Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Не можев да најдам соодветна тема па да прашам тука... Значи брат ми има некое црвенило кое ваљда ќе го приметите на сликава, и тоа станува се помасовно и помасовно, на почеток беше помало па сега се подрашири и стана како цела дебела линија. Кога ќе го пипнеш е како закоравено, а го пече и го чеша и плус има изразито црвена боја, онака дречава. Сега ми кажа дека и доле кај препоната му се појавила мала линија, али ајде таму мислам и не е чудно затоа што некогаш знае така црвенило да се појави од пот или ако не се избањаш веднаш после тренинг/физичка активност.
Некој совет или мислење да каже што би можело да е ова и ако може да се реши со алтернативна медицина, а ако не каде да се упатиме, односно кај кој дерматолог. Ви благодарам однапред.
П.с. Ова на рамото што му го гледате и малце под него му е becker nevus бемката, не верувам да има некаква врска со ова погоре ама чисто да напоменам.
...денес не само што луѓето се чудни во однесување, туку и бактериите и вирусите испомутирале, како и сите симптоми на разни болести да се испомешаа, тешко да се погоди поради вакви мутации, очекуваш нешто при некоја болест, а го нема, па мислиш дека не е тоа тоа и обратно дава симптом за некоја болест и мислиш дека е тоа тоа според искуството на медицина базирани на докази,ама не е тоа тоа...
како и да е,

psoriasis-symptoms-mghjn6mdl25rn32ye2jn0un8knx8pba9p8xweaud0w.jpg

Dermatitis е воспаление на кожата, а најчесто е од тип на - Егзема, најчесто се појавува како последица на сензибилизација на организмот на бактерии или габи некаде по телото, таа е претерана имунолошка реакција на кожата на вообичаените алергени, најчестата егзема е атопичен дерматитис.

discoid-eczema_4.jpg

...заболувањето мора да се третира за бариерата на кожата да остане недопрена и потребно е да му се овозможува сон без болното чешање, најважно е постојаното замастување и омекнување на кожата, туширање и топла бања треба да биде што е можно пократко и веднаш по секое туширање треба да се нанесува млеко за тело, највероватно имунитетот му е спаднат и во моментот е во допир со некој алерген би рекла што работа? во што е секојдневно во контакт? а можеби ,,нечиста,, теретана?
п.с.
бемката не е во прашање!

Последно уредено:
Кога сме веќе кај црвенила и проблеми со кожа, има некој појма зошто на вратот и брадата ми се појавува црвенило и ме чеша скоро секогаш после туширање? Исчезнува после пола саат.
Не е до сапунот, затоа што имам милион испробано, и за осетлива кожа, и на билни бази и органски и неоргански...

Кога сме веќе кај црвенила и проблеми со кожа, има некој појма зошто на вратот и брадата ми се појавува црвенило и ме чеша скоро секогаш после туширање? Исчезнува после пола саат.
Не е до сапунот, затоа што имам милион испробано, и за осетлива кожа, и на билни бази и органски и неоргански...

Пробај со млака вода.

Кај мене често се случува такво кратко црвенило на челото после бањање. Дефинитивно е од топлата вода. За секој случај смени шампон, сапун и можеш лицето да си го мачкаш со Нивеа, крема од невен или нешто такво.

...имунитетот делува и на квалитетот на кожа доколку е пореметена функцијата на заштитна бариера на кожата имаме проблем! кај тебе едноставно штом ти се случува после туширање, тука ќе ги лоцираме пречките: или е топлата вода(екстремни промени на температура на водата делува надразнувачки на кожата) или е неодржување на хидратација на кожата после тоа или е алергиска реакција од сапун, гел за туширање или користење на миризливи супстанци -парфеми,
Егземата понекогаш може да настане како кратка реакција која има симптоми неколку часа или дена, но во други случаи симптомите траат подолго време и се јавуваат како хроничен дерматитис, кај тебе е само извесно време, ама ако на сето ова го додадеме неизбежниот психолошки стрес како и фамилијарна историја на алергиски реакции на дедо и баба или мама и тато, ти останува да се бањаш со полутопла вода и хидратација на кожата после тоа...( а тоа дека не е до сапунот, можеш да испробаш и да се избањаш потполно на ист начин како го правиш со сапун, ако нема разлика тогаш можеш да кажеш дека не е од сапунот! ;) )

Да, најлогично ми е да е од топлата вода. Се туширам со жешка вода, после мене сауна. Ај ќе стиснам заби и ќе пробам со млака.

Фала ви!

Живеам во Шведска, ебате, точак ми е превозно средство и зимо и лето. :D
... све е во ред стопли се со топла вода...па удри туш со ладна ... јас секогаш се туширам со скоро студена вода , прво млака колку да се сапунирам и потоа рифреш со студена...

main-qimg-4c00a43bbaadd2df90215e99892567b8-c

тоа е еден од условите на активирање и бепрекорно работење на имунолошкиот систем во телото, зарем не си знаела?

сибирските деца се најздрави, но на каков начин? во градинките и училиштата има час на полевање со студена вода надвор на -30 степени...

... све е во ред стопли се со топла вода...па удри туш со ладна ... јас секогаш се туширам со скоро студена вода , прво млака колку да се сапунирам и потоа рифреш со студена...

main-qimg-4c00a43bbaadd2df90215e99892567b8-c

тоа е еден од условите на активирање и бепрекорно работење на имунолошкиот систем во телото, зарем не си знаела?

сибирските деца се најздрави, но на каков начин? во градинките и училиштата има час на полевање со студена вода надвор на -30 степени...

Знам, ама јебеш! Во мене врие топла крв, балканска. :D

Знам, ама јебеш! Во мене врие топла крв, балканска. :D
... Да! је_бем, :D
ама постепено почни ... ќе се навикнеш, јас дури секое сабајле не само што мијам заби, лице туку и градите со скоро студена вода ... пробај и почни јас мислам брзо ќе се навикнеш оти живееш во студен регион(y)

Не може секој да го прави тоа, кај луѓе со слаба циркулација цел ден нема да се стопли после.

Не може секој да го прави тоа, кај луѓе со слаба циркулација цел ден нема да се стопли после.
... немаш појма колку може човек да се адаптира и прилагоди ако си создаде секојдневна навика ! ;) напротив, за тие со слаба циркулација препорачливо е токму такво туширање со ред топли ред студени млазеви да би се испровоцирала уште подобро циркулацијата ! :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom