Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 март 2017
Мислења
61
Поени од реакции
127
Пред една недела бев во министерство да однесам дополнителни документи.пред мене имаше една девојка која го изгубила бројот од молбата и не знаела каков и е статусот па да и кажат. Дојде на ред и со тој на шалтер збореа и и ја провери преписката и и кажа дека е прекратена, и таа му вика што понатаму, а тој и одговори, от начело.таа му се спротистави и тој ладнокрвно и рече излегувај надвор

Член од
22 февруари 2011
Мислења
62
Поени од реакции
40
Здраво. Имам две три прашања. Чекав на задолжителна едно 12-13 месеци, ми се смена во финална, и сега сум 2-3 месеци мислам на финална. Се на се чекам две и пол години, инаку сум преку дедо ми, тој има бг државјанство едно 15 години. Има некаква надеж да мрдне работава за брзо, пошо ич не сум во тек со настаниве?

Член од
6 октомври 2017
Мислења
42
Поени од реакции
13
Zdravo imam edno prasanje pred 2 nedeli mi se smeni statusot od zadolzidelno vo segasniot na koj so glasi po prepiskata vi predstoi da bide izvrsen finalen ekspert predi da bide razgledana od sovetot za grazdanstvo so kako nataka kje bide use kolku se ceka a inace poteklo imam preku vujko i prv bratucet

Член од
9 октомври 2015
Мислења
378
Поени од реакции
464
Примаат, согласно законот.[DOUBLEPOST=1508869968][/DOUBLEPOST]Прекратени се 60%, од 2013/4, ама нема да ги најдеш овде на форумот. Пред две недели бев во Софија, правев муабет некои се жалеа, некои ќе почнеле на ново кога ќе била процедурата, некои се караа, излезе еден тип им кажа убаво, дајте доказ и ќе добиете, ако немате нема што да барате. Е сега поубаво како да ви кажам
Naj realen si na forumot.

Член од
29 октомври 2015
Мислења
24
Поени од реакции
15
Zdravo imam edno prasanje pred 2 nedeli mi se smeni statusot od zadolzidelno vo segasniot na koj so glasi po prepiskata vi predstoi da bide izvrsen finalen ekspert predi da bide razgledana od sovetot za grazdanstvo so kako nataka kje bide use kolku se ceka a inace poteklo imam preku vujko i prv bratucet
epa vo finalna se ceka otprilika 6 meseci. Moznite sledni statusi ti se:
- razgledana so polozitelno stanovishte, sledi izdavanje na ukaz (se molis ova da ti izlezi)
- izdadena za dopolnitelna proverka (mozi da treba da go odnesis da go pokazis original dokumentot vrz baza na koj baras drzavjanstvo)
- odbiena/ prekratena (ne daj boze... )

So srekja :)

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Решенијата на с'вета по б'лгарско гражданство не се обжалват

Отказ и обжалване

Законодателството на РБ не предвижда в'зможност за обжалване на отказите за издаване на указ за придобиване на б'лгарско гражданство по натурализација.

В приложимија закон ЗБГ не се с'д'ржа правна норма, којато да допуска с'дебно обжалване на мнението на С'вета по гражданство по основателността на молбата и предложенијата, св'рзани с б'лгарското гражданство, както и на предложението по чл. 34 ЗБГ, което минист'р'т на правос'дието отправја до Президента на Република Б'лгарија за издаване или за отказ за издаване на указ за придобиване, в'зстановјаване или освобождаване от б'лгарско гражданство.
С'дебното обжалване на административните актове (заповеди или решенија) винаги трјабва да се основава на нормативно овластјаване, и то с'с закон. адвокат
Законодателјат не е допуснал и предвидил в ЗБГ ред за обжалване на актове по чл. 33, ал. 3 и чл. 34 от закона и на това основание жалбата е подадена от ненадлежна страна - т. е. от страна, којато не разполага с правото на жалба по този закон, независимо от обстојателството за неприклјучилата административна преписка по подадена молба.

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
една работа не ми е јасна зошто ги молат на албанциве за да земат бг пасош,(фактички им подаруваат) ЗОШТО си играат со нас,,што би добила бугарија от нив па дури сега пред некое време дури и се грабнаа за врат,ЗОШТО?!?!?ако се побројни от нас тогаш има смисла?!?!?

Член од
2 октомври 2017
Мислења
14
Поени од реакции
3
Me interesira ako moze nekoj da objasni kako moze da se izvadi potvrda od kaj mladenov bez dokumetni od predci(stari dokument). bideki takov nemam a od skoro sum na finalna pa za sekoj slucaj da ne me stavat na dopolnitelna da znam sto ponatamu?i dali taka bez takvi dokumenti moze da se izvadi potvrda?

Член од
18 август 2017
Мислења
276
Поени од реакции
260
А што беше веста со тоа дека целосната процедура ке траела 6 месеци за бугарски пасош , ова точно е?

Се извинувам што напнав со прашањава , но сакам да се информирам и да започнам процедура :)
Mozno e samo ne vo meseci vo godini.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
една работа не ми е јасна зошто ги молат на албанциве за да земат бг пасош,(фактички им подаруваат) ЗОШТО си играат со нас,,што би добила бугарија от нив па дури сега пред некое време дури и се грабнаа за врат,ЗОШТО?!?!?ако се побројни от нас тогаш има смисла?!?!?
Не е баш така, на албанците не им даваа државјанства додека не беа квотите за мигранти. Но сега од кога се распределија квотите (не знам колкави се за БГ), решено е да да им се дава по нешто од две причини
-Да се пополни бројот на муслимани кои ЕУ налага, се со цел да се земат парите од ЕУ, наменети за нив, покрај тоа бугарите знаат дека со ЕУ пасош, албанците не седат во Бугарија, така да БГ, ќе ја исполни квотата, ќе ги земе парите, нема да донеси никој од надвор, и ќе ги задоволи барањата на ЕУ. Не си добро информиран, поголем број се даваат на турци.
-Подкрепа на тврдењата на историчарите дека БГ, дека БГ-е етнички до АЛ, односно Голо Брдо, дека постојат исламизирани Бугари, фактички изговор за некои подлабоки политички активности.[DOUBLEPOST=1508910515][/DOUBLEPOST]Процедурата (по незнам кој пат го кажувам ова) од 6 месеци, изгледа реална можност, но кога би била би била само од родител на дете, односно до прво колено[DOUBLEPOST=1508911032][/DOUBLEPOST]Лош муабет е што постои голема можност за прекин на скоро сите, кружат гласини дека ќе ограничат на околу 5%, и тоа на оние со неприкосновено потекло, со документ. Има муабет и дека лицата кои се баратели преку родител, ако родителот извадил државјанство без доказ само со потврда (беше така некое време), на детето тешко ќе му се даде државјанство ако тоа не поднесе добар доказ. Изговор за ова е дека апликантите по добивањето на државјанството, заминуваат во други држави во ЕУ, не плаќаат данок во БГ, а Бугарија за нив плаќа по околу 125 ЕУР, годишно, во фондовите на ЕУ, плус нешто помалку во фондот за НАТО. Значи чиста загуба.[DOUBLEPOST=1508911503][/DOUBLEPOST]Лично мене ме засега ова, Во БГ, имам регистрирано фирма за транспорт, и 4 камиони, пред месец-два, германските, француските, холандските, и останатите здруженија на камионџии и транспортери, побараа од советот на ЕУ, (може да се провери во економската комора на страната на ЕУ), да се ограничи бројката на вршители на транспорт од лицата не резиденти на ЕУ, кои имаат регистрирано фирми во ЕУ. Селекција би се вршела, според карактеристиката на флотата, на еуростандардите итн...

Како ми изгледа лоша е работата

Бугарија е исто така иритирана и од лицата подносители, без реална основа, затоа што им ја затрупа работата во администрацијата, им наметна проблеми и дополнителни вработувања.

Тие си ја бркаа работата е сега....

Последно уредено:
Член од
11 април 2015
Мислења
61
Поени од реакции
44
Dali moze nekoj vo PP da mi pise kontakt od posrednikot vo Ohrid? Ili ako imate drug da mi preporacate; Pocnav preku eden (kao bil "najdobar") i go baram so meseci ne mi se javuva> Blagodaram

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Dali moze nekoj vo PP da mi pise kontakt od posrednikot vo Ohrid? Ili ako imate drug da mi preporacate; Pocnav preku eden (kao bil "najdobar") i go baram so meseci ne mi se javuva> Blagodaram
А зошто сам не си бркаш работа. Посредник ти треба само во Софија за поднесување да акаш по шалтери. На страницата си ти пиши јасно и убаво. Преведувачи имаш, судот знаеш каде е .... само препорака, без доказ и тоа добар не ни почнувај

Член од
21 ноември 2009
Мислења
182
Поени од реакции
316
Не е баш така, на албанците не им даваа државјанства додека не беа квотите за мигранти. Но сега од кога се распределија квотите (не знам колкави се за БГ), решено е да да им се дава по нешто од две причини
-Да се пополни бројот на муслимани кои ЕУ налага, се со цел да се земат парите од ЕУ, наменети за нив, покрај тоа бугарите знаат дека со ЕУ пасош, албанците не седат во Бугарија, така да БГ, ќе ја исполни квотата, ќе ги земе парите, нема да донеси никој од надвор, и ќе ги задоволи барањата на ЕУ. Не си добро информиран, поголем број се даваат на турци.
-Подкрепа на тврдењата на историчарите дека БГ, дека БГ-е етнички до АЛ, односно Голо Брдо, дека постојат исламизирани Бугари, фактички изговор за некои подлабоки политички активности.
Поголема глупост немам прочитано.
Бугарите издејствуваа, Албанија да го признае бугарското малцинство во својата земја, а со оглед дека македонското не е признато, сега сите македонци во Албанија ќе се водат како бугари. Бо изминатив дваесетина години, скоро сите жители од деловите населени со македонско население извадија бугарски пасоши. Сега дури и школо ќе им отвораат на бугарски јазик. Со ова во Албанија преку ноќ се брише македонското малцинство (оние малите човечиња што се држеа за рака и гласаа). Со признавањето на малцинството нема да се даваат пасоши на албанците муслимани, туку на православните христијани од македонско потекло, Толку, не мислам да се објаснувам повеќе.

A

andrea85

Гостин
Негде нaзaд некoј стенoгрaмите ги oбјaви,претпoстaвувaм тaму гo имa.Некa пише @andrea85 aкo мoже дaли тaму гo прoчитaлa
http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2597/steno/ID/4753
na kraj od senogramot, t.e. pri kraj koga Petar Haralampiev dava mislenje.. ama interesen del. Se proiznese nekoj od gore za tie sto se prekrateni.[DOUBLEPOST=1508915963][/DOUBLEPOST]одговор на министерот на правосудието Цецка Вачева во врска со законопроектот д апрочитате сами, тука сите различно толкуваме :)

http://www.parliament.bg/pub/cW/20171013115831КП-753-03-52.1.PDF

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom