во затвор, невин е.

Сметам дека борците за слобода и демократија од Диво Насеље пред следните избори ќе бидат ослободени пошто Грујо и фамилијата ги намамиле, наместиле завеле...

Сево ова мора да се реализира со забрзано темпо до пред следните избори, без разлика кога и какви ќе бидат, да се зближи се повеќе СДСМ кон албанците затоа шо веќе нема назад за нив, не верувам дека можат повеќе да црпат од гласачкото тело на македонците, даваат насоки да се смирува членството, активистите и симпатизерите, дека нема нишо страшно да биде и со законот за албанизација, промена на името не било страшно и сл. и дека на секој некако ќе му се помогне, тоа е индикативно за тоа на каков прием наидуваат чекорите кои ги преземаат.

Следните избори ако се претседателски, СДСМ и ДУИ настапуваат со албанец кандидат, тоа е веќе извесно, затоа што тоа е единствен начин сега разбиеното албанско гласачко тело кај нас да се концентрира на едно место, ДУИ не е повеќе тоа шо беше, а нивниот креатор вложил доста во нив па не сака туку така да ги пушти низ вода. Можеме да замислиме колкава ќе биде излезноста и за кого сите тие ќе гласаат, прилично сум сигурен дека за таму го трасираат командант форина.
А форина е избран намерно, се што тој лик претставува, поразително делува за секој еден македонец, ако не за секој еден тогаш деифинитивно за мнозинството, истиот кој јавно го негираше терминот македонски албанци за конзенсуален прецедник.

Доколку се предвремени парламентарни зависи кога би се одржале и под кои околности, за тоа дали ДУИ и СДСМ ќе настапат заедно, со заеднички листи, единствено е факт дека оној кој ги влече потезите позади, сака комплетно да завладее со оваа територија и да се пресече правецот Север-Југ, далеку од тоа дека тие ликови имаат на ум мир во светот и хармонизација на меѓуетничките односи во МКД. Може мир во светот само под услов да е нивни. Исто и со МКД.

ДПМНЕ е разбиено и се држи во лимбо состојба, секој обид за посериозна консолидација ќе добива аперкат од СЈО или ОЈО за патриотското владеење базирано на арамилук, така да бинационална Демократиа Неа Македониа.
Што има врска албанската кауза со поставување мина против НАТО или Диво населба.
Во подрум ли беше кога искочија бомбите за Сопот?
Жал ми е што ДУИ е корумирана до крај па се фатени на тесно сега, ќе платевте вие до пета генерација за обесштетување за затворање невини.
Им верувате на судството со сваровски судии, а сега кога ги ослободуваат не му верувате на судството, лицемерие, пички.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
Зошто вовеле двојазичност во 2008г затоа сега изгласуваат нов закон.:pos:
Сосема нова формулација се прави, и тоа како обид за бајпасирање на Уставот.

Какви информации изнесуваат во емисијата, и тоа професионалци во струката не некои типични партиски експертутки.

Вреди да се погледа,

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Што има врска албанската кауза со поставување мина против НАТО или Диво населба.
Жал ми е што ДУИ е корумирана до крај па се фатени на тесно сега, ќе платевте вие до пета генерација за обесштетување за затворање невини.
Им верувате на судството со сваровски судии, а сега кога ги ослободуваат не му верувате на судството, лицемерие, пички.
Plakas li struja i voda?
Aj kako zemjak od komsiite, ti se cini li normalen ovoj zakon za dvojazicnost niz cela drzava? Ama realno da kazes.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
Шо има врска не знам, но сигурен сум дека не отишол некој битолчанец или прилепчанец да ја постави мината, а и тие шо биле се бивши учк структури.

Подрум не бев, таму чувам такви како тебе.

За ДУИ како екс милитантна структура нае ме интерсира, а тоа за кој ќе плаќа не знам, не ми продавај пуфки напразно, иако си ви право до некаде, треба да се провери колкав придонес имаат даночните обврзници од Западна Македонија кон буџетот, изгледа си свесен па знаеш кој плаќа.

Ова пички и лицемерие за кој се однесува, биди ете јунак ете, кажи?

Инаку не верувам многу на судството кај нас, без разлика кој е навласт, ама ослободување така лесно по кратка постапка не ми делува многу легалистички.

V

viktora

Гостин
Сосема нова формулација се прави, и тоа како обид за бајпасирање на Уставот.

Какви информации изнесуваат во емисијата, и тоа професионалци во струката не некои типични партиски експертутки.

Вреди да се погледа,

Со европско знаменце и без двотретинско мнозинство.Иванов со гаранцијата потпишана од Заев може само ќумбето да си го потпали.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.569
Поени од реакции
5.146
Воглавно тие Македонци кои се селат од Западна Македонија, мигрираат во Битола, одредени делови на Скопје итн. така да вакви ефтини финти тешко поминуваат.

Треба некој да направи едно истражување колку Македонци мигрирале од Западна Македонија после 2001 во Битола, Охрид одредени делови на Скопје, и во обратен правец вкрстување на податоци, колку Албанци после 2001 мигрирале од Битола, Охрид, Прилеп итн во Западна Македонија, пример во Тетово, Гостивар, Струга, Дебар итн.

Може и една микро опсервација, на територија на Скопје по населени места да се направи анализа на миграција по етничка основа.

Нема бегање од бројките ;)
Без попис твоите муабети се празни, маалски муабети, левел платформа...

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
Без попис твоите муабети се празни, маалски муабети, левел платформа...
Твоите се далеку полоши, некој на такви муабети бара редефинирање на државата, нели пошто тешко се живее под славомакедонската угнетувачка чизма.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
Со европско знаменце и без двотретинско мнозинство.Иванов со гаранцијата потпишана од Заев може само ќумбето да си го потпали.
А тоа се европското знаменце беше дебакл невиден, замисли лично Еврокомесарот Јоханес Хан среде Скопје недвосмислено негираше дека законот нема врска со европските регулативи и хармонизација со истите, уште директно да кажеше дека се злоупотребува и дека лажираат. Ништо од gragxanite, штама.[DOUBLEPOST=1513898123][/DOUBLEPOST]
Што е поразумно за тебе, да се инвестира во споменици лавови или во ансамбл?
Има убава емисија, вреди да се погледне, чудно како тоа во национални установи има еден куп празни места за истражување на албански етнос и култура во Македнија, и тоа со години, еве и колку фестивали финансира државата а од оа нема ништо, и тоа чисто на албански јазик.

Зошто понудата да има посебен дел за албанската култура од Танец е неприфатлив?

Згора на се, тие паралелни тела кои се формирани исклучиво за албанската култура во МКД, резултат никаков, лошо колега.

А и не го тврдам сево ова јас, еве топло препорачувам, нека деминатира некој, дебата и сл, нели не се работи за национализам или сл,

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Plakas li struja i voda?
Aj kako zemjak od komsiite, ti se cini li normalen ovoj zakon za dvojazicnost niz cela drzava? Ama realno da kazes.
Ако толку ти пречи законот за двојазичност , кривецот барај го кај овој човек кој го донесе во 2008

Член од
25 март 2012
Мислења
8.569
Поени од реакции
5.146
Шо има врска не знам, но сигурен сум дека не отишол некој битолчанец или прилепчанец да ја постави мината, а и тие шо биле се бивши учк структури.

Подрум не бев, таму чувам такви како тебе.

За ДУИ како екс милитантна структура нае ме интерсира, а тоа за кој ќе плаќа не знам, не ми продавај пуфки напразно, иако си ви право до некаде, треба да се провери колкав придонес имаат даночните обврзници од Западна Македонија кон буџетот, изгледа си свесен па знаеш кој плаќа.

Ова пички и лицемерие за кој се однесува, биди ете јунак ете, кажи?

Инаку не верувам многу на судството кај нас, без разлика кој е навласт, ама ослободување така лесно по кратка постапка не ми делува многу легалистички.
Многу работи не знаеш, или се правиш глуп со сила.

За пички и лицемерие се однесува за тебе и за сите тие на кои им пречи што се ослободуваат така лесно, ама не им пречи што се затворани така лесно без јасни докази и со сваровски судии.

Зошто досега немало истражување кој плаќа или не плаќа данок, или има? Сите македонци ли се вака како баби кои озборуваат заради досада...[DOUBLEPOST=1513898258][/DOUBLEPOST]
Зошто вовеле двојазичност во 2008г затоа сега изгласуваат нов закон.:pos:[DOUBLEPOST=1513896464][/DOUBLEPOST]
Што промовираш со полумилион метален лав бе ретардиран?

Па имаш полумилион албанци тука, што има врска другата држава?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ако толку ти пречи законот за двојазичност , кривецот барај го кај овој човек кој го донесе во 2008
Brej go otece so ova, tasakot me zabole za grujo. Golema rabota napisal nekoj govor i ovoj go procital na albanski a nemal pojma so izgovara, eve daj napisi neso na kineski jas ke ti go procitam iako neam pojma so ke blebetam dodeka zboram. Osnovnit problem lezi vo ramkovniot i vo teritorijalnata podelba, zaedno so podelenite 150.000 drzavjanstva na kosovskite divi hordi. Se toa e komunjarsko maslo.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom