Независност на Каталонија

• Креатор на темата Креатор на темата gjoko-mkd
  • Време на започнување Време на започнување
Ти да збориш за сељаци,па ако има поголема иронија од тоа еве на.....

Пропаднат куропушач,за џабе си цицал кога ни во трета лига не те ставиле да судиш.

Да сељаци,бидејќи такви ни ја воделе државата 10 години,ни го запустија градот и она копилето Двојче заедно со вмровците од децата крадеа само да си купуваат станови ѓубрињата смрдени..и јас си имам отмена работа и воопшто да не се секираш за мене и ти толку ако се вреѓаш што ти ги нареков сељаци твојата мочана партија тогаш оди слободно лечи се во демирхисар..можеби таму ќе победите на локалните па полесно ќе те примат.

Зар им е битно на десничари дека економијата им е срање , воопшто не , важна им е националистичка реторика и покажување сила . Еве читам Тереза Меј даде полна поддршка на нивната сестринска партија во Шпанија и Владата.
Каква врска има ова со економијата, демек ќе им се подобри ако Каталонија прогласи независност. Од интерес на Шпанците им е овие региони да не се отцепат, не е проблемот дали се десничари туку дали се морони како нас.

Нема жртви уште? Срам за полицијата.

Стварно срам, што не убиваат свој народ.
Нашиве шарените со пендрак не ги потфатија, во собрание влегоа влакно не им фали.
Ќе има крв, не се секирај, посебно низ државите на твојата мила ЕУ :D

Ти си шупелка, да се сладиш кога полиција тепа свој народ само за власта да се одржи по секоја цена.

Прво, не знам кој ви е филмот да ја мешате Македонија во муабетов, но онака колку да се каже нешто „паметно“. Споредувајте со Косово, со Крим, но да споредувате со Македонија е онака смешно. Патетично уствари.

Второ, денеска сведочевме на грубо кршење на човековите права во Шпанија. Не, не зборам за правото на самоопределување (за тоа нешто подоле), туку тепањето на граѓаните од страна на полицијата е чист пример за полициска бруталност. Не знам кој дал таква наредба во Мадрид, ама треба да се преиспита и да си дадат оставки тие ликови. Нема оправдување за тепањето на стотици луѓе, макар и го прекршиле законот. Си има соодветни постапки доколку некој го прекршил Уставот/законот.

Правото на самоопределување како институт во меѓународното право се' уште не е јасно дефиниран. Не е јасно кој има право да се повика на истото право, не е јасно што се' опфаќа. И можеме да дебатираме дали преовладува правото на самоопределување или територијалниот суверенитет (прашање е од каде потекнува суверенитетот, затоа што не заборавајте дека Русо зборува за народен суверенитет).
Според мене, жешки глави на двете страни. Јас сум сигурен дека можат да најдат некое решение кое би ги задоволило двете страни. Претпоставувам дека на Каталонците им смета распределувањето на финансиите - нека донесат промени автономните покраини да имаат поголема самостојност во финансиите (да не навлегувам во тоа, има начини како да се направи, има попаметни луѓе од мене за тој сектор од државното управување).

Што ако Каталонија прогласи независност? Прво, нема да биде широко признаена, но дури и да биде, никогаш нема да биде дел од ООН (и Косово е доста широко признаено, па не гледам дека во блиска иднина би влегле во ООН). Второ, нема никогаш да влезат во ЕУ затоа што ќе бидат блокирани од Шпанија. Согласно тоа, прашање е колку европските држави би сакале да влегуваат во било какви билатерални договори со Каталонија (затоа што би бирале Каталонија или Шпанија). Ќе бидат доста изолирани и не гледам како би проспрерирале.

тепањето на граѓаните од страна на полицијата е чист пример за полициска бруталност. Не знам кој дал таква наредба во Мадрид
ЕУ даде амин.

Не знам, еве ти кажи?
Шарената револуција ако може да се нарече револуција, имаше социо-економски карактер, и беше таргетирана против криминалите на власта, додека ликови ко тебе, Миленко и Јанко и залепија предавнички карактер од само за вас познати причини.

арената револуција ако може да се нарече револуција, имаше социо-економски карактер
Тука се согласуваме, тие што требаа да се вработат, бојачите - се вработија.
Шетачите, од друга страна пак си останаа со цвеќето во рака.

Тука се согласуваме, тие што требаа да се вработат, бојачите - се вработија.
Шетачите, од друга страна пак си останаа со цвеќето во рака.
Тоа е фиромската реалност, за жал. Немаш друг избор и со едните и со другите, така да не е ни битно кој е на власт, бар мене не ми е.

И пожарникарите си го добија.Све во духот на демократијата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom