Малку е грешна математиката што ја правиш, 17% се 17% како и да рачунаш. Цената на бакар сега и пред 10 години е идентична. Значи ни бакарот не е причина. Но да прекинеме тука, не мора да најдеме причина зошто е така, доволно е само да се констатира.пример на влезна цена од 10 000 ден 15% се 1500ден царина. на 17% повисока цена заради долар цената влезна е 11700, +15% зарина на 11700 е 13806 односно царината не е 1500 ден туку станува 2100 ден, исто и со ДДВ-то, така да ако во кина нешто ( немора да е клима ) се покачи за 10долари тие 10 долари додека да дојдат во МК може да станат 50долари . Значи ПРИМЕР е ова немој да го земаш како готов одговор. Инаку како што кажав 10години многу работи се сменети, сигурно и производствената цена е сменета бидејќи цената на суровините ( бакар на пример ) е исто променета и ред други елементи кои помалку или повеќе влијаат на цената, цените голем дел од суровините последниве 10години одат најчесто нагоре така да неможе да издвоиш една причина зошто пред 10години си купил ( не иста ама слична ) клима која чинела 40к сега истата чини 60-70к.
Koga e potoplo na auto fan slobodno mozes da ja rabotis (ifeel uklucigo i dalexinskoto postavigo najdaleku sto mozes ama da e vo kontakt so klimata i samo menuvaj temperatura)Вчера монтирана Gree Хансол 12 засега е супер простор од 35-36 метри квадратни со просечна изолација го грее без некој проблем ама и надвор е доста топло ќе видиме како ќе се покажи на поладно време. Досега се греев на камин на дрва па мораше цепење, редење и носење на дрвата од подрум до каминот па чадело враќало па истурај пепел вака сега притискаш едно дугме и толку . Единствена мана е тоа што надворешната единица ми се чини дека е доста бучна или па јас не сум навикнат на таква бука.
Во главно во обичен работен ден ќе ја користиме поручек од 15-16 часот до кај 1 или 2 навечер прашање како е најекономично да се остава додека нема никој дома на 18-19 степени ? Мислам дека не е добро да се исклучи целосно или грешам ? Исто како е најдобро да дува перката на која брзина или да ја оставам на Auto.
Izvini vaka ama bas me interesira toa kade ja prikazuva nadvoresnata temperatura na dalecinskoto ili na displejot na vnatresnata edinica?покажува и надворешна температура
Jas gream 25-26 kvadrata vo kuka so slaba izolacija, od iskustvo znam deka situacijata e mnogu razlicna od greenje na stan, a komentarot si e epten na mesto, ne znam sto se lutis. Pisav i porano deka toj Hansol ima najobicen rotary kompresor od 10.950 btu koj nitu e stedliv, nitu e moken. Da ne kazam gola voda e.
Убава клима си земал,убаво ќе те служе. Инаку јас греам и поголем простор од твојот а во моментот ја пуштам макс на 22-23( во 14.00 кога можам)и дува до вечер, а ноќе ја оставам на 20(исклучува) во 3ет степен на издув.Вчера монтирана Gree Хансол 12 засега е супер простор од 35-36 метри квадратни со просечна изолација го грее без некој проблем ама и надвор е доста топло ќе видиме како ќе се покажи на поладно време. Досега се греев на камин на дрва па мораше цепење, редење и носење на дрвата од подрум до каминот па чадело враќало па истурај пепел вака сега притискаш едно дугме и толку . Единствена мана е тоа што надворешната единица ми се чини дека е доста бучна или па јас не сум навикнат на таква бука.
Во главно во обичен работен ден ќе ја користиме поручек од 15-16 часот до кај 1 или 2 навечер прашање како е најекономично да се остава додека нема никој дома на 18-19 степени ? Мислам дека не е добро да се исклучи целосно или грешам ? Исто како е најдобро да дува перката на која брзина или да ја оставам на Auto.
На внатрешна единица, на дисплејот, може да покжаува внатрешна актуелна, внатрешна сет и надворешна. За оваа функција има копче на далинското Temp.Izvini vaka ama bas me interesira toa kade ja prikazuva nadvoresnata temperatura na dalecinskoto ili na displejot na vnatresnata edinica?
Imam primer kaj drugarot so haier tide na vnatresnata koga ja uklucuva ja kazuva temperaturatana kolku e pustena od dalinskoto potoa posle 5 sekundi ja kazuva sobnata temperatura na displejot no vnatresnata ne nadvoresnata temperatura
Ako mozes stavi slika od vnatresnata edinica da vidime kako ja prikazuva temperaturata
Значи математиката воопшто не е погрешна, 15% царина и 18% данок на 10 000 ден и на 15 000 ден воопшто не е исто.Малку е грешна математиката што ја правиш, 17% се 17% како и да рачунаш. Цената на бакар сега и пред 10 години е идентична. Значи ни бакарот не е причина. Но да прекинеме тука, не мора да најдеме причина зошто е така, доволно е само да се констатира.
има 3 клучни елементи кои никој не ги зема во предвид:сите други работи може да ги прифатам до некаде но она што не го ставаш никаде во математиката е лакомоста на нашите трговци која е како како шлаг на тортата, бидејќи сме сведоци дека во сосетството скоро сите цени на техниката се пониски, а сигурно платите им се поголеми на нивните вработени отколку на нашите, транспортот исто така им е поскап бидејќи нели ние имаме најниска цена на горивата, закупнината сигурно во трговски во солун, белград и скопје не е иста... можеме вака до бескрај но лакомоста во македонија е врв так да си знаеме, па кој како сака нека си тумачи и нека ме сваќа