Независност на Каталонија

• Креатор на темата Креатор на темата gjoko-mkd
  • Време на започнување Време на започнување
За Словенија се слагам , но каков ќе беше резултатот во Македонија ако во референдумското прашање го немаше делот "со право на влез во иден сојуз на суверени држави на Југославија?"

Ист, максимум 10% понизок

Sent from my SM-J320FN using Tapatalk

Шпанската економија ќе претрпи штета ама тоа што ќе и се случи на Каталонската економија ќе биде запишано по учебниците за економија.

Сопствена валута , фискална и монетарна политика , сон на секоја членка во еврозоната во моментов.[DOUBLEPOST=1506929599][/DOUBLEPOST]
Ист, максимум 10% понизок

Многу понизок , огромен дел од постари лица тогаш биле против целосна независност.[DOUBLEPOST=1506929869][/DOUBLEPOST]Нека го поставеа референдумското прашање во Каталонија со додаток - со право да пристапи во идна заедница на шпански суверени држави, колку ќе излезеа? :D

Последно уредено:
Сета елџибити либерална педерлана труби по медиумите како полицијата била брутална, а од клиповите што можев да забележам истите тепаат по претходно предупредување, ако не слушате полициска наредба за одстранување на противуставни и нелегални дејствија што очекувате да им се обратат писмено па да чекаат одговор од 15 дена...
Факт е дека има(ше) бруталност од полицијата, но тоа е само споредно во целава ситуација. Времето и тајмингот на каталонскиот референдум остава многу простор за сомневање. Колку и лично и емоционално да симпатизирам со Каталонците, очигледно е дека вакви сецесионистички движења се дешаваат само подршка од моќен (надворешен) спонзор. Примерот со Курдите е последно потврдување на тоа, без подршка на САД никогаш немаше да се деси референдумот за Курдистан во Ерeбил (Ирак).

Чив интерес е рушење на стабилноста на Шпанија?
Можеби следново може да понуди основа за некои претпоставки? Ова подолу е со целосна подршка од каталонските власти:
http://www.catalannews.com/politics...rcelona-urging-spain-to-take-in-more-refugees

Факт е дека има(ше) бруталност од полицијата, но тоа е само споредно во целава ситуација. Времето и тајмингот на каталонскиот референдум остава многу простор за сомневање. Колку и лично и емоционално да симпатизирам со Каталонците, очигледно е дека вакви сецесионистички движења се дешаваат само подршка од моќен (надворешен) спонзор. Примерот со Курдите е последно потврдување на тоа, без подршка на САД никогаш немаше да се деси референдумот за Курдистан во Ерeбил (Ирак).

Чив интерес е рушење на стабилноста на Шпанија?
Можеби следново може да понуди основа за некои претпоставки? Ова подолу е со целосна подршка од каталонските власти:
http://www.catalannews.com/politics...rcelona-urging-spain-to-take-in-more-refugees
Факт е дека имаше бруталност, но каква бруталност сум гледал ова е пичкин дим рецимо за полицијата во Србија, Русија...
Исто така факт е дека позади референдумот стојат големи играчи и идни планови за прекројување на европа и тренирање на строгоќа во случај на непослушност од европските држави преку внатрешни терористички напади, но сега медиумски се фокусираат на полициската бруталност, која што ке повторам е пичкин дим за некои држави, а и негледам како би ја решиле на друг начин ситуацијава без ќотек, кога тие тепаните непочитуваат полициска наредба.

Јасно е веќе дека имаат некој силен спонзор, ама стварно не ми е јасно што толку Шпанија се замерила? Јас сум апсолутно против секое ново менување на граници особено на ваков сепаратистички и нелегален начин. Целосно е во право Шпанија и нејзините органи ако Уставниот суд и парламентот одлучат дека е неуставно тогаш должни се да ја спроведат одлуката и да (пробаат) да го спречат тоа. Инаку јас целосно го оправдувам таканареченото насилство за мене тоа е бранење на територијален суверентитет и интегритет што би го направила секоја држава. Џабе им е на Каталонија ќе завршат како Косово, Палестина, Тајван итн. ќе им требаат години за целосно да застанат на нозе.[DOUBLEPOST=1506931233][/DOUBLEPOST]П.С. Еден од голем процент од нашиот прост и затуцан народ кој врска нема со меѓународни закони, устав, закони и сл, кој прв пат слуша за Каталонија сега коментираат да се казнела Шпанија да реагирала ЕУ :tapp: Само се прават паметни а не се, тоа е проста маса затруена со македонизам и национализам зачинето со неукост и простотилук

Јасно е веќе дека имаат некој силен спонзор, ама стварно не ми е јасно што толку Шпанија се замерила? Јас сум апсолутно против секое ново менување на граници особено на ваков сепаратистички и нелегален начин. Целосно е во право Шпанија и нејзините органи ако Уставниот суд и парламентот одлучат дека е неуставно тогаш должни се да ја спроведат одлуката и да (пробаат) да го спречат тоа. Инаку јас целосно го оправдувам таканареченото насилство за мене тоа е бранење на територијален суверентитет и интегритет што би го направила секоја држава. Џабе им е на Каталонија ќе завршат како Косово, Палестина, Тајван итн. ќе им требаат години за целосно да застанат на нозе.[DOUBLEPOST=1506931233][/DOUBLEPOST]П.С. Еден од голем процент од нашиот прост и затуцан народ кој врска нема со меѓународни закони, устав, закони и сл, кој прв пат слуша за Каталонија сега коментираат да се казнела Шпанија да реагирала ЕУ :tapp: Само се прават паметни а не се, тоа е проста маса затруена со македонизам и национализам зачинето со неукост и простотилук
Тако звана либерал педерлана или скратено ЛГБТ

Јасно е веќе дека имаат некој силен спонзор, ама стварно не ми е јасно што толку Шпанија се замерила?
Малку наивно прашање... Што им се замери Југославија? Или многу други држави кои беа растурени, или сега се растураат?
Примерот со Југославија е добар пример за нас, пошто од една страна и јас сум (и секогаш сум бил) за македонска независност, ама од друга страна исто и разбирам зошто САД ја уништија Југославија.

Одговорот тие прашања е едноставен: divide et impera
https://en.wikipedia.org/wiki/Divide_and_rule

Не е спорен мотивот. Но тајмингот е интересен.
Уште една потврда дека живееме во „интересни“ времиња... Како што вели онаа старата кинеска клетва: „Да даде господ да живееш во интересни времиња“.

Интересно да се согласам со Ванлок дека поголеми играчи ги користат емоциите на каталонците, само не верувам дека мислиме на истите играчи и двајцата

^
Баче ти често имаш проблем со идентифицикација на играчите. :coffee:

Цепкањето е регресија, али па си имаат веројатно и причина. Неможе да се цели кон глобализација а истата да биде раководена од корумпирани институции. Тоа е во суштина проблемот на ЕУ, а очигледно и дека секоја држава си има внатрешен проблем од тој тип. Солидарноста има рок на траење затоа што е во природата на човекот да злоупотребува.

Нека им кажат сите ЕУ бирократи и демократи на копче, фала на Хилари и Бил и нека си ја чешаат главата сеа. Иако, нешто многу не се претргнаа во Брисел да го коментираат вчерашниот ден, веројатно го третираат како внатрешен проблем на Шпанија. Кој им е крив на каталонците што не дале беса дека ќе дилаат авганистанска роба низ Европа и оружје и дека ќе ги држат курвите за одреден процент. Имаше уште на полувреме Барса - Лас Палмас да летаат томахавки у сред Мадрид.

Сопствена валута , фискална и монетарна политика , сон на секоја членка во еврозоната во моментов.

Која валута или монетарна политика кога ниту една земја од ЕУ ниту пак Кина или САД па и Русија нема да ја прифати нивната независност.
Веднаш ќе го изгубат единствениот пазар, производите ќе им останат заглавени по складови оти Шпанија ќе го блокира секој производ со нивна декларација, нема да може банки пари да пренесуваат ниту да се тргува.

Крахот има да биде од епски размери оти од дел од Шпанија ќе станат недифинирана територија како Абхазија, Јужна Осетија и Северен Кипар. Со таа разлика што овие три држави имаат голем брат а Каталонија ќе нема никој.

Косово ќе има повеќе интернационални признавања од нив.

^
Баче ти често имаш проблем со идентифицикација на играчите. :coffee:

Не сме сите потковани со такво геополитичко знаење како твоето

Која валута или монетарна политика кога ниту една земја од ЕУ ниту пак Кина или САД па и Русија нема да ја прифати нивната независност.
Веднаш ќе го изгубат единствениот пазар, производите ќе им останат заглавени по складови оти Шпанија ќе го блокира секој производ со нивна декларација, нема да може банки пари да пренесуваат ниту да се тргува.

Крахот има да биде од епски размери оти од дел од Шпанија ќе станат недифинирана територија како Абхазија, Јужна Осетија и Северен Кипар. Со таа разлика што овие три држави имаат голем брат а Каталонија ќе нема никој.

Косово ќе има повеќе интернационални признавања од нив.

Секоја независност почнува од дното , Шпанија нема што да блокира повеќе , даноците нема да одат кон централната власт. Но треба да се свесни дека членство во ЕУ е невозможно , и без тоа ќе издржат.

Границите се жива материја, редовно се менуваат, никогаш не останале исти. Не гледам причина зошто би се сменило тоа во иднина.[DOUBLEPOST=1506933272][/DOUBLEPOST]
членство во ЕУ е невозможно , и без тоа ќе издржат.
зошто? како ЕУ понуди автоматско членство на Шкотска? Каталонија нема теоретски шанси да ја остават надвор од ЕУ. Овен ако и за тоа не запнале самите да излезат.

Границите се жива материја, редовно се менуваат, никогаш не останале исти. Не гледам причина зошто би се сменило тоа во иднина.[DOUBLEPOST=1506933272][/DOUBLEPOST]
зошто? како ЕУ понуди автоматско членство на Шкотска? Каталонија нема теоретски шанси да ја остават надвор од ЕУ. Овен ако и за тоа не запнале самите да излезат.
Можда Шпанија ќе реагираат и ќе стават вето :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom