Независност на Каталонија

• Креатор на темата Креатор на темата gjoko-mkd
  • Време на започнување Време на започнување
Прво тој полошкиот регион треба да добие некој вид на автономија, федерација или нешто со што јасно би се дефинирале границите на тој полошки регион. Се надевам дека неуморно работат на тоа и еден ден во многу блиска иднина тоа ќе стане реалност. После мнозинството на тој регион нека си организира референдум и да се поздравиме како луѓе. Не верувам дека некој би плачел тогаш пошто тој што има ум благовремено ќе си ги собере парталите пред тоа воопшто и да се случи оти знаат во меѓувреме што ги очекува. Сигурно ја имаат научено лекцијата досега.[DOUBLEPOST=1506849684][/DOUBLEPOST]
Ако одиме по таа логика знаеш кога ние ке направевме држава ако за нашиот референдум гласаше цела Југославија? Или за нас можи, за нив не.
И да ако некое село претходно има некаков автономен статус со јасно дефинирани граници, свој парламент, свои закони итн итн и ако утре на својата територија направи референдум за прогласување на независност останатите треба да ја прифатат желбата и вољата на мнозинстото на населени што живее на таа автономна територија или федерална единица.
Vo jugoslavija bea republiki i pak nezavisnostite bea dobieni so vojna, pri sto nie nacekavme prilika vo taa situacija. Spanija ima eden kup vakvi regioni,na ovie im teknalo poso se najbogati i se mislat kje im projde ova so obicno glasanje.

Не би рекол дека е баш така дека секој може да прави пошто тогаш ќе треба цела држава да гласа на тој референдум. Затоа треба некоја автономија или федерална единица како што е во случајот Каталонија, или СР Македонија или Косово на пример каде јасно се дефинирани границите и автономниот статус или посебна република во рамки на федерацијата.
А пошто како што велиш немале поддршка тогаш незнам што имате толку против референдумот каде нардот демократски ке си кажи што мисли и сака. Можи и да не успее па на крај и никому ништо работата. Вака со сила убајна не бива.

Можеби и требаше да го дозволат референдумот зошто и онака немаше да успее. Ама мислам дека тука лежи зајакот кој може да донесе големи последици за понатаму.

Ако шпанската влада дозволи да се одржи нелегален референдум спротивен на Уставот, со закон донесен без потребно мнозинство, што ги спречува Баскија или другите покраини утре да го прават истото? Тогаш што ги спречува каталонските политичари за година дена пак да прават референдум па ако не успее уште пак да прават?

Мислам дека поради тоа со сила го спречуваат.

Vo jugoslavija bea republiki i pak nezavisnostite bea dobieni so vojna, pri sto nie nacekavme prilika vo taa situacija. Spanija ima eden kup vakvi regioni,na ovie im teknalo poso se najbogati i se mislat kje im projde ova so obicno glasanje.
И што се промени на долг рок кога работата ке тргни во тој правец. Не се распадна Југсолавија на составни делови и нешто плус? Словенија, Хрватска и другите не стекнаа независност? Некој мирно, некој малце турбулентно но во глобала секој по својот пат си тргна. Војна имаше само онаму каде беше многу измешано населението и немаше баш согласност од сите за независност. Гледаш како Ние и Словенија во некоја мера колку глатко си се отцепивме. Па и Црна Гора кога сме кај тоа.
Затоа референдумот му е мајката посебно ако има јасно отцртување на границите на автономијата или на федералната единка. Од друга страна ако нејките да ви се парчи територијата не се опуштајте со многу права и слободи.[DOUBLEPOST=1506852551][/DOUBLEPOST]
Можеби и требаше да го дозволат референдумот зошто и онака немаше да успее. Ама мислам дека тука лежи зајакот кој може да донесе големи последици за понатаму.

Ако шпанската влада дозволи да се одржи нелегален референдум спротивен на Уставот, со закон донесен без потребно мнозинство, што ги спречува Баскија или другите покраини утре да го прават истото? Тогаш што ги спречува каталонските политичари за година дена пак да прават референдум па ако не успее уште пак да прават?

Мислам дека поради тоа со сила го спречуваат.
Работата е дека ако веќе решиле тоа и ке биди, порано или покасно, на овој или оној начин. Милом или силом. Само еден куп невини луѓе ке загинат за џабе за на крај пак истото да се случи.

Разликата е што во Уставот на СФРЈ беше предвидено право на самоопределување до отцепување, во Шпанскиот не е.
Уставот не е библија, се менува, дополнува итн итн. Видиш нашиот само колку пати е променет и допрва уште колку пати ке се промени. Само џабе луѓето ке гинат. Ако народот во Каталонија решил да се оддели од остатокот на Шпанија и работата веќе стигнала до референдуми тогаш заминал возот веќе. Исто како и кај нас кога сме веќе до тоа.

Страмота е тоа што го прави Шпанија секој народ има право на самоопределување. Каталонија ако сака може да стане република и директно да влезе во ЕУ по автоматизам ако сака...Ама за жал законите на Шпанија и ЕУ се неправедни.
Како и да е голема страмота за Шпанија е ова. Веќе не навивам за нив за Португалија сум или дај боже Каталонија. :D

Леле овој владе колку замара значи, ко пролив си досаден ебате ботот глуп. Кој ти кур со овие муабети, кој им кур на Каталонците бе, така е тоа ајде од денес се делиме. Море тепај тоа, дај боже да има жртви до вечер ебате глупаците.

Чим Уставот не е појак од волјата на "мнозинството" (прво тука немаме никакво мнозинство туку коалиција без мнозинство во каталонскиот парламент што го распишува референдумот) утре немојте да плачете ако Полошки регион реши да прави референдум за независност.

Има правено во ’92.

Уставот не е библија, се менува, дополнува итн итн. Видиш нашиот само колку пати е променет и допрва уште колку пати ке се промени. Само џабе луѓето ке гинат. Ако народот во Каталонија решил да се оддели од остатокот на Шпанија и работата веќе стигнала до референдуми тогаш заминал возот веќе. Исто како и кај нас кога сме веќе до тоа.

И Баскијците така мислеа па ЕТА капитулира и го прдаде цело оружје.

Неможи бе секој што ќе му текни држава да си игра,како што напиша змејот,ако не сакаат да живеат во Катаонија/Шпанија нека се иселат и готово..кој кур фактор се бе тие да се оцртуваат и да бараат независност?..да не му фали нешто случајно?..и тоа преку ако имале историја и таму не знам што..

Неможи бе секој што ќе му текни држава да си игра,како што напиша змејот,ако не сакаат да живеат во Катаонија/Шпанија нека се иселат и готово..кој кур фактор се бе тие да се оцртуваат и да бараат независност?..да не му фали нешто случајно?..и тоа преку ако имале историја и таму не знам што..
Со сила убаина не бидува, доколку некој не сака да живее со тебе, подобро е да го пуштиш да си ја бара среќата сам, тоа се дешава кога имаш вештачка творба како Шпанија со 10тина различни народи и култури.

Со сила убаина не бидува, доколку некој не сака да живее со тебе, подобро е да го пуштиш да си ја бара среќата сам, тоа се дешава кога имаш вештачка творба како Шпанија со 10тина различни народи и култури.

Така ако тргнеме ќе има 2000 држави во светот. И по тие критериуми вештачка творба е и Русија, Кина, Иран па и Македонија, всушност ќе испадне 70% од државите во светот.

а добро за признавање имаат ли комбинација некоја, кој ке им ја признае оваа држава не ми е јасно, поддршка од кого имаат за оваа авантура

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom