Троја

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Член на раководството напиша:
Троја се митови и легенди кои усно се прераскажувани некои 400-500 години се додека не ги запишал, препеал Хомер. За учесниците на Тројанските настани не се знаи историски дали постоеле или не. Па дури и накитот и предметите кои се најдени во Троја се датирани многу пред претпоставената Тројанска војна. Шлименовата Троја, се протега на најмалку 9 нивоа и во распон од некои 3000 години, Тројанската војна се датира на некои отприлика 1100-1200 ПНЕ, Веројатно е дека Хомер давал опис на Троја од подоцнежниот период опишувајќи ги настаните од далечното минато. Инаку и жителите на Троја се недефинирани спрема мене, за Херодот тие се варвари, Персици , Азијати, додека во Хеленската традиција тие се Теукрани (можеби по потекло од Крит) но се губиме во митологиите кога тука го замешуваат Дардан кој како син на Зеус и Плејада Електра добил парче земја и се нарече народот Дарданци, за после тоа по неговиот наследник Трос, земјата да се наречи Троада, а народот Тројанци. Градот кој денес се смета дека е Хомеровата Троја навистина бил значаен и важен во своето време па и опстојувал (додуше како безначајно место) се до новата ера под римска управа Археологијата пронашла многу знаци на уривања и повторни градења на градот но сепак повторувам не може да даде доказ за тоа дали е тоа Троја, дали навистина се одиграла Тројанската војна како е опишано кај Хомер и кој народ живеел во времето на Тројанската војна (некои пола миелниум пред Хомер). Илијадата била на некој начин Библија на Антиката но за разлика од Христијанската Библија каде многу случки и настани историјата може да ги докаже по пат на споредбени записи од други извори, како и да ги докажи постоењета на луѓето од Библијата и местата кои се спомнуваат, кај Троја тоа е речиси невозможно, така да единствен доказ дека Троја била постоела и дека војната била као е опишана е записте на Хомер кои не можат са други извори да се потврдат. Троја никогаш не била предмет на мое истражување, освен читањето на Хомер или ако сум налетал на неа во пишувањата на античките писатели (кои патем речено како и сите денешни воглавном го повторуваат Хомер), а можеби затоа што историјата на Троја кога ќе се заме во целост освен војната која е опишана кај Хомер, а која се водиле (по Хомер) за Хелена - демек романтика, Тројанците не оставиле белег во историја како народ или племе кое одиграло значајна улога во историјата на светот. Значи не се појавуваат како освојувачи нити како народ кој достигнал кизнајкакви резултати во литература, наука, филозофија.... да не беше Хелена, и љубовната романса - можеби немаше ни да знаеме за Троја. Од друга страна тука ми се Асир, Вавилон, Египет, Грција, Македонија, Рим, Византија, Израел... кој се толку богати и пребогати со сите горенаведени особености и кои се предмет на мое интезивно истражување
Ne se raspravajte... Prvo vikas Asir vavilon egipet.... TROJA ili ILIJ vo vremeto za koe pishuva homer e najrazviena grad drzava na bliskiot istok. Vladee so moreto. Od daradanelite pa i do dole. Se gleda ne si ja prochital ni ilijadata ili mozebi si go chitnal ona knizeto od 5-60 strani za osnovno. Vo princip Ilijadata se vodela za prevlast. Ako ne bila mokna troja i privlechna nemalo ni da postoi trojanskata vojna i cela grcija da se istovari na nejzinite bregovi za da ja osvojuva. Vikas Makedonija. Makedonija vo ova vreme skoro i da ne postoela. Aleksandar e edno 1000 godnini poslle ovaa vojna. Rim e formiran 756 ako ne se lazam pred nova era. Vojnata e 1200 pred nova era. Vo celosnata verzija na ilijadata sto e edno 300-400 strana pishuva od koga do koga e tochno. Viziantija nastanuva posle edno 1700 godnini. Deka veruvash vo gospod znaeme. I celo vreme se sporeduvash so biblijata.... Da ne postoele vakvi deka nemala ni taa da postoi ....

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Троја ја знаеме од препевот на Хомер, значи историски, таа е голема непзнаница, дали денешната Троја е Хомеровата Троја е прашање, а тоа што се интересирам за египет за вавилон, за асир, за македионија, рим и грција, нема врска дал биле пред или по троја, јас се интересирам и за 2рата светска и виетнамската војна па нема врска со темата, само напомнав дека Троја ја знаиме само по Хомеровите препеви на древни усни преданиа, а дали Троја контролирала и колку контронилра и што биле тројанците и кога точно била војната историски од други извори, да се потврди, докажи - не може. Значи ни останува Хомер и Илијада како единствен податок за Троја и Тројанците и Тројанската војна. Јас лично не верувам дека траела 10 години или дека се водела за жена али ако почниме да не верувам во она или ова прашање е во што да верувам, можда на крај краева тоа била една славна битка во која хелените освоиле град и чија прикаска преживеела како херојско дело и преку Хомер се воздигнала до величенствени размери. Јас не ги врзувам ниту спомнувам дека троја во контекст на египет или рим само спомнав кои се моите лични интереси. Не знам од каде ти е идејата дека верувам во библијата или моето огромно знаење и познавање на разни области те збунува и плаши, али не би требало, јас сум тука да ти помогнам и одговорам на она што те интересира а го знам. Стварно не ми е јасен толку твојот став кон мене и страв од мене?

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Vo potpolnost se slozhuvam so "Chelnot na rakovodstvoto" za negoviot pristap kon objansuvanjeto i svakjanjeto na "Troja".

Imeno, Troja/trojanskata vojna ne ja poznavame faktichki, tuku taa e povekje mitoloshka pojava vrz koja duri i nekoi Zapadni zemji i narodi vo Evropa gradele del od svojot istoriski identitet za vremeto na romantizmot.

Serdarot: "расист означува некој кој има нешто против друга раса. од едноставна причина шо евреите се од истата раса како и јас, не можам да бидам расист ..."[/quote]

Sem ako ne si Arap, ne gledam mozhnost da si Semit. Tie dva srodni etnosa ne se del od "belata rasa" na koja shto i pripagjame nie Makedoncite.

No takvite i ostanati informacii od lichna priroda, se apsolutno nebitni vo diskusijava, ja razvodenuvaat i ne pridonesuvaat kon istata. Imas opomena deka komentar koj ne e svrzan so temata kje bide brishen od sega natamu.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
tuka imase eden tekst od mene, kaj e obrazlozenieto?

koj pat e ova?

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Член на раководството напиша:
Троја ја знаеме од препевот на Хомер, значи историски, таа е голема непзнаница, дали денешната Троја е Хомеровата Троја е прашање, а тоа што се интересирам за египет за вавилон, за асир, за македионија, рим и грција, нема врска дал биле пред или по троја, јас се интересирам и за 2рата светска и виетнамската војна па нема врска со темата, само напомнав дека Троја ја знаиме само по Хомеровите препеви на древни усни преданиа, а дали Троја контролирала и колку контронилра и што биле тројанците и кога точно била војната историски од други извори, да се потврди, докажи - не може. Значи ни останува Хомер и Илијада како единствен податок за Троја и Тројанците и Тројанската војна. Јас лично не верувам дека траела 10 години или дека се водела за жена али ако почниме да не верувам во она или ова прашање е во што да верувам, можда на крај краева тоа била една славна битка во која хелените освоиле град и чија прикаска преживеела како херојско дело и преку Хомер се воздигнала до величенствени размери. Јас не ги врзувам ниту спомнувам дека троја во контекст на египет или рим само спомнав кои се моите лични интереси. Не знам од каде ти е идејата дека верувам во библијата или моето огромно знаење и познавање на разни области те збунува и плаши, али не би требало, јас сум тука да ти помогнам и одговорам на она што те интересира а го знам. Стварно не ми е јасен толку твојот став кон мене и страв од мене?
haha... Samo citirav zosto reche ne znam sega sto tochno, za tvoeto golemo poznavanje od biblijata. Iskreno, ako ti znachi neshto ne postoi neshto od sto se plasham. A veruvaj od tebe sigurno ne !
Okolku Trojanskata vojna. E dokazano koga tochno postoela, ne znam od kade vi se tie idei. Celata rabota e sto homer ja hiperboliziral ovaa vojna vo ilijadata. Vo princip bila samo edna od pogolemite vojni na toa vreme. Ovaa vojna ne se sluchila nitu poradi paris, nite poradi elena, ahil itn...Ne se znae dali postoele ovie lichnosti ili bile izmisleni. No vo sekoj sluchaj se preuvelicheni. Isto taka homer kako sto kazavte dosega se koristel so staro indiskite, persiskite i drg epovi. Vistinskata vojna se sluchila, i troja navistina propadnala. Poradi toa sto Troja kako grad drzava vo toa vreme bila vo sojuz so hitite. No elenite ja iskoristile situacijata koga hitite bile na pohod na istok, i ja napadnale. Hitite ne stignale na vreme da ja pomognat. A se soglasuvam deka vojnata ne traela 10 godini tuku mnogu mnogu pokratko.

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Дете храбро, она за кое се претпоставува денес дека е Троја е распоредена на 9 нивоа, значи таја 9 пати била разурнувана од различни причини, некаде се пронајдени траги на опожарувања и врвови од стрели и копја, (знаци на војна) нарочно во Троја 6, негде по се изгледа дека земјотрес ја уништил, али тоа не е поента, ако е докажано а не знам зошто од нас обичните смртници и севкупниот научен свет ја криеш таа тајна, белки има негде такво сензационално откритие оставено пишани траги. Инаку Хетитите (не Хитити - Хетити се викаат) имаа царство во период 1600-1300 ПНЕ со главен град Хатуша (кај денешна Анкара), имаа свое хиероглифско писмо но се служеа и со вавилонското клинесто писмо. Уништени се 1200 ПНЕ од страна на Фелистејците, а тоа дека се забавија оти беа зафатени на исток... некако не ми се верува... или имаш некоја референца во врска со тоа?

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
da a znaes koga e trojanskata vojna??? 1200 i nekoja....
Ne znam tochno znam, deka vo shkolo koga ja rabotevme Ilijadata tochno kazavme od koja do koja godina bila. Sto da ti kazam, ne znam od kaj gi chitash tie stvari so gi kazuvash, ili sam filofosirash pa si donesuvash zakluchoci... Vo Ilijadata traela vojnata 10 god. No vo realnosta najverojatno ne poveke od nekolku meseci. A hitite bile mokno carstvo i vodele vojni, pa nemozele da i pomognat na troja.

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Не се знае кога била Тројанската војна, не постои историски податок не може да се поврзи со никој паралелен настан, династија, владеење, се претпоставува дека се случил во 1200 али има еден проблем затоа што денешната Троја и накитот кој е најден таму а за кој се претпоставува дека е од тројанската војна е датиран од 2000 ПНЕ, значи голема непознаница е дали се случила навистина војната кај троја, кога се случила, и кој против кој, затоа што историјата не може компаративнои да ни потврди постоење на Агамемнонм или Пријам или Одисеј... се е тоа сега за сега мит и легенда, али Историјата е неуморна и постојано истражува и пронаоѓа, можеби ќе се најди негде предмет, текст или нешто кое ќе ни ги потврди Хомеровите пеења, дотогаш, Троја е повеќе мит отколку вистина.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
каква врска има одисеј со троја?

и да , во право си, твојата „историја“ е неуморна, од александриската библиотека, до музејот во багдад :star:

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Odisej, Agamemnon, Ahil se najverojatno izmisleni likovi. Deka postoela vojnata postoela i se znae tochno koga.Ima edna pogovorka ako ne si videl ne znachi deka ne se sluchilo. Taka da ako ne si prochital... Ne znam samo vo koja kniga chitav.... ne mi teknuva...

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Stefanos_M напиша:
Odisej, Agamemnon, Ahil se najverojatno izmisleni likovi. Deka postoela vojnata postoela i se znae tochno koga.Ima edna pogovorka ako ne si videl ne znachi deka ne se sluchilo. Taka da ako ne si prochital... Ne znam samo vo koja kniga chitav.... ne mi teknuva...
Види то ако пиши само во една книга и ниедна друга е сумњиво како и некои осамени алтернативни истории, значи податокот за точно кога се одигра Тројанската војна би требало да е широкораспространет факт со кој би почнувала секоја сторија за Троја како на пример “ в 1234 година ПНЕ ....“ плус ако се знаи кога почнала некако ми е чудно зошто не се знае колку траела и кој учествувал, но да не брзаме ако си прочитал, сигурно ќе ти текни, и ќе ни кажеш.

Член од
23 јануари 2005
Мислења
899
Поени од реакции
22
темата е стара сто години, па наместо да отворам нова тема....
За Троја во книгата Geschichte der Griechen од писателот Oskar Jäger издадена од C. Bertelmann во 1866 оригинал од New York Public Library пишува дека Троја е уништен 1184

еве ја книгата и на google book
http://books.google.de/books?hl=de&id=SdkLAAAAYAAJ&dq=Geschichte+der+Griechen&printsec=frontcover&source=web&ots=ivb2mUrvp7&sig=qwacX7oBekH3eMN3HW1fMnvmI0Y&sa=X&oi=book_result&resnum=5&ct=result#PRA1-PA645,M1

A

anaveno

Гостин
troja e pomala od fudbalsko igraliste.:nesvest:
bez tribini,da se razbereme.
kade samo se sobra 100.000 publika,ne e jasno.:toe:

mozebi e jasno.gejcite bile vo toa vreme pigmei,genite gi izdavaat,ama porasnaa dosega.

p.s.
godinata e utka.
pa nie i den-denes ne znaeme koga Riste se rodil,koga imal 30 god.,...

Kajgana Shop

На врв Bottom