Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
V

viktora

Гостин
Мамето во пичка предавничко.Со Швајцарија и Белгија не споредува.Копиле едно они се федерации или постои некоја работа што нас не ни ја откривате крв да серете предавници едни.

"

Пратеникот Реџаил Исмаили на ДУИ потврди дека со овој закон албанскиот јазик станува втор службен јазик во државата, а пратеникот Тунтев од СДСМ ги спомна моделите на функционирање на Швајцарија и Белгија.

За Ѓорчев главна причина за носење на овој закон е политчкиот договор за формирање на Влада кога СДСМ реши по секоја цена да формира Влада иако ги загуби изборите на 11-ти декември"

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Од моментот кога во собранието се зборва на Албански јазик тогаш станавме двојазична држава..не знам што се потресивте толку..ебавајте ги вашите женски/жени повеќе,напрајте деца и ќе не има повеќе од нив па тогаш ќе немаат право т.е. ќе имаме ние право да се буниме за двојазичност..вака со костантно над 30% секоја година родени Албански деца што можиме друго да направиме?..ние да бевме во Грција 30% немаше да бараме двојазичност?

V

viktora

Гостин
Во Естонија руското малцинство е над 30% а не е ни признаено а камо ли рускиот втор државен јазик да стане.Лузерски менталитет.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Значи албански после 2001 не се збореше никаде туку сега откако се направи нова влада почнаа да зборуваат и да бараат двојазичност, бидејќи нели досега немало. Секој Албанец во Тетово после 2001 збори чисто македонски. Тоа што немало закон досега не значи дека истото не ни постоело.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.542
Поени од реакции
24.372
Како ви фаќа умот за аватарот мој? Пред една година кога го ставив повеќето онака пффф, нема везе. Од денешна перспектива како ви се чини? Ќе го биде ли ?

Член од
3 мај 2012
Мислења
534
Поени од реакции
1.662
Како ви фаќа умот за аватарот мој? Пред една година кога го ставив повеќето онака пффф, нема везе. Од денешна перспектива како ви се чини? Ќе го биде ли ?
Мора да признаам дека ги предвидуваш работиве. За името што викаш, како ќе е ? :love:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.542
Поени од реакции
24.372
Значи албански после 2001 не се збореше никаде туку сега откако се направи нова влада почнаа да зборуваат и да бараат двојазичност, бидејќи нели досега немало. Секој Албанец во Тетово после 2001 збори чисто македонски. Тоа што немало закон досега не значи дека истото не ни постоело.
Ти за шо рече еднаш деке ке излезиш со оружје во рака? Ми е мака да барам по постови. За јазикот беше или за територијата ? Де потсетиме .

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.542
Поени од реакции
24.372
Мора да признаам дека ги предвидуваш работиве. За името што викаш, како ќе е ? :love:
Е то видиш појма немам ама битно за по дома Македонци ке си бидиме ;).
Туку види интересно сега зимата кога ке дават известување на телевизија.
Поранешна Југословенска Република Македонија Пат поради интензивните врнежи на снег препорачува внимателно возење на планинските превои поради снежни наноси :ROFLMAO:[DOUBLEPOST=1510780466][/DOUBLEPOST]
За илирида
Си знај тој ама онака го гибам пошто како ги врти ставовите , како вентилатор. Просто ми дува низ монитор.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.324
Поени од реакции
15.500
Од моментот кога во собранието се зборва на Албански јазик тогаш станавме двојазична држава..не знам што се потресивте толку..ебавајте ги вашите женски/жени повеќе,напрајте деца и ќе не има повеќе од нив па тогаш ќе немаат право т.е. ќе имаме ние право да се буниме за двојазичност..вака со костантно над 30% секоја година родени Албански деца што можиме друго да направиме?..ние да бевме во Грција 30% немаше да бараме двојазичност?
Во право си....(а обично не се согласуваме со мислењата:sick:)

V

viktora

Гостин
Море и глава в торба ќе ставев ама стварно ова не го очекував.Не ми се веруваше дека говнава до толку далеку би отишле.

ЧичкоТетке

SEKOGAS MAKEDONIA
Член од
15 ноември 2017
Мислења
21
Поени од реакции
16
Нели бе нема Тиранска платформа?
Нели бе нема двојазичност, а сега ја сменивте песната, сега "21 век било и никој не се замарал".
#Муртони едни гадни.
Lele gotovi sme, teritorijalno ke ne osvojat uste malu... kaj ke begame neznam :(

Последно уредено:
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.185
Поени од реакции
5.902
na strana toa koj e vo pravo, koj ne, sto e fer, sto ne, mene najsmesno mi e kako e mozno vo denesno vreme so internet cela godina da lazat deka sakaat da vovedat nesto sto go ima vo svajcarija. bas vo svajcarija nema takvo nesto, tamu dvojazicnost ima samo vo opstinite kade sto ima mnogubrojno malcinstvo, na drugi mesta ne. iako drzavata kako drzava ima povise jazika, sepak vo opstina kade sto na primer se 90% ljuge koi zboruvaat germanski na primer francuskiot ne e vo funkcija. istoto vazi naopaku.

drug primer se baltiskite drzavi koi imaat od prilika edna tretina rusko naselenie (odnosno so rusko poteklo), a sepak nema na ni edno nivo dvojazicnost. kako e toa mozno vo EU? i toa iako malcinstvoto se buni i bara da im se priznae jazikot?

znaci od makedonija baraat nesto sto vo EU ne vazi i toa e toa sto go gledam kriticno. ustvari sum liberalen covek i nemam protiv na mesto kade sto ima golemo malcinstvo nivniot jazik da e priznaen, toa za mene e fer, no ne e vo red za eden da si majka, za drug makea. se dodeka vo EU ne gi pocituvaat malcinstvata ne gledam logika da baraat od nas da sme pogolemi evropejci.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.542
Поени од реакции
24.372
Море и глава в торба ќе ставев ама стварно ова не го очекував.Не ми се веруваше дека говнава до толку далеку би отишле.
Замисли го форумот по едно 10 -15 години. Некои нови копиљаци како овие сега дечките бањатите кога ќе го тупат со муабети како што го тупеја досега за двојазичноста. Па некој ке им објаснува како на деца мали зошто е така, па овие нема да веруваат, ќе си мислат непријателска пропаганда и така...

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.393
Поени од реакции
3.607
Dzabe se duete kako petli,

Politickite odluki sto se slucuvaat momentalno i sto ke se slucuvaat ponatamu se indirektna posledica od deceniskoto totalitarno vladeenje na Gruevski i familijata.
Isto taka bi dodal deka mi e osobeno DRAGO sto ve gledam kako se jadete i nervirate dodeka gledate kako se raspagja makedonskiot monoliten identitet.
Ropaci niedni.
Pak da se prodavate za sendvici i za sitna drzavna plata.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom