Независност на Каталонија

• Креатор на темата Креатор на темата gjoko-mkd
  • Време на започнување Време на започнување
Никој не се чувствува должен да брани некого , фундаментално право за слобода е Каталонците да имаат своја држава , Палестинците , Курдите итн.
da samo sto vtorive so krv sakaat da ja dobijat, tesko deka ovie neznive so hipsterski i hipi nacini ke izdejstvuvaat bilo kakva nezavisnost.
Za kosovo padna krv, za krim znaeme sto sve se desavase, i tamu padna krv, kurdi, palestinci ginat sekoj den za nekoja si svoja kauza, ovie neznive so plackite na pike na televizija mozat samo eden kur u usta da dobijat ako imaat sreka i toa, i tolku da bide.
Kakva nezavisnost be ne si praete bajram na mozokot, ne ide toa taka lesno, so edno protivustavno referendumce i tolku, se bara mnogu poveke od toa a kataloncite toa tesko deka go imaat u sebe, baskija ja imase ETA koja shirese strav i trepet u spanija ( i pak jalovo ), a ovie sto imaat ? Pike. :pos:

А зашто тогаш бунтовниците во Сирија ги подржува ЕУ ... и тие го кршат уставот на Сирија па никој не ги осудува. Или Асад е тиранин а овие во ЕУ "демократи" .
Притоа законите на кои се повикуваш НЕ важат за политичарите и не ги почитуваат. Во тој случај секој нормален човек има обврска да се побуни. Штета што полицијата секогаш ја брани власта без да размисли за иднината.

Шпанија има огромни финансиски проблеми, дури мислам ова со референдумот намерно сега е предизвикано за да се свртат проблемите на друга страна :cautious:

Апсолутно никаква корелација нема Сирија со Каталонија. Ама апсолутно никаква.

Каталонскиот јавен долг е во висина од 100% од нивното БДП, од кој 75% е кон Шпанија.
Испаѓа дека Шпанија им ги финансирала ќефовите на Каталонците.

Затоа нека се држат подалеку од економски теми. Нека кажуваат таму национални басни како биле посебна нација, како биле тепани и малтретирани небаре они се единствениот народ што јадел ќотек и нека мафтаат гордо со знамето што личи на шпанска верзија од плагијат кубанско знаме. :kafence:

Никој не се чувствува должен да брани некого , фундаментално право за слобода е Каталонците да имаат своја држава , Палестинците , Курдите итн.

Се надевам дека нема да сум оф-топик али ме интересира една работа. Ако Каталонија толку сака независност а и Барселона како фудбалски клуб ја посакува таа независност, тогаш зошто се зборува за тоа во која лига ќе игра понатака Барселона? За тоа дека ќе бираат кај ќе играат, тоа може само да го сонуваат али зошто од клубот се расправа дали ќе играат во Француска лига, Италијанска или па Премиер лига. Ако сака Барса независност тогаш нека си направат своја Каталонска лига и нека играат со Еспањол кој прв до 20 победи и на тој да му ја дадат титулата. Каква е таа слобода што ја сакаат ако ги избацат од Ла Лига а после се приклучат во Француска лига?

da samo sto vtorive so krv sakaat da ja dobijat, tesko deka ovie neznive so hipsterski i hipi nacini ke izdejstvuvaat bilo kakva nezavisnost.
Za kosovo padna krv, za krim znaeme sto sve se desavase, i tamu padna krv, kurdi, palestinci ginat sekoj den za nekoja si svoja kauza, ovie neznive so plackite na pike na televizija mozat samo eden kur u usta da dobijat ako imaat sreka i toa, i tolku da bide.
Kakva nezavisnost be ne si praete bajram na mozokot, ne ide toa taka lesno, so edno protivustavno referendumce i tolku, se bara mnogu poveke od toa a kataloncite toa tesko deka go imaat, u sebe baskija ja imase ETA koja shirese strav i trepet u spanija ( i pak jalovo ), a ovie sto imaat ? Pike. :pos:

Баскија е во понезавидна положба од Каталонија ,географската положба не им иде во прилог .
Засега е мирно бидејќи сакаат да издејствуваат посредништво од ЕУ , но Рахој ја пушти армијата како помош на полицијата и допрва ќе има крв таму .

Последно уредено:
Во 2006 е изгласан нов статут за автономна Каталонија на референдум , кој потоа е одбиен од Мадрид , а гадот Рахој тогаш како лидер на опозиција прави протести низ цела држава . Откако е тој на власт 7 години одбива разговор и преговори .
Не знам што браните десничарски фашист .

Ај сега напиши ги тука резултатите и излезноста од референдумот за новиот статут на Каталонија од 2006 година :)

Каталонскиот јавен долг е во висина од 100% од нивното БДП, од кој 75% е кон Шпанија.

Затоа нека се држат подалеку од економски теми. Нека кажуваат таму национални басни како биле посебна нација, како биле тепани и малтретирани небаре они се единствениот народ што јадел ќотек и нека мафтаат гордо со знамето што личи на шпанска верзија од плагијат кубанско знаме. :kafence:

WTF?
Каталонија како автономна покраина нема никаква финансиска самостојност , тоа колкав е долгот укажува дека се товарат обврски кон централната власт , а не дека Мадрид ги финансира ќефовите на Каталонците .

Разликата е во тоа што Шпанија е држава, а Југославија од тоа време не беше. Башка нема друга држава која ќе застане позади Каталонија како покраина да се оддели. Во споредбата со Косово и те како треба да се напомене лицемерноста на бирократска ЕУ, али и околностите се различни од аспект на поддршка и геостратешки планирања. Нема што да бара било кој во изграден и развиен регион како Каталонија, додека во матен регион геостратешки битен за сите криминали на балканот односно патот на сите органи, бело робје, оружје од и до Блиски Исток и Балкан па дрогата од Блиски Исток и Турција, шверцот на нафта... ехеее мал миљон интереси имаа Американците и другите да го направат косовското прашање хуманитарна криза за да влезат они. ЕУ е и сервилна према Америка, и лицемерна према послабите. А и од интерес им е на ЕУ да го завземат овој став со цел да обесхрабрат вакви сепарации во иднина на своја територија. Незнам каква е таа независност што ќе ја прогласат на 9ти како што зборат, поготово без употреба на сила од една од двете страни.

Се надевам дека нема да сум оф-топик али ме интересира една работа. Ако Каталонија толку сака независност а и Барселона како фудбалски клуб ја посакува таа независност, тогаш зошто се зборува за тоа во која лига ќе игра понатака Барселона? За тоа дека ќе бираат кај ќе играат, тоа може само да го сонуваат али зошто од клубот се расправа дали ќе играат во Француска лига, Италијанска или па Премиер лига. Ако сака Барса независност тогаш нека си направат своја Каталонска лига и нека играат со Еспањол кој прв до 20 победи и на тој да му ја дадат титулата. Каква е таа слобода што ја сакаат ако ги избацат од Ла Лига а после се приклучат во Француска лига?

А што е битно каде ќе се приклучат , таму каде што има поголем финансиски бенефит нормално .[DOUBLEPOST=1507197348][/DOUBLEPOST]Македонија тешко се избори за независноста , посебно што не излегува на море , опкружена со соседи кои направија блокади .

Во првата година беше призната само од Бугарија , а Жељу Жељев издејствува Русија да не признае а потоа и Турција .

Каталонскиот јавен долг р во висина од 100%, од кој 75% е кон Шпанија.

Тоа што ти кажуваш дека нема корелација не значи дека е така. Во Сирија почетоците беа од домицилно население, после 6-7 години суша, голем број луѓе останаа без приходи додека Асад и компанија даноци си наплаќаа а без да возвратат. После големите си искористија тоа за други цели.
Народот се побуни. Исто ти е Каталонија. Народот се буни.

Ај сега извади и податок колку се полни буџетот на Шпанија од Каталонија а колку од другите, за да имаме целосна слика а не таа што ти одговара само ;)

Прашањето е зашто сега се јавуваат вакви сепаратистички движења низ ЕУ ?
Притоа народ се буни само кога стомакот му е празен.

ко можеше Косово што е последно срање на земјината топка, зошто да не може Каталонија што може Косово да го купи со се партали.
Можеше Косово пошо Србија е последно срање, Каталонија не може ради Шпанија

Catalonia accounts for nearly a fifth of Spain's economy, and leads all regions in producing 25% of the country's exports.

It contributes much more in taxes (21% of the country's total) than it gets back from the government.
Independence supporters have seized on the imbalance, arguing that stopping transfers to Madrid would turn Catalonia's budget deficit into a surplus.

Catalonia has a proven record of attracting investment, with nearly a third of all foreign companies in Spain choosing the regional capital of Barcelona as their base.

Volkswagen (VLKAY) and Nissan (NSANF), for example, both have plants near Barcelona.

Тоа што ти кажуваш дека нема корелација не значи дека е така. Во Сирија почетоците беа од домицилно население, после 6-7 години суша, голем број луѓе останаа без приходи додека Асад и компанија даноци си наплаќаа а без да возвратат. После големите си искористија тоа за други цели.
Народот се побуни. Исто ти е Каталонија. Народот се буни.

Ај сега извади и податок колку се полни буџетот на Шпанија од Каталонија а колку од другите, за да имаме целосна слика а не таа што ти одговара само ;)

Прашањето е зашто сега се јавуваат вакви сепаратистички движења низ ЕУ ?
Притоа народ се буни само кога стомакот му е празен.

Во Сирија има диктатор шо владее на позиција наследена од татко, немаш вакво уредување како што познаваме ние во Шпанија или поголем дел од Европа. Таму имаш геостратешки судир и граѓанска војна за други причини. Не постои паралела со Референдум во Каталонија. Референдумот е поблизок случај со Шкотска и Косово.

Најинтересен е муабетот дека Каталонија ја ранела Шпанија.
:pos:

Каталонија денес е ова што е само ради тоа што Шпанија е дел од ЕУ и Каталонија е дел од Шпанија. Просперира оти има е дел од силна држава

Можеби е регион со најголема економија, ама таму каде што вистински се мери економската моќ на граѓаните (GDP per capita) e дури четврт.

Убаво ти кажав, подалеку од економија. Нека се држат за опсесија со национални чувства, естелади чоколади шоидае.

Најинтересно беше едно интервју со тоа дечурланата од протестите во Барселона. Девојчето вика "сигурни сме ќе останеме дел од ЕУ. Германија и Франција не можат тоа јавно да го кажат ама тајно не подржуваат. Сигурни сме дека ќе ја убедат Шпанија"

Океееј:pos:[DOUBLEPOST=1507198446][/DOUBLEPOST]
Catalonia accounts for nearly a fifth of Spain's economy, and leads all regions in producing 25% of the country's exports.

It contributes much more in taxes (21% of the country's total) than it gets back from the government.
Independence supporters have seized on the imbalance, arguing that stopping transfers to Madrid would turn Catalonia's budget deficit into a surplus.

Catalonia has a proven record of attracting investment, with nearly a third of all foreign companies in Spain choosing the regional capital of Barcelona as their base.

Volkswagen (VLKAY) and Nissan (NSANF), for example, both have plants near Barcelona.

Да и доколку излезат од Шпанија и ЕУ, како непризната држава сигурно ќе доживеат невиден процут на економијата или ќе остане иста во најмала рака. Сите ќе се тепаат таму да инвестираат.:icon_lol:

Преку 80% од производите и услугите од Каталонија се пласираат во останатиот дел од Шпанија.

Јас верувам дека после прогласување на независност уште ќе се пласираат на Шпанскиот пазар или во ЕУ без никакви проблеми :icon_mrgr:

Можеше Косово пошо Србија е последно срање, Каталонија не може ради Шпанија
така а? значи толку од демократијата и правдата, послабиот кој го ебе, за посилниот правила не важат.

А што е битно каде ќе се приклучат , таму каде што има поголем финансиски бенефит нормално .

Значи на крај све се сведува на кешот. Бараат независност зошто немаат финансиски бенфит да се во состав на Шпанија а ќе бараат Барселона да игра во друга лига а не во своја зошто така ќе имаат поголем финансиски бенфит, колку е иронично ова. Колку и да е невозможно, замисли федерациите на Шпанија, Германија, Франција, Италија и Англија ги одбијат и им кажат: -Вие сметате дека имате фундаментално право да имате своја држава, тогаш имате и фундаментално право да имате своја лига и ние нејќеме да ви го попречуваме тоа право.

В

Можеби е регион со најголема економија, ама таму каде што вистински се мери економската моќ на граѓаните (GDP per capita) e дури четврт.

На лагата и се куси нозете .

2.png

With 7.45 million people, the region accounts for 16% of Spain’s population. Its €215.6bn (£191bn) economy, larger than that of most countries in the eurozone, generates more than one-fifth of Spanish GDP, while Catalonia’s exports of €65.2bn represent more than one-quarter of the national total. At about €37bn, foreign investment in Catalonia accounts for more than one-quarter of inward investment to Spain.

Catalonia also has lower unemployment and generally less income inequality than the rest of Spain. At 13.2%, the region’s jobless rate contrasts favourably with the 17.2% for the country as a whole. GDP per capita is not Spain’s highest, but it is higher than the national average, while inequality is lower. Catalans are more likely to feel well off than than Spaniards as a whole.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom