една работа не ми е јасна зошто ги молат на албанциве за да земат бг пасош,(фактички им подаруваат) ЗОШТО си играат со нас,,што би добила бугарија от нив па дури сега пред некое време дури и се грабнаа за врат,ЗОШТО?!?!?ако се побројни от нас тогаш има смисла?!?!?
Не е баш така, на албанците не им даваа државјанства додека не беа квотите за мигранти. Но сега од кога се распределија квотите (не знам колкави се за БГ), решено е да да им се дава по нешто од две причини
-Да се пополни бројот на муслимани кои ЕУ налага, се со цел да се земат парите од ЕУ, наменети за нив, покрај тоа бугарите знаат дека со ЕУ пасош, албанците не седат во Бугарија, така да БГ, ќе ја исполни квотата, ќе ги земе парите, нема да донеси никој од надвор, и ќе ги задоволи барањата на ЕУ. Не си добро информиран, поголем број се даваат на турци.
-Подкрепа на тврдењата на историчарите дека БГ, дека БГ-е етнички до АЛ, односно Голо Брдо, дека постојат исламизирани Бугари, фактички изговор за некои подлабоки политички активности.[DOUBLEPOST=1508910515][/DOUBLEPOST]Процедурата (по незнам кој пат го кажувам ова) од 6 месеци, изгледа реална можност, но кога би била би била само од родител на дете, односно до прво колено[DOUBLEPOST=1508911032][/DOUBLEPOST]Лош муабет е што постои голема можност за прекин на скоро сите, кружат гласини дека ќе ограничат на околу 5%, и тоа на оние со неприкосновено потекло, со документ. Има муабет и дека лицата кои се баратели преку родител, ако родителот извадил државјанство без доказ само со потврда (беше така некое време), на детето тешко ќе му се даде државјанство ако тоа не поднесе добар доказ. Изговор за ова е дека апликантите по добивањето на државјанството, заминуваат во други држави во ЕУ, не плаќаат данок во БГ, а Бугарија за нив плаќа по околу 125 ЕУР, годишно, во фондовите на ЕУ, плус нешто помалку во фондот за НАТО. Значи чиста загуба.[DOUBLEPOST=1508911503][/DOUBLEPOST]Лично мене ме засега ова, Во БГ, имам регистрирано фирма за транспорт, и 4 камиони, пред месец-два, германските, француските, холандските, и останатите здруженија на камионџии и транспортери, побараа од советот на ЕУ, (може да се провери во економската комора на страната на ЕУ), да се ограничи бројката на вршители на транспорт од лицата не резиденти на ЕУ, кои имаат регистрирано фирми во ЕУ. Селекција би се вршела, според карактеристиката на флотата, на еуростандардите итн...
Како ми изгледа лоша е работата
Бугарија е исто така иритирана и од лицата подносители, без реална основа, затоа што им ја затрупа работата во администрацијата, им наметна проблеми и дополнителни вработувања.
Тие си ја бркаа работата е сега....