Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.308
Поени од реакции
12.305
..

Матеј, 7.12.
Може и наназад да се вратиме, во законот на Евреите - Матеј само го парафразира Мојсеј и законот на евреите :)
Добро е што наследниците ништо не правеа од сето ова... па се појви исламот кој што замавна со пола сила за да ги исправи работите од наследниците на големиот иницијант...
Историјата на ова е длабоко всадена во човештвото...

Ако некогаш сте ме читале, сум зборувал дека Законот се предава постојано - еден ист, од сито место, од ист извор, на различен јазик во духот на времето :)
Тоа ако го разберете, ќе нема потреба од мерење фалуси во името на боговите и чие верување е најправилно.
Но, вие си знаете... мора да постои крај на еден Закон, почеток на нов.
Но, се плашете од промени...
[DOUBLEPOST=1510410089][/DOUBLEPOST]
А да не се препуцавате преку мене вие двајаца, да не ви пукнам по некој казнен. И двајцата поголеми атеисти од мене, нашле бабури да јадат. Атеисти едни низаедни. :P
Да не ти оди залудно саботното попладне, гледаш се разгоре темата - ќе се надмудруваме за еони и нови Закони :)
Добро е што повеќе не постои казната распнување на крст инаку сите ќе висевме... покажувајќи со рацете од исток кон запад, големиот од на Сонцето, вистинскиот бог на Земјата :D

Последно уредено:
D

dARK_ElementaL

Гостин
dARK_ElementaL,

ајде едно наградно прашање за тебе.

Еве го твојот допис:

„...11. Прави им на другите добро поради самата добрина, не поради награда, ниту пак поради нивна благодарност или наклоност. Ако ти си великодушен нема да тежнееш кон изразите на благодарност....„

а еве го и мојот:

„...Се‘ она што сакате да ви прават луѓето, правете им го и вие; зашто тоа е Законот и пророците...„.

Што мислиш, која од двете цитирани максими има своја смисла и цел а која нема?...

Ќе те причекам...ваљда прашањево не ти е претешко.[DOUBLEPOST=1510409876][/DOUBLEPOST]

dARK_ElementaL,

ова погоре е едно од поглупавите барања, кое некој ми го упатил.
Според мене повеќе
11. бидејќи се бара чистата вистинска добрина да се извади од луѓето во која човекот не бара ништо за возврат од оној на кого му помогнал.

Матеј. Кажува да им правиш на луѓето тоа што сакаш тебе да ти прават. Но јас може сакам да им правам тоа што не сакам и мене да ми прават. Можеби сакам да им помагам, а не сакам тие мене да ми помагаат.

-Зошто глупо?
Па ти рече дека Исус ја открил вистината на црквата. Ајде дај доказ

Sent from my SM-G318H using Tapatalk

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ако некогаш сте ме читале, сум зборувал дека Законот се предава постојано - еден ист, од сито место, од ист извор, на различен јазик во духот на времето :)
Епа тоа, ист извор ама кој е и каде е.
Да знаеш дека е од еден извор а незнаеш ништо за истиот ти е како ништо да не знаеш.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Според мене повеќе
11. бидејќи се бара чистата вистинска добрина да се извади од луѓето во која човекот не бара ништо за возврат од оној на кого му помогнал.

Матеј. Кажува да им правиш на луѓето тоа што сакаш тебе да ти прават. Но јас може сакам да им правам тоа што не сакам и мене да ми прават. Можеби сакам да им помагам, а не сакам тие мене да ми помагаат.
dARK_ElementaL,

потсети се, колку пати сум ти посочил дека на форумов доаѓаш потполно неподготвен за надмудрување, но еве, јас пак ќе ти помогнам...

Во твојот пост, покажана е апсолутна бесмислица во однесување на луѓето, кои би се нафатиле да ја следат максимата која ја напиша.

Во мојот пост, покажана е смисла и цел; односно, луѓето да делуваат добродетелно и кон себе и кон другите луѓе, и со таа добродетел, да го исполнат Законот и пророците, односно да ја исполнат волјата Божја, која е изразена преку Законот и пророците.

Со исполнувањето на волјата Божја, секоја човекова единка станува Боголика.

Разликата е очигледна, но не и за тебе.

Просто е; разумните битија делуваат согласно одредена намера и цел, која треба да биде постигната, додека безумните битија делуваат беузмно, бесцелно, повторувачки и механички.[DOUBLEPOST=1510411455][/DOUBLEPOST]
-Зошто глупо?
Па ти рече дека Исус ја открил вистината на црквата. Ајде дај доказ
Глупо е по два основи.

Прво, Црквата постои и тоа е очигледен феномен. Очигледните нешта не се докажуваат, туку сетилно и разумно се констатира нивното постоење.

Твоето безуме се состои во тоа што бараш доказ за нешта кои очигледно постојат.

Второ, Исусовото учење навистина се наоѓа само во Црквата, но ти тоа учење не го познаваш (!!!), а бараш доказ (пак!...) дека Исус и‘ го предал учењето само на Црквата.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Што е тоа? Како знаеш дека е ист извор? Во која книга прочита? Кој пророк ти го кажа тоа?
Кој закон ти го потврдува ова?
Кој форум поточно? :)
Ти се пофали дека знаеш за изворот, повели кажи кој е и од кеде е. :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.308
Поени од реакции
12.305
Ти се пофали дека знаеш за изворот, повели кажи кој е и од кеде е. :)
Немам никаков наум тебе било што да ти кажувам, па ти знаеш се, и за извори, и за мудрости, и дека не треба ништо да се работи, само да се чека да „падне од небото“...
Што имам тебе да ти кажувам...
Сами тоа треба да го размозгате кога веќе овде се дрзнувате да зборувате сешто, мислејќи дека сеуште постои мрак за овие работи па ќе се криеме во цитати и зборување сешто напамет, колку да се зборува...

Ќе „чекам“ уште што мудрости ќе ми споделиш од разноразни автори и документарки ;)
Ме интересира до каде може да оди еден млад човек... а да не седне сериозно да се заморува со она на кое го троши времето со други и тоа по форуми.

D

dARK_ElementaL

Гостин
dARK_ElementaL,

потсети се, колку пати сум ти посочил дека на форумов доаѓаш потполно неподготвен за надмудрување, но еве, јас пак ќе ти помогнам...

Во твојот пост, покажана е апсолутна бесмислица во однесување на луѓето, кои би се нафатиле да ја следат максимата која ја напиша.

Во мојот пост, покажана е смисла и цел; односно, луѓето да делуваат добродетелно и кон себе и кон другите луѓе, и со таа добродетел, да го исполнат Законот и пророците, односно да ја исполнат волјата Божја, која е изразена преку Законот и пророците.

Со исполнувањето на волјата Божја, секоја човекова единка станува Боголика.

Разликата е очигледна, но не и за тебе.

Просто е; разумните битија делуваат согласно одредена намера и цел, која треба да биде постигната, додека безумните битија делуваат беузмно, бесцелно, повторувачки и механички.[DOUBLEPOST=1510411455][/DOUBLEPOST]

Глупо е по два основи.

Прво, Црквата постои и тоа е очигледен феномен. Очигледните нешта не се докажуваат, туку сетилно и разумно се констатира нивното постоење.

Твоето безуме се состои во тоа што бараш доказ за нешта кои очигледно постојат.

Второ, Исусовото учење навистина се наоѓа само во Црквата, но ти тоа учење не го познаваш (!!!), а бараш доказ (пак!...) дека Исус и‘ го предал учењето само на Црквата.
Збори си ти колку сакаш дека сум дошол неподготвен. Со тоа само кажуваш какви се другите, а со тоа не се надмудруваш. Освен тоа јас не сум тема.

Мојот пост не е безмислица туку ти не сакаш да признаеш дека теламата не е толку лоша како што ти ја претставуваш овде.

(11.) се бара од луѓето да прават добрина која доаѓа од самите нив. Тоа е многу поблагородно отколку да ја правиш добрината од причина само за да бидеш награден од некој бог или да добиеш за возврат нешто од оној на кого му ја правиш добрината. И мене ми се допаѓа таа филозофија (11.) затоа што и јас не сакам ништо за возврат од никого, сакам мојата добрина да доаѓа од мене самиот.

-Пак не докажуваш дека црквата е доказ. Од каде да знам дека црквата не го измислува учењето

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Збори си ти колку сакаш дека сум дошол неподготвен. Со тоа само кажуваш какви се другите, а со тоа не се надмудруваш. Освен тоа јас не сум тема.

Мојот пост не е безмислица туку ти не сакаш да признаеш дека теламата не е толку лоша како што ти ја претставуваш овде.

(11.) се бара од луѓето да прават добрина која доаѓа од самите нив. Тоа е многу поблагородно отколку да ја правиш добрината од причина само за да бидеш награден од некој бог или да добиеш за возврат нешто од оној на кого му ја правиш добрината. И мене ми се допаѓа таа филозофија (11.) затоа што и јас не сакам ништо за возврат од никого, сакам мојата добрина да доаѓа од мене самиот.
dARK_ElementaL,

си продужуеш со бесмислиците...но ако, и тоа треба да го има, оти така споредбата на бесмислицата со смислата е олеснета.[DOUBLEPOST=1510416205][/DOUBLEPOST]
-Пак не докажуваш дека црквата е доказ. Од каде да знам дека црквата не го измислува учењето
Црквата, како Богочовечка заедница, сама по себе е доказ дека Христос токму нејзе и‘ ја откри вистината, која ти, очебијно, не ја знаеш.

Ниту една друга верска заедница или философска доктрина, не го поседува учењето Христово и не поседува битни и суштински вистини, како конечни, недвосмислени и заокружени.

D

dARK_ElementaL

Гостин
dARK_ElementaL,

си продужуеш со бесмислиците...но ако, и тоа треба да го има, оти така споредбата на бесмислицата со смислата е олеснета.[DOUBLEPOST=1510416205][/DOUBLEPOST]

Црквата, како Богочовечка заедница, сама по себе е доказ дека Христос токму нејзе и‘ ја откри вистината, која ти, очебијно, не ја знаеш.

Ниту една друга верска заедница или философска доктрина, не го поседува учењето Христово и не поседува битни и суштински вистини, како конечни, недвосмислени и заокружени.
Можеш да зборуваш колку сакаш за бесмислици. Го читаш ти делот (11.) и ти се јаде душичето дека телемата не е онаква каква што ја претставуваш ти. Ја напаѓаш и градиш омраза кон неа. Им зборуваш на сите за некаков си сатана, а ти си поголем пријател со него поради таа омраза што ја градиш. Бркај си таму ,,спасението" и глеј да не ти избега, да не го испуштиш од рака.
Не можеш да се помириш со тоа дека луѓето стануваат полиберални и ги отфрлаат неприродните законите од религиите како тоа дека жената треба да е потчинета на мажот.

Е нема да е потчинета:
☆ Секој маж и секоја жена е ѕвезда

-И прашањето не е дали црквата е доказ или не туку од каде можеме ние тоа да го знаеме. Кој е твојот доказ дека црквата била доказ за некакво божјото учење?

П.С.
11. Прави им на другите добро поради самата добрина, не поради награда, ниту пак поради нивна благодарност или наклоност. Ако ти си великодушен нема да тежнееш кон изразите на благодарност.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Можеш да зборуваш колку сакаш за бесмислици. Го читаш ти делот (11.) и ти се јаде душичето дека телемата не е онаква каква што ја претставуваш ти.
dARK_ElementaL,

абер немаш од Телема. Од кај ти текна да бидеш нејзин апологет? Без знаење не се станува такво нешто.

Што се однесува до Телема, за истата ме заболе ѓонот, оти ја препознавам на начин на кој ти не можеш ниту да го отсонуваш...[DOUBLEPOST=1510421763][/DOUBLEPOST]
Не можеш да се помириш со тоа дека луѓето стануваат полиберални и ги отфрлаат неприродните законите од религиите како тоа дека жената треба да е потчинета на мажот.
Либерализмот е друго име за огревовеното живеење.
Трај си...[DOUBLEPOST=1510421814][/DOUBLEPOST]
Е нема да е потчинета:
☆ Секој маж и секоја жена е ѕвезда
Ма каква ѕвезда, каков бутур...

Тоа се цели галактички јата...:pos:[DOUBLEPOST=1510421871][/DOUBLEPOST]
-И прашањето не е дали црквата е доказ или не туку од каде можеме ние тоа да го знаеме. Кој е твојот доказ дека црквата била доказ за некакво божјото учење?
Тој доказ не го знаеш и не можеш да го знаеш, од проста причина; не си дел од Црквата, не си во вистината и не си со Вистината.[DOUBLEPOST=1510421966][/DOUBLEPOST]
П.С
11. Прави им на другите добро поради самата добрина, не поради награда, ниту пак поради нивна благодарност или наклоност. Ако ти си великодушен нема да тежнееш кон изразите на благодарност.

За споредба, јас веќе ти наведов дел од целите од живеењето според волјата Божја а не според волјата демонска.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.308
Поени од реакции
12.305
Препознаваш ти, како песок некој да ти фрлил во очите... препознаваш, само што гледаш преку заматено стакло, од оние што е користат при заварување- така ти препознаваш, се во името на една „вистинска апостолска црква од памтивек во заедница со богочовекот итн итн“ со се останато...

Така го препознаваш и исламот, и евреите, сега и Телема - без да фатиш книшка во раката - доволни ти се старците и светците и оние затворени во келии далеку од светот да расправаат каков е светот... и ете те, сеуште без знаење пишуваш ли пишуваш, а ефектот ти е беден... или си мислиш душата ми е полна јас сведочам за Исус? :)

Браво. + од мене имаш за усилбите христијанството да допре и до Мариово и да ги побие сите секти, и неверници и грешници... упс, сите се грешници според писанијата на стариот еон :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Препознаваш ти, како песок некој да ти фрлил во очите... препознаваш, само што гледаш преку заматено стакло, од оние што е користат при заварување- така ти препознаваш, се во името на една „вистинска апостолска црква од памтивек во заедница со богочовекот итн итн“ со се останато...

Така го препознаваш и исламот, и евреите, сега и Телема - без да фатиш книшка во раката - доволни ти се старците и светците и оние затворени во келии далеку од светот да расправаат каков е светот... и ете те, сеуште без знаење пишуваш ли пишуваш, а ефектот ти е беден... или си мислиш душата ми е полна јас сведочам за Исус? :)

Браво. + од мене имаш за усилбите христијанството да допре и до Мариово и да ги побие сите секти, и неверници и грешници... упс, сите се грешници според писанијата на стариот еон :)
@dARK_ElementaL ,

стисни му „лајк„ на чоеков и повикај го ко ќе не знаеш (што значи; стално не знаеш), нека те подучит троа шо да кажиш ко ќе те прашаат...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.308
Поени од реакции
12.305
Стар си за да се палиш на лајкови... и не треба да те иритира што твоите размисли немаат одобрувачки одзив кај членовите на форумов, едноставни постави се на нивно место и прочитај што им зборуваш и како...

Можеби ќе сфатиш каде те „мести“ црквата... и сета таа налудничава потреба да се вреска наоколу Вистина, Вистина - а знаеме дека во амбисот само големиот Демон вреска Вистина, без да има било каква форма истиот!
Но, до таму дојде стариот еон, бездната... ниту еден пат нема што води во стариот еон преку таа Бездна од која се исплашија...

Не знам дури ни од каде да почнам да ти објаснам каде е застанат стариот еон и зошто... и целата тема за „крај на времињата“ и проклетата ваша „втора смрт“ која ја преместивте отаде смртта...

Затоа имаш нов Закон и нова пракса и начини... кои не смееш ниту да ги погледнеш, не пак да ги пробаш... и се минува и „јас сум патот“ како што зборуваше големиот иницијант се оствари: јас сум патот за себе си, како што ти си патот за себе си - и ќе поминеш! ;)
Зависи колку пати ќе мора да се враќаш на оваа проклета мала планета и нејзините сенки... но ќе поминеш.

П.С. @dARK_ElementaL сам ќе научи тоа што мисли дека треба да научи низ времето... ти добро му помагаш во тоа. Благодарам.

Kajgana Shop

На врв Bottom