Независност на Каталонија

• Креатор на темата Креатор на темата gjoko-mkd
  • Време на започнување Време на започнување
Ригил поголем Каталонец од Каталонците.... Да знае Пике што човек имаме во земјава одма би му ја рентал Шакира :icon_mrgr:

Инаку тоа е џаци, Косово беше пандорината кутија, сега секој може да прогласува држава, Крим, Донбас, Каталонија, а нема да ме чуди во блиска иднина Шкотиве да си организираат уште еден референдум:toe:

Можда Шпанија ќе реагираат и ќе стават вето :D
Само ради тоа. Ке најдат начин низ мала врата да ја протнат пак во ЕУ некако.
Или ќе ги помират со Шпанија или нема независност.
Нема шанси да ја остават надвор.

A Catalan Republic, also known as the Catalan State (Estat Català has so far been proclaimed four times:

• In 1641, by Pau Claris.
  • In 1873, by Baldomer Lostau as the "Catalan State".
  • In 1931, by Francesc Macià as the "Catalan Republic within the Iberian Federation".
  • In 1934, by Lluís Companys as the "Catalan State within the Spanish Federal Republic".

Lluís Companys i Jover
21 June 1882 – 15 October 1940) was the President of Catalonia , from 1934 and during the Spanish Civil War.
He was a lawyer and leader of the Republican Left of Catalonia (ERC) political party. Exiled after the war, he was captured and handed over by the Nazi secret police, the Gestapo, to the Spanish dictatorship of Francisco Franco, who had him executed by firing squad in 1940. Companys is the only incumbent democratically elected president in European history to have been executed, and seventy-five years later the council of war which sentenced him is still in force.[DOUBLEPOST=1506933785][/DOUBLEPOST]In 1900, the population of Catalonia was 1,966,382 people and in 1970 it was 5,122,567. The sizeable increase of the population was due to the demographic boom in Spain during the 60s and early 70s as well as in consequence of large-scale internal migration from the rural economically weak regions to its more prospering industrial cities. In Catalonia that wave of internal migration arrived from several regions of Spain, especially from Andalusia, Murcia and Extremadura.

За сите што се чудат за излезноста , еве податок дека дел од жителите на Каталонија не се Каталонци по род туку доселеници од Андалузија , Мурсија и Екстремадура.[DOUBLEPOST=1506934761][/DOUBLEPOST]

Последно уредено:
Каде бе преку ред...нека си земе бројче педеров :pos:

map_of_macedonia.jpg

-5.4m eligible voters
-3m votes today

Ова се 42 % ? :D[DOUBLEPOST=1506936469][/DOUBLEPOST]Следен разумен чекор,е драги мои сограѓани и скопјани,е да населба Ѓорче Петров прогласи отцепуцање од Скопје и независност како држава по примерот на Монако .....За наш председник го предлагам во духот на соживот и рамковен договор ,Агим Красниќи
agim-krasniqi-01-250.jpg

А за премиер,Трајче В.

Veljanovski-2-copy.jpg

А за спикер на собрание,

14616-sobranie-na-ffm-05032016-6684.jpg

А химната .....

Денес нека почне независно Ѓорче !!!

Последно уредено:
Секоја независност почнува од дното , Шпанија нема што да блокира повеќе , даноците нема да одат кон централната власт. Но треба да се свесни дека членство во ЕУ е невозможно , и без тоа ќе издржат.

Не е само членство во ЕУ, нема да можат да станат членки на ОН. Ниту една држава нема да сака да отвори дипломатски односи со нив и сите релевантни играчи кажаа дека единство прифаќаат единствена Шпанија. А Шпанија не е Србија туку е сериозен играч.

Абхазија и Јужна Осетија ја имаат Русија и Северен Кипар ја има Турција да им дава финансиски инекции. Каталонија тешко некој ќе ја подржи.[DOUBLEPOST=1506938989][/DOUBLEPOST]
зошто? како ЕУ понуди автоматско членство на Шкотска? Каталонија нема теоретски шанси да ја остават надвор од ЕУ. Овен ако и за тоа не запнале самите да излезат.

Никогаш на Шкотска не и било понудено автоматско членство. Напротив, и беше кажано дека патот ќе мора да го изоди од почеток. Истото го кажа Јункер пред неколку дена и за Каталонија и нагласи дека е ова внатрешно шпанско прашање на сите шпанци.

Сите лидери на држави застанаа на страната на Шпанската држава и побараа почитување на шпанскиот устав и единството на Шпанија.

Единствена прифатлива опција е референдум на ниво на цела Шпанија на на кој што сите Шпанци ќе може да сњ изјаснар за отцепување на Каталонија.

Никогаш на Шкотска не и било понудено автоматско членство. Напротив, и беше кажано дека патот ќе мора да го изоди од почеток. Истото го кажа Јункер пред неколку дена и за Каталонија и нагласи дека е ова внатрешно шпанско прашање на сите шпанци.

Шкотска сега е надвор од ЕУ по Брегзит , да беа паметни нема да упаднеа во таа замка и заплашување.

Кратка историја на Каталонија.

Наместо државите да се спојуваат и да соединуваат во 2017 година, тие се цепкаат што повеќе во очекувања дека ќе живеат подобро и послободно а не знаат или намерно се прават будали дека ако случајно некогаш станат независни животот ќе му се загорчи и нема да постојат воопшто од разно разни блокади,ембарга и се останато..ене ги и Албанците што останаа да живеат во Косово знаат како му е бидејќи одеднаш почнаа да плаќаат сите струја,даноци,комунали и се останато..мислеа како под Србија ќе му биди се гага даено исто како кај нас во Фиром...Албанците во селата не се свесни под оваа банана држава какви придобивки имаат и ако некогаш се решат за оделување и федерализација страшно ќе зажалат иако тоа е невозможно.

И овај Ригил неможам да го разберам во каков филм е влезен...никогаш а дури ни тогаш Каталонија нема да биди независна,тоа Србија што е никој и ништо се противи на независноста на Косово , а камоли Шпанија со цела моќ што ја има,членка на Нато и Еу и подршка од сите моќни држави во светот..никогаш нема да оформат свое судство,полиција,образование и сектор за финансии односно народна банка....овие се скелетот на една држава и нема никаква теорија да функционираат самостојно во овој поглед бидејќи никој нема да му дозволи.

Шкотска сега е надвор од ЕУ по Брегзит , да беа паметни нема да упаднеа во таа замка и заплашување.

Кратка историја на Каталонија.

Европа играше чесно и на страна на УК па не ги охрабри Шкотите 2014.
УК на тоа врати со нож у грб и Брексит.
Реално од Брексит ништо не се знае, комплет хаос е.

Конкретно, ван политични калкулации, никој нема да дозволи или да сака една Шкотска или Каталонија да се надвор од ЕУ.
Нема никаква теорија. Можат што сакаат да зборуваат, ако се отцепени, ќе гледаат по брза постапка да ги примат во ЕУ пак.
Никој нема да остави такви стратешки позиции, да може утре да станат Руски поморски бази на пример.
Не случајно сите поморски земји, Романија, Бугарија, Хрваска, еве сега Црна Гора, по брза постака ги пикнаа во ЕУ..

И овај Ригил неможам да го разберам во каков филм е влезен...никогаш а дури ни тогаш Каталонија нема да биди независна,тоа Србија што е никој и ништо се противи на независноста на Косово , а камоли Шпанија со цела моќ што ја има,членка на Нато и Еу и подршка од сите моќни држави во светот..никогаш нема да оформат свое судство,полиција,образование и сектор за финансии односно народна банка....овие се скелетот на една држава и нема никаква теорија да функционираат самостојно во овој поглед бидејќи никој нема да му дозволи.

Судство , полиција и образование имаат . Сектор финансии и Народна банка е тешко да се формираат? :icon_lol:

Единствена прифатлива опција е референдум на ниво на цела Шпанија на на кој што сите Шпанци ќе може да сњ изјаснар за отцепување на Каталонија.
И ваков референдум ќе им биде глупост.

Си има начин како ова да се реализира, по пат на избори. Со добиени избори партијата со нивната програма добива легитимитет и од кога ќе им пројдат барањата по институционален пат тогаш се прави референдум.

Директно решавање на вакви прашања преку референдум е изигрување на целиот правен и институционален систем.

Конкретно, ван политични калкулации, никој нема да дозволи или да сака една Шкотска или Каталонија да се надвор од ЕУ.
Нема никаква теорија. Можат што сакаат да зборуваат, ако се отцепени, ќе гледаат по брза постапка да ги примат во ЕУ пак.
Никој нема да остави такви стратешки позиции, да може утре да станат Руски поморски бази на пример.

Британија си го избра патот а тој е неповратен , надвор од ЕУ . Шкотска откако ќе се осамостои многу лесно може да стане членка на ЕУ.

Судство , полиција и образование имаат . Сектор финансии и Народна банка е тешко да се формираат? :icon_lol:

Имаат крастајците,пак под директива од централата од Мадрид работат..зошто ако имаат полиција не ги спречија вчера оние националната гарда што тепаа луѓе под улиците?..си седеа како бајчиња и си ќутеа оти така му е наредено бидејќи знаат што ќе му се случи ако возвратат..образование и судството му се Шпански со Шпански устав..сектор за финансии и народна банка неможат да оформат бидејќи сите финансии и даноците одат директно во Мадрид па овие ги распределуваат по зоните..не си прај филмој

Британија си го избра патот а тој е неповратен , надвор од ЕУ . Шкотска откако ќе се осамостои многу лесно може да стане членка на ЕУ.
Британија избра, дали е неповратен не знам. Кан, градоначалник на Лондон пред една недела се изјасни за втор референдум. Ништо не еизбрано кога ниту самите знаат што сакаат тој Брексит да биде/значи..

За Шкотска да, точно, многу лесно по брза постапка.
Овие што си ја имаат мувата на капата со сепаратисти како Шпанија ќе се противат, но сепак, под една формула или друга, ќе ја протнат.

Каталонија ќе може да стане членка прво ако ја признаат ко држава, а тоа тешко да се случи. И Шпанија едно вето може да им даде ко нас Грција и после може да се сликаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom