Bodhidharma
- Член од
- 17 септември 2011
- Мислења
- 10.783
- Поени од реакции
- 15.399
He who knows does not speak.
He who speaks does not know.
He who speaks does not know.
Лајкчето ме потсети дека имаше една квота што сакав да те цитирам, ако сум свесен за мојата свесност, дали уствари сум јас чиста свесност?Има само еден начин да дознаеш кој си а тоа е преку негација(елиминација) и тоа по следната рецепта:
That who you can see, you are not; that which you can observe, you are not; that which you can become aware of, you are not.
Не можеш да бидеш свесен за својата свесност.....тоа ти е едноставно чуство(sense, знаење) може и нов збор треба да се измисли. Пример замисли си дека само слух имаш, и ти слушаш се што те опкружува и знаеш дека слушаш, арно ама не можеш сам себе да се слушнеш како слушашЛајкчето ме потсети дека имаше една квота што сакав да те цитирам, ако сум свесен за мојата свесност, дали уствари сум јас чиста свесност?
Drugarce, samo citas knigi i citiras izreki, a ne gi razbiras u sustina. Drugim rechima mlatesh prazna slama.Не можеш да бидеш свесен за својата свесност.....тоа ти е едноставно чуство(sense, знаење) може и нов збор треба да се измисли. Пример замисли си дека само слух имаш, и ти слушаш се што те опкружува и знаеш дека слушаш, арно ама не можеш сам себе да се слушнеш како слушаш, од оваа причина и методата на самоспознавање
That who you can see, you are not; that which you can observe, you are not; that which you can become aware of, you are not.
Зен мајсторите викаат ако ми дадеш име ме убиваш....сакат да кажат дека на егзистенционална основа ние освен нашата идентификација ништо друго заедничко немаме со нашите тела.
Тоа ти по книги или е производ на самоспознавање?Drugarce, samo citas knigi i citiras izreki, a ne gi razbiras u sustina. Drugim rechima mlatesh prazna slama.
Sedni 15 min meditiraj malce, 2-3 meseca ke ti stane jasno sho e toa samo-svesnost. Samoanalizata ne e intelektualen proces, tuku proces na samo-posmatranje, to jest posmatranje na telesnite, umstvenite i emocionalnite zbivanja unutar nas.
Taka da odgovor na prasanjeto na drugarceto pogore e
SAMO-SVESNOST. Ali toa spoznavanje ode lagano lagano, javash javash , prasinka po prasinka, milimetar po milimetar.
Што мислиш за видеово? Дали е ова вистиснка душевност или Џим има внесено премногу его во неговиот душевен пат?Не можеш да бидеш свесен за својата свесност.....тоа ти е едноставно чуство(sense, знаење) може и нов збор треба да се измисли. Пример замисли си дека само слух имаш, и ти слушаш се што те опкружува и знаеш дека слушаш, арно ама не можеш сам себе да се слушнеш како слушаш, од оваа причина и методата на самоспознавање
Зен мајсторите викаат ако ми дадеш име ме убиваш....сакат да кажат дека на егзистенционална основа ние освен нашата идентификација ништо друго заедничко немаме со нашите тела.
Таман си еШто мислиш за видеово? Дали е ова вистиснка душевност или Џим има внесено премногу его во неговиот душевен пат?
Посебно интересна тема се глумците, во квалитетните исцелителски кругови прецизно раскажуваат дека има многу случаи каде се разболуваат поради директно соживување со улогата.Таман си е
Џим Кери глумејки до бесвест видел дека се е глума.....тоа е неговата медитација. Има неколку феномени кои им се случуваат на глумците, а поврзани со тие фејк персони. Имаш случаи на самоубиства дури од време на време.
Не дека Џим нема некои последици од тие идентификации со разни ликови......ама се гледа дека е над случувањата. Штом е над сите случувања тогаш тоа е право просветлување....тоа е критериумот за таа работа.....дали си мастер или слејв![]()
Што мислиш за видеово? Дали е ова вистиснка душевност или Џим има внесено премногу его во неговиот душевен пат?
Многу добро видео, одговори на многу прашања во темава.
Види, на темава одговорите ги признаваш само откако веќе ги имаш а не си знаел(не си земал у обзир) дека ги имашМногу добро видео, одговори на многу прашања во темава.