Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување
Kako што реков поназад, нафтата тек ќе рипа сега кога Саудијците се договорија со Русите (тие од ОПЕК после сами се редат).

Ај па и ти, што ти менуваат во животот тие пишљиви 18% ??

За менување јас си знам, мои пари моја одлука. Дал ќе правиме книговодствени гимнастики и тоа ќе пресметам дали ми се исплати.

Пак ќе прашам: ЗАШТО да ми земат повеќе од заработеното.
ЗАШТО НЕ НАМАЛАТ РЕГУЛАЦИИ, па да можам повеќе да заработувам, автоматски поголем износ ќе плаќам во буџет :toe:[DOUBLEPOST=1509910285][/DOUBLEPOST]
Па околу 3 децении искуство со финансиски текови, овластено сметководство, факторинзи... Државно нормално, порано немавме приватни факултети. И даноци. И ги слушам :vozbud:
Во секој случај, мада од постарите овде со некои и лично се знаевме, не би овде повеќе за семејни ствари со оглед на околинава во моментов.

Друже само годините и кај учеле беше прашањето.
Секоја чест за нив и што се реални а и богами доста виделе за тие години ;)

Ако работиш за 200 евра месецот да ќе ти смени, ама на 650-700 евра плата сеедно ми е.

дури има говеда на кои им е сеедно никогаш од ова нема да биди држава.
тебе те боли курот за некој кој зема 200еур плата оти ти сркаш 700
некој го боли за другите шо не пушеле па тој сакал да пуши кај ќе му прдни
трет сака да паркира кај ќе му прдни... и така во недоглед.
себичњак до себичњак...

колку треба да си глуп за да НЕ знаеш дека повисоки акцизи секогаш ќе значат повисока крајна цена?
и колку треба да си дрво за да НЕ знаеш дека тоа ќе влијае на АПСОЛУТНО сè останато?

не сме ние шведска или данска, кај нас и најмалото поскапување има последици по народот, оној со 200 евра плата, за кој те боли. очигледно. ;)

п.с.
им благодариме на владатарите што толку многу се грижат за нас, аман нека не се грижат до толку за чистиот воздух и загадувањето со подигање на акцизите за горивата. аман.

п.п.с.
грујо ни еба се по список овие 10 години, сега зајакот ќе ни го здомајчи.
така и ни треба кога пола држава има интелегенција на ниво на комарец.

Јас сум мала фирма и кога имав вработени земаа поголема плата од мене, дури го дозволуваше законот тоа, после мораше управителот да има поголема плата од сите други.

Инаку за газдите што толку се препичуваш и ги спомнуваш, сите се договорија со новата власт и си тераа и понатаму како што им чини.
Незнам зошто цело време вртиш како киша око крагуевца? Не ти се јасни прашањата или што е проблемот? Те боли онаа минимална плата? Тука се сложваме ако те боли. Не треба да постои такво нешто како минимална плата. Но се плашам дека моето решение повеќе ќе те здоболи. Многу повеќе.

Незнам зошто цело време вртиш како киша око крагуевца? Не ти се јасни прашањата или што е проблемот? Те боли онаа минимална плата? Тука се сложваме ако те боли. Не треба да постои такво нешто како минимална плата. Но се плашам дека моето решение повеќе ќе те здоболи. Многу повеќе.

Јасни ми се прашањата и гледам во што сакаш да ме вовлечеш. Јас едно зборувам ти друго сакаш да ми наметниш.

Инаку само сакам со разговоров да го видам твојот ментален склоп :)

Не сакаш да имаш приватен бизнис, сакаш друг да ти бери гајлето, ама те нервираат газди и шефови :pos:

Инаку секој вработен треба да си го добива заслуженото и плата и пензиско и здравствено. И добро е што ги направи тие реформи ДПМНЕ. Само јас и ти сме различни светови, тебе ти треба колектив (социјализам) и друг да ти кажува што треба да правиш. Јас сум изразит индивидуалец и не трпам друг да ми кажува што треба и како да правам, сакам сам да си одлучувам за мојата судбина.

Последно уредено:
Јасни ми се прашањата и гледам во што сакаш да ме вовлечеш. Јас едно зборувам ти друго сакаш да ми наметниш.

Абе да ти пукни душата муабетот.
Анализирај кој ти брани. Мене ми требаше два поста од тебе за да сфатам дека никот ти одговара сосем на карактерот. Тенеке.[DOUBLEPOST=1509917934][/DOUBLEPOST]

Не сакаш да имаш приватен бизнис, сакаш друг да ти бери гајлето, ама те нервираат газди и шефови :pos:

Инаку секој вработен треба да си го добива заслуженото и плата и пензиско и здравствено. И добро е што ги направи тие реформи ДПМНЕ. Само јас и ти сме различни светови, тебе ти треба колектив (социјализам) и друг да ти кажува што треба да правиш. Јас сум изразит индивидуалец и не трпам друг да ми кажува што треба и како да правам, сакам сам да си одлучувам за мојата судбина.
Имав и јас свој бизнис уште во сега далечната 98 година. Не се сеќирај прилично сум запознаен со тематката.
И таман работа во мојот случај ако чекам друг да ми кажи што треба да правам. Со над 25000 волти работам , нема тука многу простор за грешки и прашвање што треба да правам.
И да ме нервираат таканаречени газди и шефови. За способните воопшто немам забелешки.
Па одлучувај си кој те брани. Зошто земаш други на душа, тоа не ми е јасно.
Интересно ова како го рече заслуженото, плата и осигурање. Колку е тоа заслужено? Како одредваш кој колку заслужил и према тоа колку треба плата да земи? Што ти е репер? Од муабетот гледам дека ти пречи законската минимална плата од 12000 денари или колку беше. Твоите вработени не заслужле 12000 денари плата или околу 15 -16000 се комплет со се придонеси? Да им даваше повеќе воопшто немаше ни да спомниш за тоа, немаше да те тангира тебе колку е минималната, ама вака некако многу ти се виде а ? Не треба толку, многу им е а ?. Ццццццц

Последно уредено:
Да сте живи и здрави по дома, да си ги слушаш и баш ме интересира кај завршиле тие и одприлика колку години имаат.

Затоа и првиот пат ти напишав не води инает, убај постови имаш на други теми :D

А за прогресивен од 01.01.2019 стапките ќе се 10% и 18% а планираат плус уште една 14% ама се двоумат. Износот што ти е над 1.000 евра ќе ти биде оданочен со 18%, до 1000 со 10% како и досега. Бидејќи над 1000еур влегувале во категорија на Богати :D
реално даноците би требало да бидат
0% до 20 000 денари месечно(во моментов е до 7500 денари без данок) 20 000 пошто тоа е за некој минимум живот.
10% од 20 до 60 000 месечно делот, не на целата плата.пошто 30 000 му треба за нормален живот на една фамилија од 4 члена. двајца вработени идеално би било да имаат 1000 евра приход месечно.
30% за над 60 000 месечно делот,не на целата плата
не глеј на 1000 евра како апсолутна цена, глеј дека потрошувачка кошничка е 500 евра месечно, а ти заработуваш х2 од тоа.
а фактот дека бајаги луѓе тука не им е познат ценовниот мултипликатор на горивото кажува доста за неписменоста на народов или простата партиска штабска логика да се поддржува нешто.`што ти менува 200 денари месечно` боуже боуже.
има левичари,има десничари и има партиски полтрони што голтаат све што ќе им се сервира од штаб.
мислите дека е левичарски да се вработува во јавна администрација на ангро како наводните десничари пред тебе? врска нема. ова е само продолжување на истата гомнарска политика што не доведе до ова дереџе. а таа нема врска со левица или десница. има врска со криминал.

патем, најголемиот проблем со давачкава за `екологија` е што воопшто нема врска со екологија. па затоа и таквите реакции на `објаснувањата` на бранимир за новата давачка што ќе ги рани новите административци.
инаку од оформување на влата до сега, сдсм се има задолжено 600милиони евра. едно ск2014 а немаат дадено отчет за што се потрошени тие пари. сите се праат дека не го гледаат розевиот слон во собата.

инаку од оформување на влата до сега, сдсм се има задолжено 600милиони евра. едно ск2014 а немаат дадено отчет за што се потрошени тие пари. сите се праат дека не го гледаат розевиот слон во собата.

That is what I'm talking about...

вака не се води економија. удри со стапот по сиромаштијата, а во меѓувреме сервирај му популистички идеи као „ефтина“ струја или укината радио дифузна такса.

проблемот е посуштински од тоа.
во државата треба:
1. во ФЕР судски процеси да се расчисти со криминалот и криминалците (а не да изгори покрај сувото и суровото во обид да се исчисти раководството на вмро - ме боли стапот за политика, збораме за криминал... треба да легнат во затвор криминалците. од оние најситните со украдени 3-5-15 илјади евра до милионерите)
2. да НЕ се дозволат следни криминални дејанија на оние кои се владатари (звучи како научна фантастика нели?)
3. СИТЕ пари кои се трошат на популизам и глупости да се пренаменат во социјала, здравство, да се јакне ПРИВАТНИОТ сектор, а не да се превработува во администрација (за која до некни се кукаше дека има превработеност)
4. да не се презадолжува државата кај ММФ и слични странски робовладетелски организациии

Сепак звучи како научна фантастика ;) :oleee:

Денес дознав дека сум богат човек, ма да јас возам бензинец со плински уред, но сепак не сум од оние 60% од најсиромашните.

Бранимир Јовановиќ од Финансии даде 7 причини за зголемување на акцизата за дизелот

5. Покачувањето на акцизата на дизелот нема да ги погоди најсиромашните. Дури 60% од сиромашните домаќинства во Македонија немаат автомобил. Најмногу ќе бидат погодени оние кои возат повеќе, а тоа се пред сѐ побогатите.

пошто 30 000 му треба за нормален живот на една фамилија од 4 члена. двајца вработени идеално би било да имаат 1000 евра приход месечно.
30% за над 60 000 месечно делот,не на целата плата

Не ми се допаѓа горниот твој заклучок (n)
Кој тоа треба да одлучува колку мене ми е потребно за нормален живот... зашто било кој друг да одлучува за мене колку ми е доволно, ако сам си заработувам ?
Ниту ми помогнал да заработам, напротив со регулации само ми одмогнале и отежнале.

Зашто 30% да плаќаш на делот над 60.000 денари ?
Нели сите по устав сме еднакви пред закон или тоа не важи ?

Сакате успешно општество, тогаш гледајте да направите услови тие што имаат помалку како да дојдат до повеќе, а не обратно.

http://plusinfo.mk/vest/132789/tevd...le-strucni-da-ne-manipulirale-so-temata-dizel
"Апелираме посебно до медиумите, ако не се стручни, да не манипулираат на оваа тема. " :tapp::tapp:

Почитуван Г-дин Тевдовски апелирам до вас иако сте стручен (ова е сомнително) НЕ МАНИПУЛИРАЈТЕ со нас граѓаните дека акцизата ја зголемувате од еколошки причини, не сме сите партиски паразити или глупи.
Доколку на 01.01.2019 резултатите покажат дека загадувањето во 2018 било исто или поголемо од 2017, да ја укинете акцизата целосно.

Неможе само нови закони и регулации а состојбата се полоша и полоша.

"До 1 јануари 2018 година Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) ќе додели 75 решенија за Јавните комунални претпријатија за утврдување на цената на водата. Според РКЕ, поголем дел од општините имаат потреба од зголемување на цената на водата."

Многу убаво си напишале дека ОПШТИНИТЕ имале потреба. :D
Нормално вработените во водовод ќе си бидат сместени во нова климатизирана зграда од 20+ милиони евра, редовна плата, бонуси, службени возила (со автобус срамота е) итн итн.

Денес дознав дека сум богат човек, ма да јас возам бензинец со плински уред, но сепак не сум од оние 60% од најсиромашните.

Бранимир Јовановиќ од Финансии даде 7 причини за зголемување на акцизата за дизелот

5. Покачувањето на акцизата на дизелот нема да ги погоди најсиромашните. Дури 60% од сиромашните домаќинства во Македонија немаат автомобил. Најмногу ќе бидат погодени оние кои возат повеќе, а тоа се пред сѐ побогатите.
има ЕДНА јака причина, ама тој не ја кажа, Дизелите кај нас воглавном работаат повеќе во место ( малку се тие со стоп систем)

Не ми се допаѓа горниот твој заклучок (n)
Кој тоа треба да одлучува колку мене ми е потребно за нормален живот...
Па се знае кој одлучува. Државниот завод за статистика.
Си слушнал за потрошувачка кошничка така ?

Па се знае кој одлучува. Државниот завод за статистика.
Си слушнал за потрошувачка кошничка така ?

Г-дин Владе сум слушнал за кошничката, туку кој на мајчинаму го одредил Ставре или Тевдо да кажува што мене ми е доволно ???

Неможе петко трајко арбен да викаат доволно ти се 1.000 евра.
Сам работам сам одлучувам.
Доколку сум кај нив на список или кај тебе тогаш ОК.
Не мешај сега и ти баби и жаби како Летко, арен човек барем ти беше.

Кај е другар ти Летко, го снема нешто, здравјето го држи ли или вишок пари сега му доаѓаат па на шетање со госпожата удри.

Г-дин Владе сум слушнал за кошничката, туку кој на мајчинаму го одредил Ставре или Тевдо да кажува што мене ми е доволно ???

Неможе петко трајко арбен да викаат доволно ти се 1.000 евра.
Сам работам сам одлучувам.
Доколку сум кај нив на список или кај тебе тогаш ОК.
Не мешај сега и ти баби и жаби како Летко, арен човек барем ти беше.

Кај е другар ти Летко, го снема нешто, здравјето го држи ли или вишок пари сега му доаѓаат па на шетање со госпожата удри.
Како бе кој ги оредил? Јас, Ти, мнозинството граѓани кои си ги искажаја своите желби и очекувања на последните парламентарни избори.
Ставре и Тевдо ти се гласот на граѓаните на републиката и нивна задача е да ги исполнат нивните очекувања како знаат и умеат. Во случајот мнозинството граѓани сметаат дека 1000е ти се сосем доволни за нормален живот. Дури и многу. И затоа ке си платиш поголем данок :toe:.
Можи не ти е по кеф ама јбг потребите и желбите на мнозинството се побитни од потребите и желбите на поединецот. Тоа го викале демократија, она де кога мнозинството одлучува.
П.с Лет незнам кај е. Доволно е возрасен за сам да се грижи за себе и на никој да не му полага рачун каде ја шета госпожата. Кој да го знае , можи и му е срам да пиши.
Ко ке се појави слободно прашај.

Како бе кој ги оредил? Јас, Ти, мнозинството граѓани кои си ги искажаја своите желби и очекувања на последните парламентарни избори.
Ставре и Тевдо ти се гласот на граѓаните на републиката и нивна задача е да ги исполнат нивните очекувања како знаат и умеат. Во случајот мнозинството граѓани сметаат дека 1000е ти се сосем доволни за нормален живот. Дури и многу. И затоа ке си платиш поголем данок :toe:.
Можи не ти е по кеф ама јбг потребите и желбите на мнозинството се побитни од потребите и желбите на поединецот. Тоа го викале демократија, она де кога мнозинството одлучува.

1. Само 2ти имам гласано во досегашниов животен век и тоа во минатото. Така да сега имам целосно право да критикувам што би рекол комичарот George Carlin.

2. Ако не си знаел не е демократија туку Републиканско уредување т.е. имаш особа која те претставува/застапува пришто таа особа од кога ќе биде избрана К ја боли за сограѓаните.

3. Не ја води темата на политика, ти ја отворија другата тема, иди таму слободно, има доволно пациенти.
4. Гомнариите на претходните ни со 100% да ни земаат цела година нема да ги покрие.
Тенеке многу убаво ти објасни ама ти со Летко сте ЈНА генерација и не сакате да прифатите тие објаснувања.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom