- Член од
- 21 август 2009
- Мислења
- 123
- Поени од реакции
- 49
Од прилика од 300 до 600 денари.филтер пумпа за 40 литри аквариум, цена ????
Sent from my SM-J510FN using Tapatalk
Од прилика од 300 до 600 денари.филтер пумпа за 40 литри аквариум, цена ????
kade e najevtina?Од прилика од 300 до 600 денари.
Според мене пумпата е слаба .. 300Л на 1 час , што значи ја врти водата околу 3.5 пати. Значи имаш минимална филтрација.. јас би ти препорачал да земеш пумпа хоб (hang on back) барем со јачина од 500л на час ем ќе добиеш повеќе простпр во аквариум ем подобра филтрација. Плус карасот се знае дека е аквариумско прасе и прља повеќе од другите риби. Доколку ја смениш може да се подобри водата но и немора да значи дека е тоа.Decki, da ve prasam nesto ako moze, znaci vodata vo akvariumot ne e nekako mnogu cista, a osobeno ako ja sporeduvame so ona od akvariumite po pet shopovi i pokraj toa sto regularno ja menjam i slicno. Znaci vaka ova se konfiguraciite na akvariumot:
- 30 cm sirina
- 25 cm dolzina
- 40 cm visok
Filter: Atman at f101 interen i Pumpa sto pusta meuri
Dekoracija: pesok i malo objektce
50% od vodata menuvam ednas nedelno i sungerot od filterot go mijam so vodata na akvariumot isto taka ednas nedelno.
Ribi: 4 oranda so sredna golemina i 3 ancistrusi.
Hrana: ednas na den
Dali ima nekoj pretpostavka zosto vodata ne e tolku cista ? Da ne e do filterot, da ne treba da go menuvam so sunger kako sto poveketo koristat ?
Vi blagodaram na brziot odgovor, jas koga go zedov filterot kao mi rekoa deka taman si e za mojot akvarium deka ima mali dimenzii (spored edna kalkulacija na edna webstrana ima 30 litri) ama mislam deka vo pravo ste, deka ne e dovolen ni za 30 litri deka i meuri koga posta epten se mali i dava slaba cirkulacija na povrsinata pa zatoa si kupiv air pump za da pomaga, no ako e problemot kaj filterot, togas sto potopen filter mi bi sovetuvale deka tie sto se prikacuvaat ne gi sakamСпоред мене пумпата е слаба .. 300Л на 1 час , што значи ја врти водата околу 3.5 пати. Значи имаш минимална филтрација.. јас би ти препорачал да земеш пумпа хоб (hang on back) барем со јачина од 500л на час ем ќе добиеш повеќе простпр во аквариум ем подобра филтрација. Плус карасот се знае дека е аквариумско прасе и прља повеќе од другите риби. Доколку ја смениш може да се подобри водата но и немора да значи дека е тоа.
Извини ама јас се водев од предходниот пост што пиша дека е 95л аквариумот.. според димензиите ти е 30л и е мал за такви риби и толку риби.. или смени го аквариумот или намали со риби т.е смени ги. Карас бара мин 100л аквариум.Vi blagodaram na brziot odgovor, jas koga go zedov filterot kao mi rekoa deka taman si e za mojot akvarium deka ima mali dimenzii (spored edna kalkulacija na edna webstrana ima 30 litri) ama mislam deka vo pravo ste, deka ne e dovolen ni za 30 litri deka i meuri koga posta epten se mali i dava slaba cirkulacija na povrsinata pa zatoa si kupiv air pump za da pomaga, no ako e problemot kaj filterot, togas sto potopen filter mi bi sovetuvale deka tie sto se prikacuvaat ne gi sakam
Пред се добредојде назад во светот на акваристиката .Здраво дечки, нова сум на форумов и релативно нова во акваристика
Е сега вака, купив аквариум малку непланирано, тргнав по стаклена кугла, се вратив дома со цел аквариум, ама имав некое искуство веќе со аквариум пред многу години па не сум целосно изгубена. Меѓутоа не сум сигурна дали имам проблем.
Димензиите точни не си ги знам на аквариумот меѓутоа вака од око е 30х40х25 цм, имам филтер Shark SB300F и термометар, декорации сеуште никакви, планирам постепено да додавам за да не направам преголеми потреси, планирам да си набавам од понеделник и грејач затоа што немаше во сите петшопови 25ка ко за мојот аквариум - во него имам два караши и 3 стаклари - им давам само листеста храна за сега за да ги проучам подобро, немам имано аквариум добри 10 години многу работи ми се заборавени.
Проблемот за кој што се плашам е дека не сум сигурна дали имаат проблем со амонијак и/или пх затоа што многу време се на долниот дел во аквариумот - а на таму има огледало и можеби само таму им е интересно да се таму.
Знам дека ако им е проблем пх би имале црвено кај жабрите, и тоа го има само на едниот стаклар и едниот караш што се бели - или јас не знам да проценам убаво па ми изгледаат така зошто се бели.
Ги гледам дека малку се нервозни посебно кога ќе се приближам кај аквариумот, претпоставувам си сеќаваат дека така ги бркале со мрежа па нели, си имаат зошто да бегаат.
Тоа што ме интересира е ваше мислење оти до понеделник нема да издржам да почекам за во петшоп да прашам, и друго што ме интересира е совети дали нешто друго ми фали во аквариумот освен нели се разбира песок и камења -.-
Планирам треви да ставам понатаму, меѓутоа сеуште немам обезбедено простор и сега ми стои во близина на прозор а сончева светлина знам дека е катастрофа за алги и ќе неможам да го исчистам.
Видете на сликите, немојте да ме запалите на клада & teach me masters
Јас знам 2 недокажани теории.Sakam da prasam od sto zavisi polot kaj novorodenite ribi kaj zivorotki. Nekolku moli mi se mrestat po nekolku pati i 99% se zenki. Mi rekoa deka polot zavisi od hemizmot na vodata, tocno e? i kakva treba da bide vodata za zenki, mazjaci ili mesani?