Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Kncov vrsel popis ispraten I platen od togasnata Bugarska vlast,toj bil oficialno lice, I od segasnata vlast vo Bugarija toj popis e priznaen. Isto taka zakonot za bugarite vo cuzdina kade stoi deka I potvrdi od zdruzenia se dokaz za poteklo tie go izglasaa vo parlament I se uste e vo sila.Sve e zakonski I tie treba da si go pocituvaat zakonot. Kazi mi na primer zosto ucenicka kniska od 1942 e dokaz za bugarsko poteklo a potvrda od zdruzenie da ne e, pa vo 1942 ovde bile bugarite I site deca dobivale bugarski kniski na skolo duri I decijnata Turci,Romi,Vlasi,Srbi,Albanci site, I sega site ovie sto ne se Bugari slobodno moze da apliciraat za Bugarsko drzavjanstvo zatoa sto babamu Turcinka ja cuvala ucilisnata kniska,smesno e. Sakam samo da kazam deka treba na site da ni se dade I da prestanat da igraat igri, barem vo ovaa zemja da go vidam imeto I prezimeto na covekot I odma se znae I koj e I sto e, ako velat deka Makedoncite se Bugari togas bi trebalo da e dovolno da I'm odnesime document kade pisi nacionalnost Makedonec I da dobieme Bugarsko drzavjanstvo, zborot Makedonec treba da se cita Bugarin, zatoa sto ovde nasite predci ne mozele da se kazuvaat Bugari vo minatoto odma gi redele vo zatvor Srbite a podocna vo komunizmot gi proglasuvale za Bugarski spiuni I Stalinisti,bukvalno luge bile ubivani za toa, treba ova da se razberi vo Bugarija.
Во законот пишува како што ти кажав, јас ниту го напишав ниту измислувам нешто. Единствено политикака на ВМРО-БНД не поминува веќе, сите во бугарија се свесни зошто македонците вадат пасоши, и во право си тоа што имаш крштеница, венчаница итн. не те прави блгарин зошто 99% од тие што аплицираат се чувствуваат македонци, ако барем 10% јасно и гласно се бугари ќе даваат многу полесно државјанства. Познавам неколку души уште во СФРЈ што јавно се декларирале бугари, лежеле по затвори, притисоци проблеми итн. Никој од нив нема бугарско државјанство, а ниту децата нивни. Еден рече, не ми треба мене државјанство за да се чувствувам блгарин.
Што сме направиле ние 100 000 официјални блгари од македонија? Сме се организирале нешто, сме протестирале, сме работеле во бугарија, баравме да се отворат училишта, бараме да бидеме признаени за малцинство?? Ти кажувам, 99% од тие што зеле блгарски произход К* ги заболе за бугарија, епа сега ни го начукаа на сите.

Член од
28 февруари 2015
Мислења
346
Поени од реакции
460
Во законот пишува како што ти кажав, јас ниту го напишав ниту измислувам нешто. Единствено политикака на ВМРО-БНД не поминува веќе, сите во бугарија се свесни зошто македонците вадат пасоши, и во право си тоа што имаш крштеница, венчаница итн. не те прави блгарин зошто 99% од тие што аплицираат се чувствуваат македонци, ако барем 10% јасно и гласно се бугари ќе даваат многу полесно државјанства. Познавам неколку души уште во СФРЈ што јавно се декларирале бугари, лежеле по затвори, притисоци проблеми итн. Никој од нив нема бугарско државјанство, а ниту децата нивни. Еден рече, не ми треба мене државјанство за да се чувствувам блгарин.
Што сме направиле ние 100 000 официјални блгари од македонија? Сме се организирале нешто, сме протестирале, сме работеле во бугарија, баравме да се отворат училишта, бараме да бидеме признаени за малцинство?? Ти кажувам, 99% од тие што зеле блгарски произход К* ги заболе за бугарија, епа сега ни го начукаа на сите.
Vo sreda pocnuva i oficijalno

Член од
7 август 2017
Мислења
109
Поени од реакции
134
Страдалници дали некој има сличен проблем?
Имам однесено оригинал бугарска л.к од пра-пра дедо на која пишува роден 1873,
а на нашава умреница пишува дека е роден 1857.
Бидејќи се документи издадени од различни држави,ЧАРЕ или кому иде па што биде?

Преписка 53xx/2014 вратен на дополнителна 10.2015, се комплет сум поврзан со изводи и умреници(освен проблематичнава) преведени и легализирани однесени документи директно во правосудие 02.2016 и чисто информативно уште сум на дополнителна
Drugar I jas sum tuka kaj tebe 59../14 vo arhiva na onie koi se rodeni pod 1900tata god nemaat verodostojni informacii od rakava se vneseni , taka da ne mu se sekiraj voopshto cekaj da ni dojde redot I da ni izlezat konecno :) pozdrav!

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Мoже ли некoгo дa венчaвa или крштевa Бугaрскa црквa aкo не е Бугaрин? Јaвете се слoбoднo вo кoјa сaкaш Бугaрскa устaнoвa и прaшјте.И дa 99% се смaтрaaт Мaкедoнци зaштo немaaт држaвјaнствa.Кoгa ке земaт ке бидaт Мaкедoнски Блгaри.Блгaри се тие кoи се рoдени вo Блгaријa.Тoј штo е рoден тукa мoже дa биде Мaкедoнски Блгaрин.И сaмиoт Петaр Кoлев се деклaрирa кaкo Мaкедoнски Блгaрин,имaм гледaнo негoви интервјуa пoвеќе.

Последно уредено:
Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Мoже ли некoгo дa венчaвa или крштевa Бугaрскa црквa aкo не е Бугaрин? Јaвете се слoбoднo вo кoјa сaкaш Бугaрскa устaнoвa и прaшјте.И дa 99% се смaтрaaт Мaкедoнци зaштo немaaт држaвјaнствa.Кoгa ке земaт ке бидaт Мaкедoнски Блгaри.Блгaри се тие кoи се рoдени вo Блгaријa.Тoј штo е рoден тукa мoже дa биде Мaкедoнски Блгaрин.И сaмиoт Петaр Кoлев се деклaрирa кaкo Мaкедoнски Блгaрин,имaм гледaнo негoви интервјуa пoвеќе.
Prasuvas dali mozi da vencava ili krsteva nekogo Bugarska crkva ako ne e Bugarin, odgovorot e da moze,da recime na primer covekot bil Srbin ili Vlav I vo mestoto kade ziveel 90% se smetale Bugari I imalo samo Bugarska crkva I normalno pravele krstevka ili vencavka vo Bugarska crkva.Isto kako denes I srbite I Vlasite vo Makedonija gi pravat site obredi vo Makedonska Crkva.Za ucenicka kniska vazi istoto,site deca od koja bilo nacionalnost imale bugarski kniski ili sveditelstva vo Vtora svetska vojna. Isto taka bugarski vojnici sluzele I Vlasi,Romi,Turci, se vrsela mobilizacia,morale, znaci I toa ne znaci deka si Bugarin. Ova samo onaka pravime muabet,normalno zakonski e site so ovie dokumenti da zemat drzavjanstvo I ke zemat.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
бараме да бидеме признаени за малцинство??
Тоа што зборуваш за Бугари како "малцинство" во Македонија, кажува доволно колку не ја познаваш проблематиката. Секој нека си се изјаснува како сака, ама Бугарите во Македонија не се сметаат за нешто различно од Македонците и затоа формулацијата "малцинство" не е соодветна. Дел од нив се родиле и израснале како Македонци, а врската со Бугарија ја откриле како возрасни луѓе, со тоа што се заинтересирале и научиле некои работи што не се учат во училиште. Ќе се застанам со тоа, за да не одам надвор од темата.

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Тоа што зборуваш за Бугари како "малцинство" во Македонија, кажува доволно колку не ја познаваш проблематиката. Секој нека си се изјаснува како сака, ама Бугарите во Македонија не се сметаат за нешто различно од Македонците и затоа формулацијата "малцинство" не е соодветна. Дел од нив се родиле и израснале како Македонци, а врската со Бугарија ја откриле како возрасни луѓе, со тоа што се заинтересирале и научиле некои работи што не се учат во училиште. Ќе се застанам со тоа, за да не одам надвор од темата.
Да, со тоа де факто признаваат постоење на македонска нација, моја грешка, друга ми беше поентата на постот, мислам дека ме сфати.

Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
Страдалници дали некој има сличен проблем?
Имам однесено оригинал бугарска л.к од пра-пра дедо на која пишува роден 1873,
а на нашава умреница пишува дека е роден 1857.
Бидејќи се документи издадени од различни држави,ЧАРЕ или кому иде па што биде?

Преписка 53xx/2014 вратен на дополнителна 10.2015, се комплет сум поврзан со изводи и умреници(освен проблематичнава) преведени и легализирани однесени документи директно во правосудие 02.2016 и чисто информативно уште сум на дополнителна
za drugo si na dopolnitelna da provervat od mvr sluzbite a ne za dokumentite

ete se podnel l.k. koja si ja povrzal so izvodi po red do tebe
l.k. se izdavet vrz osnov na podaena dok izvod na rodeni kakvi bilo da bile vo to vreme koga e dobiena
i najvaznoto e so e daena ili dobiena vo drzava Blgaria
a to da nosis dok izdaen vo mk pa use i so netocni podatoci .... pojdi vo sluzbite za maticni dokumenti i prasvaj gi so trebit da se napraet za da se izpravit godinata sto e pisana. mozit treba notarski dokument od dvajca svedoci, mozit ce trebat nekoj od tvoite da pojdit da svedocit vo maticno?

maac

evil scientist
Член од
10 март 2010
Мислења
134
Поени од реакции
61
za drugo si na dopolnitelna da provervat od mvr sluzbite a ne za dokumentite

ete se podnel l.k. koja si ja povrzal so izvodi po red do tebe
l.k. se izdavet vrz osnov na podaena dok izvod na rodeni kakvi bilo da bile vo to vreme koga e dobiena
i najvaznoto e so e daena ili dobiena vo drzava Blgaria
a to da nosis dok izdaen vo mk pa use i so netocni podatoci .... pojdi vo sluzbite za maticni dokumenti i prasvaj gi so trebit da se napraet za da se izpravit godinata sto e pisana. mozit treba notarski dokument od dvajca svedoci, mozit ce trebat nekoj od tvoite da pojdit da svedocit vo maticno?
На дополнителна сум зошто немав никаков документ предаден кога аплицирав, откако ме вратија едвај некако ја најдов л.к и ја однесов.
Како да преправаш во матични служби кога единствен доказ за годината е бугарската лична карта која нормално не е наш валиден документ и нема ништо да признаат овде една работа, друга работа стариот е роден 1873 немам хајлендери за сведоци ;)

Член од
5 декември 2017
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво на сите, ставен сум на дополнителна проверка инаку сум само со потврда од бккс, да ве замолам дали некој знае дали може да помогне Бугарска лична карта од дедо ми но пишува дека е Влав по народност? Фала однапред

Член од
6 март 2017
Мислења
47
Поени од реакции
7

Decki sleden cekor sto e? Treba da mi pise ovde deka e izdadeno za da pojdam da si go zemam dokumentot od DABC ili toa e toa sega mozam da go zemam?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom