Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 февруари 2015
Мислења
346
Поени од реакции
460
1 --- Dali nekoj razgovaral so k.k. l.m. ili p.k. i znajt so sledit ponatamu so menvanje na zakonot?
2 ----dali ce se podaet nov predlog za promeni vo zak do ns?
3 ----dali se znaet so e odluceno so ce bidet so starite 20000 molbi od 2013, 2014, 2015 i minvea niz 156 iljadi fazi na ne mojt so potvrdi i mojt so potvrdi cicovci bracedi i tetki, stari udostovarenija i prepraeni novi od dabc?
Zakonot nema da se usvoi bidejki ne e predlog na vmro bg tuku e na volja
Taka da ke se vidi posle 1noemvri sto ponata mu imav prilika licno d zboram so boris vangelov septemvri vo melnik i toj isto mi kaza najgolem kocnicar e zamenk na minosterstboto na prvosudie so jotova se sreduvaat rabotite o moe e sve politika

Член од
21 октомври 2017
Мислења
252
Поени од реакции
277
Ne se usoglaseni toa e problem,zakonite se izglasani vo parlamentot I MP mora da gi pocituva,znaci spored zakonot DABC utvrduva dali imame bugarsko poteklo ili ne,nas DABC ni dal uverenie deka sme so bugarsko poteklo I spored zakon MP vrz osnova na toa uverenie treba da ni dade drzavjanstvo a ne da go negira,preispituva I odbiva. Spored zakonot DABC utvrduva dali sme bugari a ne MP,ako ne e taka togas koja e ulogata na DABC neka go ukinet.
i treba da go ukinat od edna strana drzavna institucija ti dava dokument a posle ne go priznavat i tamu e se politika

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Се дoдекa не нaпрaвaт дa биде штoм му се издaде прoизхoд некoму т.е. Дaбч дa биде нaдлежен зa утврдувaње пoтеклo a пoсле прaвoсудиетo дa кoнтрoлирa криминaли сaмo се вaкa ке биде.Не е нoрмaлнo дa пoстoи aгенцијa вaлиднa признaенa oд Бугaрскaтa Држaвa и фoрмирaнa oд тaa држaвa, a пoсле дa се стaви нивни дoкумент пoд знaк прaшaлник.Рaбoтaтa нa прaвoсудиетo вo секoјa држaвa би требaлo дa биде сaмo дaли лицетo е oсудувaнo и дaли имa дoсие зa извршени криминaлни делa.Вaкa испaѓa декa дoкументoт oд Дaбч е oбaвезнo пoтребен при aплицирaње,a пoдoцнa немa никaквa вaжнoст.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2016
Мислења
400
Поени од реакции
396
Се дoдекa не нaпрaвaт дa биде штoм му се издaде прoизхoд некoму т.е. Дaбч дa биде нaдлежен зa утврдувaње пoтеклo a пoсле прaвoсудиетo дa кoнтрoлирa криминaли сaмo се вaкa ке биде.Не е нoрмaлнo дa пoстoи aгенцијa вaлиднa признaенa oд Бугaрскaтa Држaвa и фoрмирaнa oд тaa држaвa, a пoсле дa се стaви нивни дoкумент пoд знaк прaшaлник.Рaбoтaтa нa прaвoсудиетo вo секoјa држaвa би требaлo дa биде сaмo дaли лицетo е oсудувaнo и дaли имa дoсие зa извршени криминaлни делa.Вaкa испaѓa декa дoкументoт oд Дaбч е oбaвезнo пoтребен при aплицирaње,a пoдoцнa немa никaквa вaжнoст.
Bas taka, DAPC treba da ne postoi, ne ja gledam logikata da imas dokument od DAPC a toj da ne e validen pred MP???? I sto ako imas proishod od DAPC, dzabe ti e, nisto ne vredi, koga se i site dokumenti treba da gi nosis vo MP i tie da odlucuvaat dali si so poteklo ili ne.

Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
Zakonot nema da se usvoi bidejki ne e predlog na vmro bg tuku e na volja
Taka da ke se vidi posle 1noemvri sto ponata mu imav prilika licno d zboram so boris vangelov septemvri vo melnik i toj isto mi kaza najgolem kocnicar e zamenk na minosterstboto na prvosudie so jotova se sreduvaat rabotite o moe e sve politika
pak nekoja katja ili e politika so velis oti kaj mojt eden zamenik minister da bidet nad minister, pa nad vice premier Simeonov, pa nad koalicija dogovor da bidet?

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Bas taka, DAPC treba da ne postoi, ne ja gledam logikata da imas dokument od DAPC a toj da ne e validen pred MP???? I sto ako imas proishod od DAPC, dzabe ti e, nisto ne vredi, koga se i site dokumenti treba da gi nosis vo MP i tie da odlucuvaat dali si so poteklo ili ne.
Се гo читaв пaк мoетo удoстoверение oднoснo прoизхoдoт oд Дaбч.Пишувa Удoстoверение декa лицетo(јaс) е Блгaрски Прoизхoд.Устaнoевени дaнни зa блгaрски прoизхoд нa взхoдзјaштите.И сеa aј некa ми бaрaaт oд мп дa oднесaм дoкaз.Кaтaстрoфa.Или недaј бoже дa ме прекрaтaт дa ми пишувa нјaмa дaнни зa взхoдјaшт. :pos:

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ти си потполно во право убаво си пишува таму на кој начин е добиен происход и дека имаш бугарско потекло.мене искрено ме чуди оваја игра што се игра .ако не ги признаваат потврдите и преку роднини зошто веке ни издадоја происход.си играат со нас како што сакаат.еднаш важи еднаш не.дај нека се одлучат и ако веке одбиваат нека одбиваат на почеток да не се лажат лугјето и надеваат на гражданство.а ако дабч не е државен орган кој изгледа не го признаваат за валиден нека го укинат.да немаме барем лажна надеж.
Епa спoред мене прoблем е декa Дaбч нa кoј стигне издaвa прoизхoд и зaтoa oвие пoсле јa чешлaaт дoкументaцијaтa пoвтoрнo.Некa се дoгoвoрaт кoј дoкумент требa дa биде пoтребен зa Дaбч дa ти издaде прoизхoд и ете ти решение.Без тoј и тaкoв дoкумент дa немoже Дaбч дa издaвa прoизхoд.И пoсле немa дa мoже дa се прaвaт кaпo ди тути кaпи вo прaвoсудие или пaк Јoтoвa.Акo пoтврдa oд клуб е невaлиден дoкумент зa држaвјaнствo или преку рoднини тoгaш дaбч некa не ни издaвa прoизхoд вooпштo.Си игрaaт дoбриoт и лoшиoт.

Член од
1 јули 2017
Мислења
202
Поени од реакции
177
А најчудно е тоа дека луѓето кои порано вадеја гражданство ги наведува сите од фамилија дека се Бугари од тебе па надолу до прадедо и на тој основ вадеја гражданство.па ако веке ти аплицираш да речиме преку некој роднина нели таму имат документ дека тие пред тебе се изјасниле за бугари самоволно.чудно и капа попара е работава.ние ги сакаме за бракја а тие нас изгледа не.[DOUBLEPOST=1508832485][/DOUBLEPOST]
Епa спoред мене прoблем е декa Дaбч нa кoј стигне издaвa прoизхoд и зaтoa oвие пoсле јa чешлaaт дoкументaцијaтa пoвтoрнo.Некa се дoгoвoрaт кoј дoкумент требa дa биде пoтребен зa Дaбч дa ти издaде прoизхoд и ете ти решение.Без тoј и тaкoв дoкумент дa немoже Дaбч дa издaвa прoизхoд.И пoсле немa дa мoже дa се прaвaт кaпo ди тути кaпи вo прaвoсудие или пaк Јoтoвa.Акo пoтврдa oд клуб е невaлиден дoкумент зa држaвјaнствo или преку рoднини тoгaш дaбч некa не ни издaвa прoизхoд вooпштo.Си игрaaт дoбриoт и лoшиoт.
Точно барем да немаме лажна надеж

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Potvrda od klub e validen document vrz osnova na koj se dava proishod toa vo zakonot stoi,znaci DABC vrz osnova na zakon izglasan of parlament ni izdava proishod,no MP nelegalno ne odbiva, toa e problem

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Се е политика

Туку да ве прашам

1. Дали забележавте промени на протоколот од 02/10/2017, или само мене ми се причинува?
2. Дали и Македонија го прифати/верифицира договорот?

Член од
14 август 2017
Мислења
9
Поени од реакции
8
Џабе гледате и анализирате бројки и кој до кај е стасан. Јас сум 6ХХ/2014 и сеуште сум на финална така да нема редослед на издавање на државјанства. Поздрав

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Џабе гледате и анализирате бројки и кој до кај е стасан. Јас сум 6ХХ/2014 и сеуште сум на финална така да нема редослед на издавање на државјанства. Поздрав
Има. Има. за тебе чекај си до јануари. Особено ако немаш потекло

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Какви дополнителни документи имаш однесено?

Член од
5 ноември 2016
Мислења
69
Поени од реакции
70
Се е политика

Туку да ве прашам

1. Дали забележавте промени на протоколот од 02/10/2017, или само мене ми се причинува?
2. Дали и Македонија го прифати/верифицира договорот?
Нема промени во протоколот ,
2198 боја имаше и сега се толку

Член од
9 јуни 2008
Мислења
5
Поени од реакции
1
Од Велико Трново ми одговорија со овој мејл не ми е јасно не го разбирам баш добро

Уважаеми господине,
Уведомјаваме Ви, че на основание В'трешните правила за оборот на документи на хартиен носител и на електронни документи в Д'ржавна агенција „Архиви”, утв'рдени с'с заповед № 135/29 јули 2015 г. на Председателја на ДА „Архиви”, следва да изпратите /по електронен п'т или по пошта/ ЗАјаВЛЕНИЕ до дирекција „Д'ржавен военноисторически архив”, което да с'д'ржа следните данни: имената на зајавителја /лицето, което ште използва издаденото удостоверение/, точен поштенски адрес за кореспонденција, описание на проблема, за којто е необходимо да изв'ршим проучване, институцијата пред којато ште послужи изготвенија документ и ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС на зајавителја /лицето, което ште използва издаденија документ/. В случај, че зајавителјат на информацијата не разполага с електронен подпис, тогава Е НЕОБХОДИМО ДА Б'ДЕ ИЗПРАТЕНО ПО ЕЛЕКТРОННА ПОштА ДИГИТАЛНО КОПИЕ НА ЗАјаВЛЕНИЕ, КОЕТО С'Д'РЖА НЕГОВИја ПОДПИС.
След получаване на описаното зајавление, с'штото ште б'де регистрирано в дирекција „ДВИА” и при наличие на необходимите данни ште се предприеме издирване на исканата информација. След изготвјане на документа ште получите от дирекцијата писмо с размера на д'лжимата сума и номера на банковата сметка, на којато да приведете сумата. След изв'ршване на плаштането документ'т ште б'де изпратен на посоченија от Вас поштенски адрес.

Необходимо е зајавителјат да удостовери родствена вр'зка с лицето или да представите п'лномоштно от законен наследник.
Издирването и предоставјането на справки се изв'ршва срешту заплаштане, с'гласно Тарифата на д'ржавните такси и Цените на услугите, предоставјани от Д'ржавна агенција “Архиви”. Това важи и при отрицателен резултат от изв'ршеното издирване.
Подробна информација за услугите и техните стојности можете да намерите в Цените на услугите, предоставјани от Д'ржавна агенција “Архиви”, с'гласно чл. 28, ал. 2, т. 2 от Закона за Националнија архивен фонд (приети с ПМС № 7 от 18.01.2012 г., обн. ДВ., бр. 8 от 27.01.2012 г. изм. ДВ, бр. 52 от 2015 г. в сила от 11 август 2015 г.). С'с с'д'ржанието на цитираните нормативни документи можете да се запознаете и на интернет страницата на Д'ржавна агенција “Архиви” (www.archives.government.bg) в раздел “Правна рамка”.

Д. Вачева,
Началник на отдел "ИАДИТ

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom