Греење со пелети

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.998
Поени од реакции
1.283
Каков е соодносот на потрошувачка пелети vs нафта ? Имам 6 кв печка на пелети за која трошев по тон и половина на сезона (во просек по 8 до 10 часа работа) за греење на околу 50 м2 (изолација 8 см стиропор). Бидејќи треба да поставувам парно (за 150 м2) планирав да купам котел на пелети Термофлукс околу 1500 евра, но во последен момент купив котел на нафта за цена од 500 евра. Со котелот на пелети минимум би ми требале 3 тона по сезона, па се поставува прашањето дали сум се заебал на нафта или не ? Во секој случај ќе имам три грејни тела (печка на пелети, котел на парно и клима он/оф) :)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Каков е соодносот на потрошувачка пелети vs нафта ? Имам 6 кв печка на пелети за која трошев по тон и половина на сезона (во просек по 8 до 10 часа работа) за греење на околу 50 м2 (изолација 8 см стиропор). Бидејќи треба да поставувам парно (за 150 м2) планирав да купам котел на пелети Термофлукс околу 1500 евра, но во последен момент купив котел на нафта за цена од 500 евра. Со котелот на пелети минимум би ми требале 3 тона по сезона, па се поставува прашањето дали сум се заебал на нафта или не ? Во секој случај ќе имам три грејни тела (печка на пелети, котел на парно и клима он/оф) :)
Не си се заебал...ако те интересира може да прерачунаш...најди калориска вредност и цена на пелети и нафта па пресметај. Ефикасноста на печките е речиси иста...Поефтино е на нафта ефтини се печките. Е сега нафта е нафта...смрди цена варира доста итн. Мислам дека ќе заштедиш сега за сега со нафтата.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
1l nafta ima kaloricna vrednost kolku 2kg peleti. Peletite iskacat mislam nalce poeftini ama ne do tolku da se isplaka investicija vo kotel.

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Колку м2 грееш? Инаку букови се ама БиоЕнерџи...
Греам околу 120м2 ...проблемот ми беше што во дневната ѕидот од надворешната страна не ми беше изолиран (само тој) поради спор.
Оваа година го изолирав внатрешно....па мислам дека ќе се намали потрошувачката за 4-500 кила минимум!

ПС. Јас мака мачев со БиоЕнерџи....чисти го почесто и пази на губре во вреќите...ја извадив жица од нив....а претходно ми се заглави спралата од нив.

Член од
1 јуни 2014
Мислења
191
Поени од реакции
281
Некој дали има земено Алфа плам Комо 15kW? Да сподели искуство со употреба, одржување, потрошувачка, достапност на сервис?

superstarpizza

Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Некој дали има земено Алфа плам Комо 15kW? Да сподели искуство со употреба, одржување, потрошувачка, достапност на сервис?
Јас имам Алфа Плам Гранде...од каде и да земеш прво вклучување....сервис и било каква поправка треба да ти е од офивијалниот сервис во Скопје!

Член од
20 јули 2017
Мислења
18
Поени од реакции
4
Здраво на сите.... на форумов сум нов и сум стварно изненаден колку добро се држите на темава сите што пишувате... прекопав се живо и диво по македонскиве форуми ништо вака добро не успеав да најдам околу пелетите.
Во план сум да се префлам од дрва на пелети и сум во дилема околу изборот на камин за етажно греење односно за парано кој би стоел во днената (дневна трпезарија и кујна ) која е 30тина квадрати, во предвит ми се следниве камини
1. Алфа плам 21kw или новиот модел од 17kw
2. Стил метал
3. Thermoflux interio 20kw
4. МБС
5. Екошпар
Секое мислење е добредојдено :)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Здраво на сите.... на форумов сум нов и сум стварно изненаден колку добро се држите на темава сите што пишувате... прекопав се живо и диво по македонскиве форуми ништо вака добро не успеав да најдам околу пелетите.
Во план сум да се префлам од дрва на пелети и сум во дилема околу изборот на камин за етажно греење односно за парано кој би стоел во днената (дневна трпезарија и кујна ) која е 30тина квадрати, во предвит ми се следниве камини
2. Стил метал
4. МБС
5. Екошпар
Прочитај за колку квадрати се и земи за колку ти треба овие се за окулу 100-120м2...ако имаш парно супер. Види колку и како ќе грееш може да ти грубо пресметам колку вреќи пелети ти требат...најдобри се букови А1 српски од складиште на големо од бензински макпетрол се поскапи. Инаку рачунај 10% зрачат во просторијата каде е печката 90% оди по вода во цевки.

Член од
1 јуни 2014
Мислења
191
Поени од реакции
281
2. Стил метал
4. МБС
5. Екошпар
Моментално се одржува Технома во СРЦ Борис Трајковски, два штанда имаат изложено котли и ќумбиња. Едните се официјални увозници на Алфаплам за Македонија, другите се гостиварска фирма еуротекника мислам се викаа. До недела имаат попусти додека трае саемот. Ја се распрашував баш за таа квадратура до 100m2. Алфаплам commo 21 ти е 83.000ден саемска цена, додека новиот модел Dino 17kw ми кажаа цена околу 97.000ден,ради пософистицирана електроника. Мене ми го препорачаа Commo 21 заради 5год.присуство на пазарот со задоволителни резултати. Commo 15 мислам дека рекоа 78.000 цена. Од друга страна ме зачуди зошто ги нема Екошпар, после толку рекламирање низ државава. Гостиварците имаа изложено италијански печки на пелети од Ferroli и AGE. За нив немам информации какви се. А да се сетив, имаше и една дебарска фирма за печки на пелети која прави модели за странство наводно?!? Не ми текнува на името.
Јас решив да не купувам годинава зашто тек догодина ќе се селам, да не губам 1год гаранција за џабе. Инаку би одел со екошпар или алфаплам што не значи дека се најдобри, него мене најмногу ми фаќаат око. Е сега ме плаши што алфаплам сервисот е во скопје а за други градови имале мобилни локални сервисери (забелешка на вработен на саем), а другар ми кажа дека се осетливи спиралите на неквалитетни пелети, доколку имаат џубре или што ти знам, додека од екошпар и семки да ставиш немало гајле. Колку е точно ова нека кажат тие што имаат.
Мислам дека колку толку ти расчистив некои дилеми. Поздрав.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.087
Поени од реакции
12.643
...

Е сега ме плаши што алфаплам сервисот е во скопје а за други градови имале мобилни локални сервисери (забелешка на вработен на саем), а другар ми кажа дека се осетливи спиралите на неквалитетни пелети, доколку имаат џубре или што ти знам, додека од екошпар и семки да ставиш немало гајле. Колку е точно ова нека кажат тие што имаат.
Мислам дека колку толку ти расчистив некои дилеми. Поздрав.
Мојот котел е од охридски Милкуз со моќност од 12 киловати - по италијански дизајн и италијанска лиценца, два пати се заглави спиралата во првата зима кога почнавме да го користиме бидејќи пелетите беа прилепски - македонско производство, но нечисти - имаше остатоци од дрвца во вреќите и два пати се заглави спиралата, поради што моравме да чекаме да пристигне сервисерот од Охрид, ај што патот од Охрид до Скопје преку Кичево трае 3 часа - со комбе патуваат, па уште и вториот пат имаа и други дефекти низ Скопјево, па моравме да чекаме да дојдат и кај нас. Но битно истиот ден кога им се јавивме дојдоа и ја одглавија спиралата - и кај двата дефекта мораа да го отвораат и да го расклопуваат котелот само за да ја извадат спиралата и дрвцето кое ја заглавило, минимум саат време работа, ако не и подолго.

Од тогаш ги избегнуваме македонските пелети и купуваме исклучиво српски, вообичаено купувавме Forest Enterprises, ги имам уште околу 30 вреќи во подрум, а минатата зима 2016/2017 не нарачавме пелети на големо, туку во 2 или 3 наврати купивме 15 или 20 вреќи од Бриколаж. Сеуште не знам какви им се плановите на моите за набавување пелети за оваа година, но изгледа ќе се повторува ланското искуство.

Прими го мојот совет и без разлика каков котел ќе купиш и без разлика колку се квалитетни Еко Шпар, внимавај на пелетите кои ги купуваш, не вреди да експериментираш со нечисти пелети, без разлика колку им е` квалитетна спиралата на Еко Шпар.

superstarpizza

Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
2. Стил метал
4. МБС
5. Екошпар

Од погоре веќе ти кажаа дека има саем....топло ти препорачувам да отидеш.

Инаку кога се мери квалитет....Центрометал Хрватските се поим за овие.

Инаку јас имам Алфа....пу пу спиралата сега да сега ми е добра...
Ама во втората година мислам беше ми рикна моторчето што ја врти спиралата.

Освен тоа други проблеми не сум имал.

Што се однесува до пелетите,......Пелети се...сепак го имаме луксузот за купеме една вреќа.
ТЕСТИРАЈТЕ....
И обавезно кога ги истурате во котел....гледајте во вреќата...никогаш не се знае што може “случајно“ да им падне во вреќата.

ПС.Гледај да не зимаш прејака ко мене...затоа што ќе ти троши повеќе за џабе!
Колку појака толку поглема потрошувачка.

Член од
9 август 2017
Мислења
51
Поени од реакции
43
Земавме 150 вреќи 15кг српски пелети А2 за 180ден парче прва зима е колку и како ќе се грееме појма немам. Ваљда ќе бидат доволни. Инаку има некој искуство со докуп за време на грејна сезона...цени? Лани имало проблеми прочитав. За квалитет некои викаат имало врска некои некои не...пепел имало повеќе а за калориска разлика незнам.
Lani bese ogromen problem so nedostatok na peleti, potocno koga bese najladnoto, duri stignaa i do 250denari vrekicka...
za ovaa sezona si zemav peleti nikom kavadarci..
I lani gi imav istite po 170denari vrekicka so dostava do doma, peletot e odlicen nema vnatre prasina, za da kupis dobar pelet ( koj nema da ti pravi mnogu gubre /pepel gledaj da bide zlatna boja i po moznost cista buka i a1 clasa i pazi na prasina vo vrekata ) a kolku pomalce pepel dobivas tolku podobro

Член од
1 јуни 2014
Мислења
191
Поени од реакции
281
Од погоре веќе ти кажаа дека има саем....топло ти препорачувам да отидеш.

Инаку кога се мери квалитет....Центрометал Хрватските се поим за овие.

Инаку јас имам Алфа....пу пу спиралата сега да сега ми е добра...
Ама во втората година мислам беше ми рикна моторчето што ја врти спиралата.

Освен тоа други проблеми не сум имал.

Што се однесува до пелетите,......Пелети се...сепак го имаме луксузот за купеме една вреќа.
ТЕСТИРАЈТЕ....
И обавезно кога ги истурате во котел....гледајте во вреќата...никогаш не се знае што може “случајно“ да им падне во вреќата.

ПС.Гледај да не зимаш прејака ко мене...затоа што ќе ти троши повеќе за џабе!
Колку појака толку поглема потрошувачка.
Можеш ли поконкретно да објасниш зошто ќе троши повеќе? Затоа што секој со кој зборев ме убедува дека баш треба да земам појака за да трошело помалку.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Можеш ли поконкретно да објасниш зошто ќе троши повеќе? Затоа што секој со кој зборев ме убедува дека баш треба да земам појака за да трошело помалку.
Појака е и дупло поскапа...ефикасноста е многу малку поголема 2-3%. Имаат режими на работа од мин до макс например мин потрошувачка на пелети кај 21 кв е иста со макс на 8кв...се регулира и ако има потреба се зема поголема зошто чини мнооогу повеќе. Се зависи од површината инаку џабе фрлени пари може и да се 40000+ а ефектот ист.

Kajgana Shop

На врв Bottom